Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zakup, nowy dylemat

Flapper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedzielnym wieczorkiem,

I proszę o pomoc, radę, konsultacje:

Popełniłem drogą kupna w ramach upgradu zestawu gramofon Pioneer PL-570.

Jako,że to jeden z wyższych modeli chciałbym i wkładkę porównywalną.

Raczej MM.

Jeśli chodzi o dane techniczne to wygrzebałem tyle:

Motor euartz pLL Hall motor

Turntable Platter 324mm diam.aluminum alloy die-cast

InternalM ass 340kg.cm2( including platter mat mass)

Speeds 33-l 13 and 45rpm

SpeedsControlRange . . . . . !6%

Wow and Flutter Less rhan 0.025% (WRMS)

Signal - to-Noise Ratio More than 70dB( D|N-B)

Rotational Characteristics

Bu i l d - u p T im.e . . . . . Wi t h i n 2 4 0r"o t a r i o na t 3 3 - 1l 3 r om

Speed Deviation Less than 0.003%

Speedv s.L oadC haracter ist ics.S. .t.a bleu p to 120g ramsd ragl oad

Speed Drift . . . Lesst han 0.0003%lh at 33-1l3rpm

Lesst han 0.O00O4%/C change at 33-1l3rpm

Tonearm

Type . Static-balanctey pe, S-shaped

EffectiveA rm Length 237 mm

Overhang 15mm

Usable Cartridge Weight . . . . . 4 (min. ) to I3.5g( max. )

(For cartridgew eighingo ver9 grarnsa, ttacht he sub-weight)

Arm Height Adjust Range +5mm

Subfunctions

Warren motor for automatic functions ,Anti-skatin fgorce control,

Lateral balancer ,Stylus pressrue direct-readout counterweight, Arm

height adjust ingd evice,Cueing device Headshel stand,Strobe

light, lnsulator feet, Free stop hinges

Aktualnie posiadam z poprzedniego sprzętu AT120, ale chciałoby się lepiej...

Czy warto - bo może tylko mnie się wydaje, że ten gramofon ma potencjał?

Skłaniałbym się ku Ortofonom serii 2M, ale nie ortodoksyjnie.

Jeśli - to rozważam Bronze lub (jeśli Waszym zdaniem warto) Black, chociaż różnica w cenie powala.

W grę wchodzi jeszcze Goldring 1042 (ale jakoś mniej chętnie)

Oczywiście wezmę pod uwagę również inne propozycje.

O reszcie toru nie informuję, bo nie jest specjalnie wyrafinowana - chcę tylko dobrać odpowiednią wkładkę do gramofonu.

A muzyki słucham każdej bez specjalnych ukierunkowań, chociaż klimaty Pink Floyd najchętniej

Poproszę zatem uprzejmie o merytoryczne rady bez pobocznych, chętnie na forum stosowanych wycieczek do tematu wnoszących ZERO

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/97453-nowy-zakup-nowy-dylemat/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To ,że coś było wyższym modelem za kampanii wrześniowej 39 jeszcze nic nie znaczy. Chyba, że komus światełko vintage tak mocno świeci, że reszta ( chrobot korników) nie ma znaczenia.

Ale, ale. Jaka jest reszta toru? Kolumny, wzmacniacz, pre?

A tak mniej więcej wygląda

Pioneer-PL-570.jpg

To ,że coś było wyższym modelem za kampanii wrześniowej 39 jeszcze nic nie znaczy. Chyba, że komus światełko vintage tak mocno świeci, że reszta ( chrobot korników) nie ma znaczenia.

Ale, ale. Jaka jest reszta toru? Kolumny, wzmacniacz, pre?

1482 posty na forum, ale czytania ze zrozumieniem - brak

To ja się tutaj mam nie znać. A pre z kornikowego pioneera zadowala mnie (na razie)

Gdybym mógł zmienić (kupić) od razu wszystko to pewnie tak bym zrobił.

A teraz chciałbym po prostu kupić docelową do tego gramofonu wkładkę.

Reszta później

2m bronze to dobry wybór. Z resztą sam musisz podjąć decyzje, jesteś obeznany w temacie, wiesz co jest dostępne w tej cenie. Moim zdaniem ortofony są najbardziej neutralne, dlatego większość użytkowników jest zadowolona z brzmienia.

Starsze wzmacniacze miewają niezłe pre, więc skoro nie ma co się spieszyć z kupnem osobnego, dopiero jak będą fundusze i trafi się coś dobrego, sprawdzonego z drugiej ręki, wydasz znacznie mniej.

W ogóle jakie jest ramie w tym Pioneerze? Rozumiem, że oryginalne? Mógłbyś coś o nim napisać?

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To nie takie proste. Tutaj, w twoim przypadku lepszy efekt da tańsza wkładka i pre niż sama wkładka choćby i za 30 tys. Poważnie.

Zestaw gra tak jak najsłabszy element toru. Nawet jeśli kupisz wkładkę za 700zł wbudowane pre będzie wąskim gardłem i bedzie ograniczało możliwosci gramofonu. Przy założeniu, że ten gramiak to cudo jakieś w nienagannym stanie. Bez luzów i innych takich...

Jutro chłopaki wstaną to pokażą o co kaman :)

W każdym razie jestem nieco zdziwiony, że potencjalana BLACK osiąga w sumie cenę ( w innym sklepie) kolumn jakie posiadasz.

To ma być początek jakiegoś hajendowego zestawu? Ze wszsytko do kosza i zaczynamy od wkładki?

Ramię jest oryginalne i wiem tylko tyle co w instrukcji:

długość efektywna 237

przesięg 15

ciężar wkładki od 4 do 13

regulacja VTA +- 5

A problem z Ortofonami jest taki, że nie wiem czy Black to nie za dużo i czy wart jest różnicy w cenie w stosunku do Bronze.

O innych wkładkach forum milczy....

Wielkiego wyboru we wkładkach MM nie ma, właściwie kilka modeli. Na Twoim miejscu poszperałbym w sieci i spróbował znaleźć jaka jest masa efektywna tego ramienia. Przypuszczam, że może to być ciężkie ramie i wtedy możnaby pomyśleć o innej opcji, np.denonie 103 + przedwzmacniacz MC. Najbezpieczniejsza (moim zdaniem) opcja, to 2m bronze.

Spróbuj też poszukać instrukcji do wzmacniacza i parametrów wbudowanego pre, które tam jest, wtedy można podjąć bardziej racjonalne kroki, bo jeżeli pre jest na poziomie najtańszego phono boxa, to chyba będzie trzeba pomyśleć najpierw o przedwzmacniaczu.

pzdr

To nie takie proste. Tutaj, w twoim przypadku lepszy efekt da tańsza wkładka i pre niż sama wkładka choćby i za 30 tys. Poważnie.

Czy Kolega to sam wymyślił, czy też gdzieś tą mądrość wyczytał?

Zestaw gra tak jak najsłabszy element toru. Nawet jeśli kupisz wkładkę za 700zł wbudowane pre będzie wąskim gardłem i bedzie ograniczało możliwosci gramofonu.

Rozumiem, że słuchałeś preampa Flappera i na tej podstawie się wypowiadasz?

Flapper

Takie doradzanie na odległość niewiele daje. Każdy ma swój gust i trzeba jakiejś wkładki posłuchać żeby stwierdzić czy się podoba czy nie. W przeciwnym wypadku to zawsze jest trochę loteria. Ortofon Black ma szlif Shibaty. Można kupić jakąś używaną wkładkę Audio Technici i do niej nową igłę z takim szlifem. Lub lepszą igłę do AT120 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A i tak nie wiadomo co Ci się bardziej będzie podobać :-)

Ukryta Zawartość

Jeśli budżet pozwala to 2M Bronze.

2M Black to przesada.

Może być taniej - Nagaoka JT555 z shibatą. Ma jednak mały poziom wyjściowy i może być dość cicho z pre wbudowanym w integrę.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Senior co bierzesz. Też chcę :)

Biorę na wstrzymanie jak nachodzi mnie ochota na pisanie o sprzęcie, który widziałem tylko na zdjęciach. Zdarzyło mi się już bardzo zdziwić jak mogą grać wbudowane preampy. I zdarzyło mi się również słyszeć preampy nad którymi zachwycano się na forum, a grały tak, że za darmo bym ich nie chciał.

Biorę na wstrzymanie jak nachodzi mnie ochota na pisanie o sprzęcie, który widziałem tylko na zdjęciach. Zdarzyło mi się już bardzo zdziwić jak mogą grać wbudowane preampy. I zdarzyło mi się również słyszeć preampy nad którymi zachwycano się na forum, a grały tak, że za darmo bym ich nie chciał.

+1

Głos rozsądku w tym temacie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ewentualnie możesz poszukać starszyh serii AT, 15sa,20sa/ss. Są dostępne raczej na amerykańskim ebay'u, kosztują od 200$-300$, igły są jeszcze dostępne. Sam gram tegaz na AT15sa, bardzo dobra wkładka, szlif shibata. Czytałem gdzieś, że At20ss jest dużo lepsza niż współczesna at150 mlx, która kosztuje mniej więcej tyle co 2m black.

Nagaoka jt555 jest chyba słabo dostępna, sprzedają ją pod jakąś inną nazwą (tonar?).

pzdr

Gość vasa

(Konto usunięte)

Popełniłem drogą kupna w ramach upgradu zestawu gramofon Pioneer PL-570.

Jako,że to jeden z wyższych modeli chciałbym i wkładkę porównywalną.

Raczej MM.

Dlaczego MM?

Wzmacniacz ma pre MM/MC a przecież MC mają swoje zalety.

Miałem kiedyś najtańszego Benza Micro i uważam, że jest to wkładka o świetnym stosunku jakości do ceny.

A i cena jeszcze strawna.

Z drugiej strony Ortofon to wkładka bardzo miękka (22), Goldring średnia (16), również Benz jest średni (15). Nie wiadomo jaką masę ma ramię Twojego gramofonu ale sądzę że co najmniej średnią więc może być kłopot ze współpracą z Ortofonem.

Na LPGEAR jest promocja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AT-OC9ML/II $399

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Na LPGEAR jest promocja

http://www.lpgear.com/product/ATC01.html AT-OC9ML/II $399

Cena okazyjna.

Tej wkładki też używałem. Dobra, szczegółowa, stosunkowo twarda (9) dla niektórych nieco za ostra ale sądzę że najlepiej pasująca do ramienia PL-570.

Z tego co da się wyczytać na brytyjskich na przykład forach to ramię jest średnio ciężkie (nie znalazłem niestety dokładnego ciężaru) i takiej też wkładki wymaga. Brytyjczycy najchętniej polecają do tego ramienia Denona DL 110 (którego mam nadzieję dziś porównać z dotychczas zawieszoną AT 120).

Z lektury wypływa jasno, że raczej wkładki low compliance - no OK ale ciężko dość w opisach wyczytać która jest low a która high

Flapper,

A rozważałeś zakup igły od Audio-Techniki AT-440 MLa? Do tego body co teraz masz da się założyć, brzmienie będzie się sporo różnić - uzyskasz lepszą stereofonię, czystszą średnicę i górę pasma, zniknie zalanie wszystkiego tłustym, bułowatym basem. Rozwiązanie jest nieporównywalnie tańsze niż zakup drogiej MM-ki i na pewno bezpieczniejsze niż zakup wkładaki MC, bo taka wkładka z tym pre w Pioneerze, to obawiam się że wątpię. Wzmacnicz Pioneer'a znam, sam jeszcze parę lat temu kombinowałem czy takiego sobie nie sprawić.

Pozdro,

Yul

Oj ostrożnie panowie z ortofonami z serii 2m to są miękkie wkładki. Chłopak wyda prawie 2 tysi w przypadku black i za pół roku igła do wymiany. W tym gramofonie jest może nie najcięższe ale dosyć ciężkie ramię . Raczej szukałbym czegoś w MC może być taniej HO albo lepiej i drożej LO efekt może być całkiem ciekawy zakładając oczywiście że poprawnie ustawimy wkładkę i że silnik nie sprzęga. Jednak z całą pewnością odradzam serię 2M. Jeśli MM to na pewno te twardsze.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nagaoka jt555 jest chyba słabo dostępna, sprzedają ją pod jakąś inną nazwą (tonar?).

pzdr

Tonar 555

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj byłem u kolegi Grzegorza (Flapper). Dokonaliśmy porównania wkładki Audiotechnica AT-120 i Denona DL-110, a także phono stage wbudowanego w integrę Pioneera z nieco droższym dual mono WhestTWO.

Najpierw zagrała AT na Pioneerze. Strasznie. Gra to samą górą, bas jest rachityczny, szczątkowy. Góra niesamowicie męcząca dla uszu. Zmiana VTF nie poprawia sytuacji. Rozumiem, dlaczego Grzegorz chce zmienić wkładkę. Następnie podpisamy Denona i tu można właściwie wstawić wszystkie wyświechtane powiedzonka typu "opadła kotara" "dzień i noc" itd. itp. Denon zagrał bardzo ciepło, pierwsze co usłyszałem to zupełnie inna kultura dźwięku, jeśli można tak napisać :D Bas prawidłowy, z przyjemnością słuchało się sekcji rytmicznej Sly and Robbie na "Warm Leatherette" Grace Jones. Właściwie przy tej wkładce można było zrelaksować uszy, nie zamartwiać się tym czy tamtym, a jedynie słuchać Muzyki.

No i to tyle. Aha. Co do phono stage. Moim zdaniem, phono stage wbudowane w integrę Pioneera jest dobrej klasy, daje radę z wkładkami z tego przedziału cenowego i nie ma potrzeby jego upgrade'u. Zmiana na Whesta nie przyniosła natychmiast słyszalnej zmiany. Fakt, że słuchaliśmy krótko, Whest był dopiero co włączony do sieci, a poza tym wydaje mi się, że reszta toru to nie ta klasa, by usłyszeć te smaczki. Dodatkowym czynnikiem utrudniającym rzetelne porównanie były niewątpliwie niezbyt optymalne warunki akustyczne, no ale czasami już tak bywa.

Denona zostawiłem zamontowanego na Pioneerze, mam nadzieję, że gdy Grzegorz jeszcze trochę posłucha tej wkładki to opisze swoje wrażenia.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Najpierw zagrała AT na Pioneerze. Strasznie. Gra to samą górą, bas jest rachityczny, szczątkowy. Góra niesamowicie męcząca dla uszu

Bardzo, bardzo dziwne...Muszę mieć tę AT uszkodzoną chyba.

Specjalnie czekałem na wypowiedź Krzyśka.<br />

Nie chciałem wychodzić przed szereg. Ale teraz moja kolej:<br />

AT120 świetnie spisywała się w Dualu 621,<br />

znacznie marniej w Pioneerze 112D i porównywalnie w nowo nabytm pioneerze 570.<br />

Zmiana przedwzmacniacza niewiele zmieniła - pomimo, że brytyjskie brzmienie mi odpowiada - nie zmiotło mnie z fotela.<br />

Następnym krokiem (oprócz cup of tee dla Krzyśka) było zastąpienie AT 120 (z przebiegiem może 150 godzin) na krzyśkowego Denona 110 <br />

(przebieg circa 1000 godzin - czyli pacjenta OIOMu tuż przed zgonem).<br />

I nagle pojawił się BASS.<br />

I pojawiła się SCENA<br />

I STEREOFONIA<br />

I ROGAL (na mej buźce) <br />

<br />

Już śnię o tym jak zagra nowa 110 (po wygrzaniu (dotarciu) - niepotrzebne skreślić)<br />

Denon oczywiście jest MC high output - więc takie "ułomne" MC - ale pomimo wieku (przebiegu) zagrał prześlicznie, ale jednak chyba lepiej na ustawieniu <br />

"O ZGROZO WBUDOWANEGO WE WZMACNIACZ PRZEDWZMACNIACZA" w pozycji MC. W MM niewiele mu brakowało - ale jednak....<br />

I to nie tylko jeśli chodzi o poziom głośności - MM był jakiś mięsopodobny<br />

Na MC - polędwiczka.<br />

<br />

Oczywiśście nadal mówimy o torze dźwiękowym nieakceptowalnym przez posiadaczy:<br />

- gramofonu za 5 kilo<br />

- wzmacniacza za 7 kilo<br />

- przedwzmacniacza za kolejne 5<br />

- wymienionego w wymienionym powyżej gramofonie ramienia na jedyne słuszne za 12 kilo<br />

- kabli za n kilo<br />

- i kolumn za n do 7 potęgi kilo<br />

- ustawionych w pomieszczeniu odsłuchowym wyrychtowanym za spadek po najstarszym Rockefelerze<br />

(jeśli czegoś zapomniałem ............................................. tu proszę dopisac<br />

;-)<br />

<br />

Okazuje się, że w apartamencie składającym się z saloonu o powierzchni 25m (to już koniec apartamentu), niekoniecznie zarabiając 10 średnich krajowych można być szczęśliwym.<br />

<br />

A wierzcie mi - po wyjeździe Krzyśka (zostawił mi "na chwilę")  Denona<br />

Dark Side Of The Moon w przyćmionym świetle, ze szklaneczką Tullamore Dew<br />

BEZCENNA<br />

<br />

Się rozczuliłem - wybaczcie<br />

<br />

Wnioski są takie - wychodzi jednak, że do cięższych ramion zdecydowanie bardziej pasują wkładki low compliance (AT 120 - 20, Denon 110 - 10).<br />

Szkoda, że nie miałem możliwosci odsłuchania Ortofona 2M Bronze - compliance 15, bo Black już ze swoim na poziomie 22 odpadł (przynajmniej w teorii)<br />

<br />

Cieszę się, że nie potwierdziło się (dość powszechne mniemanie) o wyższości dodatkowych przedwzmacniaczy nad wbudowanymi w integry budowane w latach gdy CD raczkowało, a podstawowym źródłem dźwięku była czarna płyta i brązowa taśma. I pod te źródła dżwięku wtedy projektowano.<br />

<br />

Wiem oczywiscie,że świat idzie naprzód i technologia również - ale hałas buszujących w obudowach korników można przygłuszyć odpowiednio podkręcając gałkę Wolume i ukoić szklaneczką whisky.<br />

<br />

I tak nawet średnio (niestety) zarabiający Polak może cieszyć się, że jego sprzęt pochodzący z czasów gdy miało się naście lat DAJE RADĘ.<br />

<br />

A króliczek pewnie za jakiś czas znów się pojawi - i trzeba go będzie gonić, zmieniając po kolei wszystko, aż już kupimy najlepsze i najdroższe - zapominając PO CO?<br />

<br />

Dziękuję wszystkim za rady i podpowiedzi - pozwoliły ukierunkować poszukiwania, dziękuję Krzyśkowi za udostępnienie "elementów testowych" i potrzymywanie na duchu, za zręczne paluszki (tu chodzi o wymianę wkładek i kalibrowanie - wy świntuchy), konstruktywne wnioski, przymykanie oczu na braki wiedzy i sprzętu i poświęcenie czasu. <br />

Oby każdy pytający na forum znalazł taką "pomocną dłoń"<br />

<br />

Pozdrawiam w oczekiwaniu na nowiutkigo Denona mając nadzieję, że ten wątek i innym pomoże.<br />

Grzegorz

Skąd się te <br> wzięly - nie mam pojęcia

Kurde- i jeszcze zapomniałem podziękować Krzyśka żonie za babeczki z jagodami - PYCHA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.