Skocz do zawartości
IGNORED

Opcja Stereo/Mono we wzmacniaczu. O co chodzi?

Awangardowy

Rekomendowane odpowiedzi

Siemaneczkoo !

W moim wzmacniaczu - Yamaha AX-700 jest opcja, jak w temacie. Chciałbym się dowiedzieć, jak ona działa, gdyż po jej włączeniu słychać wyraźnie różnicę w przestrzeni muzyki, choć dźwięk się nie zmienia.

Jak to działa? Co się dzieje z dźwiękiem wychodzącym z przetworników i z prądem przekazywanym ze wzmacniacza do kolumn?

Kolumny to Magnat Quantum 605.

Mono-masz ten sam sygnał w obu kanałach, dziwięk, jeżeli masz dobre ustawienie kolumn powinien się skupić na środku bazy.

Taki bardzo przydatny przycisk przy ustawianiu kolumn, i nie tylko, ponieważ kiedyś większość nagrań była w mono, ale to bardzo dawno.

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ma Gość fantazję :-) Yamaha AX-700 i nie wie czym różni się mono od stereo. Gratulacje :-)

Przełącznik mono/stereo powoduje, że gra stereo albo mono, w zależności od wciśnięcia, bądź nie, przycisku.

NMSP

Do pierwszego pana: Wiem, czym różni się mono od stereo, tylko chcę się dowiedzieć, jak to działa.

Do drugiego. Pana odpowiedź jest banalna i logicznie myśląc można się dowiedzieć, o co mi chodzi.

Wciąż nie za bardzo rozumiem, oglądałem schematy na google i czytałem różne tematy, ale wciąż nie wiem, jak to działa.

Gość

(Konto usunięte)

Odpowiedź, tak jak pytanie, wciąż jest banalna...

Może zacznij od poczytania, co to jest mono, a co stereo.

Nawet nie wnikając w techniczne szczegóły wiadomo, że inny jest sposób rejestracji dźwięku stero, a ty samym inny musi być sposób jego odtworzenia (szersze pasmo przenoszenia, rozbicie dźwięków na kanały z odzwierciedleniem oryginalnego nagrania, inne składowe w sygnale - zawarte są inne informacje).

Przełącznie wzmacniacza w tryb mono, poprzez "filtry", pozbawia dźwięk tych składowych zawierających informacje o sygnale stereo i tworzących go.

Działa konkretnie tak, że zwiera wejścia w przedwzmacniaczu lewym i prawym. Pogorszenie parametrów to raczej wynik "podzielenia" pewnych istotnych częstotliwości pasma na dwa, gubiąc właśnie przestrzeń, czyli zarejestrowane w kanale informacje o odbiciach od ścian studia, albo też wyprodukowanych elektronicznie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.