Skocz do zawartości
IGNORED

Pre lampowe TP01 -Audiomatus

wul71

Rekomendowane odpowiedzi

Producent tak opisał walory TP01:

"Brzmienie jest takie, jakiego można spodziewać się po właściwie zaaplikowanej triodzie: niesamowicie gładkie i zarazem bardzo szczegółowe. Aksamitne wysokie tony i naturalnie brzmiące ludzkie głosy. Znakomita lokalizacja wykonawców i instrumentów na scenie. Doskonała mikrodynamika i makrodynamika bez jakichkolwiek ograniczeń. Chce się słuchać!"

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

pojawiła się fotka preampa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

W HighFidelity z wielkim trudem przychodzi recenzentowi napisać, że preamp się nadzwyczajnie udał. Nie wiem też jaki sens zestawiania obok siebie urządzenia różniącego się dwa razy ceną. Może trzeba było zestawić za 50 tysięcy i 100 tysięcy. 5 i 10 tysięcy, to najwidoczniej prawie tyle samo według oceniającego, skoro po namyśle pozwolił sobie w tej koncepcji upichcić opis. Życzę siły przebicia.

W HighFidelity z wielkim trudem przychodzi recenzentowi napisać, że preamp się nadzwyczajnie udał. Nie wiem też jaki sens zestawiania obok siebie urządzenia różniącego się dwa razy ceną.

Cytuję: "W cenie niespełna 5 tysięcy złotych nie widzę dla niego żadnej konkurencji, a parowanie go z końcówkami mocy za kilkanaście tysięcy złotych nie będzie żadnym mezaliansem. To po prostu znakomity produkt." - faktycznie "z trudem" ... ;-)

A swoją drogą primo w recenzji stoi wyraźnie, że cena Audiomatusa podana została pod koniec testu, więc w czasie porównań to nie cena była porównywana a brzmienie. Secundo z czym jak nie z urządzeniem używanym na co dzień recenzent ma porównywać przedmiot testu? Tertio - to źle, że TP01 tak dobrze wypadł? Nie mam nic przeciwko krytykowaniu recenzji, ale dobrze byłoby je faktycznie przeczytać, a nie tylko przelecieć po łebkach.

>> pal55

"nie widzę dla niego żadnej konkurencji" - słowa, które nie powinny paść. Typowe audiopisarstwo na przypodobanie się.

Ciekawe z jakimi końcówkami mocy za kilkanaście tysięcy złotych autor recencji parował ten przedwzmacniacz? Na jednym z AS monitory Tannoy M1 (700 zł) były sparowane z topową elektroniką Marantza (pewnie ok. 15 000 zł/element). Napisać można wszystko i praktycznie też zestawić można wszystko. Tylko czy to ma sens?

Szkoda, że zanim poznał cenę nie robił notatek w opozycji do przedwzmacniacza za 100 000 zł. 10% brzmienia referencji też by było dobrą konkluzją. Plus na koniec kilka zdań (bez wiarygodnej weryfikacji), że nie ma konkurencji.

Ciekawe z jakimi końcówkami mocy za kilkanaście tysięcy złotych autor recencji parował ten przedwzmacniacz?

Nawet jest zdjęcie w tekście, a i opis systemu, w którym odbywają się odsłuchy, przy każdej recenzji się znajduje.

"nie widzę dla niego żadnej konkurencji" - słowa, które nie powinny paść

- a to dlaczego? Nie "najlepszy na świecie", tylko "ja nie widzę.." taka drobna, ale istotna różnica - każda osoba, również recenzent, ma prawo do wyrażania swojego zdania, na podstawie własnych doświadczeń. Pomijam kwestię, że to taka mała prowokacja pt.: proszę mi pokazać/dostarczyć do testu lepszy przedwzmacniacz w tej cenie.
  • 2 miesiące później...

Ukazały się recenzje TP 01 w Magazynie Stereo i angielskie tłumaczenie recenzji pana Marka Dyby na stronie 6moons:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje dla P Andrzeja za wprowadzenie dobrego produktu w stosunkowo niewygórowanej cenie

widać z wątku że ludzie, z braku osłuchania, wartość szacują ceną

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 1 miesiąc później...
<br />Czy ma ktoś numer Magazynu Stereo z testem Audiomatusa TP01? Czy mógłbym prosić o przesłanie mi skanu tego testu? Chętnie zapłacę parę złotych za trudy skanowania i mailowania :-). <br />

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Dzięki, ale chodziło mi o reckę z tego czasopisma:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wydaje mi się, że nowe wydania nie są dostępne w sieci, ale wyłącznie w wersji papierowej.

Ukryta Zawartość

po co Ci recenzje? najlepiej wypożycz i posłuchaj. Jeszcze nikt nie wymyślił lepszego sposobu. Recenzje co najwyżej mają pomóc Ci w zawężeniu urządzeń, które powinieneś posłuchać.

I co? Do czego podłączyłeś ten przedwzmacniacz. Może coś więcej?

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

I co? Do czego podłączyłeś ten przedwzmacniacz. Może coś więcej?

Pozdrawiam,

Paweł

Preamp pracuje w takim zestawie jak podałem w recenzji TP01 w dziale opinie. Po dwóch miesiącach życia z nim podoba mi się chyba jeszcze bardziej. Przemyśliwuję w tej chwili czy nie posłuchać go z monoblokami AM400 Audiomatusa. Słuchałem tych monobloków w zestawie z moją pasywką i teraz myślę, że pewne niedostatki tego zestawienia były spowodowane przez Goldpointa. Przez długi czas nie doceniałem roli przedwzmacniacza w systemie. Oczywiście sam preamp cudów nie uczyni, ale dobry system potrafi podnieść na wyżyny.

No tak wszystko jasne. AM400 do Dynaudio to może być strzał w dziesiątkę a jeszcze lepiej mogłoby być z AS500 to tylko kilka stówek więcej. Sam zaczynam się zastanawiać czy nie sprawdzić takiego zestawiam czy nie wrócić do tranzystora.

W każdym razie powodzenia i pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 1 rok później...
  • 10 miesięcy później...

Na siłę nie szukam, ale jak się trafi okazja to może warto i posłuchać tego pre, które jest zrobione pod te końcówki. W końcu Pan Adam chyba wie najlepiej jak to połączyć w całość. Mam czym sterować jedna opcja to stream magic 6 - mi nie pasuje; druga to mam pre diy na lampach e88cc to gra fajnie, jednak miałem trochę innych rzeczy DIY i nie zawsze jakościowo to było ok. Albo szumiało, albo grało tak głośno na początku, że głowę urywało. Wzmocnienia, impedancje i co tam jeszcze jest musi ze soba grać. Ja tam się nie znam więc nie patrzę na to kupuje i gram:), albo i nie - ot taka zabawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.