Skocz do zawartości
IGNORED

Microlab Solo 7c vs. Edifier 2.0 R2600 co wybrać? ;>

nairda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Z racji, że to już za długo trwa i chciałbym w końcu na coś się zdecydować, proszę Was o pomoc - wskażcie waszego faworyta.

Potrzebuję jak najwięcej typów. Wybiorę ten zestaw, który będzie miał najwięcej głosów. (Wiem, że to dość dziecinne, ale po prostu chciałbym w jak najlepszym stopniu spożytkować te ~600 zł, a sam nie mam doświadczenia w temacie sprzętu audio z wyższej półki niż ta najniższa - stąd też zwrot o pomoc w Waszą stronę, drodzy forumowicze)

- Rozmiar pomieszczenia w jakim będą stały głośniki: ok. 15m2 (możliwość mniej więcej dowolnego rozstawienia).

- Najczęściej odtwarzany rodzaj muzyki: rock/metal w formacie mp3.

- Zastosowanie: Głównie muzyka, gry oraz filmy.

- Tymczasowo będą podłączone do laptopa, później zaś do jakiegoś zewnętrznego DAC'a typu Prodigy Cube, HUD-mini.

Tak więc:

SOLO7c (nowa wersja) czy R2600 ?

w nowej wersji solo 7c elektronika z tego co wiem nie zostala wogule zmieniona czyli bedzie dokladnie tak samo gral jak starsza wersja...

Ja mam R2600 od ponad dwoch miesiecy i sa naprawde super za ta kase. Solo 6c nie ma takze takiej sceny i tak mocnego basu jak edifiery.

Twoja decyzja. Na 15m² solo7c sa wedlog mnie i tak za duze...

• 2 tygodnie później...

Solo7c nie są za duże do takiego pomieszczenia.Mam je w 14m2.Trzeba je tylko odpowiednio ustawić.Jak ktoś chce je ustawić zaraz obok monitora i siedzieć pół metra od nich to niech lepiej nie kupuje solo7c.

• 8 miesięcy później...

Minęło trochę czasu od ostatniego wpisu, sądzę że sporo osób poznało już bliżej r2600 pytanie czy nadal opinie są tak entuzjastyczne :) Pomieszczenie to jakieś 18mk2 (dość nieregularne) muzyka- kompletnie wszystko z nastawieniem na elektro. Filmy i gry również. Źródłem jest TV LG, PS3 i tablet, kolumny jako główne w domu. Kilka faworytów:

Modecom mc-hf100 (trójdrożne) minus taki że nie mają własnego pre i w przypadku podpięcia CD regulacja głośności będzie nie wygodna.

Madecom mc-hf120u bi-amp, najładniejsze z całej stawki, ale nie mają selektora wejść (podobnie jak wymienione wyżej modecomy) mam już w domu małe monitorki z dwoma wejściami i po podłączeniu drugiego źródła są silne zakłócenia...

Edifier R2600 - wszystko ok.

Solo6c - jak wyżej, na plus wyświetlacz, na minus brak bi-amp

Tak więc klasyczne coś za coś :( Jakie macie doświadczenie? Pozdrawiam.

Na które pytanie nie odpowiedziałęm?:)

No i zastanów się przez chwilę, jaką zaletę w takim tanim sprzęcie może mieć bi amping? Zastanawiałeś się po co to komu w ogóle się przydaje? Przydaje się tylko wtedy, kiedy mamy pasywną kolumnę i chcemy ją z zewnątrz aktywnie zasilić, gdzie mamy pełne pole manewru co do wzmacniacza itd, a w tym przypadku, kiedy jesteśmy skazani na marnej jakości kostkę scaloną, to bi amping jest nieporozumieniem bo nic z tym nie zrobisz.. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Upss:) postaram się odsłuchać ww. Taga. Najładniejsze i dobrze wyposażone :) zresztą nie szukam laserowego skalpela a sprzęt dający frajdę :) jak będę coś wiedział to się podzielę uwagami. Miłego.

• 1 miesiąc później...

Powiedzcie mi jak jest z szumami głośnika wysokotonowego w R2600. Naczytałem się na polskich i zagranicznych forach i jestem w punkcie wyjścia :P Wiedza to przekleństwo ;) Na polskim forum sporo ludzi narzeka na to, z kolei w testach nic na ten temat... P.S. Taga odpada.

Jak też jest z brumieniem trafa w Solo6c. Pozdrawiam.

IMO w Solo6c żeby usłyszeć brumienie trzeba przystawiać głowę do głośnika. Solo6c bywają w Komputronikach - powinni dać odsłuchać, w końcu je sprzedają co nie?

IMO w Solo6c żeby usłyszeć brumienie trzeba przystawiać głowę do głośnika. Solo6c bywają w Komputronikach - powinni dać odsłuchać, w końcu je sprzedają co nie?

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj zamówiłem Modecom MC-SHF120U z modułem bluetooth 4.0 aptx :D Za jakiś czas podzielę się z Wami doświadczeniem :) Miłego

Czekam na relacje, wybrałeś raczej najbardziej buczące głośniki z tej trójki ( solo 6c, edifier r2600, mc 120u). Sam posiadam r2600 i buczenie słuchać z głośników wysokotonowych tylko przy przybliżeniu ucha do głośnika. Jednak jeśli ktoś ma bzika na punkcie ciszy i resztę kompa ma wyciszone to zapewne mu to będzie przeszkadzać.

Czekam na relacje, wybrałeś raczej najbardziej buczące głośniki z tej trójki ( solo 6c, edifier r2600, mc 120u). Sam posiadam r2600 i buczenie słuchać z głośników wysokotonowych tylko przy przybliżeniu ucha do głośnika. Jednak jeśli ktoś ma bzika na punkcie ciszy i resztę kompa ma wyciszone to zapewne mu to będzie przeszkadzać.

Jeszcze czekam na nie, co do buczenia to się okaże. Na innym forum wielu właścicieli R2600 narzekało na sssssyk wysokotonówki słyszanej z odległości metra. Sądzę że mimo wszystko przy tym pułapie cenowym kolosalnych różnic w dźwięku nie ma, podobnie powtarzalność produkcji też jest różna... więc wybrałem najładniejsze (według mnie) bi-amp który dziwnie mnie ciekawi i bluetooth 4.0 z aptx! Podobne ustrojstwo ma Advance Acoustic za 500zł. Jak się z nimi za poznam do subiektywnie je opisze, obiecuję :)

• 3 tygodnie później...

A powiedzcie mi czy do 600-700zł byście wybrali jeden z w/w zestawów (widzę, że ze wskazaniem na r2600) czy jednak spróbować w tej kwocie złożyć jakiś używany zestaw kolumny + wzmak.

Pokój około 30m2 głośniki podłączone do TV przez wejście słuchawkowe. Bo z TV słucham muzyki, radia, oglądam filmy czy odpalam xbox-a. Czyli TV u mnie w pokoju robi za centrum multimedialne :P

Muzyka jaką słucham to głównie elektroniczna. Obecnie mam podłączone Microlab Solo1 i nie narzekam ale chciałbym jednak coś mocniejszego. Głośniki są ustawione koło 10cm od ściany.

A powiedzcie mi czy do 600-700zł byście wybrali jeden z w/w zestawów (widzę, że ze wskazaniem na r2600) czy jednak spróbować w tej kwocie złożyć jakiś używany zestaw kolumny + wzmak.

Pokój około 30m2 głośniki podłączone do TV przez wejście słuchawkowe. Bo z TV słucham muzyki, radia, oglądam filmy czy odpalam xbox-a. Czyli TV u mnie w pokoju robi za centrum multimedialne :P

Muzyka jaką słucham to głównie elektroniczna. Obecnie mam podłączone Microlab Solo1 i nie narzekam ale chciałbym jednak coś mocniejszego. Głośniki są ustawione koło 10cm od ściany.

Do 600-700 zł sądzę że lepiej wziąć któreś z ww monitorów. Ja mam akurat Modecom MC-SHF120U z modułem Bluetooth 4.0 aptx i jestem z nich baaaaardzo zadowolony :) Oczywiście Edifier i Solo też warto wziąć pod uwagę :)

Ja powiem tak, IMO Edifajery brzmią lepiej niż Solo mocno promowane w różnych miejscach, różnica nie jest wielka, ale jednak na plus Edków.

Ja obecnie zmieniam sprzęt i chyba na dniach będę mieć do sprzedania chyba roczne R2600 - przesiadka na wzmacniacz + głośniki klasyczne i tu różnica już jest ogromna.

Jako nagłośnienie TV czy kompa są znakomite, ale do słuchania muzyki to jednak tylko półśrodek, ofc lepsze to niż jakieś plastikowe trzaski. :>

Co do buczenia - nie klęczałem przy kolumnie, ale z odległości ~50 cm nic takiego nie rejestruje.

Mam starego Radmora 5412 może bym dobrał do niego głośniki i było by lepiej jak z Solo7/R2600... kurna jest tyle opcji, że mega ciężko coś wymyślić.

Głośniki także służą mi do słuchania muzyki. Jeszcze pomyśle ale te R2600 chyba są faworytem.

kurna jest tyle opcji, że mega ciężko coś wymyślić.

Czasami niewiedza jest błogosławieństwem. Na weekend nie czytaj żadnych treści związanych z audio, zastanów się czego potrzebujesz, następnie czego oczekujesz i odpowiedź przyjdzie sama :) Miłego

Lepiej jest zainwestować w głośniki do wzmacniacza, ale to już wydatek trzy nawet cztery raz większy niż Edki bo średniaków IMO nie ma sensu kupować.

Jeśli ktoś nie ma budżetu to R2600 są świetne, w tej cenie to już sprzęt który GRA, a to coś :>

Stosunek jakość/cena jest znakomity

Lepiej jest zainwestować w głośniki do wzmacniacza, ale to już wydatek trzy nawet cztery raz większy niż Edki bo średniaków IMO nie ma sensu kupować.

Jeśli ktoś nie ma budżetu to R2600 są świetne, w tej cenie to już sprzęt który GRA, a to coś :>

Stosunek jakość/cena jest znakomity

Jeżeli chodzi o nowe to najwyższy stosunek jakość/cena zawsze będzie po stronie dobrych i sprawdzonych projektów DIY. Kilka takich już przerobiłem i wiem :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.