Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z litego szlachetnego drewna.

sterreydon

Rekomendowane odpowiedzi

Mahoń, dąb, teak.... itp.

Proszę nie posądzajcie mnie o kpinę. Przecież koszt takich "dech" jest czasem doprawdy mniejszy niż monstrualne ceny za magię high-endowych kolumn. Za magię- sorry- audiofilii kolumnowej.

Znacie jakieś ciekawe wykonania kolumn z litego drewna.

Z mahoniu... litego.

Fotki pożądane. Toż to prawie jak lutnictwo by było.

dieu est tres fin

https://www.audiostereo.pl/topic/98018-kolumny-z-litego-szlachetnego-drewna/

Potwierdzam.

Jeszcze lepiej zrobić obudowy drążone (frezowane) z drewna nie podlegającego wypaczaniu od zmiennych warunków atmosferycznych. Ot, jako materiał wyjściowy lity kloc 1 kubik.

Kloc właściwie wycięty z pnia i sezonowany.

;)

Z tego co wiem taka obudowa miałaby rezonans, silnie podbijający częstotliwość rezonansową, tak się robi instrumenty muzyczne, ale w przypadku kolumn głośnikowych nie jest to pożądane.

Wszystko ma rezonans.

Przeciwdziałanie to:

1. Masywna (cięzka) obudowa.

2. Sztywna obudowa. Klejenie i skręcanie to doczołowe mocowanie. W litym drewnie ścianki są związane "organicznie" a więc najlepiej.

3. Komory i kształty. Wszelkie trapezy, unikanie "złotego" podziału akustycznego,...

Są konstrukcje co do których producenci głośno stwierdzają, że obudowa gra i została tak zaprojektowana.

Oczywiście nieco przesadziłem, że kolumnę można wyciąć z litego kloca. To majątek ściągnąć coś takiego do kraju. Ale już można dogadać się co do "grubej" tarcicy.

Ale życzę powodzenia przy obróbce. Nawet wenge (drewno) ciąć czy frezować to wyczyn. Kiedyś z Kolegą (miał stolarnię) cięliśmy jakieś dechy z czerwonego drewna (nie pamiętam nazwy). Brak trocin, jeno czerwony pył. Wszystkie ostrza tępiły się niemiłosiernie.

Koszty idą wykładniczo!

Stąd robienie z tanich materiałów, albo standardowych półfabrykatów. Stąd koncepcja kanapki.

Z tego co wiem taka obudowa miałaby rezonans, silnie podbijający częstotliwość rezonansową, tak się robi instrumenty muzyczne, ale w przypadku kolumn głośnikowych nie jest to pożądane.

Rezonans nie rezonans. Znam świetne kolumny z płyt wiórowych.

Mi chodzi o czystą satysfakcję, nie tak bardzo kosztowną.

Kiedyś całe szafy robiło się z czystej dębiny.

Na kolumny idzie drewna dużo mniej.

Zapach dobrego drewna :) mniammm...

To kolumny z MDF nie mają rezonansu silnie podbijajoncego? ;-)

dieu est tres fin

Od paździerza i mielonej tektury trzymam się z daleka - tylko drewno.

Sezonowanie litego kloca ...czas mija błyskawicą, 70 lat ani się obejrzysz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

jeśłi naprawdę lite to pęknięcia.

nie wiem jak wpłyną one na dźwięk, wygląd (niekoniecznie pęknie w nieprzeszkadzającym miejscu), i w ogóle na całość bryły obudowy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Najlepsze byłby by klejone z jakiegoś miękkiego drewna o dużym tłumieniu jak np topola niż jeden klocek, przynajmniej jakaś powtarzalność produkcji była by zachowana, bo znalezienie idealnego pniaka to niezła sztuka, żadne pęknięcia nie mają racji bytu, chyba trzeba by było wręcz własny las posadzić pod specjalne zastosowanie.

Od paździerza i mielonej tektury trzymam się z daleka - tylko drewno.

Sezonowanie litego kloca ...czas mija błyskawicą, 70 lat ani się obejrzysz :)

Kolega sobie fajny żart zrobił.

Ale poświęcać podkłady. Lepsze do ogródka na małą architekturę...

;)

A masz jakieś jeszcze zdjęcia?

Tamtej konstrukcji w fazie finalnej nie zdążyłem właściwie pofotografować, robiłem je znajomemu i szybko ode mnie wyjechały. Ech, to był ciężar, we dwóch każdą targaliśmy do samochodu :D Muszę go odwiedzić i porobić foty.

Tak na szybko mam zdjęcia dwóch innych skrzynek z tej samej "serii" bali :)

Jedna to wariacja z ostinato 2000

Ukryta Zawartość

a druga miała być monitorem ale dorobiła się betonowej podstawy w celu powiększenia objętości - fota jeszcze z ciosania samej skrzynki

post-8857-0-95246100-1351206680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drewno w większości w środku było żywe i niepopękane, a ścianki na tyle grube (ok 7cm), że pęknięcia nie przeszkadzały.

Nieliczne miejsca, gdzie pojawiała się szczelina uzupełniałem od środka właśnie silikonem tak jak mówisz. Skrzynki monitorów dodatkowo w miejscach największych pęknięć zostały jeszcze dodatkowo zaklejone papką z trocin i lakieru.

Zastanawia mnie ta praca klepek.

Jestem perkusistą. Złożyłem w życiu kilka instrumentów. W tym werbel z korpusu 1ply - gięty orzech amerykański. Korpus nie pracuje.

Nawet w Polsce jest doskonała manufaktura MS Drums robiąca korpusy klepkowe. Nie zauważyłem u nich problemu klawiszowania.

A co do sezonowania i tych 70lat. Nie śmiejcie się. Stradivarius topowe instrumenty zrobił w wieku lat 70 (czy ile tedy się żyło), z drewna które zabunkrował w plewach jęczmiennych jako nastolatek ;-)

Mam "3 letnie" porównanie. Mniej więcej dwa takie same werble z takich samych korpusów. Z tym, że mój korpus leżał u kumpla w domu 2 lata surowy, a potem u mnie na szafie w stałych warunkach kolejne 3 lata. Zrobiłem z niego werbel i to jest jeden z najlepszych instrumentów z jakimi miałem do czynienia. Inny kolega zrobił kilka werbli natychmiast po otrzymaniu tych samych co mój korpusów z USA. Ich brzmienie nie zachwyca...

www.myspace.com/loszmi

Witam. Ja osobiście wykonałem kilka zestawów głośnikowych. Ale  wszystkie obudowy były z płyt wiórowych, MDF  i   sklejki bukowej , w środku wykonywałem użebrowanie listwami dębowymi, natomiast do wytłumienia rezonasu- drgań obudowy wełna owcza, można też watę bawełnianą. Zpowodu tego,że nie lubię  brzmienia zestawów  typu  BAS-REFLEX, wszystkie były typu  ZAMKNIĘTEGO.  I od  wielu lat myślałem o wykonaniu obudów właśnie z litego drewna. Znajomy zajmował się  handlem  tarcicy i wyrobów z drewna egzotycznego. Pokazywał mi drewno bardzo twarde dużo bardziej niż dąb, czy jesion, ciężko wbić gwoździa, obróbkę trzeba wykonywać jak w metalu. Więc ścianki po obróbce miały mieć pięć cm grubości, po wypolerowaniu wygląda jak plastik, nie trzeba malować żywice które posiada w pełni je zabezpieczają. I taki projekt 180L netto dla dwóch głośników  firmy VISATON  TIW300, nisko -średnio też dwa głośniki, jakiś dobry typowo średnio tonowy, i pare wysoko tonowych. W symetrycznym układzie -takie na poł góra i dół odbicie lustrzane. Ale niestety choroba , a z tym zmniejszenie funduszy spowodowało zaniechanie tego projektu. Obudowa głośnikowa to nie skrzypce, tak się projektuje i wytłumia by jak najmniej zabarwiala, gdzie z instrumentami jest odwrotnie .

Moja konstrukcja z litego politurowanego drewna (Badi) - głośniki dostałem od Sonus Fabera. Fakt ze na łączeniach pękało ale się ustabilizowało. Wygląd rekompensuje wkład pracy.

Ukryta Zawartość

post-10804-0-90336600-1351272022_thumb.jpg

post-10804-0-53984500-1351272037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie ta praca klepek.

Dąb leżał 6 lat i był suszony.

To były pierwsze i ostatnie kolumny z takiego materiału.

Później już tylko MDF i okleina - i mam spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.