Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka do zgrywania LP

paul nice

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowna wycieczko,

postanowilem zgrac swoje vinyle do flaców ( takie czasy ) mam kilka setek LP które nie ukazały się w cyfrowej domenie a często gęsto posłuchałbym w samochodzi, ajpodzie itd.

Pytanie grzmi:

Jaką wkładkę kupić do zgrywania funku, soulu, jazzu . Używam PRO-JECT RPM5.1 . Calość będzie ripowana przez preamp CA lub DIY z USB

....jesli glupie pytanie sorry ;)))

paul

https://www.audiostereo.pl/topic/97937-wk%C5%82adka-do-zgrywania-lp/

Nie ma to znaczenia jaka to bedzie wkładka,ważne jest żeby płyty były czyste,tak aby jak najmniej trzasków itp znalazło się w pliku.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

ok, w takim razie od poniedziałku flaczę :) Mam wkładkę grado blue - wprawdzie już przejechała kilkaset płyt ale zbadam.

Do czego to doszło żeby zgrywać LP do Flaców :) ech postęp :)

paul

ok, w takim razie od poniedziałku flaczę :) Mam wkładkę grado blue - wprawdzie już przejechała kilkaset płyt ale zbadam.

Do czego to doszło żeby zgrywać LP do Flaców :) ech postęp :)

paul

masz w samochodzie taki hiper sprzet audio, ze rippujesz do flac i bedzie taka znaczaca , slyszalna roznica od mp3 w 320kbps, ktore szybciej bedzie sciagnac niz pieprzyc sie z rippowaniem?;)

Moon

masz w samochodzie taki hiper sprzet audio, ze rippujesz do flac i bedzie taka znaczaca , slyszalna roznica od mp3 w 320kbps, ktore szybciej bedzie sciagnac niz pieprzyc sie z rippowaniem?;)

Moon

A czytałeś od początku ?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

A czytałeś od początku ?

> często gęsto posłuchałbym w samochodzi

wyglada, ze tak, albo przynajmniej wiekszosc, wbrew pozorom jest troche osob, ktore rippuja winyle i udostepniaja w necie.

Może są a może nie. Jeszcze kwestia jak i na czym ripowane.

Moon

podlączam odtwarzacz czytający Flacki do radia w samochodzie i słucham :) Nie chcę konwertowac do zyliarda formatów zeby słuchac w kiblu, samochodzie, kuchni czy na polanie. Zgrywam raz i zapominam o problemie

paul

Moon

Zawsze myślałem, że na tym forum są miłośnicy muzyki i to w jak najlepszym wydaniu.

No ale skoro do domu kupują jak najlepszy sprzęt na który ich stać to i do samochodu chyba podobnie. Choć fakt, często widzę suuuper bryki za duuużą kasę i gościa który pożałował kasy na sprzęt i co najgorsze "zestaw głośnomówiący" :(.

Wilk mylisz się. Nie wszytscy przykładają uwagę do wszystkiego , dla niektórych samochód jest narzędziem transportu , pracy i gdyby u mnie w samochodzie przy zakupie nie było CD to bym do dzisiaj go nie kupił i jakoś nie odczuwam potrzeby inwestowania mimo że w domu muzyka gra praktycznie nonstop

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Wilk mylisz się. Nie wszytscy przykładają uwagę do wszystkiego , dla niektórych samochód jest narzędziem transportu , pracy i gdyby u mnie w samochodzie przy zakupie nie było CD to bym do dzisiaj go nie kupił i jakoś nie odczuwam potrzeby inwestowania mimo że w domu muzyka gra praktycznie nonstop

dokładnie mam to samo. Auto służy do wożenia dupska do pracy i po zakupy:) W prawdzie w marce którą jeżdżę jest montowane stockowo dosyć przyzwoite audio to jakby nie zmienia faktu że nie jest to odpowiednik systemu który mam w domu.

p

wkładka ma znaczenie, ja polecam Shure Whitelabel bardzo dobry system do odsłuchu więc do zgrywania jak najbardziej się nadaje.

A twoim zdaniem ta (grado blue) się nie nadaje ?

Jaką wkładkę kupić do zgrywania funku, soulu, jazzu . Używam PRO-JECT RPM5.1 . Calość będzie ripowana przez preamp CA lub DIY z USB

....jesli glupie pytanie sorry ;)))

paul

Odpowiedzi dostaniesz tyle, ilu jest użytkowników każdy ma doświadczenia z innymi wkładkami. Jeden preferuje MM inny MC Moim zdaniem odpowiedź jest prosta

Kup najlepszą wkładkę z najlepszym szlifem na jaką Cię stać.

Przepraszam nie doczytałem jako przedwzmacniacz na służyć CA a to znaczy Cambridge Audio, to zgrywaj na tym co masz tylko igłę nową kup albo chociaż porządnie ją wyczyść.

Jednak cały czas wydaje mi się że takim pre szkoda roboty. Ale cóż jeden woli Gupiki w akwarium a inny to samo na talerzu.

W każdym razie powodzenia i pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żona mnie dziś skonfudowała, że chce parę winyli ,w formacie Mp3, do samochodu. Choleraaaa i jak się do tego zabrać?

Są jakieś zgrywajki co by podłączyć np pod pre-out we wzmacniaczu. Czyli po kablu RCA.

Dobre jest stare rozwiazanie .

Nagrywarka audio CD (u mnie philips cdr870). Tyle że wymaga płyt CD -Audio R lub RW,

Jakość przewyższa dynamika oryinału. Co prawda idzie wszystko bo bezpośrednio z winyla .poprzez NUDĘ ale dobór parametrów wejścia dla konkretnej wkladki daje maximum rezultatów

W Twoim przypadku jak przez wejscie line in o i tak poprzez pre gramofonowe. Pozostaje synchronizacja startu,aby nie było PUK. od siadającej igły na płycie

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

mam pre gramofonowe Pro-Ject z mozliwoscia ustawien, ale myśle może o jakims dyktafofonie czy co?

Tak, że zgram babie i niech idzie w pietruszkę, a nagrywarka do szuflady. dodatkowe klocki z szafce calkowicie zbedne.

moje lapki maja raczej wyjscia niz wejscia audio, rozumiem, ze zakup zewnetrznej karty dzwiekowej...

Żona mnie dziś skonfudowała, że chce parę winyli ,w formacie Mp3, do samochodu. Choleraaaa i jak się do tego zabrać?

A nie możesz "poszukać" na sieci owych płyt?

Pociągnij,wypal i będzie gites...

pzdr

MUSIC NON STOP

moje lapki maja raczej wyjscia niz wejscia audio, rozumiem, ze zakup zewnetrznej karty dzwiekowej...

Wyjscie można w ustawieniach zmienić na wejście.

Są jakieś zgrywajki co by podłączyć np pod pre-out we wzmacniaczu. Czyli po kablu RCA.

Kupujesz sporo płyt więc masz też pewnie sporo kodów do ściągnięcia tych płyt w mp3, może to wystarczy małżonce na jakiś czas : ))

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A widzicie, teraz dopiero okaże się jaki dziwny jestem. Nie ściągam na lewo, a płyty, które zapragnęła żona, akurat nie mają kodów. np Brubeck :)

Numer z odwroceniem IN/OUT interesujacy, ale moze sa jaies grajki przenosne, ktore nagrywaja? dalbym corce, od czasu do czasu pozyczajac.

No z grajków ,to tylko to co napisał ricon. Z przenośnych chyba tylko MD oferowały możliwość zapisu,ale tylko poprzez Toslink. Masz odpowiednie narzędzie jakim jest komputer,to po co kombinować. Program jest darmowy,potrzebny jest tylko odpowiedni kabelek ( pewnie m.jack/rca ),żeby podłączyć pre do komputera i gotowe. W programie masz jeszcze możliwość po zgraniu np: podzielić na pojedyńcze utwory,zeby sobie żona mogła skipowac,i wiele innych możliwości,z których oczywiśvie nie trzeba korzystać.

Kiedyś też zgrywałem kilka LP podłączenie całego sprzętu wyglądało następująco:

Gramofon do przedwzmacniacza następnie wejście do komputera w zapis sygnału następował poprzez rekorder z pakietu Nero nagrywałem całą stronę o potem cały plik ciąłem też jakimś narzędziem z Nero.

Żeby nie było PUK o którym wspominał "ricon" najpierw kładłem igłę a potem kilkałem rekorder, ot i cała mecyja trochę upierdliwe było ciecie ale potem działało.

Wiadomo im lepsza wkładka i pre tym lepszy efekt. Zapewne teraz i narzędzia komputerowe są lepsze, ale tak to mniej więcej wygląda.

Jeszcze jedna sprawa nagrywanie odbywało się w wavie potem dopiero konwertowałem do pożądanego pliku.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jeszcze jak nie masz to zewnętrzny kodek Lame dobrze sobie sciągnąć żeby potem przekonwertować do mp3. Mona to zrobić przez ten sam program do zgrywania Audacity,albo każdy inny. W sieci są jakieś darmowe programy do tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.