Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 6000zł.

franz88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

udało mi się zdobyć 6000zł i chciałbym wymienić w swoim zestawie wzmacniacz na nowy, lepszy. Mój obecny zestaw to: Marantz PM 7004, Marantz TT 42, Marantz ST6003 i kolumny to DYNAUDIO EXCITE X12. Chciałbym znaleźć odpowiedni wzmacniacz do 6000zł, które będzie "przyszłościowy" i umożliwi mi kiedyś wymianę kolumn na lepsze. Właśnie "szperam" po stronach internetowych sklepów i znalazłem coś takiego:

- HARMAN KARDON HK-990

- CAMBRIDGE AUDIO AZUR 840A v2

- NAD C375BEE

- NAIM NAIT 5i.2

- MARANTZ PM-15S2

- YAMAHA A-S2000

inne?

Co wg Was się nadaje do muzyki klasycznej, w tym patrząc na to, że wzmacniacz ma być wstępem do wymiany systemu...

https://www.audiostereo.pl/topic/97674-wzmacniacz-do-6000z%C5%82/

Zalezy jakie brzmienie preferujesz, roznice nie sa moze kolosalne, jednak kazdy piec ma swoja estetyke brzmienia. Brzmienie jasne, ciemniejsze, wzmacniacz musi byc bardzo mocny, czy wystarczy mniejsza moc, itp. Lubisz duzo basu, czy wolisz lzejsze brzmienie. Trudno cos doradzic. Co lubisz tak naprawde? Ostatnio spodobal mi sie Creek Destiny 2, cena katalogowa to 8 kola, do wyrwania jednak za 6500, taka oferte znalezlem. Brzmi bardzo muzykalne, porzadny bas, wydajny piec, mimo skromnej postury. Wyrazista srednica. Czytalem, ze to jasny wzmacniacz, ale mial mniej wysokich niz Hegel, czy Denon 1500 AE. CA z serii 8 mozesz dostac w najnowszej odslonie, pamietaj ze wiele cen katalogowych mozna obnizyc, negocjujac ze sklepami.

Witaj,

biorąc pod uwagę kolumny oraz przede wszystkim Twoje preferencje, zdecydowanie zwróciłbym uwagę na wzmacniacz Roksan Kandy K2 oraz Primare I22. Bardzo dobry efekt możesz uzyskać także podłączając pod Twój system hybrydę lampową VINCENT SV-226MK2 (szczególnie po wymianie lamp na lepsze). Idealnym jednak rozwiązaniem moim zdaniem byłby mocny, lampowy wzmacniacz Canor TP 106 VR, który aktualnie można kupić w cenie niewiele przekraczającej Twój budżet.

Serdecznie zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór najbardziej optymalnej konfiguracji

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

troche dozbieraj i kup CASPIANA M2 swietne wykonanie i dzwqiek , na pewno go kupisz do tej kwoty uzywanego ale ogolnie Caspianow malo na rynku wturnym i tych nowych i tych starych... swietne klocki wg mnie :) Mario 77 pisal o Creeku to porownywalna klasa dzwieku i mysle ze tez warty uwagi sprzet :) nie ladowal bym sie we wzmaki typu Denon , Yamaha , Marantz (bardziej rozreklamowane ) szybciej traca na wartosci niz sprzet z manufaktor :D

Witam,

udało mi się zdobyć 6000zł i chciałbym wymienić w swoim zestawie wzmacniacz na nowy, lepszy. Mój obecny zestaw to: Marantz PM 7004, Marantz TT 42, Marantz ST6003 i kolumny to DYNAUDIO EXCITE X12. Chciałbym znaleźć odpowiedni wzmacniacz do 6000zł, które będzie "przyszłościowy" i umożliwi mi kiedyś wymianę kolumn na lepsze. Właśnie "szperam" po stronach internetowych sklepów i znalazłem coś takiego:

- HARMAN KARDON HK-990

- CAMBRIDGE AUDIO AZUR 840A v2

- NAD C375BEE

- NAIM NAIT 5i.2

- MARANTZ PM-15S2

- YAMAHA A-S2000

inne?

Co wg Was się nadaje do muzyki klasycznej, w tym patrząc na to, że wzmacniacz ma być wstępem do wymiany systemu...

Wybierz model z cyfrową regulacją głośności - będzie trzymał idealny balans, nawet przy bardzo cichym odsłuchu.

Wybierz model z cyfrową regulacją głośności - będzie trzymał idealny balans, nawet przy bardzo cichym odsłuchu.

Caspian trzyma idealny balans nawet przy baaaardzo cichym słuchaniu. Tak, że wcale nie musi być cyfrowa regulacja.

Mario 77 pisal o Creeku to porownywalna klasa dzwieku i mysle ze tez warty uwagi sprzet :) nie ladowal bym sie we wzmaki typu Denon , Yamaha , Marantz (bardziej rozreklamowane ) szybciej traca na wartosci niz sprzet z manufaktor :D

No wlasnie ja usilnie chce zmienic swojego Denona PMA 1500 AE, bo tak jakos nie wypada, aby Denon gral z Audio Physicami i w ramach tej wymiany zapragnalem przetestowac Creeka Destiny2. Szczegolowosc w obu wysmienita, Creek nizej schodzi z dolem, niewiele ale jednak nizej. Wysokich tonow wiecej w Denonie, nie znaczaco, jednak talerz wybrzmiewa mocniej, w jasnych realizacjach moze to przeszkadzac, ciemniejsze bardziej rozswietli Denon. Problemem Denona, Marantza jest jego kundlowate pochodzenie. Creek to lepiej postrzegana marka, lepiej pachnie w audiofilskim swiatku. Creek to wydatek wiekszy o jakies 3 tysiace. Czy warto? W mojej ocenie nie, ale kazdy musi zdecydowac sam. Po wielu lekturach w czasopismach czlowiek spodziewa sie znaczacego przeskoku jakosci, zwazywszy, ze mowa o urzadzeniu prawie 2 razy drozszym od Denona. Ja juz sie przestalem smiac z japonszczyzny, bo choc nie ma takiego rodowodu jak wiele audiofilskich marek, to brzmieniem naprawde sie bronia. Hegel H100 w zestawieniu z Denonem mial lepsza przestrzen, natomiast sporo mniejsze kopniecie w basie. Tutaj balans tonalny przesunieto ku gorze w porownaniu z Denonen, ktory okazal sie piecem bardziej muzykalnym. Przy Nightwishu nie dalo sie sluchac Hegla, uczciwie jednak nalezy przyznac, ze "Once" to kiepsko zrealizowana plyta. Na tych dobrych realizacjach oba zagraly na wysokim poziomie. Trzeba jeszcze pamietac, ze Hegel to koszt ponad 10 tysiecy. Coz, warto posluchac samemu, wtedy pada wiele mitow, a to co wydawalo sie oczywiste, przestaje takowe byc. I juz sie nie boje, ze ktos mnie tu zje i wysmieje. Po pierwsze mi to wisi, po drugie wiem co slysze. Odsluchy prowadzone byly na MA GX300 i AP Tempo 6. Pozdro!

Caspian trzyma idealny balans nawet przy baaaardzo cichym słuchaniu. Tak, że wcale nie musi być cyfrowa regulacja.

Jak z wysokimi tonami u Caspiana? Cofniete lekko po brytyjsku, czy jest ich sporo? Rozdzielczy piec, czy bardziej muzykalny?

Świetny wpis Mario_77, w 100% popieram i zgadzam się- za rodowód trzeba często dopłacić. Takie małe rozczarowanie miałem z szanowanym sprzętem: wzmak Manley Stingray + monitory Totem Model 1. Zbyt dużo naczytałem się świetnych recenzji na temat tego sprzęt, a odsłuch to zweryfikował. Mogła zawieść akustyka, złe zgranie systemu itp., ale chyba najważniejsze jest, żeby nie oczekiwać zbyt wiele, przechodząc np. ze wzmaka za 4 na 7 tysięcy.

Ja polecę niedocenianą w Polsce- markę: Onkyo. Miałem amplituner stereo, a sporo też słuchałem cyfrowego Onkyo A-9755. Wzmacniacz w prasie z powodzeniem porównywany z Denonem Pma 2000. Ja porównywałem z Jolidą 502b na lampach 6550 oraz KT88 i nie byłem w stanie określić faworyta- Onkyo cieplejszy, Jolida detaliczniejsza .

Pozdrawiam

Jeżeli w grę wchodzą wzmacniacze z rynku wtórnego,wybrałbym Krella-albo bardziej ofensywnie grający 400xi lub bardziej muzykalny kav300i.Jedyny problem to znalezienie nie grzebanego egzemplarza.To inny poziom i niższa cena.

Jak z wysokimi tonami u Caspiana? Cofniete lekko po brytyjsku, czy jest ich sporo? Rozdzielczy piec, czy bardziej muzykalny?

troche cofniete tak jak piszesz- po brytyjsku..

ogolnie charakter grania analogowy

Ja polecam przynajmniej posłuchać polskiego Baltlaba Epoca III .

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No wlasnie ja usilnie chce zmienic swojego Denona PMA 1500 AE, bo tak jakos nie wypada, aby Denon gral z Audio Physicami i w ramach tej wymiany zapragnalem przetestowac Creeka Destiny2. Szczegolowosc w obu wysmienita, Creek nizej schodzi z dolem, niewiele ale jednak nizej. Wysokich tonow wiecej w Denonie, nie znaczaco, jednak talerz wybrzmiewa mocniej, w jasnych realizacjach moze to przeszkadzac, ciemniejsze bardziej rozswietli Denon. Problemem Denona, Marantza jest jego kundlowate pochodzenie. Creek to lepiej postrzegana marka, lepiej pachnie w audiofilskim swiatku. Creek to wydatek wiekszy o jakies 3 tysiace. Czy warto? W mojej ocenie nie, ale kazdy musi zdecydowac sam. Po wielu lekturach w czasopismach czlowiek spodziewa sie znaczacego przeskoku jakosci, zwazywszy, ze mowa o urzadzeniu prawie 2 razy drozszym od Denona. Ja juz sie przestalem smiac z japonszczyzny, bo choc nie ma takiego rodowodu jak wiele audiofilskich marek, to brzmieniem naprawde sie bronia. Hegel H100 w zestawieniu z Denonem mial lepsza przestrzen, natomiast sporo mniejsze kopniecie w basie. Tutaj balans tonalny przesunieto ku gorze w porownaniu z Denonen, ktory okazal sie piecem bardziej muzykalnym. Przy Nightwishu nie dalo sie sluchac Hegla, uczciwie jednak nalezy przyznac, ze "Once" to kiepsko zrealizowana plyta. Na tych dobrych realizacjach oba zagraly na wysokim poziomie. Trzeba jeszcze pamietac, ze Hegel to koszt ponad 10 tysiecy. Coz, warto posluchac samemu, wtedy pada wiele mitow, a to co wydawalo sie oczywiste, przestaje takowe byc. I juz sie nie boje, ze ktos mnie tu zje i wysmieje. Po pierwsze mi to wisi, po drugie wiem co slysze. Odsluchy prowadzone byly na MA GX300 i AP Tempo 6. Pozdro!

założę się, że nie słyszysz kabli. I juz wiem dlaczego.

... albo sprzedaj te Dynaudio Excite X12, i kup Dynaudio AIR 6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

;)

ps. porównaj ceny za taki zestaw z innymi sklepami, w tym np. niemieckim Thomann

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jak słyszysz te kable czy nie?

Wszystko słysze, kable, stoliki, bezpieczniki, podkładki pod nózki, podpórki pod kable, sasiadów w drugim domku, róznice miedzy 229 a 230 V. Fajnie tak nie?

A ja dla odmiany polecam Hegla H100, jest właśnie możliwość kupienia używanego na jednej z giełd audio za niecałe 6tys. W klasyce gra to wyśmienicie i naturalnie, chociaż u mnie kolumny nie mają ostrej góry.Jeżeli te dynaudio grają podobnie to z Heglem by się sprawdziły. Miałem sporo Marantzów i lepiej dać sobie z nimi spokój i wziąć coś lepszego.Jest też świetny model Eloctrocompaniet Eci 5 na innej "wiadomej" giełdzie, to pewnie jeszcze lepszy wybór niż Hegel.Jednak to wszystko używki ale za to grają o klasę lepiej niż nówki za 6tys.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Fajnie. Ja tam nie lubię popularnej japońszczyzny. Nic ciekawego nie widzę w tych wzmacniaczach. Szczególnie np. w Onkyo. Ogólnie z barwą jest kiepsko.

Popieram kolegę wyżej. Mój kolega posiada Hegla H100 i jest to świetny wzmacniacz.

W jakim sensie? Co ma świetnego?

Marke i cene audiofilska:-D

Radze posluchac paru sztuk szybko skreslimy slabe i wylapiemy to co jest warte dla.jas zakupu. I nie zapomniec o uzywkach jak i japonczykach z wyzszej polki bo wszystko rzecz gustu trzeba zalaczyc porownac.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wszystko słysze, kable, stoliki, bezpieczniki, podkładki pod nózki, podpórki pod kable, sasiadów w drugim domku, róznice miedzy 229 a 230 V. Fajnie tak nie?

Po pierwsze ten Denon to topór, po drugie skoro go porównujesz z Creekiem czy nawet ( o Maryjo!) z Heglem to z pewnościa wiele nie słyszysz. Koniec wywodu.

I OK masz prawo, ale po co tracić cza sna forum dla audiofili i zajmować się doradzaniem komuś? Może warto w ogródku coś przekopać w tym czasie?

Po pierwsze ten Denon to topór, po drugie skoro go porównujesz z Creekiem czy nawet ( o Maryjo!) z Heglem to z pewnościa wiele nie słyszysz. Koniec wywodu.

I OK masz prawo, ale po co tracić cza sna forum dla audiofili i zajmować się doradzaniem komuś? Może warto w ogródku coś przekopać w tym czasie?

Nawet bym podyskutował, ale ty przyjemność znajdujesz dyskredytując innych ludzi. Zupełnie nie zależy ci na merytorycznej dyskusji, czerpiesz radość i fascynacje kierując dyskusję w merytoryczny narożnik. W zasadzie nie ma nawet dyskusji, ty dogmatycznie coś twierdzisz! Nie mam przyjemności dyskutować w takich okolicznościach, bo co to znaczy, że Denon jest topór? Pożyczam sprzęt ze sklepu, leje na Denona bo stać mnie na to, żeby 5 razy go przeskoczyć. Odsłuchów dokonujemy z kumplem, również na jego głośnikach, a nie są to pierdziawki z MM. Ani razu nie widziałem, żebyś napisał coś konkretnego, a jedyne na co cię stać, to zwymyślanie ludzi od głuchych. Żebyś choć raz opisał jakieś brzmienie, określił czego nie lubisz, co cię irytuje, co cenisz w tym, czy innym wzmacniaczu. Nie! Najlepiej wejść, nasrać i szybko uciec. Wyrosłem z łechtania swego ego nazwami typu Creek, Hegel, Mcintosh i zupełnie nie interesuje mnie ile to kosztuje, bo dźwięk oceniam w oparciu o swoje uszy i zaprzyjaźnione grono. A ty ze swoim francusko chińskim zestawem bawisz się w wyrocznie, która podważa wszystko, nie dając kontrargumentów. Zachowoujesz sie jak panienka, która leci na metki, choć założę się, że ani Hegla, ani Creeka w domu nie miałeś. Mam wkleić zdjęcia? A porównywać można wszystko ze wszystkim, bo ani w Creeku, ani w Heglu nie siedzą nadzwyczajne elementy, która zmontowano na Marsie. Każdy wzmacniacz w podobnej klasie mocowej ma coś fajnego i kazdemu czegoś brakuje, a cała zabawa to dobranie świadomych i odpowiednich kompromisów. Hegel to świetna przestrzeń, Creek to dobry bas i mikrodynamika, do tego muzykalność, Denon to również dobra kontrola w basie, poprawność barw i muzykalność. Każdy coś ma fajnego, ale ty tego nie rozumiesz, bo upodobałeś sobie forum, żeby leczyć własne kompleksy. Chora sprawa.... Wracaj do forum o kablach, tam w swoim szyderczo prymitywnym świecie czujesz się najlepiej. Miejsce trola jest w jaskini.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tutaj się nieco marnujesz i tracisz czas. Wszystko gra tak samo więc tracisz czas. Im szybciej zrozumiesz, ż eto nie twoje hobby tym czybciej zostaniesz może dobrzym kucharzem. Przy założeniu, że odróżnisz sól od pieprzu.

Marke i cene audiofilska:-D

Radze posluchac paru sztuk szybko skreslimy slabe i wylapiemy to co jest warte dla.jas zakupu. I nie zapomniec o uzywkach jak i japonczykach z wyzszej polki bo wszystko rzecz gustu trzeba zalaczyc porownac.

Możliwe, bo wielu ludzi wiedze o brzmieniu czerpie z.... gazet i internetu. Albo gdzieś tam chwile w sklepie posłuchali. A do tego ten fetysz, że jak coś jest od Hegla, to już napewno jest extra i wygrywa ze wszystkim co powstało na wielkotaśmowej linii produkcyjnej w Japonii. Fizyka to fizyka, topologie są zbliżone, komponenty również. Ja nie twierdzę, że wszystko brzmi tak samo, bo tak nie jest, ale nie widzę niczego zdrożnego w porównywaniu Hegla do Denona, czy Creeka. To nie są żadne filozofie, to zwykłe opinie z autopsji. Rozumiem, gdybym lampę 2x20W porównywał do Krella FBI, wtedy byłoby to chybione, ale jeden piec około 100 watowy z drugim można porównać. Przynajmniej w moim świecie, frywolny ma inne wizje.

Możliwe, bo wielu ludzi wiedze o brzmieniu czerpie z.... gazet i internetu. Albo gdzieś tam chwile w sklepie posłuchali. A do tego ten fetysz, że jak coś jest od Hegla, to już napewno jest extra i wygrywa ze wszystkim co powstało na wielkotaśmowej linii produkcyjnej w Japonii. Fizyka to fizyka, topologie są zbliżone, komponenty również. Ja nie twierdzę, że wszystko brzmi tak samo, bo tak nie jest, ale nie widzę niczego zdrożnego w porównywaniu Hegla do Denona, czy Creeka. To nie są żadne filozofie, to zwykłe opinie z autopsji. Rozumiem, gdybym lampę 2x20W porównywał do Krella FBI, wtedy byłoby to chybione, ale jeden piec około 100 watowy z drugim można porównać. Przynajmniej w moim świecie, frywolny ma inne wizje.

Niestety, ten wstrętny Kolega ma rację. A Ty Mario - nie. Tu nie chodzi o porównanie "watów". Denon (tym bardziej budżetowy) i klasyka?

Ufff...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tutaj się nieco marnujesz i tracisz czas. Wszystko gra tak samo więc tracisz czas. Im szybciej zrozumiesz, ż eto nie twoje hobby tym czybciej zostaniesz może dobrzym kucharzem. Przy założeniu, że odróżnisz sól od pieprzu.

Tracę czas, szczególnie pisząc w twoim kierunku. Brakuje ci intelektu, żeby przeskoczyć wielu piszących, ale rzucaj sie dalej, wiekszość i tak leje na ciebie. A odpisuję tylko dlatego, żeby przypadkiem ktoś w ten twój tępy bełkot nie uwierzył. Jeszcze nie widziałem, żebyś coś sensowwnego napisał. Taki audiofilski Macierewicz, który posranymi teoriami, próbuje zdobyć poklask. Pukaj w tą swoją klawiaturkę miszczu, moze ktoś ci punkcik da, tak bardzo szczypią cię w oczy.

Niestety, ten wstrętny Kolega ma rację. A Ty Mario - nie. Tu nie chodzi o porównanie "watów". Denon (tym bardziej budżetowy) i klasyka?

Ufff...

Ale ja nigdzie nie napisałem, że polecam komukolwiek tego Denona do czegokolwiek, opisałem tylko wrażenie z porównania Creeka, Denona i Hegla. O tym, że piec jest budżetowy decyduje cena, nie zawsze brzmienie, w tym sęk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.