Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zwrotnicy ?

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Przy tych śmieciach co siedzą w leemach (stecko wybacz :)) zwrotnica powyżej to IMO majstersztyk. Co ładnego? Chociażby to, że bipolarów brak, cewki o niebo lepsze, kable też.

Ape jeśli to są zwrotnice na podobnych podzespołach to chyba nie masz pojęcia o tym o czym piszesz(zobacz same cewki).Masz rację że podstawa to projekt ale większość tz "uznanych marek" tnie koszty na maksa.Przy seryjnej produkcji oszczędnośćna poziomie

10$(za 1szt gotowego wyrobu)razy tysiące sztuk daje kolosalne zyski i to jest jedyny powód dla którego nie są stosowane wysokiej klasy podzespoły.Minimum wkładu

maksimum zysku!

Panowie prosze sie tylko nie smiac:) Ja wiem, zapewne to najgorszy schemat jaki w zyciu widzieliscie...:)

Mam nadzieje ze nie poplatalem...

Kilka fotek , moze gdzies walnalem byka... Jedna cewka ma ''obejcie'' o co tak chodzi?

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11813-0-60949800-1349379340_thumb.jpg

post-11813-0-64733000-1349379343_thumb.jpg

post-11813-0-60709400-1349379463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Przy seryjnej produkcji może i tak, ale jak kolumny kosztują naście tysięcy to nikt mi nie powie że sprzedają się od razu tysiącami, co najwyżej set, a kupując hurtowo podzespoły mają bardziej racjonalne ceny niż zwykły dłubacz, pozatym zyski i marże są i tak kolosalne, bo na pewno użyte materiały wraz z kosztami pracy ni jak się mają do ceny gotowego wyrobu.

Zapoznaj się z tym elementarzem :)

Ukryta Zawartość

I tym :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te testy trzeba traktować z przymrużeniem oka zobacz że np: taki mundorf mcap wypada różnie w stosunku do jantzen superior w tych testach to dowodzi że są też gusta i guściki, już nie wspomnę o aplikacji w jakiej się odbywały testy.

Witam

Panowie zrobilem " schemat" jezeli mozna to tak nazwac i czekam na odpowiedz ktore elementy sa warte wymiany a wy zaczynacie inny temat;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Skoro już musisz, to wymień elektrolity na foliowe. Reszty nie ruszaj. Firma wiedziała, co robi, zna swoje głośniki, więc dobrała do nich odpowiednie elementy. Elektrolity lubią wysychać, dlatego można by je wymienić. Jeśli nie są one w szeregu z głosnikami, nie przepłacaj, - zwykłe propyleny WIMA 10 wystarczą.

Była już nie raz poruszana kwestia wymiany elektrolitów na foliowe, to może się źle skończyć bo maja różne ESR ja bym ich nie ruszał. Pierwsze co bym zrobił to zmienił rezystor w szeregu z tweeterem bo ten mkp bennic przy nim jeszcze nie pokazał wszystkiego co ma do zaoferowania.

Trzeba wymienić ten 0.68ohm, 2 rezystor z kondem 3.3uf jest równolegle z tweeterem.

Niewiele mi to mowi ze jest rownolegle;-) tzn nie warto ich ruszac?

Co do tego 0.68... znalzlem tylko mills mra12 o tej wartosci...

Nie warto nie ma to praktycznie wpływu na dźwięk ponieważ nie jest w torze z tweeterem :) Wymiń ten rezystor 0.68ohm na mills cena nie zabija za ten a podmiana powinna wygładzić górę. Po odsłuchaniu można podmienić kondensator 3.9uf i tu bym nie szalał tylko dał białego mundorfa.

Nie warto nie ma to praktycznie wpływu na dźwięk ponieważ nie jest w torze z tweeterem :) Wymiń ten rezystor 0.68ohm na mills cena nie zabija za ten a podmiana powinna wygładzić górę. Po odsłuchaniu można podmienić kondensator 3.9uf i tu bym nie szalał tylko dał białego mundorfa.

Dzieki za konkretne info;-)

A co z torem sredniotonowym? Co warto bylo by wymienic.

Zbieram info i zamowie wszystkie elementy za jednym razem...

Myślę że chyba raczej coś pokiełbasiło Ci się w rozrysowaniu, niskotonowy nie może łączyć się przez kondensator:) musisz zrobić czytelniejszy rysunek na spokojnie :) ale ja był przystał na podmianie cewek na powietrzne potem ewentualnie na koniec kosmetyka i podmiana kabli jeśli chcesz brnąć dalej.

Te testy trzeba traktować z przymrużeniem oka zobacz że np: taki mundorf mcap wypada różnie w stosunku do jantzen superior w tych testach to dowodzi że są też gusta i guściki, już nie wspomnę o aplikacji w jakiej się odbywały testy.

Ja bym nie zwracal uwage na przereklamowane polskie testy, szczegolnie ze sponsorowanych czasopism/portali :) Takiemu mundorfowi m-cap daleko do jantzena superior ale jak widac $$ robi roznice :)

Ja z kondow polecam:

Ukryta Zawartość

oraz obbligato film oil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biały Mundorf to przyzwoity kond .

Superior jest ponad 2x droższy a może być za ostry .

Jantzen Silver jeszcze bardziej.

A od nich wszystkich Supreme

Tak jak jest lepszy od olejowych Siemensów czy Boscha , olejowych Telpodów i jakiś ruskich MBGO.

Z calej mojej lipnej zwrotnicy mam wymienic tylko jeden rezystor( nie liczac cewek) ? ;-)

Mundorf RXF to coś z pomiędzy białego i superior, nie wszędzie je sprzedają bo są raczej robione jako oem dla producentów sprzętu, chyba nie sądzisz że można traktować poważnie opinię że należy wymieniać kable a nie rezystory. ;-)

Ja bym nie zwracal uwage na przereklamowane polskie testy, szczegolnie ze sponsorowanych czasopism/portali :) Takiemu mundorfowi m-cap daleko do jantzena superior ale jak widac $$ robi roznice :)

Ja z kondow polecam:

Ukryta Zawartość

oraz obbligato film oil

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zupełnie się nie zgadzam z twoją opinią,Mundorf M-Cap(biały)to kondensator dobrej jakości za przyzwoite pieniądze.

Oczywiście że można lepiej ale za inne pieniądze,jeśli ma być bezkompromisowo to zdecydowanie Mundorf Supreme.

Co do sponsorowanych pism lub portali to na zachodzie wcale nie jest inaczej,śmieszą mnie osoby które uważają

że wszystkie opinie pisane w PL są naciągane i mniej wiarygodne niż te z zachodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biały Mundorf to przyzwoity kond .

Superior jest ponad 2x droższy a może być za ostry .

Jantzen Silver jeszcze bardziej.

A od nich wszystkich Supreme

Ja mam odmienne zdanie co do Supreme nie jest ostrzejszy od serii Jantzen, a miałem te Superiol i one faktycznie są ostre bardzo podkreślają wysokie tony, ogólnie mundorfy niczym się nie chwalą są bardzo neutralne przynajmniej w moich kolumnach odnotowałem takie zmiany nie inne :)

Myślę że chyba raczej coś pokiełbasiło Ci się w rozrysowaniu, niskotonowy nie może łączyć się przez kondensator:) musisz zrobić czytelniejszy rysunek na spokojnie :) ale ja był przystał na podmianie cewek na powietrzne potem ewentualnie na koniec kosmetyka i podmiana kabli jeśli chcesz brnąć dalej.

Slaby jestem:) Zrobilem fotke z tylu zwrory i tam jest jakos tak nieczytelnie dla mnie. Nie ma waskich sciezek tylko wszystko takie rozlane:) Zerknij na fotke powyzej to zobaczysz o co mi chodzi:)

W ''torze sredniotonowych'' jest w moim przypadku rezystor 10W8.2 ohm i kond 2.5 uF ? Dobrze to zroumialem?

Jak sprawdzic co jest w ''torze danego glosnika'' ?:)

Tak po Polsku prosze:)

W ''torze sredniotonowych'' jest w moim przypadku rezystor 10W8.2 ohm i kond 2.5 uF ? Dobrze to zroumialem?

Jak sprawdzic co jest w ''torze danego glosnika'' ?:)

Tak po Polsku prosze:)

W torze to znaczy w szeregu z głośnikiem nie wiem jak to prościej powiedzieć:)

W torze to znaczy w szeregu z głośnikiem nie wiem jak to prościej powiedzieć:)

Czyli co bedzie w torze w sredniotonowym? Wtedy moze zalapie:)

... rezystor 5W9ohm i 20uF bipolar ?

Trzeba to czytelniej nakreślić trudno się tak połapać:) jakieś dziwne połączenia wyszły Ci na tym schemacie np: kond 20uF i rezystor 9ohm jest zwarty z boku to tak jak by ich nie było.

Ape Dziekuje bardzo;-)

To sie nazywa prawdziwy schemat... a nie te moje krzywe slaczki;-)

Czyli mozna zaczac od poczatku- ktore elementy mozna zmienic w pierwszym etapie (bez cewek) .

Chcialbym zamowic za jednym razem;-)

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.