Skocz do zawartości
IGNORED

drogie usługi polameru

mikolajpl

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszło do mnie pismo od polameru że: " Przesyłka została złożona do magazynu celnego " przesyłka to sprzęt rtv używany, wysłany jako prezent od brata rodzonego.

Jako że jeszcze nic mnie to nie kosztowało mogę jakieś tam opłaty celne zapłacić, boli mnie jednak to, że polamer jeszcze chce za jakieś tam reprezentowanie kase :/ Kurde chyba za przesyłkę dostali ile chcieli więc po co te dodatkowe wyciąganie kasy.

Czy ktoś wie co będzie się działo z przesyłko gdy nie będę chciał płacić dla polameru za niby reprezentowanie mnie. Dodam, że nie chcę kombinować z cłem i vatem zapłacę choć wydaje mi się że to przeginka aby brać kasę ze prezenty od najbliższej rodziny.

Jeszcze jedno, czy da się sprawę z ewentualnym ocleniem z celnikami załatwić telefonicznie, listownie. Nie wiem gdzie teraz jest przesyłka, choć przypłynęła statkiem to chyba teraz jest w wawie i moja podróż ze względu na odległość byłaby kłopotliwa.

https://www.audiostereo.pl/topic/97946-drogie-us%C5%82ugi-polameru/
Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Da sie. Celnikowi wytlumaczysz ze to stare i nie wiadmo czy sprawne. poprosza o skan wydruku np.aukcji z ebaya co pozwoli ustalic wartosc. Dogadasz spraee. Co do kosztow zastepstwa przed urzedem celnym -nadawca podpisal ze sie zgadza takze moga zlicytowac na poczet naleznosci . Clp nalicza ci 10 procent i vat od wartosci powiekszpnej o clo. Zaplacisz przy odbiorze paczki.

No ja też nie za bardzo zrozumiałem wypowiedź romekxxx

Woli uściślenia to ja tego nie kupiłem na aukcji internetowej a brat nie wiem czy posiada jakieś dokumenty na to.

Nadawca przy wysyłce raczej się nie zgadzał na jakieś zastępstwa ponieważ by się mnie o to nie pytali. W sumie to mi wysłali jakieś dokumenty z cennikiem i chcą abym to ja się zgodził. No i cały ambaras jest taki, że patrząc na ich ceny nie za bardzo tego chcę.

Nie wiem tylko jak się nie zgodzę na reprezentowanie mnie przez polamer to co dalej z przesyłką?

Już zdążyłem ustalić, że na pewno jest w warszawie więc dalej pozostaje pytanie czy muszę z celnikami rozmawiać osobiście, wolę nie bo do wawy mam daleko.

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

No ja też nie za bardzo zrozumiałem wypowiedź romekxxx

Woli uściślenia to ja tego nie kupiłem na aukcji internetowej a brat nie wiem czy posiada jakieś dokumenty na to.

Nadawca przy wysyłce raczej się nie zgadzał na jakieś zastępstwa ponieważ by się mnie o to nie pytali. W sumie to mi wysłali jakieś dokumenty z cennikiem i chcą abym to ja się zgodził. No i cały ambaras jest taki, że patrząc na ich ceny nie za bardzo tego chcę.

Nie wiem tylko jak się nie zgodzę na reprezentowanie mnie przez polamer to co dalej z przesyłką?

Już zdążyłem ustalić, że na pewno jest w warszawie więc dalej pozostaje pytanie czy muszę z celnikami rozmawiać osobiście, wolę nie bo do wawy mam daleko.

Polamer sklada za ciebie deklaracje do UC i za to bierze kase. Zaloze sie ze na.dowodzie nadania.jest na to zgoda. Gdybys im za ta usluge nie zaplacil zlicytuja towar i niego zaspokoja swoje roszczenia. Gdyby na przesylce byla zadeklarowana wartosc xhocby gowniana bylob lepiej. Zadzwon najpierw do polameru i wyjasnij ten konkretny przypadek bo moze byc inaczej

Wartość jest ale do 40 dolców, z oznaczeniem jako prezent i używany. Dodatkowo są tam jakieś majtki, podkoszulki aby paczka była dopchana do końca.

Postaram się jeszcze sprawdzić czy już przy nadaniu brat się zgodził, jednak wydaje mi się że nie bo przyszedł do mnie list polecony od polameru z dokumentami wyjaśniającymi jak się zgodzić na reprezentowanie przez polamer. Zakładam, że jak by była zgoda wydana to nikt by się mnie nie pytał o nią.

No i ja za bardzo nie chcę aby polamer mnie reprezentował bo za to są chore kwoty, a jako że nie mam nic do ukrycia to wole sam rozmawiać z UC, a to co mam zapłacić polamerowi odejmę sobie od ewentualnych opłat celnych.

A tak w ogóle to co oni za mnie dokładnie będą załatwiać. Przecież całą zawartość paczki mają napisane a dodatkowo też mi wysłali druczek do potwierdzenia czy to prawda, mam jeszcze dopisać jakieś kwoty. Jak ja to zrobię i wyśle do polameru to polamer za mnie zaniesie to do celnika i zgarnie za to prawie 200zł.

Takiego cinkciarstwa to nawet w bankach jeszcze nie ma. Kurcze przecież cło i vat będzie już niedużo więcej kosztował niż ta ich usługa. Nie zapłacę max 400 zł za cło i vat a tak będę musiał zapłacić 600 więc temu ta walka i pytania.

Z cłem to wiem że jak sobie naliczą tak muszę zapłacić. ci ludzie są bez skrupułów, zasłaniają się niby dobrem polski bo budżet ale chodzi tylko o premię i normy.

Może uda mi się wykręcić z tego polameru ale dopiero w poniedziałek się dowiem jak ktoś wcześniej z własnego doświadczenia mi nie powie.

Zapłacisz 23% vat od kwoty :wartość+koszty przesyłki.Od opłat za odprawę celną raczej nie da się wymigać.Stawki za odprawę w Polamerze zależą od wartości przesyłki.Nie musisz jechać do W-wy,ale odprawa potrwa do kilku tygodni.Towar powinni przesłać kurierem na adres wysyłkowy.Jeżeli pojedziesz osobiście,wniesiesz stosowne opłaty-odprawią w tym samym dniu.Przynajmniej tak było w moim przypadku.Warto zadzwonić i dopytać szczegóły.Na pociechę powiem,że koszty wysyłki USPS są wielokrotnie wyższe.

Uściślij jeszcze co rozumiesz pod pojęciem opłaty za odprawę celną? Chodzi dokładnie o ten fragment:

"Od opłat za odprawę celną raczej nie da się wymigać.Stawki za odprawę w Polamerze zależą od wartości przesyłki."

Nie mówimy tu o cle i vacie ?

A jak sam pojechałeś do wawy to też płaciłeś dla polameru czy innego przewoźnika za odprawę?

Dokładnie jest to chyba-przygotowanie dokumentów do odprawy celnej. I jest to stawka od wartości towaru.Zapłaciłem na miejscu-Polamerowi i urzędowi celnemu+wszystko odbywa się w biurach Polameru w W-wie. Należne cło lub vat i koszty odprawy to dwie różne opłaty.

Trzeba zdawać sobie sprawę,że za odprawę celną np.DHL lub w państwowym punkcie celnym-są pobierane opłaty.Płacisz za wszystko: składowanie,tłumaczenie faktury,przygotowanie dokumentów.Stawki są zależne od wielkości,wartości i rodzaju przesyłki-czasem są ukryte jako koszt przesyłki.

Korzytałem z usług DOMA serwis. Towar do domu dostarczają bez pośrednika celnika .Mają swoją wewnętrzną agencję .Za silnik do kosiarki z USA zapałaciłem za fracht loco adres zamieszkania ok 48 USD ok 7-8 kg wagi.

Korzytałem z usług DOMA serwis. Towar do domu dostarczają bez pośrednika celnika .Mają swoją wewnętrzną agencję .Za silnik do kosiarki z USA zapałaciłem za fracht loco adres zamieszkania ok 48 USD ok 7-8 kg wagi.

odprawę celną przechodzą wszystkie towary sprowadzone do kraju spoza UE.reszta to już tylko kwestia znajomości rzeczy u firmy spedycyjnej i szczęścia.
Gość romekxxx

(Konto usunięte)

odprawę celną przechodzą wszystkie towary sprowadzone do kraju spoza UE.reszta to już tylko kwestia znajomości rzeczy u firmy spedycyjnej i szczęścia.

ja też używam domy ale nie kłapcie o tym tyle bo i tam bedą problemy . szaaa

To na koniec powiem, że niedawno przysłali mi paczkę samolotem z chin USPS-em. Za odprawę celną nic nie płaciłem i stąd moje zdziwienie z opłatami w polamarze.

Poprawka niedawno to będzie około roku temu więc nie wiem czy dla każdego będzie to niedawno

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.