Skocz do zawartości
IGNORED

Bas mi uciekł z pokoju !!

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd skompletowałem obecny system mam poważny problem z basem, może to wina pokoju (ok. 10metrow) już sam nie wiem i szczerze mnie to martwi. Bas w pokoju zawsze był jakby ukryty w innych pokojach a raczej w całej reszcie mojego mieszkania było go pod dostatkiem, kolumny mają kolce, wyciągnąłem z pod nich podkładki i wypoziomowałem nawet coś pomogło, dociążyłem kolumny żeliwem, kombinowałem z ustawieniem, umeblowaniem, zasłony za kolumnami, co do milimetra ustawiłem kolumny w jednakowych odległościach od ścian nawet przy okazji ostatniego remontu kupiłem grubą prawie 1mm tapetę (piankopodobna) wyłożyłem podłogę wykładziną wszystko to spowodowało że domownicy się denerwują ciągłymi wibracjami i wszechobecnym niskim basem :(. Powiem szczerze już mnie szlak trafia, zaopatrzyłem się w niezły 10 pasmowy analogowy korektor graficzny i na ucho uzyskałem zamierzony efekt, nietrudno się natomiast domyśleć co się dzieje w pozostałej części mieszkania.

Lokalizacja i scena są na wyśmienitym poziomie ogólnie mój skromny zestaw gra przyzwoicie szczególnie po ostatniej wymianie wzmacniaczy operacyjnych w źródle, co ja mam nie tak, gdzie popełniłem błąd, zbyt wytłumiony pokój?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/9756-bas-mi-uciek%C5%82-z-pokoju/

A jak kolega ma skonstruowana podloge?

U mnie objawy sa troche podobne, a wszystko przez to, ze mam podloge z desek opartych na legarach. Czyli cala moja podloga dziala jak wielka pulapka basowa, tudziez podlo rezonansowe. I rzeczywiscie bas lepiej sluchac w sasiednich pomieszczeniach, gdzyz podloga rezonuje wlasnie na boki :(

Jak to zwalczyc? Zlozylem zamowienie na plyty granitowe pod kolumny. Granit mam zamiar podkleic od spodu gruba mikroguma, a kolumne postawic na granicie na kolcach. Mam nadzieje, ze to pomoze. Rozwazam jeszcze polozenie wykladziny na calej podlodze, ale to bedzie mialo wplyw glownie na srednie dzwieki.

Mieszkam w bloku, podłoga to wielka płyta betonowa, na której są kafle PCV, jest to wszystko twarde jak cholera nie ma prawa wibrować.

Generalnie to koledzy maja racje ,że za duże kolumny, jednak płyty granitowe mogą troszkę pomoc , poprostu kolumna musi stanąć wyżej,ale Tanoye są duże wiec bedziesz musiał je delikatnie nachylić ,aby głośniki wysokotonowe nie waliły poscianach

> opteron

Piszesz, że twoja podłoga to jedna tafla betonu pokryta PCV? Pod ta taflą znajdziesz najprawdopodobniej centymetr styropianu. Mniej prawdopodobne, że jest to miękka płyta pilśniowa lub wełna mineralna. Jest to tak zwana podłoga pływająca mająca chronić Twoich sąsiadów z dołu przed hałasem, zwłaszcza tym wywoływanym chodzeniem. I balangami. W małych pomieszczeniach ma ta betonowa płyta też i małą powierzchnię, bo ściany działowe osadza się wprost na stropie przerywając izolacje akustyczną.

Kolumny podłogowe w 10 m2 to już szaleństwo. Kup/zamień je na monitory i zrozum, że bas to nie wszystko. A jeśli jesteś przypadkiem nieuleczalnym, to o wiele skuteczniejszym rozwiązaniem będzie aktywny sub.

=> profes

Dzieki ze to napisałeś!!! Bo juz wiem, na czym stoje! Od zawsze mialem problem z niedostatkiem i/lub ginącym basem i tez mam taka cholerna podloge - deski na legarach, a wyzej plytki PCV i grubsza wykladzina... Zdecyduje sie jednak na polozenie plyt granitowych skoro moze to jeszcze pomoc?! Kolumny mam dociazone dwoma płytkami marmuru gr. 3cm na podkladkach z korka... Jutro udam sie do kamieniarza moze co wytarguje:)

pozdro

Pod warstwa PCV mam około 0.5mm kleju, i od razu płyta, to stare budownictwo wiec niemam zadnych wynalazkow typu plywajaca podloga lub ocieplenie, podemna jest tylko piwnica :)

Hmm powiem szczerze ze nachylac to jeszcze ich nie probowalem, rozumiem za maja grac nieco do gory?

ja mam pokój 17 m2 i próbowałem różnych kolumn podłogowych, nawet te stosunkowo najmniejsze generowały obfity bas, jak dla mnie za obfity. A Najniższy bas wzbudzał się w kiblu i kuchni. spróbuj pokombinować z ustawieniem, czasami kilka centymetrów pomoże - bas nie będzie dudnił na suszarce a np: w lodówce ;) - Ja bym zamienił na podstawkowe . Wytłumienie i inne wynalazki to dobry sposób na wszystko ale nie na bas - tutaj decydujące znaczenie ma kubatura pomieszczenia (tak przynajmniej piszą w mądrych książkach) - możesz pokombinować z pułapkami basowymi - ciekawe czy zadziałały by np w kuchni ? :)

No to spudłowałem, bo zabawiłem się w Sherclocka Holmsa. PCV wkroczyło do budownictwa mieszkaniowego gdzieś na przełomie lat 60 i 70-tych. Wcześniej powszechnie stosowana była klepka. W tym samym czasie powszechnie już stosowano podłogi pływające od czego był jeden wyjątek - przy bardzo masywnych, ciężkich żelbetowych stropach w formie płyty można zamiast podłogi pływającej było zastosować wykładzinę dywanową. No i pudło. Jeśli to stare budownictwo to przypadek zupełnie nietypowy będący efektem jakiśch przeróbek. W starym budownictwie PCV jest sporo ale kładzionego na zniszczoną klepkę bądź podłogę z desek.

A pomysł z aktywnym subem z własnych doświadczeń z mnikrowieżą z takimż subem. Po długich eksperymentach stanęło na rezygnacji z loudness, a pokrętło też nie jest na full w dość dużym pokoju. Pomysł z subem raczej kiepski ale eksperyment z zastosowaniem jakiegoś mikrosystemu z aktywnym subem mógłby sporo wyjaśnić jeśli idzie o akustyke pomieszczenia. Po dyletancku te podłogowe kolumny duszą się chyba w tak małym pokoju i dobrze po prostu nie będzię.

Rafał może troszkę nieprecyzyjnie się wyraziłem budynek to koniec lat 70, jakoś tak palnąłem stare, ale do rzeczy, udało się usłyszeć niski bas ale przy pomocy korektora i podniesieniu 30Hz reszta jak wspomniałem jest OK, tylko czy w tym momencie dało by się jakoś zmniejszyć te „tąpnięcia” niskich częstotliwości w mieszkaniu? Gdybym mieszkał sam to ok. ale niestety tak nie jest :) Jeszcze jedno, myślę że część winy można by zwalić na ścianę działową (gipsowa) właśnie zauważyłem jak ona sobie drga i to dosyć mocno, nawet przy niskich poziomach głośności. Jakaś mata bitumiczna na nią albo zastawić ją meblem?

> opteron

I jest chyba winowajca. Ścianki działowe muruje się stawiając na stropie ale obowiązuje zasada, by podłozyć pod nie choćby kawałek papy aby nie była sztywno związana ze stropem. Tak samo powinna być oddzielona od stropu powyżej. Jeśli otwór bassrefleksu skierowany jest na niezbyt w sumie sztywną ściankę to może wprawiać ją w drgania. Można zapchać czymś otwór bassrefleksu ale chyba prościej i lepiej zastosować kolumny z otworem z przodu, w tak małym pomieszczeniu znacznie łatwiejsze do ustawienia lub w obudowie zamkniętej.

• 4 miesiące później...

Witka a ja mam 4 polarisy 50w i wypchało mi szybe w dziwiach i codziennie wyczepie tapczan basami i sasiadke z domu pod moje dziwi hehe tam sa (ciekawe głosniczki malutkie ale agresywne i to bardzo) ( dobze ze mam nowe okna ) hihi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.