Skocz do zawartości
IGNORED

Moje MisiomorHomage czyli Harpia Acoustic DIY

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

W ogóle lekko lepka jest ta membrana.

Zastanawiam się czy tak ma być, czy głośniki są na tyle nowe, że plastyfikatory z tego lepiszcza muszą odparować?

Głośniki prosto z fabryki :) Po jakimś czasie odparuje. Też tek miałem.

Czy Ushery mają wentylację pod dolnym zawieszeniem, bo na zdjęciach tego nie widać?

Tak mają, ale bardzo dziwną. Otwory są przysłonięte czarnym materiałem. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.

Głośniki prosto z fabryki :) Po jakimś czasie odparuje. Też tek miałem.

To będę musiał je dać do wietrzenia. Bo niekoniecznie mam ochotę by wyłapały jakieś drobinki.

Na Visatony AL130 M trzeba będzie poczekać ponad tydzień.

A myśłałem, że ten model usher nie ma wentylacji dolnego zawieszenia... :)

Budowę kolumny DIY zawsze zaczynamy od kondensatora.

Nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli?

• 2 tygodnie później...

Wreszcie dotarły

Visaton AL 130 M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21737-0-92520300-1348684718_thumb.jpg

Przy okazji mam pytanie jedna z membran minimalnie jest brudna z kleju. Prawdopodobnie jak ktoś kleił pistoletem to przykleiła się taka cienka linia kleju. Coś w stylu "ciągnącego się żółtego sera" czy reklamować głośnik z tego tytułu?

post-21737-0-85852900-1348685094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie jestem bardzo mile zaskoczony.

Napisałem maila do firmy Geltron, która jest dystrybutorem marki Visaton na Polskę. Tam też kupiłem moje Visatony.

Wspomniałem o wymienionej wadzie i kilku drobniejszych tej jednej sztuki. Dostałem odpowiedź że jutro będzie kurier i odbierze wadliwą sztukę.

Dzisiaj faktycznie się pojawił, zabrał wadliwy głośnik a sprzedawca obiecał, że na początku przyszłego tygodnia dostanę sprawną sztukę.

Nie ukrywam że taka reakcja mi się podoba. Niejednokrotnie sprzedawcy kombinują a tutaj wszytko tak jak być powinno.

Na początku przyszłego tygodnia dam znać czy mam nowy głośnik w ręce. Jeśli tak to śmiało można kupować bez obaw.

Głośnik a nie parę ?

Przecież głośniki są produkowane bardzo dokładnie więc produkcja jest powtarzalna. Więc nie trzeba dobierać głośników w pary gdyż będą one miał te same parametry T/S.

Nie widzę problemu.

z deszczu pod rynnę ;)

Rozwiń proszę swoją wypowiedź...

Przecież głośniki są produkowane bardzo dokładnie więc produkcja jest powtarzalna. Więc nie trzeba dobierać głośników w pary gdyż będą one miał te same parametry T/S.

Nie widzę problemu.

Ty tak serio?:) Nie widzę żadnego emotikonu...

Nawet drogie głosniki potrafia byc rozjechane w okresie kilku miesiecy produkcji .

Spoko mi wystarczy, że głośniki będą bezpośrednio od producenta z odstępem tygodnia.

Myślę że w tym okresie czasu nie zmodernizowali całej linii, nie zmienili składu gumy itd.

Tym bardziej że dużo droższe głośniki nie są parowane i można je kupić pojedynczo np Illuminatory.

Więc nie ma co bić piany, że drugi głośnik będzie kupiony tydzień później.

Na to że jeden był przeciągnięty klejem już nikt nie narzekał.

Osobiście nie będę szukał problemu tam gdzie go nie ma.

Chętnie zobaczę kto może pochwalić się parowanymi głośnikami przez producenta.

Bo to że kupuje parę ze sklepu wcale nie oznacza że są to parowane głośniki.

illuminatory są wyceniane pojedynczo, sprzedawane w parach. Kupowałem je co prawda 2 lata temu ale wtedy nawet pudełko było podwójne. Nie sądzę, żeby coś się zmieniło.

Odnośnie Greltona - parę razy miałem z tą f-mą kontakt. Też osobisty. Jakość obsługi klienta na najwyższym poziomie.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Co do parkowania głośników... Nawet głośniki tej samej partii potrafią się różnić. Scan-Speak paruje swoje głośniki. Kupując parę masz podwójne pudełko do nich. Ushery czy Founteki też są parowane. Tak jak Accutony gdzie każdy głośnik ma swój numer seryjny. Parowanie głośników przez producenta pokazuje że uczciwie podchodzą i dbają o klienta.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Nie parowanie natomiast, dowodzi powtarzalności i opanowania procesu produkcyjnego.

To wyższy poziom uczciwości dbania o klienta.

p.s. na 100 zmierzonych Seas 27 tbc/g pomiary mieszczą się w grubości kreski systemu pomiarowego.

Nie wymienię nazwy ale do jednego z prototypów zamówiliśmy głośniki ( bardzo uznany producent) pakowane w parę.

Jeden był tak "koślawy", że nie nadawał się do użytku.

Po wymianie dostaliśmy także skopany ale inaczej.

Po kolejnej wymianie był także wadliwy ale daleko poza podziałem w jakim miał pracować w naszym projekcie więc daliśmy sobie spokój z wymianą.

Jednak w paśmie które zakładał producent dalej był nie akceptowalny.

Nie parowanie natomiast, dowodzi powtarzalności i opanowania procesu produkcyjnego.

To wyższy poziom uczciwości dbania o klienta.

Po drodze jest jeszcze dystrybutor :)

Na swoim przykładzie wiem że były w krótkim odstępie czasu dwie wersje Scan Speaka 18W8535 oraz D3004/6600 i tu nawet dystrybutor nie wiedział że są dwie , znacznie różniące wersje .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam co do parowania głośników to doszliśmy do tego co jest tego powodem i myślę, że nie ma sensu wracać do tego tematu.

Co do głośników Visaton dziękuję za podejście firmie GRELTON SP.J. Dostałem odpowiedź na maila, że następnego dnia będzie kurier i zabierze wadliwą sztukę. Zaś nowy głośnik jest już sprowadzany od producenta.

Dzisiaj przyszedł do mnie "mały" prezent z Polink Wilkowo sp. z o.o. prawie wszystkie elementy do zwrotnicy zostały zamówione. Nie ukrywam, że za cenę zwrotnicy można zrobić całkiem sensowne kolumny...

Do zamówienie zostały tylko rezystory Mills i kondensatory SCR KP SA

Co do kondensatorów średnio tonowych 100 uF. Po kilku wymianach zdań wybór padł na niebieskie Jantzeny, które w tym miejscu powinny spisać się bardzo dobrze.

Trochę tego przyszło cewki rdzeniowe 27 mH są ogromne jak i kondensatory 100 uF. Nie ukrywam że pomysł, iż zwrotnica będzie na zewnątrz naprawdę dużo ułatwi. Dodatkowo przestrzegam przed nieuwzględnianiem w litrażu obudowy zwrotnicy. Przy tak dużej ilości elementów może mieć to wyraźny wpływ na strojenie.

A tutaj mała fotorelacja:

Ukryta Zawartość

post-21737-0-44566700-1351873426_thumb.jpg

post-21737-0-54410700-1351873418_thumb.jpg

Dodatkowo mam już informację, że obudowy są w trakcie fornirowania. Więc przy dzisiejszej paczce z Polinku i wykańczanych obudowach jestem już bardzo blisko pierwszego odsłuchu.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arczi, losowo. ;)

Nie no tak czytam i faktycznie wyszło zabawnie. Ale elektrycznie będę trzymał się schematu :). Jedyne co to kwestia wizualna i tu mam problem.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To już będziesz musiał niestety sam decydować. Jak dużo ta zwrotnica ma zająć miejsca? Na czym ją posadowisz?Czy będziesz lutować na pająka, czy na płytce? Kupa zmiennych.

Mała to ona nie będzie. Same kondensatory masz sporej wielkości. Cewki też zapewne wielkości transformatora. ;) Ma być na zewnątrz kolumny? To rozplanuj elementy luźno, jedno pudło więcej, jedno mniej.. ;)

Witam co do parowania głośników to doszliśmy do tego co jest tego powodem i myślę, że nie ma sensu wracać do tego tematu.

Co do głośników Visaton dziękuję za podejście firmie GRELTON SP.J. Dostałem odpowiedź na maila, że następnego dnia będzie kurier i zabierze wadliwą sztukę. Zaś nowy głośnik jest już sprowadzany od producenta.

Dzisiaj przyszedł do mnie "mały" prezent z Polink Wilkowo sp. z o.o. prawie wszystkie elementy do zwrotnicy zostały zamówione. Nie ukrywam, że za cenę zwrotnicy można zrobić całkiem sensowne kolumny...

Do zamówienie zostały tylko rezystory Mills i kondensatory SCR KP SA

Co do kondensatorów średnio tonowych 100 uF. Po kilku wymianach zdań wybór padł na niebieskie Jantzeny, które w tym miejscu powinny spisać się bardzo dobrze.

Trochę tego przyszło cewki rdzeniowe 27 mH są ogromne jak i kondensatory 100 uF. Nie ukrywam że pomysł, iż zwrotnica będzie na zewnątrz naprawdę dużo ułatwi. Dodatkowo przestrzegam przed nieuwzględnianiem w litrażu obudowy zwrotnicy. Przy tak dużej ilości elementów może mieć to wyraźny wpływ na strojenie.

A tutaj mała fotorelacja:

Ukryta Zawartość

post-21737-0-44566700-1351873426_thumb.jpg

post-21737-0-54410700-1351873418_thumb.jpg

Dodatkowo mam już informację, że obudowy są w trakcie fornirowania. Więc przy dzisiejszej paczce z Polinku i wykańczanych obudowach jestem już bardzo blisko pierwszego odsłuchu.

Pozdrawiam Arczi

Pamiętaj aby cewki się nie indukowaly i to jest ważne

Ukryta Zawartość

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już będziesz musiał niestety sam decydować. Jak dużo ta zwrotnica ma zająć miejsca? Na czym ją posadowisz?Czy będziesz lutować na pająka, czy na płytce? Kupa zmiennych.

Mała to ona nie będzie. Same kondensatory masz sporej wielkości. Cewki też zapewne wielkości transformatora. ;) Ma być na zewnątrz kolumny? To rozplanuj elementy luźno, jedno pudło więcej, jedno mniej.. ;)

Zwrotnica będzie na zewnątrz, więc ograniczeń jako takich nie ma. Lutować chcę na pająka bo PCB traktuję jako zbędny element.

Jako tako rozstawiłem sobie elementy na podłodze ale jakoś tego nie widzę. Troels Gravesen całkiem zgrabnie to robi chce utrzymać podobny klimat :).

Pamiętaj aby cewki się nie indukowaly i to jest ważne

Ukryta Zawartość

Dzięki Marcin za podpowiedź choć o tej kwestii pamiętam.

Generalnie chcę uniknąć dodatkowych przewodów, pcb itd. No i jakiś poziom estetyczny tego utrzymać.

Dobrze że nie wpadłem na pomysł by dać 400uF (cross cap) w pułapce bo miałby drugie kolumny w pokoju.

Ukryta Zawartość

Część nisko tonową poskładam w ten sposób. Myślę że tak będzie optymalnie jeśli chodzi o cewki i resztę elementów.

Ukryta Zawartość

konstruktywna krytyka jest wskazana :)

Ukryta Zawartość

Po co Ci ta druga rdzeniówka? Nie mogłeś kupić powietrzej a zmniejszyć rezystory?

Panowie przede wszystkim konstruktywna krytyka jest wskazana. Wsadzanie na "pałę" cewek powietrznych niczemu dobremu nie służy.

Ułożone jest to na kartce A4, cewka toroidalna i rdzeniowa są naprawdę duże. Rezystory to ceramiki 20 wat które są o 100% większe niż te 5 watowe. Jak widać jest to tylko sekcja nisko tonowa. Tutaj naprawdę jest dużo elementów.

Co do wspomnianej cewki ma ona 27 mH. Zmiana jej na powietrzną powoduje, że z RLC wylatują rezystory. Cewka powietrzna ma większą rezystancję niż rezystory i cewka rdzeniowa razem wzięte... Spowodowało by to, że całe ciepło wydzielało by się na cewce. Nie bez powodu rezystancję 6.2 Ohma rozbito na 3 rezystory 20 watowe... Gdzie pułapka jest na kilkadziesiąt Hz i będą tam szalały dość duże prądy. Kwestia histerezy rdzenia jest tutaj do pominięcia (cewka nie jest elementem w szeregu). Tym bardziej, że jest to układ RLC kompensujący rezonans. Może tego nie widać ale ta cewka jest z drutu 1mm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.