Skocz do zawartości
IGNORED

wymianą głośników mb quart

Kevin_007

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam kolumny mb quart ql 802s

jestem pierwszym włascicielem a kolumny są 1994r

i jest zmęczony materiał i przy wiekszej głosnosci nieczysto grają mowa tu o średnio-tonowych i niskotonowych

tu jest specyfikacja kolumn

proszę doradzić mi na jakie głosniki wymienić

interesuje mnie mocny i głośny bass

ponieważ sprzet jest wykorzystywany w muzyce klubowej

Allgemein

Hersteller: MB Quart

Modell: QL 802 S

Baujahre: 1994

Hergestellt in: Deutschland

Farbe: Esche schwarz, Esche weiß, Nußbaum, Eiche, Eiche roh, gegen Aufpreis: Kirsch, Schleiflack schwarz, Schleiflack weiß

Abmessungen: 247 x 960 x 310 mm (B x H x T)

Gewicht: 20 kg

Neupreis ca.: 2100 DM/Paar ?

Technische Daten

Bauart: 3-Wege Baßreflex, Standlautsprecher

Chassis:

Tiefton: 160 mm

Mittelton: 160 mm

Hochton: 25 mm Titankalotte

Belastbarkeit (Nenn-/Musikb.): 100/180 Watt

Wirkungsgrad:

Frequenzgang: 35 - 32.000 Hz

Übergangsbereiche: 120/2400 Hz

Impedanz: 4 Ohm

interesuje mnie mocny i głośny bass

ponieważ sprzet jest wykorzystywany w muzyce klubowej

Wymiana głośników niskośredniotonowych na inne, pociąga za sobą ingerencję w zwrotnicę i bez pomiarów nie uzyska się prawidłowego zgrania głośników.

Jak widać oryginalne głośniki nie sprostały muzyce klubowej, więc radziłbym kupić nowe głośniki o większej mocy i średnicy głośników niskotonowych lub zregenerować/naprawić istniejące głośniki. Należało by sprawdzić czy to wina zdeformowanych (przegrzanych) cewek jest przyczyną zniekształceń, czy zawieszenie. Następnie radził bym dokupić

subwoofer aktywny dedykowany odtwarzaniu muzyki, nie do kina domowego.

I co uważasz ze na podstawie tych parametrów :) ktoś ci poda głośniki jakie tam włożyć :)

Na pewno nie !

Masz de fakto puste pudło :) do którego coś chcesz włożyć :)

Myślę ze prościej i pewnie taniej kupić nowe :)

kolumny grają bardzo fajnie i mocnym bassem lecz przy głośnym słuchaniu robią się mocne zniekształcenia charczenia i widać jak głośnik krzywo lata:(

to co mam wam podać żeby dobrać głośniki odpowiednie. bo szoda sprzęt wywalać jak ma solidne drewno

a jak inne głośniki to co wmiarę taniego

znaczy kolumny

kolumny grają bardzo fajnie i mocnym bassem lecz przy głośnym słuchaniu robią się mocne zniekształcenia charczenia i widać jak głośnik krzywo lata:(

Sprawdź, czy zawieszenia górne (tzw. resor) są niezniszczone, możesz wrzucić fotografię w trybie makro.

Jeżeli zawieszenie górne jest piankowe, to możliwe że sparciało, jeżeli gumowe, to należało by sprawdzić, czy nie odkleiło się dolne zawieszenie. Najlepiej jak byś ustalił, który głośnik najbardziej zniekształca, wymontował go i sprawdził stan zawieszeń, oraz czy przy "centrycznym" wciskaniu membrany nie obciera cewka o karkas.

Naprawa zawieszeń górnych jest dość prosta i tania, oklejonego dolnego również, natomiast zdeformowane cewki należało by wymienić na takie same, co już nie jest takie prost i tanie.

wiesz jest to zawieszenie gumowe. jednak żadnych oznak nie widać żeby było coś zniszczonego

::(

takie coś jest tylko na głośniku

95-6763

0993-4 ohm

+ made in w.germany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.