Skocz do zawartości
IGNORED

AVANCE OMEGA 503 + para satelitów ?

Lawyer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad dokupieniem do amplitunera Technics'a SA-DX950 2 satelitów. Jako "przody" pracują kolumny AVANCE OMEGA 503.

Czy waszym zdaniem warto tworzyć taki układ ? Słucham przede wszystkim muzykę, także nie zależy mi tak bardzo na budowie układu Surround (chociaż z taką intencją zakupiłem amplituner), a chciałbym przy sluchaniu muzyki wytworzyć zajawisko "przestrzeni". Ww. technics ma 2 podwójne wyjścia na przody.

Ale czy jest sens ? Czy nie byłoby to wyrzucaniem pieniędzy w błoto ?

Jeżeli odpowiedz brzmi "tak", to co jest warte polecenia. Ja szukam coś pomiędzy AVANCE, ELTAX, TANNOY, ale prawdę mówiać płacenie 1200 zł za satelity przeraża mnie. Czy można kupić coś w cenie do 600 zł, aby to "grało" z AVANCE'ami ?

Pozdrawiam

Lawyer

https://www.audiostereo.pl/topic/9750-avance-omega-503-para-satelit%C3%B3w/

Lawyer

moim zdaniem to wyrzucanie pieniędzy w błoto

najlepiej byś zrobił sprzedając amplituner i kupując jakiś używany wzmacniacz

najważniejsze kryterium oceny sprzętu to WIERNOŚĆ przekazu, układ 2+2 zawsze będzie sztuczny, nienaturalny, dający fałszywą scenę, złe lokalizacje itp, nie mówiąc o wpływie na szybkość i spójność brzmienia - jeden chaos

Czyli rozumie, że w przypadku podłączenia 2 przody i ustawienie 1 pary kolumn z przodu i 1 pary z tyłu, pozbawi mnie "przyjemności" słuchania muzyki ?

W takim razie jak uzyskać przestrzenność dźwięku, pomijając system surround ? A quadrofonia (oj, nie wiem czy to dobra pisowania) ?

Drążąc temat, spójrzcie na zdjęcia. To satelity i centralny, gdyby to podłączyć do amlitunera, podtrzymujecie, że to by raczej nie działało ?

Pozdrawiam

Łukasz

[obrazekLUKASZ-147290_1.jpg] [obrazekLUKASZ-147290_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3221-100004201 1170257854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"W takim razie jak uzyskać przestrzenność dźwięku, pomijając system surround ?"

dobrym stereo

proponuję zacząć budować dobre stereo od zmiany wzmacniacza na lepszy

a jakie masz źródło? chodzi mi o cd, tuner lub gramofon

• Redaktorzy

Kwadeofonia upadła w połowie lat 70., obecnie nie są produkowane żadne systemy które można określić jako kwadrofoniczne.

Czy wyrzucanie pieniędzy w błoto - tak. Zgodnie ze znaczeniem słownikowym dźwięk stereofoniczny oznacza właśnie dźwięk przestrzenny. Słowem surround określa się tzw. dźwięk dookólny. Notabene słowem ambient sound określano kiedyś naturalny dżwięk wielokanałowy, przekazujący naturalne odbicia i odgłosy z tyłu sali, w przeciwieństwie do dodawania efektów muzycznych w dodatkowych kanałach - surround.

Lepszy dżwięk przestrzenny uzyska się z przyzwoitego sprzętu stereo dobrej firmy, niż z taniego amplitunera przeznaczonego do kina domowego, nie zaś do słuchania muzyki. Dodając dwie słabe kolumienki na tył, i włączając jakiś system sztucznego uprzestrzennienia, zupełnie już nie będziesz wiedział, czego słuchasz - czy muzyki zapisanej na płycie, czy własnych pomysłów twojego amplitunera. Może z początku takie cuda na kiju cię zachwycą, ale np. mnie osobiścia taka sytuacja by denerwowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.