Skocz do zawartości
IGNORED

Kiepski dźwięk przestrzenny z telewizji N

roobertt

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo nie zadowolony z jakości dźwięku w telewizji N. Podłączony mam dekoder po HDMI do amplitunera pioneer VSX-520 i kino Jamo 606 z subem jamo sub 210. Problem polega na tym, że na dekoderze z N mam ustawiony dźwięk przestrzenny, w trybie automatycznego rozpoznawania sygnału na amplitunerze pokazuje się znaczek dd a dźwięk bardzo często leci tylko z frontów i centralnego a tyły są cicho a jak już to odezwą się delikatnie mimo że są na +4 względem frontów. Na amplitunerze basy ogólnie są ustawione na +6, kolumny na large sub na plus i podgłośniony na +9 i mimo to basy są skąpe, na ustawieniach na 0 nie ma ich praktycznie wcale.

Czy idzie coś zrobić, żeby w filmach były wyraźnie słyszalne sceny przestrzenne i mocne basy? Nawet w najlepszych filmach akcji nie dzieje się nic szczególnego.

Czy to kiepska jakość nadawanego sygnału przez N?

Jak puszczam muzę w stereo to basy są już sporo lepsze.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie, to raczej wina sprzętu i konfiguracji.

Niestety mało materiału leci z N-ki z pełnym DD 5.1 ale jak jest to ma jakość przyzwoitą. Nie zauważyłem jakiegoś dramatu związanego z brakiem basu czy zanikaniem tyłów.

Dla przeciwwagi n-ki dodam, że w UPC w 3City dźwięk jest beznadziejny. Od kilku tygodni mają miejsce pogłosy, przy przełączeniu w dekoderze na dźwięk DD ten sie zacina i restartuje. Po kontakcie z BOK ci najspokojniej w świecie sugerują, że nie koniecznie trzeba słuchać w DD, że w zwykłym stereo też jest dobrze i w ogóle można się od nich odpacykować. Mają problemy techniczne ale kiedy je rozwiążą tego nie wiedzą.

Gdy były problemy z kanałami w HD sugerowali, że w SD też można oglądać.

Tak więc nie tylko w n-ce jest problem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Najpierw w dekoderze N ustaw wyprowadzanie DD ( najlepiej podłącz dekoder cyfrowym optycznym z amplitunerem ) .

Włącz kanał z DD i włącz orginalną ścieżkę dźwiękową .

Typowy objaw ludzi z kinem którzy oczekują iż efektowe zawsze będą na równi z frontami i spragnionymi ciągłego basu - niestety dynamika jest zbyt duża aby zawsze sub na... walał jak szalony a efektowne dopełniają dźwięk i wszystko zależy od realizacji (ustaw dynamike na ampli na minimum i powinno rozwiązać twój problem). Co do e-nki takich objawów nie zauważam więc albo konfiguracja błędna albo po prostu wypowiedz z pierwszego zdania. Sitek mogę się założyć,że nie wykonałeś PUF (przywrócenia ustawień fabrycznych) i dodatkowo na jakim kanale Ci się to dzieje jaki model dekoder i wersja softu (UPC) jedyny objaw jaki występuje w UPC (dotyczy dźwięku) to brak możliwości regulacji płynnej głośności na kanałach z DD i ale tak samo ma to miejsce w ence, więc jak dla mnie nie problem bo sygnał w źródle nie powinien być regulowany. hmmm ciekawa sugestia konsultanta co do kanałów HD jeśli to był problem wersji softu to na jakiego grzyba miał Ci wymieniać dekoder ? (zaproponował alternatywę) ewentualnie parametry dla dekodera miałeś do d.... a to da sie sprawdzić lub któryś z transportstremówm miał za duże tłumienie. I technika mogłeś zawsze wezwać ale za nieuzasadniony zabulisz 50 PLNów.

Poblemem jest informacja czy audio AC3 idzie w 5.1. i to w konkretnym przekazie.

N ma jeszcze opcje wyboru ścieżki dźwiękowej.

Czyli opcji jest cała masa.

U mnie sprawa prosta:

pod TV LogiTech Z5500.

Jeżeli wyświetlli Dolby Digital i grają tyły to z pewnością nadawca nadaje prawdziwe DD 5.1.

Np. mecze na EURO 2012.

, a ogólnie tak jak ktoś wcześniej wspomniał jeżeli jest dobry DD 5.1 , nie oznacza , że będą " łomotać " kolumny surrandu i sub będzie podskakiwał , ( bo po co ? ) , tylko słychać przednią przestrzeń , dlatego że w znaczniej części wszystko tam się skupia , nie znaczy to , że gdy sytuacja wymaga to zadziała reszta systemu kolumn , tylko niektórzy oczekują nadmiernych efektów .

Sitek mogę się założyć,że nie wykonałeś PUF (przywrócenia ustawień fabrycznych) i dodatkowo na jakim kanale Ci się to dzieje jaki model dekoder i wersja softu (UPC) jedyny objaw jaki występuje w UPC (dotyczy dźwięku) to brak możliwości regulacji płynnej głośności na kanałach z DD i ale tak samo ma to miejsce w ence, więc jak dla mnie nie problem bo sygnał w źródle nie powinien być regulowany. hmmm ciekawa sugestia konsultanta co do kanałów HD jeśli to był problem wersji softu to na jakiego grzyba miał Ci wymieniać dekoder ? (zaproponował alternatywę) ewentualnie parametry dla dekodera miałeś do d.... a to da sie sprawdzić lub któryś z transportstremówm miał za duże tłumienie. I technika mogłeś zawsze wezwać ale za nieuzasadniony zabulisz 50 PLNów.

A kto powiedział, że chciałem wymiany dekodera? Przecież i tak to by nic nie dało, tam chodziło o wadliwe oprogramowanie i nie dotyczyło tylko mnie. PUF po wgraniu najnowszego FW było robione i nie miało to wpływu na poprawę jakości dźwięku. Dekodet to UPC Mediabox z nagrywarką HD (Cisco 8485DVB). Z firmware technicy walczyli kilka miesięcy i w końcu udało się. Problem był na Canal+HD,Canal+ Film HD, MTV Live HD i innych HD. Po prostu po przełączeniu na DD obraz szatkował się i nie mozna było normalnie oglądać. Po wgraniu poprawionego firmware problemy te prawie zniknęły ale pojawiły sie nowe ( opisałem wcześniej), tak więc znowu jest maniana.

Co do konsultantów to już nie mam na nich siły. Wymyślają cuda na kijkach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sprzęt trzeba przetestować na czymś z dobrym 5.1 np. polecam Thor i Sucker Punch. Oglądam ostatnio sporo filmów i w co niektórych nawet drogich amerykańskich produkcjach nie ma jakiegoś szaleństwa przestrzennego. Co do głośników surround to może ustaw je głośniej w ampli. Ja tak mam bo inaczej praktycznie ich bym nie usłyszał jak fronty dają czadu.

A czy też tak macie że czasem w trybie Auto Direct jak pokaże się ikona dolby digital na amplitunerze to dialogi lecą z frontów prawego i lewego zamiast z centralnego?

Jeszcze mam jedno pytanie, puszczam z urządzenia multimedialnego filmy bluray, w których w opisie jest ścieżka audio "DTS-HD Master Audio English 4172 kbps 5.1 / 48 kHz / 4172 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)" Tymczasem po odpaleniu tej ścieżki na dekoderze pojawia mi się sam znaczek "DTS", nie powinno się wyświetlać "DTS HD"? Wyświetlacz ma ten znaczek ale nigdy mi się nie zaświeca przy tej ścieżce. Mam tak w wielu filmach?

A czy też tak macie że czasem w trybie Auto Direct jak pokaże się ikona dolby digital na amplitunerze to dialogi lecą z frontów prawego i lewego zamiast z centralnego?

Co tam masz poustawiane ? Kolumnę centralną na OFF ?

Zrób automatyczną kalibrację amplitunera za pomocą mikrofonu ( jeżeli takowa jest )

Edytuję : z tym trybem Auto Direct to nie wiem .

.

Jeszcze mam jedno pytanie, puszczam z urządzenia multimedialnego filmy bluray, w których w opisie jest ścieżka audio "DTS-HD Master Audio English 4172 kbps 5.1 / 48 kHz / 4172 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)" Tymczasem po odpaleniu tej ścieżki na dekoderze pojawia mi się sam znaczek "DTS", nie powinno się wyświetlać "DTS HD"? Wyświetlacz ma ten znaczek ale nigdy mi się nie zaświeca przy tej ścieżce. Mam tak w wielu filmach?

Te urządzenie ma być podłączone HDMI do amplitunera , a w tym urządzeniu ustaw wyprowadzanie sygnału cyfrowego Bistraem .

W trakcie odtwarzania zmieniaj ścieżki dźwiękowe i sprawdzaj co wyskakuje na ekranie TV , to samo ma pokazać na wyświetlaczu amplitunera .

Edytuję : , a co to za urządzenie multimedialne , czy te urządzenie potrafi odczytać Audio HD ( oczywiście bez zdekodowania ) ?

Odnośnie wyświetlanie na ekraniku komunikatu DTS HD, to mam podpięte ten odtwarzacz multimedialny Hyundai M-Box R3250S kablem HDMI do amplitunera. Według specyfikacji urządzenie to potrafi odczytać Audio HD. Nie ma na tym odtwarzaczu multimedialnym nigdzie w ustawieniach pozycji "wyprowadzanie sygnału cyfrowego" ani nic o podobnej nazwie, niema też nic co można by zmienić na "Bistraem".

Jedyne co znalazłem to w ustawieniach Audio pozycja "Złącze HDMI" i do wyboru opcje RAW, LPCM stereo, LPCM MULTI CH, i mam to ustawione na RAW bo w jedynie w tym ustawieniu grają również tyły.

Przerabiałem ten problem na kilku pleyer'kach, zazwyczaj pomaga ustawienie wysyłanie strumienia w RAW i ustawienie 7.1 zamiast domyślnego 5.1. Chodzi o to żeby amplituner dostał kompleksowy sygnał z odtwarzacza.

A kto powiedział, że chciałem wymiany dekodera? Przecież i tak to by nic nie dało, tam chodziło o wadliwe oprogramowanie i nie dotyczyło tylko mnie. PUF po wgraniu najnowszego FW było robione i nie miało to wpływu na poprawę jakości dźwięku. Dekodet to UPC Mediabox z nagrywarką HD (Cisco 8485DVB). Z firmware technicy walczyli kilka miesięcy i  w końcu udało się. Problem był na Canal+HD,Canal+ Film HD, MTV Live HD i innych HD. Po prostu po przełączeniu na DD obraz szatkował się i nie mozna było normalnie oglądać. Po wgraniu poprawionego firmware problemy te prawie zniknęły ale pojawiły sie nowe ( opisałem wcześniej), tak więc znowu jest maniana.

Co do konsultantów to już nie mam na nich siły. Wymyślają cuda na kijkach.

A co Ci ma powiedzieć na infolini jak jest rozmowa nagrywana że znowu jakiś człowieczek lub Cisco dało d... z oprogramowaniem ( to konsultant więc ma ograniczone możliwości - ale Polacy chcą już ). Pogłos raczej nie powinien występować na AC-3 (bitsteram) więc pozostaje sprawdzenie czy na optyku jest to samo i jeśli nie chcesz zgłaszać to nikt nie dowie się o problemie a jak okaże się globalnym problemem to będzie następna aktualizacja - nie chcesz gadać jest formularz kontaktowy. Spróbuj jeszcze tzw hard start CH+ i CH- i REC wciśnij jednocześnie przy włączaniu dekodera do prądu (nie ze stand by) przytrzymaj do napisu clear i pusć jak pojawi się done trzepnij mu restart z pradu reszta jak po uruchumieniu po PUF flaga kod i ok. Jak nie rozwiąże problemu @ do UPC. PS cisco ogólnie ostatnio spada na psy.

na odtwarzaczu mam ustawione RAW ale 7.1 nigdzie tam się nie da ustawić, nie ma po prostu takiej opcji, więc jak to ogarnąć?

nie da sie ogarnąć. Ludzie po prostu powariowali i liczą na cuda dostajć co raz wieksze "G". .. Mialo byc prosto a jest koszmar , labirynt, nic niedziałający raj cyfry. im wiecej technologii tym wiecej.....problemów, a nie mniej Czekamy na grudzien 2012 jak na zbawienie , moze pozbędziemy sie tych problemów.

Jestem bardzo nie zadowolony z jakości dźwięku w telewizji N. Podłączony mam dekoder po HDMI do amplitunera pioneer VSX-520 i kino Jamo 606 z subem jamo sub 210. Problem polega na tym, że na dekoderze z N mam ustawiony dźwięk przestrzenny, w trybie automatycznego rozpoznawania sygnału na amplitunerze pokazuje się znaczek dd a dźwięk bardzo często leci tylko z frontów i centralnego a tyły są cicho a jak już to odezwą się delikatnie mimo że są na +4 względem frontów. Na amplitunerze basy ogólnie są ustawione na +6, kolumny na large sub na plus i podgłośniony na +9 i mimo to basy są skąpe, na ustawieniach na 0 nie ma ich praktycznie wcale.

Czy idzie coś zrobić, żeby w filmach były wyraźnie słyszalne sceny przestrzenne i mocne basy? Nawet w najlepszych filmach akcji nie dzieje się nic szczególnego.

Czy to kiepska jakość nadawanego sygnału przez N?

Jak puszczam muzę w stereo to basy są już sporo lepsze.

Tez widzę ten problem. Ale to chyba zależy od stacji - TVN nadawany w N ma kiepski sygnał, dźwięk w stereo często jest lepszy. Przy DD 5.1 trzeba głośniej puścić dźwięk - powinno pomoc. filmy z VOD ok. Niestety dużo filmów idzie w 2.0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.