Skocz do zawartości
IGNORED

Debian, problem z hostem

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam router, na którym stoi Debian 6.0. Od jakiegoś czasu nie mogę się do niego dostać po nazwie hosta, tylko po IP.

Plik hosts wygląda tak:

127.0.0.1 localhost

127.0.0.1 fox

192.168.69.9 angela

192.168.69.4 archiwum

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts

::1 ip6-localhost ip6-loopback

fe00::0 ip6-localnet

ff00::0 ip6-mcastprefix

ff02::1 ip6-allnodes

ff02::2 ip6-allrouters

Może ktoś miał podobny problem?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

https://www.audiostereo.pl/topic/97643-debian-problem-z-hostem/

Wewnątrz jest 192.168.69.0/24

Ip routera to 192.168.69.1.

DNS`y są przydzielane przez serwer DHCP na routerze, więc raczej to nie to. Wewnątrz sieci mogę się dostać na każdy komp poprzez nazwę hosta, tylko nie na router.

>>StaryM

No jak mam się niby dostać z zewnątrz przez nazwę hosta - albo IP, albo domena.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No jak mam się niby dostać z zewnątrz przez nazwę hosta, albo IP, albo domena.

A skąd ja mam wiedzieć, co rozumiesz przez nazwę hosta, nie takie kwiatki już widywałem.

127.0.0.1 localhost

127.0.0.1 fox

192.168.69.9 angela

192.168.69.4 archiwum

# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts

::1 ip6-localhost ip6-loopback

fe00::0 ip6-localnet

ff00::0 ip6-mcastprefix

ff02::1 ip6-allnodes

ff02::2 ip6-allrouters

Jeżeli ten plik hosts jest na stacji, z której próbujesz się łączyć to sprawa jest oczywista. Brakuje tam wpisu:

192.168.69.1 router - abyś mógł się łączyć np. komendą ssh router (z Linuksa).

Innym sposobem jest używanie dnsmasq na routerze i podawanie go jako serwera DNS stacjom. Wtedy wystarczy, że sobie zdefiniujesz hosty z ich IP i nazwami w /etc/hosts na routerze.

>>mikson

Dokładnie tak!

>>StaryM

Czekaj, miałem zainstalowany wcześniej dnsmasq, bo miałem zrobionego VPN`a. Aktualnie też jest, ale jest zmieniona kompletnie konfiguracja (dopisałem parę skryptów, pokierowałem ruchem trochę inaczej). Jutro obaczę dokładniej logi i podam co wyczytałem. Ale z tego co zdążyłem zauważyć, to chyba problem z DNS faktycznie. A jeśli wybrałbym rozwiązanie z Dnsmasq, to podaje stacjom tylko ten jeden adres, czy także adresy zewnętrznych serwerów dns? Przepraszam, ale nigdy nie miałem takiego problemu, więc wolę się spytać...

Dzięki z góry za pomoc!

>>Misio38

To jest jedyny problem, który mam aktualnie z debianem i nie ma nic lepszego do kontroli i zarządzania siecią niż systemy oparte na linux`ie - zajmuje się tym od lat i wiem co można dokonać mając tylko konsolę przed oczami. Windows - hmmm......

Dnsmasq stanowił problem, ostatecznie zainstalowałem na nowo i podopisywałem tam hosty, teraz wszystko działa jak trzeba. Dziękuję z góry za pomoc!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Po prostu daj sobie spokój z linuksem. Kernel panic, kernel not found. Po co Ci to? Itp. przygody.

Jasne. Nie ma to jak Osobny komputer z Vistą to dzielenia łącza w domu! Yeah mastaha!

Dnsmasq stanowił problem, ostatecznie zainstalowałem na nowo i podopisywałem tam hosty, teraz wszystko działa jak trzeba. Dziękuję z góry za pomoc!

Jeśli miałeś już wcześniej dnsmasq to zapewne podczas aktualizacji wywaliło ci plik konfiguracyjny. Nie wiem jak to się w Debianie robi. Ale powinna być opcja dopisywania gdzieś "noupgrade" w zakresie plików konfiguracyjnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.