Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do KD (JBL, DALI ZENSOR, KLIPSCH, Wharfedale Diamond)?

dab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do specow jak i do uzytkownikow ktoregos z ponizszego zestawu.

Co byscie mi polecili do amplitunera Yamaha RX-V673?

Wpadly mi w oko ponizsze zestawy. Na który się zdecydowac? Rozwazam wersje bez suba, który kupie kiedy indziej (brak srodkow 

1. 5.1 JBL NORTHRIDGE CINE PACK: cena ok. 3300zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. 5.0 DALI ZENSOR 5 / 1 / VOKAL: cena ok. 3800zl (bez suba i tak tez i na jakis czas zostanie)

Ukryta Zawartość

3. 5.0 KLIPSCH F20 C10 B20: cena ok. 3800zl (bez suba i tak tez i na jakis czas zostanie)

Ukryta Zawartość

4. Wharfedale Diamond 10.6 + SUB: cena ok 3900zl

Ukryta Zawartość

Jak sadzicie. Na co postawic? Które maja nejlepsze recenzje?

Zdzieki z porady,

Pozdrawiam

dab

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodałbym do Twojego kręgu zainteresowań dodatkowo Rothy. Masz możliwość odsłuchu? Osobiście w przedbiegach zrezygnowałbym z JBL'a.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie podałeś Twoich preferencji. Biorąc pod uwagę uniwersalność zestawu, bardzo dobrze z amplitunerem Yamaha współpracują zestawy Dali Zensor i to właśnie w tym kierunku rozpoczął bym Twoje poszukiwania. Do listy dołożyłbym jeszcze zestawy Jamo C405 lub C407, są to niedoceniane, a bardzo dobre kolumny (nie myl z Jamo S606).

Jeśli tylko masz możliwość, sugeruję odsłuchy, które pozwolą Ci na dokonanie optymalnego wyboru.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Popieram wypowiedź max720 Sam posiadam serię RF i chwalę sobie te kolumny.Co prawda idą pod nóż, ale tylko dlatego że zmieniam zestaw kina domowego na stereo. Pozdrawiam

Witam, dzieki za odpowiedzi.

Co do wyboru zestawu to nie jestem ograniczony zestawami z mojej listy.

Wstepnie chcialbym ustalic kilka polecanych zestawow a pozniej w miere mozliwosci przesluchac je w jakims salonie (szkoda ze Q21 jest dla mnie nieosiagalne :( - jestem z Wroclawia.

Zestaw bedzie na stale podlaczony do tv wiec jego codziennym przeznaczeniem bedzie "odsluchiwanie tv" wraz z podkladem muzycznym do PS3 - bardzo mocno eksploatowanego :) W drugiej kolejnosci kino domowe i koncerty z plyt oraz plikow avi, dalej mp3. Rothy odpuscilem, bo to jednak wyzsza polka cenowa (ja nastawiam sie na 3-3,5 tys Max maxow to cena do 4tys....

Przyjze sie proponowanym przez Was zestawom.

A co sadzicie o zestawie Wharfedale Diamond 10.6? Cena do 4tys ale sa juz z subem. Te JBLe faktycznie odpuscic?

Czy do powyzszego zestawu Dali Zensor jest jakis sub - stylistycznie dopasowany?

Mozecie podac jakies linki do RF 52 (II) , 62(II).

Dzieki za zainteresowanie tematem.

pozdrawiam

RF62 na pewno też przekroczy twój budżet jeśli Rothy już są za wysoko, ponieważ to jedne z tańszych.

Polecałbym Ci wybranie się na odsłuch i samemu zadecydowanie, chociaż może też być w 2 stronę (tak jak np u mnie).

Poszedłem ostatnio na odsłuch Yamahy RX-A1010 z kolumnami (poniżej postaram się je troszkę opisać na bazie moich odczuć):

- Klipsch rf62 - piękny i soczysty basik, aż czujesz na ciele wibracje, bardzo ostra góra i jakby z deka za mało średnich przez co potrafiły tracić niektóre detale. Góra obawiam się może troszkę męczyć. Kolumny jak dla mnie grały najlepiej jak nie było wokalu, jak ten się pojawiał to do niego miałem już mieszane uczucia. Na pewno kolumny grające bardzo efektownie i świetnie nadające się do kina. Na 100% mnie nie przekonały ale na pewno warto wziąć pod uwagę

- MA BX6 - w porównaniu z klipschami nie grały tak efektownie, wręcz mieliśmy wrażenie że takie jakby cofnięte i bardziej zachowawcze brzmienie, ale zdecydowanie cieplejsze i mniej ostre. Basu też mniej i miałem wrażenie że czasem go brakowało a czasem był w sam raz (nie wiem od czego to zależy)

-Roth Oli 40 - tu wielkie zdziwienie bo po odsłuchaniu 3 utworów podziękowałem, owszem dużo basu ale jak dla mnie totalnie zniekształcały vocal i czasem ten bas jakiś taki dziwny był, no chyba że nie były do końca wygrzane

- Dali Zensor 7 - pierwszy utwór (Oldfield - tubular bells) rozniosły konkurencje i to zdecydowanie, jednak przy bardziej dynamicznej muzyce zaczęły jak dla mnie dudnić i bas zrobił się jakby ktoś w skrzynkę pukał. Kolumny na pewno nie są złe, ale to zależy od utworu (jedyne w zestawieniu które jednocześnie w jednym utworze sprawiały że dawałem im najwięcej punktów, a w następnym potrafiły zagrać tak że totalnie mi się nie podobało) więc tu musiałbyś sam posłuchać

-Canton Gle490 - poza tym że kolumny jak się potem okazało już nie dostępne, to muszę stwierdzić, że bardzo ciekawe, grają bardzo równo (chociaż troszkę mocniejszego basu by się przydało), za to góra i środek jak dla mnie naprawdę fajny i równy i np w grze gitary elektrycznej było słychać wyraźnie parę szczegółów których się przy wszystkich pozostałych kolumnach trzeba doszukiwać.Gdyby nie fakt, że podobno nie idzie ich już zdobyć to mocno bym się nad nimi zastanawiał.

To wszystko moje osobiste zdanie, ty możesz odebrać to inaczej. Poszukaj w okolicy sklepu audio z możliwością odsłuchu, na pewno taki znajdziesz :)

Powodzenia

Jble z niższych serii (E, ES i Studio 1) to wyjątkowe gnioty - w cenie tych pudeł chyba nie ma gorzej grających konstrukcji jakiejkolwiek konkurencji...

ja z kolei skupil bym sie na dali i klipschach z podzialem klipsche do kina dali do muzyki, czego chcesz wiecej to wybierz.

ampli 673 to super wybor.

natomias wolal bym abys ich posluchal

• 2 tygodnie później...

Witam to moj pierwszy post na tym forum i wogole w tej tematyce, wiec jesli mozna prosze o wyrozumialosc i pomoc. Jakis czas temu kupilem ampli Onkyo tx-sr503e i do niego dwie sztuki jbl es30. To bylo tak zeby cokolwiek w domu gralo, potem zajalem sie jakimis remontami itd. W tej chwili chcialbym skompletowac zestaw do 5ciu kolumn ( jesli beda wystarczajaco dynamiczne nie kupowalbym subwoofera, wiec to chyba byloby 5.0 )

kolumny nad ktorymi sie zastanawiam to albo

jbl es90

klipsch rf62 ....moze macie jakies propozycje.

Podstawowa sprawa to czy moj wzmacniacz pociagnie i ladnie zagra z tymi kolumnami ?? Slucham roznej muzyki, lata 60-70-80-90 ogolnie muzyka rozrywkowa, czasem jakies ballady, ale i ostatnie hity (mniej) lubie czuc dzwiek otaczajacy mnie wokol. Nie zalezy mi na duzej glosnosci ale na dynamice.

Pokoj ma 22metry.

Czyli reasumujac, chce zakupic narazie dwie podłogówki ktore dadzą mi dobry dzwiek i dobrą dynamikę, ale zeby moje Onkyo tx-sr503e to pociagnęło ;)

prosze o wypowiedzi i sugestie, pozdrawiam Jacek

Masz już ES30 więc mogą powędrować na tył, natomiast reszty zestawu nie kompletowałbym w oparciu o jakiekolwiek tanie JBL z serii E/ES. Klipsch RF - dużo lepiej, najlepsza opcja to wg mnie Paradigm Monitor 7 lub 9 v7

Zestaw 5.0 to nie jest zestaw do kina, nikt Ci nie każe oczywiście kupować suba od razu, zawsze można kupić go później, ale nie ma czegoś takiego - że bez suba jakikolwiek zestaw zagra wystarczająco nisko i dynamicznie. Wiele się bez niego traci po prostu, a już tym bardziej że zasilanie frontów jest kiepskie (amplituner kinowy a nie dobry wzmacniacz),

• 2 miesiące później...

Popieram wypowiedź max720 Sam posiadam serię RF i chwalę sobie te kolumny.Co prawda idą pod nóż, ale tylko dlatego że zmieniam zestaw kina domowego na stereo. Pozdrawiam

i co sprzedane rf 52 ?

Hegel H120 & KEF R3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.