Skocz do zawartości
IGNORED

Usuwanie rys z szybek wyświetlaczy sprzętu ?

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie.

Jestem skrajnym pedantem jeśli chodzi o sprzęt RTV i mam mały problem. Na ekranikach/szybkach wyświetlaczy w sprzętach audio często po wycieraniu kurzu zostają mikro ryski. Z czasem ilość rysek wzrasta. Dziewczyna wycierająca wyświetlacze starą szmatą na mokro dobiła już sprzęt a w sumie plastik na wyświetlaczu i jest jak lodowisko.

Czy i jeśli tak to czym da radę usunąć te ryski? Displex do ekranów telefonów czy może jakieś inne ustrojstwo?

Podzielcie się proszę jakimiś informacjami bo dla jednej swojej wieżyczki Pianocrafta już zamówiłem w audioklanie nową szybkę, a mam kilka sprzętów którym by się odświeżenie szybki wyświetlacza przydało.

Pozdrawiam

Pasta polerska, z zakładu optycznego

Chałupniczo - pasta do zębów z wyczuwalnymi mikrogranulkami, trochę wody, płatki bawełniane.

W obydwu przypadkach, należy czyścić etapami, każdorazowo sprawdzając powierzchnię czy szybka nie zmatowiała - wynik agresywnego działania składników pasty.

Może się okazac że dany plastik tego nie toleruje - chociaz jest to żadkość i metodę można uznać za bezpieczną.

PS

Nie zalecam do czyszczenia powierzchni matryc LCD

Metoda dotyczy szybek plastikowych

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko ta pasta polerska z zakładu optycznego :) Jedyna pastą jaką znam jest Displex, nada się to? Czy szukać czegoś innego?

Co do polerowania to interesuje mnie tylko plastikowa "szybka" która jest porysowana, problem taki, że ona jest barwiona, plastik jest ciemny, przeźroczysty i boje się właśnie zmatowienia :/

Nazwy niestety nie pamietam.

Pasta polerska skończyła mi się dawno temu.

Jej miejsce zastąpiła zwykła p. do zębów

Używałem do polerowania szybki w zegarku CASIO

Różnica była taka, ze p. polerską było szybciej

Dla zwykłej pasty do zębów, trzeba było polerowac około 30-45 minut, dla uzyskania widocznych zmian

Polerowanie plastiku prowadziłem kiedyś taką pastą nie wysycha a to bardzo ważne w polerowaniu plastików, pasta jest dobrej jakości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pasta polerska lekko scierna nazwa "TEMPO" .Koszt około 7 zł.

Najlepiej okleić polerowaną szybkę taśmą klejącą.

Testowałem i polecam.

Testowałeś na szybkach od wyświetlaczy? mam w domu TEMPO ale używałem go na lakierze samochodu ;)

No dobra, użyłem pasty TEMPO (zmienili nazwę na TURBO) i tak z 1/2 rys zniknęła, pojawiły się mniejsze po wycieraniu pasty no ale trudno, do tego udało mi się leciutko porysować guziki SOUND, MODE, TIMER ale trudno, najważniejsze by szybka była kryształ ;) Teraz nie jest, ale jest dużo lepiej. Usunąłem też ten głupi fioletowy filtr, teraz pięknie na zielono świeci wyświetlacz (aparat przekłamuje kolory).

Z nową szybką przyjedzie też ten filtr, pomyślę czy go zakładać czy nie, czy w ogóle nową szybkę zostawić na za X lat jak się znowu ta mocno porysuje.

Tak czy siak Pianocraft teraz działa u mnie tylko jako odtwarzacz CD podłączony RCA-RCA do amplitunera.

Ukryta Zawartość

post-536-0-60834700-1350680559_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każde polerowanie ręczne doprowadzi do doskonałej jakości przy zastosowaniu odpowiedniej pasty i szmatki. Tym dłużej to będzie trwało im głębsze lub na większej powierzchni będą rysy i to zależy też od twardości polerowanego materiału . :)

By ten proces przyspieszyć trzeba użyć past (środków) o różnej ścieralności albo o ile to możliwe "zmechanizować" Jeżeli szybkę można zdemontować to drugi sposób wg. mnie jest godny polecenia . Odpowiednie tarcze polerskie do wiertarki i pasty załatwiają sprawę w kilka minut. Jak ktoś jest zainteresowany taką inwestycją ( nie są to duże wydatki) napiszę więcej a przyrządy do polerowania można wykorzystać do innych celów (przedmiotów).

Matowienie (delikatne) powierzchni nie jest czymś strasznym, wskazuje na to że;

- mamy do czynienia z pastą do polerowania wstępnego i należy po niej użyć pasty do polerowania końcowego

- mamy zbyt szorstką szmatkę (dobra jest np. stara, czysta "sprana" flanela) i (lub) "miękką szybkę"

- wszystkie te sytuacje razem

Należy zachować ostrożność (ew. przeprowadzić próby bardzo lekko ścierną pastą) przy polerowaniu "szybek" lub innych przedmiotów gdy nie mamy pewności czy nie są czymś pokryte bo wiadomo możemy to bezpowrotnie usunąć. Wtedy również może na początku wystąpić matowienie powierzchni.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Na ekranikach/szybkach wyświetlaczy w sprzętach audio często po wycieraniu kurzu zostają mikro ryski. Z czasem ilość rysek wzrasta. Dziewczyna wycierająca wyświetlacze starą szmatą na mokro dobiła już sprzęt a w sumie plastik na wyświetlaczu i jest jak lodowisko.

Pozdrawiam

Nie będzie rys jeśli kurz będzie wycierany wilgotną, delikatną ściereczką z mikrofibry. Wtedy dziewczyna może sobie dowoli wycierać kurz i nie będzie ŻADNYCH rys! Gwarantuję! Ale teraz to już pozostaje ci tylko polerka - jak radzą koledzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.