Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIO z samrtfona; szok jakości stereo !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Papa dock to chyba gadżet dla Benedykta XVI .

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, więcej luzu ...

Reagujecie jakbym ogłosił, że mini 2 wyprzedza OPPO itp.

Mowa o sprzęcie za 1 zł.

Wniosek taki, że można z głupiego telefoniku, bez wstydu zaprezentować nawet 50 płyt CD.

Może warto jednak posłuchać jak gra Galaxy mini 2 ?

Może warto poddać ocenie pokładowy moduł DAC.

Na słuchawkach z wysokiej półki, także jest rajc.

Telefonik ma jeszcze opcję 5.1 !?

Także presety EQ.

Karta SD 32 GB to obecnie koszt poniżej 100 zł.

Oczywiście należy dokupić jeszcze kabel mini-jack stereo/RCA.

Najlepiej z 24 karatowymi końcami.

Materiał odsłuchowy:

Steely Dan (everything must go),

Michael Camilo (one more once),

Spyro Gtra (Deep End),

ps.:

Piopio; o szczaniu to dyskutuj w domu. Nie na forum.

Kolega zdążył już przedstawić swoje myśli, które w tym przypadku pokrywają się z moim - stąd moja reakcja na Twój wpis...

Właśnie o to chodzi:

Napisano wczoraj, 18:28

Mam i miałem trochę tych telefonów. I Galaxuf i ajfona tysz. I pusty śmiech, choć może to kwestia drobnego nieporozumienia?

Najpierw autor nakręca atmosferę sugerując, że telefon ów niszczy odtwarzacze za dużą kasę. To właśnie stwierdzenie podziałało jak płachta na byka :)

Następnie mieliśmy wygaszanie ogniska. Pan rzekł, że spokojnie przecież to sprzet za złotówkę ( he, he) więc bez szaleństw.

To ja się pytam co to jest ten odtwarzacz CD za dużą kase przy telefonie za złotówkę? A może są gdzieś odtwarzacze CD za złotówkę na 24 miesiące abonamentu ?

No są w kredycie, tak jak i ten telefon w abonamencie. Co więc Autor miał na myśli?

Dodatkowo zwracam uwagę, że do słuchania muzyki to jednak wzmacniacz stereo lepiej się nadaje jak amplituner kina domowego.

Choć kto wie, skoro komórka niszczy odtwarzacze CD za dużą kasę.

I możesz jak najbardziej recenzować różne produkty i to się chwali, jednak powstrzymaj się z wieszczeniem końca wysokiej klasy sprzętu "stacjonarnego"...

I aby być rzetelnym, wypadałoby napisać z jakim sprzętem porównałeś tego smartfona, bo to, że podłączyłeś go do amplitunera KD jest w tym momencie wręcz śmieszne - biorąc pod uwagę Twoje przepowiednie o końcu wysokiej klasy sprzętu Hi-Fi.

Wtedy być może wrażenia z odsłuchu zabrzmią jak prawdziwa recenzja, a nie typowy marketingowo-reklamowy, przepraszam za słowo, bełkot, rodem z czasopism audio-wideo, tudzież portali internetowych.

[1]

Cena 1 pln to bonus za przedłużenie umowy z operatorem, więc nie żaden kredyt na raty.

[2]

Galaxy Mini 2 odtwarza pliki wav 48 kHz !

Sprawdzone. I tu żarty się kończą. Zwłaszcza przy tak dobrym module DAC.

Pokładowa aplikacja [MP3 player] tego nie puszcza, ale aplikacja muzykodajnia-player już tak, choć ta nie widzi FLAC-a.

Od producenta:

Odtwarzacz MP3 obsługuje następujące formaty: 3gp, mp4, mp3, ogg, aac, amr (awb), wav, mid, wma, flac

(Kodek: MP3, Vorbis(OGG), AAC, AAC+, eAAC+, AMR-NB/WB, WAV, MIDI, WMA, FLAC).

[3]

Karty 32 GB klasy 10 kosztują obecnie od 80 zł !

Mamy więc do czynienia z ciekawym kierunkiem rozwoju opcji odtwarzania audio w telefonikach.

I to jest kluczowy sygnał dla miłych czytelników.

I tu żarty się kończą. Zwłaszcza przy tak dobrym module DAC.

Samsung nie ma dobrego modułu DAC !!! Ma jak najbardziej przeciętny !

Ale to w niczym nie przeszkadza ;-) Na ogół łączymy telefon z kiepskimi słuchawkami na których nie słychać różnicy pomiędzy źródłami. Wystarczy zastosować wysokiej klasy słuchawki i niestety Samsung już nie błyszczy. Gra akceptowalnie ale przeciętnie.

Przyznam, że na początku też zachłystnąłem się możliwościami mojego Galaxy S2 ... jednak po obcowaniu z lepiej grającym sprzętem mój entuzjazm wyparował ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Karty 32 GB klasy 10 kosztują obecnie od 80 zł !

Z jakimi transferami? 5 MB/s? - za takie buble dziękuję ;) Chyba najtańsze z sensownymi transferami (ponad 10MB/s zapis, ~20 MB/s odczyt) to GoodRam za ponad 100 zł.
  • 5 miesięcy później...

ja mam taki kabelek od roksana pociagniety pod sofe z mini jack jak mi sie nie chce wstawac to podlaczam iphona i gram flac z telephonu i wcale jakiejs przepasci nie ma nad cd.

zamiezenie tego bylo aby glownie sluchac radia internetowego przez tel na systemie i calkiem milo sie zaskoczylem. fakt faktem ze cd chwilowo mam budzetowy( marantz 5001) ale przed tem mialem tak samo spiety linn classik i tez przepasci nie bylo.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Smartfony kiepsko grają bo trzymacie je w łapach a jak wiadomo sprzęt wymaga odpowiedniej podstawki/stolika, najlepiej z póltonowego kawałka granitu i najlepiej w cenie małego domku, ile razy ja to już tu czytałem.

A tak na poważnie to żaden smartfon nie jest projektowany pod kątem nieskazitelnej jakości odtwarzania muzyki choć na starcie rozkłada każdy odtwarzacz pod pewnymi względami, inna lepsza korekcja błędów, zasilanie bateryjne, uniwersalność softwareowa, technologoa ogólnie o lata świetlne wyprzedzająca te znaną z tradycyjnych odtwarzaczy CD.

oj ojojj... samsung

z 11 lat temu kupiłem to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie kieszonkowe coś

myślę ze grało podobnie ;) i wyrabiało spokojnie (206MHz to miało) z każdą mp3, wave czy podobnymi :)

karty tam były jeszcze CF (nie SD) i Windows był 3.0 CE, przetwornik bardzo ok, spokojnie konkurował ze "zwykłymi" CD

samsunga mini nie słyszałem ale.... słyszałem zwykłego Galaxy 2 - nie jest ok, naprawę nie jest

posłuchaj sobie Blackberry albo Sony :) a przynajmniej iPoda czy Sony PSP Go ;)

Ale nie lekceważył bym tak telefonu jako źródła Audio HDMI ;) za 2..3 lata może się okazać że telefon

używany za 45pln będzie w stanie zarządzać całą biblioteką audio z jakiegoś clouda i puszczać FLAC 24bit/192kHz

sterowany 2gim telefonem przez sieć :)

więc może się okazać że do dobrego audio wystarczy nam:

1. Bardzo Wysokiej klasy Ampli z HDMI (lub jak kto woli Wzmacniacz + DAC z HDMI lub "przejściówką" HDMI->toslink)

2. Dobre głośniki

3. Telefon za 45pln z HDMI

4. drugi telefon do zarządzania ;)

A tak na poważnie to żaden smartfon nie jest projektowany pod kątem nieskazitelnej jakości odtwarzania muzyki choć na starcie rozkłada każdy odtwarzacz pod pewnymi względami, inna lepsza korekcja błędów, zasilanie bateryjne, uniwersalność softwareowa, technologoa ogólnie o lata świetlne wyprzedzająca te znaną z tradycyjnych odtwarzaczy CD.

Są - sony ;)

tam nie ma żadnej korekcji błędów.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja juz od dluzszego czasu slucham muzyki w taki sposob ze na tablecie-sprzetowo ciut mocniejszym niz s3- mam uruchomiony serwer dlna . Za jego pomoca takze steruje odtwazaczem

Moim zdaniem telefon służy do prowadzenia rozmów, wysyłania smsów itp.

Wiem, że odgrzebuje stare kluchy bo dawno na forum nie byłem, ale poprostu nie znoszę tego typu tekstów. W temacie mowa o smartfonie, a nie o telefonie. Tak drogi kolego - telefony służyły do dzwonienia i smsowania ale trendy, potrzeby i zapewne moda wymusiły powstanie super mobilnych szybkich komputerków do surfowania, odbierania poczty, korzystania z exela itp. Owe komputerki nazwano smartfonami. Jest wiele zawodów, które wykorzystują tą technikę w pracy i dzięki temu nie potrzeba nosić w kieszeni kalkulatora, telefonu, laptopa i np odtwarzacza mp3, który umila podróże (niektórzy korzystają z komunikacji miejskiej).

Takim tokiem rozumowania można również powiedzieć że do telefonowania to służą telefony stacjonarne, a komórki to jakiś modowy wymysł nikomu nie potrzebny, albo po co w samochodzie radio, przecież suto służy on do poruszania się po drogach, a nie do słuchania muzyki.

Sorki za OT

Pojawia się pytanie o to, z czego autor watku wcześniej sluchał....?

Poza tym ferrowanie wyroków o końcu hi-fi na podstawie odsłuchów na Stereo KD (czyli ampli KD w trybie stereo?) jest lekko.... hmm buńczuczne.

Romek, zgodziłbym się w większości przypadków zwłaszcza jeśli chodzi o ampli. Jeśli jednak użyjesz tzw. troszkę lepszego kina na procesorze , końcówkach mocy i powiedzmy przyzwoitym transporcie to nie stwierdziłbym za buńczuczne określanie walorów dźwięku na sprzęcie KD. Używam do KD większości klocków i kolumny jak stereo ale do stereo rozdzielonego z osobnym pre i cd.

Zaraz zapewne ktoś stwierdzi że jestem głuchy ale to są niuanse. Wykłucał się nie będę ale mogę zaprosić na porównanie. Niestety większość opinii powstaje przez pryzmat lekceważenia KD lub przez pryzmat amplitunera.

A co do samsunga to za chwilę jakiś Kim przy.....li w braci z południa to i Samsungi Galaxy mogą zniknąć. Wcale bym nie bagatelizował. Z psychopatami nie ma żartów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.