Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig Audiorama 9000

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktos mial z nimi stycznosc, okazje posluchania ich? Wiem ze podobaja sie zonie wizualnie, nadaja sie na prezent czy podloze sobie noge? Kolumny beda raczej plumkac w salonie, maja glownie wygladac niz grac, ale pudelkowego dzwieku nie zniose. Czy sa one warte 200E (para)?

Pozdrawiam serdecznie,

Tomasz.

https://www.audiostereo.pl/topic/97516-grundig-audiorama-9000/

"Kolumny beda raczej plumkac w salonie, maja glownie wygladac niz grac, ale pudelkowego dzwieku nie zniose."

Aż się zdziwisz jak grają ;-), mogą wykosić z domu nie jedne kolumny.

Pozdrawiam.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Sprawdź tylko dobrze stan przetworników i zawieszeń bo Audioramy będą już miały grubo ponad 30 lat.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Przeca to nowe kolumny som. Ogolnie przy niewielkich poziomach glosnosci graja bardzo fajnie, przestrzennie z lekko podpompowanym basem. Male sklady. pop zagraja super. Natomiast przy ostrzejszym rocku bedzie nieciekawie. Sluchalismy z malzonka MM w Hamburgu za 2 stowki jesli to nowa wersja bierz bez zastanowienia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kicha, faktycznie! Pomyliło mi się z Audioramą 8000.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Heh. Dobrze ,że jest ktoś przytomny na forum... :-), dziękuję "kichatandeta", ja też pomyślałem o 8000, bo tych nasłuchałem się sporo.

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

kichandeta, dzieki za opinie. Owszem, sa na eBayu dostepne nowe za 199E za pare, a ze zona trula mi juz od jakiegos czasu na ich temat... coz, jej prosby zostaly wysluchane :-)

W takim razie poszukuje standow - nie usmiecha mi sie kupowanie nowych za + - 700zl... :-)

• 3 tygodnie później...

Wyciagniete z pudelka, podpiete narazie pod Magnata MC1 - dzwiek fatalny, koc na kolumnach, basu brak, wszystkie ustawienia (bass, treble) na + 5 i jest... jako tako. Czekam na efekt wygrzania.

Tych akurat nie słyszałem, ale słyszałem wiele innych kolumny Grundiga - i takowe nie z każdym wzmacniaczem chcą dobrze grać... ale swoją drogą ten "koc na kolumnach" to dość dziwne. Zazwyczaj raczej słychać narzekania na zbytnią krzykliwość. Sprawdź czy głośniki wysokotonowe są sprawne...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jak mam to zrobic nie ingerujac w obudowe/gwarancje?

Wydaje mi sie ze wszystko z nimi wporzadku, podrasowywanie trebli we wzmacniaczu pododuje wyrazny efekt w kolumnach. Mysle ze potrzebuja troche czasu/innego wzmacniacza.

Nie doczytałem że są nowe... faktycznie, wówczas nie powinny. Z drugiej strony - jeśli są nowe - to nie mam pojęcia jak gra ten współczesny skośnooki Grundig. Po starym przecież nie ma już śladu, tylko nazwa pozostała.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Kolumny graly dzisiaj caly dzien, po ok 10 godzinach wrocilem do domu i... jest lepiej. Pojawil sie bas (wczoraj bylo pukanie w karton), gora przestaje sie wstydzic.

Ciagle malo, ale jak slysze, jest nadzieja :-)

D4ncer daj im trochę pograć. Pamiętam jak do zestawu sypialnianego podłączylem małe Yamahy od PC e810. W pierwszej chwili byłem załamany jak kiepsko grają. Dzisiaj znacznie częściej słucham w sypialni muzyki, tak fajnie się rozkręciły. Polecam tydzień-dwa cierpliwości :)

Luxmany i winyle 

ja jednego tylko nie rozumiem skad taka rozbieznosc cenowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

Panowie dajcie sobie spokój z tymi kolumnami Audiorama 9000 !!!, to nowy badziew, kosztuja kilkanascie stówek,

te kolumny nie maja nic wspólnego z legendarnymi kolumnami Grundiga model 7000 (który posiadał zamknietych 12 głośników w jednej kuli), czy model Audiorama 8000 najwyższy z tej linii ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <== klik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - faktycznie ładnie pasują do siebie

- te stare kolumny polecam ale za odrestaurowane trzeba dać około 2 kawałki - prezentują sie znakomicie,

słyszałem i widziałem kazde z omawianych - wierzcie mi ze te nowe to plastik fantastik,

stare sa ciezkie ładnie wykonane ale dzisiaj ciezko trafic w ładnym stanie, graja inaczej - nie znaczy żle od kierunkowych kolumn i nadaja sie raczej do wiekszych pomieszczenie... ale to wszystko wyczytasz na stronie gdzie podałem linki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.