Skocz do zawartości
IGNORED

Microlab Solo 7c vs. Edifier 2.0 R2600 co wybrać? ;>

nairda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam do Was pytanie które z w/w głośników zagrają najlepiej? ;>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Będą one grały głownie hip-hop z kartą Xonar DX.

Mam tez zamiar dokupić jakieś DVD jako drugie źródło dzwieku dla nich za reszte moje budzetu (1500zł - 270zł(karta)-głosniki) co byście polecili?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na razie chyba jeszcze nikt nie wiem jak R2600 graja sa dopiero pare dni na rynku. Testy z rosji u ukrainy mowia ze sa bardzo dobre takze w porownaniu do 7c. Jak zakupisz w internecie to mozesz zestaw do 10 dni oddac bez dodatkowych kosztow po prostu zamow najpierw jedne pozniej drugie i bedziesz mial czas na przetestowanie.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Witam, mam do Was pytanie które z w/w głośników zagrają najlepiej? ;>

http://sklep.hard-pc.pl/p4929,glosniki-microlab-solo7c-2-0.html

http://www.impuls-pc.pl/pl/produkt/84/10472/Glosniki_Edifier_2.0_R2600_czarne.html

Będą one grały głownie hip-hop z kartą Xonar DX.

Mam tez zamiar dokupić jakieś DVD jako drugie źródło dzwieku dla nich za reszte moje budzetu (1500zł - 270zł(karta)-głosniki) co byście polecili?

Solo7c, pomimo sporego szumu medialnego i popularności, które nakręcone została na forach komputerowych, wśród młodszej grupy użytkowników, że tak to ujmę ;), to niestety po bliższym poznaniu, sporo tracą ze swojego powabu. To są bardzo przeciętne głośniczki, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Niedostatki objawiają się szczególnie w środku pasma i prezentacji górnych rejestrów. Za to sporo nadrabiają "poważnym" wyglądem, wiele obiecującym. Osobiście bardzo się rozczarowałem. Kupiłem, po tych entuzjastycznych opisach i wytrzymałem z nimi tydzień. Na szczęście, ze względu na popularność modelu swojego czasu, z odsprzedażą nie było problemu. W każdym razie szczerze doradzam, o ile to tylko możliwe, posłuchać ich gdzieś przed zakupem. Co do tych drugich, niestety nie pomogę bo ich nie słyszałem. A już się nauczyłem, że szum medialny, dotyczący określonego sprzętu, to jedno, a rzeczywistość to drugie.

@feda78

moge kupic, sprawdzic, posluchac i w razie czego oddać do10dni? ;> upewniam sie bo mnie to dziwi xd

@SlawekR czyli odradzasz Solo 7c? W sumie ich aktualna cena jest dosyc wygurowana ;/ a fakt ze wyglad swoj maja ; )

sry za bledy, ale pisze z telefonu ; )

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja swojego czasu dałem za nie 450zł i to jest cena w sam raz. Ale i tak nie zabawiły u mnie długo. Blisko 700zł, to zdecydowanie za dużo za te głośniki. Takie jest moje zdanie, no ale to już każdy jakoś tam kalkuluje po swojemu.

W sumie jaka jest alternatywa za te 650pln? Jakieś Geniusy i Modecomy, które wypadają jednak gorzej od tych Solo 7c. Prawdziwą alternatywą jest używany wzmacniacz + "normalne" głośniki, ale żeby to miało ręce i nogi to trzeba mieć nieco wiedzy/osłuchania a i najlepiej umiejętności posługiwania się lutownicą, żeby w razie czego wymienić np. kondensatory zasilające we wzmaku. Ja osobiście poszedłem tą drogą, wydałem podobną kwotę na sprzęt używany, ale następnie ok. 200pln kosztował mnie "remont" wzmacniacza.

Co do tych 10 dni - przy zakupie na odległość możesz odstąpić od umowy w ciągu 10 dni, odesłać sprzęt (+ odpowiednie oświadczenie) do sklepu i on Ci zwraca pieniążki. Uprawnienie jest ustawowe i żaden sklep nie może tego odmówić. Nie dotyczy to zakupu od osób prywatnych oraz w drodze licytacji.

P.S. Solo7c jest dostępne w Komputronikach, może umów się na odsłuch i sam ocenisz? Bo jakoś mam dziwne przeczucie, że wymagania SławkaR i Twoje to jednak nie to samo.

Moim skromnym zdaniem solo 7c nie są warte ceny. Miałem je rok i tak to było za długo. Nie usatysfakcjonowany jakością dźwięku zacząłem szukać w kierunku monitorów aktywnych. Teraz mam budżetową Yamahę hs80 i pomiędzy solo a yamaha jest taka przepaść że nie ma co porównywać na korzyść Yamahy. Jak już wielokrotnie pisałem na tym forum trudno jest doradzić w kwestii zakupu sprzętu bo każdy ma jakieś tam swoje preferencje muzyczne. Uważam jednak że warto dołożyć te parę setek więcej na sprzęt niż kupić coś z niższej półki i potem biadolić że ma się kolumny które nie spełniają oczekiwań.

mam budżetową Yamahę hs80 i pomiędzy solo a yamaha jest taka przepaść

Ta przepaść to powinna być minimum dwukrotna skoro te Yamahy kosztują 2x więcej. Trzeba pamiętać że te Solo to w kryteriach audiofilskich lowend, ale w głośnikach komputerowych to pełen wypas - tam lowend to pierdziawki za trzy dychy...

Jesli uda mi sie te MIcrolaby przesluchac to wroca do gry, a narazie odstawie je na bok.

Co byscie polecili gdybym zwiekszyl budzet do 2000zł? ;>

W tym musiało by sie zmiescic oczywiscie kolumny+karta+alternatywne źrodło ; )

Myslałem jeszcze nad Pianocraft MCR-840, we wtorek jade jej posłuchać wiec zobaczymy, czy zagra coś lepiej od niej w tej cenie? ;>

Ta Yamaha hs80 ciekawe, tylko ze za dwie to przekroczy mój budzet, a jakos nie wyobrazam sluchanie z jednej kolumny ;d

Idąc Twoim sposobem rozumowania czy kolumny Utopia za 300tyś złotych są 150 tysięcy razy lepsze od mojej Yamahy? To kompletnie bez sensu

150 razy lepsze... sorry ale zawsze byłem kiepski z matmy

Kupiłem, po tych entuzjastycznych opisach i wytrzymałem z nimi tydzień.

A czy głośników nie trzeba wygrzać najpierw? Sam posiadam solo 7c od miesiąca i przez parę dni podczas "docierania" grały o wiele gorzej niż teraz. Zresztą ile ludzi tyle opinii i każdy ma swoje preferencje odsłuchowe ;)

tak mowi prawo konsumenckie, poza tym jest to praktycznie w kazdym regulaminie napisane.

Nie pokrywasz zadnych kosztow przy oddawaniu sprzetu i nie daj sobie nic innego wmowic bo sklepy wszystko chca sprobowac zeby klient nie oddawal zamowienia.

Miałem Solo 7c i w ciągu 5 dni zwróciłem. Zupełnie nie spodobały mi się wysokie tony, syntetyczne, suche na wiór. Na pewno nie należy ich łączyć z jasnymi Xonarami. Negatywne cechy w sopranach tylko się nasilają. Niestety jaka cena, taki dźwięk. 

.

Ja osobiście posiadam Microlab solo 7c już ładnych kilka lat wcześniej grały pod X-FI Platinum Champion series na zmodowanych sterach "Daniel_K" a od roku podpięte je mam pod Styleaudio Carat Ruby II :) i też ładnie grają.

dlatego rozmawiamy o tym, czym warto się zainteresować w danym budżecie a sam wybór należy już do kupującego...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 miesiące później...

Witam i wszystkiego dobrego na nowy rok 2013 , co do kwestii edifier 2600 to wydaje mi się iż reprezentują bardzo podobny segment cenowy co solo 7 c ,chyba pod względem awaryjności , radzą sobie lepiej mniej się psują ( czyli mniej zawodna " elektronika " ) niż u konkurencji mircolab 6/7 .

Też w zastosowanie osobnych -odrębnych wzmacniaczy na wysoki i osobo na nisko - średnie pasmo ,może dać lepsze bardziej spójne w całym paśmie to tylko gdybanie bo mało osób posiada 2600 ,są już testy na twojepc.pl i jest bardzo dobrze oceniony pod kątem sonicznych walorów , nawet jest już nowy model 2700 studio z konstrukcja oparta o 3 głośniki ( w tym modelu 2 jest odpowiedzialny za średnie pasmo ) ,chyba 2700 ma większy transformator i więcej wełny jako wytłumienie jak gra ciężko przewiedzieć za nim ktoś nie przetestuje , z rosyjskiej strony testy wypadły dobrze ,no ale wiadomo jak to z testami bywa czasem są "ubarwiane " i przez to mało rzetelne , chociaż na tym rosyjskim portalu , mierzą i przedstawiają diagramy - wykresy ,wykorzystując specjalistyczny sprzęt pomiarowy i kartę .

Pozdrawiam

test 2700

Ukryta Zawartość

2600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie jeszcze ,można brać pod uwagę modecom MC SHF 120 , ale pokrętło głosu mocno świeci , często się psuje no i głośniki wtedy nie grają same bez tego " dziwadła " moim zdaniem , ponoć buczą , o ediferach nie słyszałem ,żeby buczały ,co do str. z testami wygląda na profesjonalne podejście ( pod kątem wykresów , użytego sprzętu -aparatury pomiarowej ) ,nie przypominam sobie ,aby na jakimś polskim komputerowym portalu dokonywano ,analiz , przedstawiano wykresy i demontowano " bebechy " głośników .

• 2 miesiące później...

moze tutaj uzyskasz informacje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Odświeżam temat.

Może R2600 już trochę bardziej się spopularyzowały i otrzymam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, który oto zestaw brzmi lepiej ?

Prosiłbym o opinie ludzi, którzy posiadają, bądź też słyszeli oba wymienione w temacie zestawy głośników.

Pozdrawiam.

Odświeżam temat.

Może R2600 już trochę bardziej się spopularyzowały i otrzymam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, który oto zestaw brzmi lepiej ?

Prosiłbym o opinie ludzi, którzy posiadają, bądź też słyszeli oba wymienione w temacie zestawy głośników.

Pozdrawiam.

Bez sensu jest porównywać Solo 7 do Edifier 2600. To jak byś porównywał samochody do różnego przeznaczenia (półciężarówka vs osobowy) i zastanawiał się który będzie lepszym wyborem ... bez sensu. Lepiej najpierw pomyśl czy chcesz coś do odsłuchu z większej odległości (Solo 7/Edifier 2700) czy do "bliskiego pola" (Solo 6/Edifier 2600).

Dlaczego bez sensu ?

Mam do wydania ok. 600 zł na głośniki. R2600 oraz SOLO7c są jednymi z najlepszych w tym przedziale cenowym, a jeśli chodzi o odsłuch... trochę pokombinuję, przemebluję pokój i znajdzie się miejsce i dla Solówek do poprawnego odsłuchu z większej odległości.

Potrzebuję tylko jasnej odpowiedzi na pytanie, który z tych zestawów lepiej brzmi, ponieważ nie mogę się zdecydować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.