Skocz do zawartości
IGNORED

Jak siekierą w głowę. Zmiana systemu

matt.3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Obecnie posiadam skromny zestaw, który daje mi dużo radości z obcowania z muzyką. W skład systemu wchodzi amplituner Sony, kolumny Jamo s406 oraz CD sony. Podjąłem decyzję o zmianie systemu, zaczynam od kolumn. Chciałbym przeskoczyć kilka klas wyżej(stąd nazwa tematu ;) ) by emocje toważyszące mi przy odsłuchu były jeszcze większe. Słucham każdego rodzaju muzyki. Od klasyki(duzo opery) poprzez elektronikę (Daft Punk,Prodigy, The Chemical Brothers) na punk rocku kończąc, dużo muzyki filmowej. Z tym, że cd nei używam dosyć często, przeważają pliki(flac). Czyli kolumny muszą czuć się dobrze w każdym repertuarze. Grają w pokoju ok 20m^2. W przyszłości będą stanowiły kanały frontowe w systemie KD( muzyka-kd 70-30), także dobrze y było gdybym mógł później dokupić reszte kolumn z tej samej serii. Zasilane będą przez końcówkę mocy(i tu nie wiem, czy jedna końcówka 5cio kanałowa czy 2 kanały na fronty i 3na pozostałe kolumny). W planach jest Emotiva lub Rotel ale to wyjdzie 'w praniu'. Na fronty mogę przeznaczyć ok 10000zł. Spodobały mi się B&W cm9 ale nie słuchałem nic innego bo wybór jest ogromny i z chęcią poczytam jakieś propozycję by wiedzieć czego szukać. Kolumny mogą być używane jeżeli w tej cenie jest coś wartego uwagi.

Od dzwięku oczekuje dużo szczegółowości, wyrazistości, przyjemnego wokalu i "ostrych" tonów wysokich.

I tu moja porśba do bardziej doświadczonych i osłuchanych forumowiczów. Co brać pod uwagę, jakie modele odsłuchiwać( niestety bardzo ciężko będzie mi posłuchać kolumn z Emotivą gdyż nigdzie jej w sklepach nie ma, ale często widzę ją w tpwarzystwie dość dobrego sprzętu także myśle, ze nawet gdy bedę słuchał na innych końcówkach charakter kolumn pozostanie nie zmieniony znacznie przez elektronike).

Zwyczajowo pozdrawiam,

Mateusz

Zestaw aktywny od ADAM Audio lub za śmieszne pieniądze od wspomnianej Emotivy Pro .

3 komplety -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W cenie zmieścisz się dodatkowo z procesorem od Emotivy, który połączy Ci kino i muzykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10000zł to już kwota. Musisz pojeździć po salonach i wyrobić sobie opinię. Tutaj widzisz jakie dostałeś porady.

Dokładnie ! Trzeba jechać do salonu i posłuchać Triangli !!! Choć jak się zastanowię to nie rozumiem co znaczy ten cudzysłów przy ostrych ...

>>Od dzwięku oczekuje dużo szczegółowości, wyrazistości, przyjemnego wokalu i "ostrych" tonów wysokich.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Za dużo nie wtapiaj - jeśli lubisz muzykę, za dwa trzy lata odechce Ci się "ostrych" tonów i taki sprzęt wyleci z domu.

Nie ma sensu przewidywać co się spodoba ... trzeba przynajmniej 10 lat żeby to określić.

Najlepsze są pewniaki, które szybko znikają z Allegro - zawsze można poeksperymentować i sprzedać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.