Skocz do zawartości
IGNORED

Spieszcie się słuchać stereo...

Bart1981

Rekomendowane odpowiedzi

Z obserwacji zauważyłem, że to do ilu kHz się słyszy w ogóle nie ma wpływu na odbiór muzyki, chyba, że ktoś już jest mocno przygłuchy.

Druga sprawa - testy ze stron internetowych są zupełnie nie miarodajne, zawsze wychodzi mi, że mam słuch absolutny, a nie mam. Z tej strony, którą podał Bart1981 zrobiłem test na słuch absolutny, wiem mniej więcej jak brzmi A - 440hz, a reszte odgadłem po interwałach. Słuch absolutny polega na czymś zupełnie innym. "10/10, yep You've got it!" yeah, i wish...Z kolei blind test z szumem jest dla mnie trudny, tak drażni mnie ten dźwięk, że już przy 16-17kHz mi się to zlewa i nie jest oczywiste.

Dbam o słuch, zawsze zatykam uszy jak przejeżdża karetka na sygnale, uniakam głośnych koncertów, nie używam słuchawek. Słysze ponad 20khz i w tych rejestrach już nie ma muzyki, tylko irytujący szum w głowie, czasami na nagraniach strasznie drażni mnie jakiś talerz lub inny dźwięk, słucham z gramofonu i tam pojawiają się przestery i rezonanse w wysokich częstotliwościach. Żadnej "barwy" muzyki w tych rejestrach nie zauważam. Mój brat, który nie zajmuje się się muzyką też słyszy wysoko, oboje słyszeliśmy pułapke na myszy, która generowała dźwięki od 25khz. Po za tym słyszenie tych dźwięków jest troche inne, jeżeli nie skupie się na tym by coś usłyszeć to tego nie zauważam (mówie o 20kHz w góre). Do 20kHz jeszcze słysze dźwięki i byłbym w stanie powiedzieć co to za dźwięk w normalnym rejestrze, wyżej już jest taki szum w całej głowie, nic przyjemnego. Więc nie martwiłbym się tym, że nie słyszysz wyżej niż 14kHz, bo nic nie tracisz

pzdr

Dbam o słuch, zawsze zatykam uszy jak przejeżdża karetka na sygnale,

No ja robię to samo ponieważ rozsadziłoby mi czaszkę ( poważnie ) gdybym tego nie zrobił. W ogóle to mam wrażenie , że karetki to mnie prześladują :) . Co nie wyjdę do miasta to bez względu na porę dnia muszę zaliczyć conajmniej jedną a rekordem było chyba 5. A w młodości to karetka była sensacją na dzelnicy i nawet biegło się za nią. Coś schorowany jest nasz naród .

Pozdr.

JacekPlacek

He, mam to samo w lewym uchu. Delikatnie ale jednak ciągle słyszalne. Jednak to nie od muzy. Może to wiek a może jedna z karetek mnie wykończyła bo nie zawsze byłem czujny :)

Dbam o słuch, zawsze zatykam uszy jak przejeżdża karetka na sygnale, uniakam głośnych koncertów, nie używam słuchawek.

Też staram się dbać o słuch. Mieszkam na prowincji więc sprawa karetek, samolotów i ogólnie ruchu ulicznego mam z głowy. Słuchawek też nie używałem i nie używam. pozdr b

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziwny ten test. Zrobiłem go kilkakrotnie. Z całą pewnością słyszę wyraźny pisk przy 18kHz, jednak kilka razy złapałem się na tym, że przy 21 słyszałem nieprzyjemny dźwięk. Co ciekawe, przy 20 czy nawet 19 już tego nie miałem, gdzieś ten psik znikał. Więc albo mam coś nie tak z głową, albo test jest jakiś lewy ;)

Ukryta Zawartość

Dziwny ten test. Zrobiłem go kilkakrotnie. Z całą pewnością słyszę wyraźny pisk przy 18kHz, jednak kilka razy złapałem się na tym, że przy 21 słyszałem nieprzyjemny dźwięk. Co ciekawe, przy 20 czy nawet 19 już tego nie miałem, gdzieś ten psik znikał. Więc albo mam coś nie tak z głową, albo test jest jakiś lewy ;)

jeszcze raz sprawdziłem ten test. U mnie jest absolutna cisza az do 14khz. U Ciebie może to wina karty dżwiekowej lub słuchawek. sam nie wiem

Ukryta Zawartość

dla zainteresowanych mam jeszcze jeden test zasięgu słyszenia. Daje możliwość porównania z wcześniejszym. Mój wynik-słyszę do 14khz włącznie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.