Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby Pro Logic II - oglądanie TV w dźwięku przestrzennym

Michaels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem zielony w temacie kin domowych, więc stąd moje pytanie.

Czy mając takie kino domowe wyposażone w sytem Dolby Pro Logic uzyskam dźwięk przestrzenny podłączając go do komputera lub TV? W sklepie sprzedawca zapewniał mnie, że kino z tym systemem dźwięku pozwoli przerobić dźwięk stereo na przestrzenny. Czy to prawda? Czy będę mógł podłączyć kablem optycznym TV z kinem i odtworzy mi dźwięk przestrzenny? Albo podłączę kartę Creative Sound Blaster X-Fi do komputera i od niej kabel optyczny do kina. Znalazłem w sieci coś takiego:

"Dolby Pro Logic II jest to algorytm, który potrafi przekształcić

zwykły, analogowy, dwukanałowy dźwięk stereo w dźwięk przestrzenny 5.1. Dzięki

temu, podczas oglądania filmów ze ścieżką dwukanałową, dźwięk płynie ze

wszystkich głośników zestawu dźwięku przestrzennego, przy czym dźwięk o danych

częstotliwościach czy barwie poprzez cyfrowy procesor dźwięku rozprowadzany jest

do różnych kanałów (np. ludzki głos jest słyszalny głównie w głośniku centralnym). Wytwarza on sygnały sterujące do kanałów centralnego oraz tylnych poprzez

analizowanie informacji zawartych w stereofonicznym przebiegu.

Najniższe tony po odfiltrowaniu kierowane są do głośnika niskotonowego, tak

zwanego „subwoofera". Subwoofer można ustawiać w dowolnym miejsc

pomieszczenia; powodem jest fakt, że niskie dźwięki, wydawane przez Subwoofer,

praktycznie nie mogą być dokładnie lokalizowane przez ludzkie ucho.

Analiza odbywa się w cyfrowych procesorach i zapewnia dużą rozdzielczość

sygnałów oraz stereofoniczną grę głośników tylnych i to w dodatku pełnym pasmem. II-ga wersja nie potrzebuje nawet by sygnał miał

zapisane specjalne kody Dolby Surround, by dobrze go odtworzyć na pięciu

kanałach, nowy system można więc wykorzystać zarówno podczas oglądania filmów, kaset jak i oglądania programów z tunera satelitarnego i słuchania muzyki z płyt CD i radia" ?

Cytat pochodzi ze strony zsl.gda.pl/egzaminy/formaty_dzwieku.pdf

Chciałbym pooglądać jakieś mecze w systemie dźwięku przestrzennego, a niestety rzadko które są nadawane w 5.1. Gdyby Dolby Pro Logic II jakoś mi to ułatwił, chętnie zainwestowałbym w dobre kino domowe wyposażone m.in w ten system. Dzięki wielkie z góry za wszelką pomoc. Pozdrawiam :)

Jest tak jak myślisz. Z 2 kanałów Dolby Pro Logic II robi 5.

Czasami dźwięk jest nadawany w Dolby Pro Logic i wtedy system tylko odkodowuje.

Niestety jakość jest sporo gorsza niż prawdziwy sygnał 5.1 Dolby Digital. Niektóre programy czy filmy są nadawane w DD i wtedy jest super. Z jakiego źródła masz TV ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki bardzo za rozwianie moich wątpliwości. Mam Nkę podłączoną do jednego telewizora, a w drugmi mniejszym TV ,z wbudowanym DVB-t z MPEG4, odbieram naziemną telewizję cyfrową. Czyli wychodzi na to, że dobrze mieć kino domowe z dekoderami Dolby Digital i Dolby Pro Logic II. Może niebawem wszystkie programy będą nadawane w 5.1. Wtedy byłoby łatwiej :)

Na N niestety nie wszystkie filmy/programy nadawanie są w DD. A jak już są to mam wrażenie, ze nie jest to sygnał najlepszej jakości. Może to zależy od kanałów - pisałem głownie o TVN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.