Skocz do zawartości
IGNORED

wpływ zbyt niskiego napiecia na prace lampy

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . ostatnio dumam nad problemem ktory tkwi w moich gniazdach w domu .

miezylem dzis miernikiem napiecie w gniazdach i okazuje sie ze w domu wacha sie ono of 216 do 222 V . uzywam wzmacniacza lampowego i zaczynam sie o niego obawiac. jaki wplyw ma te napiecie na moj wzmacniacz i czy stabilizator napiecia pozwoli uzyskac napiecie 230 v ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez palton, 20 Września 2012 - wpis nie na temat
Ukryte przez palton, 20 Września 2012 - wpis nie na temat

Wacha to ryba z rodziny makrelowatych. Może próbowałeś napisać, że napięcie się waha?

miezyłem wlasnie bias i jest na poziomie 38.5 , 39 . najlepsza optymalna jakosc to 42-44 . W innym mieszkaniu gdzie mam stale 230 bias jest na poziomie 42-44 i wlasnie tam ustawialem bias . napiecie skacze mi na poziomie 210 216 v . widze w tym duzy problem i obawiam sie o swoje klocki . jesli zastosuje stabilizator napiecia to problm zniknie ?

ustawilem tak bias by podczas tych wahan napiecia 206- 216 nie wykraczal za strefe 42-44 . tyle tylko moge zrobic na te chwile . co do stabilizatora to prosze o porade

Zmierz napięcia żarzenia porządnym miernikiem z zakresem 20V AC

to ja poproszę o namiar na multimetr z takim zakresem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

prosze o porade

Twoim problemem tak naprawdę nie jest, jak piszesz, bias, czyli w rzeczywistości prąd katodowy lamp mocy, tylko to, że na zbyt niskim napięciu sieciowym lampy we wzmacniaczu są niedożarzone - bo jestem prawie pewien, że lampy masz żarzone AC. Spadek prądu katodowego może ewentualnie spowodować wzrost zniekształceń, ale nie jest zagrożeniem - zagrożeniem jest zbyt niskie napięcie żarzenia, co sprawia, że katody nie mają swojej prawidłowej temperatury, tylko zbyt niską, a to powoduje ich szybsze niszczenie i przedwczesną śmierć.

Jeśli zastosujesz UPS z "regeneracją" sinusoidy 230V, to problem powinien zostać całkowicie rozwiązany, ale musisz się liczyć z tym, że UPS może (ale nie musi!) wprowadzać zakłócenia do "regenerowanego" napięcia, co może (ale nie musi!) spowodować pogorszenie jakości dźwięku.

Oczywiste to będzie jak się zmierzy,może założyciel wątku ma Yaqina w którym pod 230V żarzenie dobija nawet do 7V.

Aby pomiar był miarodajny musi być wykonany pod obciążeniem tzn. bez wyjęcia lamp. Wyjście wzmacniacza najlepiej obciążyć rezystorem dużej mocy. -[Przypominam o tym ponieważ często osoby lamentujące nad zbyt wysokim napięciem żarzenia mierzą je po wyjęciu lamp.] Jeśli napięcie będzie mieściło się w normie 6,3v (+/-5% ) to nie powinno być problemów.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A w którym miejscu tam napisałem żeby mierzyć bez obciążenia ?

W żadnym. Ty tylko wierzysz, że "założyciel wątku ma Yaqina w którym pod 230V żarzenie dobija nawet do 7V".

Nie pisał co ma więc skąd mam wiedzieć,z jego postów z wyszukiwarki wynika że ma wzmacniacz Phast a ich producent na stronie podaje : AC Power Requirements: 220 - 240 Volts,a na ukrainie z tego co wiem jest 220V w sieci i może przy takim napięciem był projektowany i przy takim jest 6,3V a przy wyższym więcej,więc nie pisz że jest oczywiste że ma za niskie żarzenie bo wcale nie jest to takie oczywiste.

załozyciel wątku chciał by sie dowiedziec czy dobry stabilizator napiecia ktory dobrze wspolpracuje z lampą zalatwi tą sprawe

załatwi pozytywnie sprawę pływania napięcia lecz wszelakiej maści stabilizatory, kondycjonery etc., nawet te renomowane wpięte przed końcówką, zawsze negatywnie wpływają na bas i ekspresję dźwięku

przesadzacie z tym aptekarstwem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

tak sie wlasnie zastanawiam czy wachania i zbyt male napiecie w gniazdku ( granice 205 - 215 v nie maja wpływu na to ze lampy sa bardziej podatne na mikrofonowanie ?

widze tutaj jakis sens . moze lampy maja zbyt malo V zarzenia / musze zmiezyc w wolnym czasie ile mam v na żarzeniu

Do rozważenia.

Widzialem te cacuszko kiedys na allegro przez krótki czas bo ktos go kopil . czyzbys mial go na stanie ?;] myslalem wlasnie czy nie potruc troche wolodi zeby mi taki zrobil . jesli go masz to jak sie sprawdza z Twoim phastem ?

Problemem mojego napiecia w gniazdkach jest zbyt duzy pobor pradu poniewaz pod domową skrzynke jest podpiete kilka agregatow ktore potrafia ciagnąc masakrycznie duzo pradu i to one sa calym problemem . wiedz prubuje w tej sytuacji jakos sobie poradzic

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Znakomicie i stabilnie zasila końcówkę mocy.

To ja niechcący :) chciałem go sprzedać ale w porę przyszło opamietanie.

Dokupiłem jeszcze dodatkową, gigantyczną elektrownię IDHOSa i myślałem, że wystarczy.

IDHOS sprawuje sie rewelacyjnie ze wszystkim... ale nie z końcówką.

Jednak diabły podpięte pod zasilacz Phasta nabierają niesamowitej szybkości i dynamiki.

To trafo ma wydajność 5kV :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.