Skocz do zawartości
IGNORED

Sylvania 6SN7GTB vs. Tungsol 6SN7GTB

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam wszystkich.

Proszę o subiektywne spostrzeżenia i ocenę powyższych lamp.

Chodzi o NOS-y sprzed 1960r.

Jaka jest różnica w charakterystyce dżwięku, jakości i trwałości wykonania.

Kto i z jakim urządzeniem je testował?

Z informacji z rynku , które słyszałem opinie są na korzyść Sylvanii jako najlepszej alternatywy do lamp z obecnej produkcji.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/97975-sylvania-6sn7gtb-vs-tungsol-6sn7gtb/

Na lampach nie ma co oszczedzac i jezeli chcesz Nosy to uderzaj w te z ww2:) Sylvania metal base, wgt, tung sol round plate, mullard ecc33 a i niektore sprzety ecc32 akceptuja.

Sylvanie sa zazwyxzaj cieplejsze od tungsoli.

Mialem roundplaty a teraz mam metal base w pre i uwazam, ze jednak gdy zaanalizowac wszystkie akcepty to moim zdanie round plate jest najlepsza lampa 6sn7 jakiej uzywalem.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na lampach nie ma co oszczedzac i jezeli chcesz Nosy to uderzaj w te z ww2:) Sylvania metal base, wgt, tung sol round plate, mullard ecc33 a i niektore sprzety ecc32 akceptuja.

Sylvanie sa zazwyxzaj cieplejsze od tungsoli.

Mialem roundplaty a teraz mam metal base w pre i uwazam, ze jednak gdy zaanalizowac wszystkie akcepty to moim zdanie round plate jest najlepsza lampa 6sn7 jakiej uzywalem.

Z tego co słyszałem z kilku pewnych żródeł to podobno najlepsze lampy 6SN7 to Sylvania sprzed 1960r.

Gra przejrzyściej i dynamiczniej niż Tungsol.

Ale na "sobie" jeszcze nie próbowałem;)

Ja nie lubię jak lampa gra za ciepło. Lubię jak jest b. przejrzyściej i jaśniej a przede wszystkim dynamicznie.

To pisze przecie, ze mam Sylvanie ktora jest uwazana za najlepsza Sylvanie tego typu oraz mialem tung sola round plate ktorego srodowisko audiofilskie zwie Holy Grail;) Tung sol jest wlasnie taki neutralniejszy, mialem tez sylvanie 6sn7gtb to dopiero byla ciepla lampa. Stac Cie bierz nowego round plata a jak Ci nie podejdzie to mi odsprzedasz.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To pisze przecie, ze mam Sylvanie ktora jest uwazana za najlepsza Sylvanie tego typu oraz mialem tung sola round plate ktorego srodowisko audiofilskie zwie Holy Grail;) Tung sol jest wlasnie taki neutralniejszy, mialem tez sylvanie 6sn7gtb to dopiero byla ciepla lampa. Stac Cie bierz nowego round plata a jak Ci nie podejdzie to mi odsprzedasz.

Nie mogę wkleić zdjęć ;(

Jakbym mógł to bym tobie pokazał jakie lampy kupiłem.

Napisz nazwy, ale z doswiadczenia wiem, ze te srednio wycenione nosy takie wlasnie sa, srednie. Jezeli lampy maja 60 lat i chodza po 500usd to cos musi w tym byc:)

Gtb to Sylvanie sa niezle, reszta juz nie koniecznie, ale akurat te dwie marki trzymaja jakosc. Osobiscie z amarykanskich te wojenne lub lampy z europy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Napisz nazwy, ale z doswiadczenia wiem, ze te srednio wycenione nosy takie wlasnie sa, srednie. Jezeli lampy maja 60 lat i chodza po 500usd to cos musi w tym byc:)

Gtb to Sylvanie sa niezle, reszta juz nie koniecznie, ale akurat te dwie marki trzymaja jakosc. Osobiscie z amarykanskich te wojenne lub lampy z europy.

Nie widziałem 6SN7 po 500 USD.

Te , które kupiłem to Sylvania 6SN7GTB z żółtymi napisami i z roku 1960.

Te poniżej:

post-33970-0-01887800-1350844191_thumb.jpg

Mialem wlasnie te, one o wiele cieplej graja od round plata. Graly one w koncowce a round plate w preampie. Te sylvanie do roundplate to jak hmm wogole nie ma co porownywac;) to jest przepasc:)

Round plate kosztuj 500-600 za pare nosow:)

Jezeli z tymi sulvaniami gra Ci neutralnie to w ich miejsce lepiej nie wkladaj tungsoli. Mam tez fajna neutralna lampke, poziom twojej sylvani do sprzedania GE gt jezeli dobrze pamietam. Ale szczerze to majac budzet nie powinienes pojsc na calosc, 500usd to i tak mniej niz mit za kilka kafli;)

To powinienes.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mialem wlasnie te, one o wiele cieplej graja od round plata. Graly one w koncowce a round plate w preampie. Te sylvanie do roundplate to jak hmm wogole nie ma co porownywac;) to jest przepasc:)

Round plate kosztuj 500-600 za pare nosow:)

Jezeli z tymi sulvaniami gra Ci neutralnie to w ich miejsce lepiej nie wkladaj tungsoli. Mam tez fajna neutralna lampke, poziom twojej sylvani do sprzedania GE gt jezeli dobrze pamietam. Ale szczerze to majac budzet nie powinienes pojsc na calosc, 500usd to i tak mniej niz mit za kilka kafli;)

To powinienes.

Obecnie mam w końcówkach Tungsole 6SN7 z obecnej produkcji.

Wszyscy , których pytałem (a byli wśród nich na prawdę eksperci) twierdzą , że z NOS-ów to Sylvania jest lepsza od Tungsola szczególnie te sprzed 1960 r..

Ale jak zawsze ile osób tyle też różnych opinii ;)

Jakbym mógł kupić dobre lampy (transparentne, przejrzyste, neutralne ale nie za ciepłe) to cena nie gra większej roli.

Niestety 6SN7 jest nie wiele na rynku a ceny nie gwarantują efektu końcowego.

Dodatkowo ja potrzebuję 6 szt.

A to już duży problem ;(

Ja kupuje z firmy Motron w norwegii. Juzeli chvesz to dam Ci namiary, mozna po angielsku sie dogadac. Ceny oczywiscie drozsze niz na ebayu.

Ciekawe ilu z tych ekspertow mialo roundplaty u siebie?

Jezeli chodzi o gtb, to jak pisalem sylvania robi prawdopodobnie lepsze.

Skoro wojenne sylvanie sa lepsze to dlaczego sporo tansze?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wojtek, Ty weź zupgreaduj sobie pre do wersji ecc88 lub ecc83. Toż to zupełnie inne granie jest. Wiem bo przeszedłem przez wszystkie trzy wersje. Między 83 a 88 różnice nie jest wielka (kwestia spasowania z resztą systemu) natomiast obie od wersji na SN dzieli przepaść. Szybkość i przestrzeń wzrośnie Ci minimum dwa razy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja kupuje z firmy Motron w norwegii. Juzeli chvesz to dam Ci namiary, mozna po angielsku sie dogadac. Ceny oczywiscie drozsze niz na ebayu.

Ciekawe ilu z tych ekspertow mialo roundplaty u siebie?

Jezeli chodzi o gtb, to jak pisalem sylvania robi prawdopodobnie lepsze.

Skoro wojenne sylvanie sa lepsze to dlaczego sporo tansze?

Tak jak pisałem nie chodzi o cenę.

Dam tyle ile będzie trzeba.

Ważne aby grały porządnie.

Co do ekspertów to kolega Masza1968 wie o kim mówię ;)

A ten człowiek twierdził ,że Tungsol jest b.dobry ale Sylvania (1960r) jest trochę lepsza.

P.S.

Podaj namiary na ten sklep to pogadam z nimi.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja od piątku definitywnie zakończyłem współpracę z lampami 6SN7 :))

Szczęściarz ;)

Ja nie mogę bo mam je na sterowaniu w końcówkach ale one są hybrydowe więc dynamiki nie brakuje.

Chodzi bardziej o barwę dżwięku.

Zadnych upgraidow narazie nie bede robil bo nie gra juz teraz bardzo dobrze a chce juz cieszyc sie muzyka. Tak wiec pre w listpadzie, pozniej mity i koniec.

Wiem, ze mozna znalezdz pre z wieksza przestrzenia, ale dla mnie takie rzeczy jak wozenie sprzetu po europie sa klopotliwe, do tego oczekiwanie. Ale Macieju Ty nie wierztsz w nosy;)

Jarku, opinue ekspertow mnie nie interesuja gdyz posiadalem oba typy:)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zadnych upgraidow narazie nie bede robil bo nie gra juz teraz bardzo dobrze a chce juz cieszyc sie muzyka. Tak wiec pre w listpadzie, pozniej mity i koniec.

Wiem, ze mozna znalezdz pre z wieksza przestrzenia, ale dla mnie takie rzeczy jak wozenie sprzetu po europie sa klopotliwe, do tego oczekiwanie. Ale Macieju Ty nie wierztsz w nosy;)

Jarku, opinue ekspertow mnie nie interesuja gdyz posiadalem oba typy:)

Toś mnie przestraszył ;)

Zmieniłem zamówienie na Tungsola 6SN7 z 1960 r.

Jak Sylvania jest taka ciepła jak piszesz to jej nie chcę przy kablach MIT-a.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Nie bierz tego tungsola. Bierz roundplata a jezeli taniej to Ken Rad w czarnym szkle jest taka wlasnie lampa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie bierz tego tungsola. Bierz roundplata a jezeli taniej to Ken Rad w czarnym szkle jest taka wlasnie lampa.

Ja muszę mieć GTB bo inaczej będzie kicha z prądami. Nie mam możliwości żadnych zmian . Full automat.

Próbowałem z innymi i zawsze było gorzej ;(

Uwierz te z lat 40' sa generalnie lepsze, maja lepsze zastosowane materialy, to widac golym okiem, sa robione n dla wojska, solidnie, maja dluzsza zywotnosc itd. Napisz do Paltona kiedys bylem u niego z Rp, nie Ci powie jaka byla roznica:)

Jezeli masz taka pewnosc. Tung sol gtb sa napewno mniej cieple od sylvani gtb.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Uwierz te z lat 40' sa generalnie lepsze, maja lepsze zastosowane materialy, to widac golym okiem, sa robione n dla wojska, solidnie, maja dluzsza zywotnosc itd. Napisz do Paltona kiedys bylem u niego z Rp, nie Ci powie jaka byla roznica:)

Jezeli masz taka pewnosc. Tung sol gtb sa napewno mniej cieple od sylvani gtb.

I o to chodzi. Mam sprzęt trochę skomplikowany i nic w nim nie zmienisz bo nie jest typowym lampowcem tylko hybrydą.

Poza tym jest na gwarancji i jak coś pierdnie to mam przesrane jak koń szmaciarza;)

Niestety jak sam widzisz wyboru zbyt dużego to nie mam na lampy GTB ;(

Wiem ,że można jeszcze gdzieś znależć Tungsole z brązową stopką i te są dobre i drogie.

Ale 6 sparowanych to nawet David Coperfield nie wyczaruje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.