Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft E810 kilka pytań

hottt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ten system od dziś i mam 2 pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji. Otóż:

1) Czy jest możliwość wyłączania (standby) odtwarzacza z pilota? Mam wpięty kabelek systemowy i funkcja standby działa do całego systemu. Nie jest to dobre bo jeśli słucham płyt, a po chwili włączam np dekoder to pomimo wciśnięcia STOP na odtwarzaczu ten rzęzi i przeszkadza w oglądaniu innych źródeł.

Próbowałem wciskać DVD/CD, a następnie standby ale i tak wyłącza się cały system.

2) zegar w standy chyba odpada...?

https://www.audiostereo.pl/topic/97028-pianocraft-e810-kilka-pyta%C5%84/
Gość

(Konto usunięte)

Nie miałem takiego "systemiku" ;), ale logicznie myśląc, to po rozłączeniu triggera przełączanie funkcji standby powinno działać oddzielnie dla każdego z komponentów, po uprzednim uaktywnieniu przyciskiem "DVD/CD".

Sprawdź to :)

Nie miałem takiego "systemiku" ;), ale logicznie myśląc, to po rozłączeniu triggera przełączanie funkcji standby powinno działać oddzielnie dla każdego z komponentów, po uprzednim uaktywnieniu przyciskiem "DVD/CD".

Sprawdź to :)

Nie będzie działać bo w DVD nie ma odbiornika sygnałów z pilota. Przynajmniej w wersji z CD czyli 410 tak jest.

Rozłącz ten kabelek systemowy, bo to klasyczny "trigger".

To nie trigger. Po tym przewodzie idą sygnały z pilota do CD - DVD i vice wersa.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

witam,

mam wątpliwą przyjemność obcowania na co dzień z taką samą Yamahą (E810 - moja żona kupiła sobie to coś zanim została moją żoną )

odtwarzacz rzeczywiście nie reaguje na włączanie/wyłączanie za pomocą pilota - odbiornik IR jest bo przecież na komendy PLAY/STOP/FF/REW/REPEAT itd reaguje, a ze wzmacniaczem oprócz sygnałowego chinch-chinch , nic go nie łączy ( a IC to nie interfejs to przesyłania info w dwie strony)

ten zje...ny cd/dvd tak po prostu ma i musisz się z tym pogodzić (choć ja sam co dzień wyzywam/bluzgam)..

a jeśli chodzi o hałas dobiegający z niego po zatrzymaniu płyty to typowy objaw oszczanych DVD - próbuję być "inteligentny" i jest gotowy wznowić odtwarzanie po naciśnięciu PLAY od miejsca zatrzymania - trzeba po prostu przycisk STOP naciskać dwukrotnie i będzie cisza.

może Pianocraft to nie jest całkowity złom ale odtwarzacze Yamahy to porażka (dla mnie osobiście wszystkie, łącznie z cd2000 - nie podnieca mnie ta wielkość i niby najwyższa jakość, sacd i wszystkie te wodotryski)

Kurcze jednak mimo tylu pozytywnych opinii n/t tych wież ta sytuacja mnie dobija... Co za baran zrobił takie bezsensowne wyjście. Żeby chociaż dało się ustawić że odtwarzacz nic nie robi dopóki nie wcisnę PLAY.

Czyli chcąc słuchać radia muszę wykonać co najmniej kilka operacji pilotem aby obezwładnić odtwarzacz. BEZSENS

hottt,

masz te urządzenia i jeszcze ich nie opanowałeś ?

tak właśnie jest - do póki nie naciśniesz NA PILOCIE guzika DVD/CD (załużmy że wczesniej używałeś tunera i pilot był "przełączony" na TUNER) i *właśnie PLAY* to odtwarzacz będzie wyłączony/zgaszony ; niestety jak już go włączysz to co najwyżej możesz zatrzymać płytę - zgasić już go nie zgasisz.

odtwarzacz nie ma (w przeciwieństwie do ampli) trybu czuwania - ten guzik na przodzie choć sposobem(mechaniką) działania przypomina "standby" to niestety tylko ON/OFF które obsługuje się ręcznie.

zacznijmy od początku :

oba urządzenie (ampli+cd/dvd) są wyłączone - pilotem uruchomisz tylko ampli (dvd możesz uruchomić pilotem jednak tylko poprzez wciśnięcie PLAY ; co ciekawe ręcznie urządzenia nie włączy sie poprzez przycisk PLAY na froncie tylko poprzez ON/OFF)

oba urządzenia (ampli+cd/dvd) są włączone - pilotem "zgasisz" tylko ampli - odtwarzacz zostanie włączony do póki nie podejdziesz i nie wyłączysz go ręcznie/bezpośrednio

tak, wiem to idiotyczne ale tak już jest :-(

zacznijmy od początku :

oba urządzenie (ampli+cd/dvd) są wyłączone - pilotem uruchomisz tylko ampli (dvd możesz uruchomić pilotem jednak tylko poprzez wciśnięcie PLAY ; co ciekawe ręcznie urządzenia nie włączy sie poprzez przycisk PLAY na froncie tylko poprzez ON/OFF)

oba urządzenia (ampli+cd/dvd) są włączone - pilotem "zgasisz" tylko ampli - odtwarzacz zostanie włączony do póki nie podejdziesz i nie wyłączysz go ręcznie/bezpośrednio

tak, wiem to idiotyczne ale tak już jest :-(

Mowa o tym kiedy kabelek sterujący jest wypięty?

OK załapałem o co kaman. Rzeczywiście dobre rozwiązanie z tym PLAY gdy CD jest wyłączony. Szkoda, że nie można go wyłączyć.

Gość

(Konto usunięte)

Misio38 - nr 8 na dołączonej rycinie :)

...co po kablu ?

Misio , nie mów że reaguje przez interkonekt , bo ...padne tzn. mocno nadszarpniesz swoją reputacje ;-)

No właśnie, bo też padnę... ;)

A nie wiecie jak się ma sprawa z odtwarzaczem od 840-tki? Działa podobnie głupio czy lepiej i cichszy jest?

Gdyby tam rozwiązali ten problem to można by kupić sam odtwarzacz tylko ciekawe czy jest w sprzedaży.

Wyraźnie się zastrzegałem, że piszę o wersji 410. Tam bez kabeeka systemowego nie ma sterowania pilotem cd-eka.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)

Wyraźnie się zastrzegałem, że piszę o wersji 410. Tam bez kabeeka systemowego nie ma sterowania pilotem cd-eka.

Wyraźnie to napisałeś:

Nie będzie działać bo w DVD nie ma odbiornika sygnałów z pilota. Przynajmniej w wersji z CD czyli 410 tak jest.

To nie trigger. Po tym przewodzie idą sygnały z pilota do CD - DVD i vice wersa.

A "niewyraźnie" powinno raczej brzmieć:

"Mam 410 i jest tak a tak i być może w tym przypadku też tak jest"

Ty stwierdziłeś, że nie będzie działać, bo...

;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.