Skocz do zawartości
IGNORED

Uwertura, wstęp do opery, czy samodzielny byt?

Gość papageno

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Jak odbieracie ten wstęp do oper, operetek, oratoriów? Czy zawsze uwertura zapowiada, to co będzię się dalej działo? Jakie są Wasze ulubione uwertury? Czy odpowiada Wam styl uwertury włoskiej, czy może francuskiej?

Jako miłośnik opery na straość mam z tym problem. Otóż ostatnio prawie mi wystarcza wysłuchanie uwertury, a na słuchanie reszty albo nie mam czasu, albo ochoty (wiem, że niektórzy zaczynali i skończyli na uwerturach ;))

Moja lista przebojów to:

La Traviata

Tannhauser

Norma

Wesele Figara

Cyrulik Sewilski.

Nie wiem, czy zapowiada, ale kilmat ma dostosowany do całej opery. Można słuchać samych uwertur, ale na dłuższą metę to męczące, to jakby zjadać sam lukier z drożdżówek.

Takie uwertury koncertowe, jak Coriolan czy Egmont słodkiego Ludwiga-Wielka-Fuga, to praktycznie są samodzielne utwory i do tego w pełni samowystarczalne. Większość operowych uwertur też spokojnie może uchodzić za odrębny byt. Ja z kolei z operami mam odwrotnie. Często żeby się "wczuć" w klimat pomijam uwertury i przechodzę do soczystej akcji :-) Podoba mi się też w gruncie rzeczy pomysł Straussa, żeby sobie te nienaturalne wstępy darować.

Pozdrawiam,

Ola

Czasami pojawiają się ciekawe opracowania, w niżej zlinkowanym wydawnictwie jest m.in. uwertura do "Ifigenii w Aulidzie" Glucka rozpisane na mastodonta przez samego Klemperera pod przewodnictwem tegoż. Wraz z wariacjami na orkiestrację Klemperera na temat gawota Rameau są świetnym pokazem co może wykonać wielka, doskonale zgrana i świetnie prowadzona orkiestra symfoniczna. Na odpowiednim poziomie głośności, na neutralnym wzmacniaczu i przezroczystych kolumnach uwertura z "Ifigenii..." pod Klempererem zrywa kapcie. Taka filmowa wersja późnego klasycyzmu w wydaniu XX-wiecznym. Może być ścieżką filmową jak i samo w sobie robi wrażenie. WARTO!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość papageno

(Konto usunięte)

Inne przykłady uwertur "samodzielnych"

http://www.youtube.com/watch?v=e7QPNFH7ssY

Jestem poniekąd ofiarą swojej operowej zachłanności. W swoim czasie słuchałem oper od rana do nocy i chyba nastąpił przesyt, bo gdy teraz chcę posłuchać jakiejś opery, to właśnie podczas uwertury w szybkim tempie wyświelta mi się w głowie cała opera, i gdy uwertura przebrzmi, mam wrażenie, że już usłyszałem całość. To może być chorobowe ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.