Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo S606 vs Wharefedale Obsidian 600

Radek Rajek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pomogliście mi w wyborze AV, więc może i w tym przypadku będzie podobnie.

Chciałbym zakupić zestaw 5.1 lub 5.0 i dokupić subwoofer osobno o ile te w zestawie nie będą najlepszą propozycją.

Chciałbym się dowiedzieć, który zestaw będzie lepszy, który z nich lepiej nadaje się do muzyki w stereo, który lepiej odnajdzie się w kinie.

Warunek konieczny to lakierowane na wysoki połysk fronty i cena w okolicach max 2.5 tys pln.

Sprzęt mieści się w pokoju z aneksem kuchennym i bezpośrednim dostępem do przedpokoju. Pozycja słuchacza około 2.5-3 m przed TV i kolumnami frontowymi. Łączna powierzchnia w okolicach 25m.

Który z tych dwóch zestawów będzie lepszy ? Na temat S606 jest sporo opinii, na temat tego drugiego zestawu opinii jest niestety niewiele, a posłuchać ich przed zakupem nie mam możliwości.

Zestaw do 40% muzyka / 30% filmy / reszta to PS3, radio, MTV, Eska TV itp

Oczekiwania :

nie lubię natarczywej góry, preferuję ciepłe brzmienie. Bas musi być zwarty, szybki, kiedy trzeba musi kopnąć, ale ma być miękki i przyjemny.

Głośniki będą współpracować z TX-NR609.

pozdrawiam

Radek

https://www.audiostereo.pl/topic/96885-jamo-s606-vs-wharefedale-obsidian-600/

Witaj Radku,

Wharfedale Obsidian to zestaw bardzo zbliżony konstrukcyjnie i brzmieniowo do Jamo S 608 HCS3. Jeśli słuchasz dosyć często muzyki i zależy Ci na możliwie najlepszej jakości, bardziej zwróciłbym Twoją uwagę na zestaw kolumn Wharfedale Diamond 10.6 / 10.1 / 10.CS który idealnie współpracuje z Onkyo i powinien w pełni Cię usatysfakcjonować. Alternatywnie proponuję zwrócić uwagę na zestawy Jamo C 405 HCS3 lub Jamo C 407 HCS3.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

dziękuję za odpowiedź, czy ktoś jeszcze coś napisze ? Jakiego brzmienia mogę oczekiwać od Diamond'ów 10.6 ?

Co nieco znalazłem o nich w sieci, spotkałem też info o awaryjności wysokich tonów - prawda to ?

Nie tyle awaryjności wysokich tonów co ich wycofaniu. Wharfedale Diamond 10.6 tak po prostu grają, że wysokie są jakby "przykryte kocem". Rekompensują to natomiast dość dynamicznym jak na tę klasę dołem pasma.

No tak... w jednych nieodpowiedni dół, w innych góra, w jeszcze innych średnica nie taka jakby się chciało.

Czyli mam rozumieć, że w kwocie 2000-2500 nic godnego uwagi nie znajdę ?

Wertuję strony na forum, ale nie sposób doczytać się szczegółów o wszystkich zestawach w tym przedziale cenowym..

Zerknij na Q Acoustics. Ja mam zestaw 2050 na froncie, 2010 na tyle i central 2000i. Z denkiem 1911 gra to calkiem fajnie (kiedys o nich pisalem na tym forum). Na odsluchu Wharfedale 10.5 wypadly duzo gorzej, tak jak kolega napisal jakby ktos kocem je przykryl. I do tego masz je w polysku ;)

Za późno :) Zakupiłem Jamo C405, nie w połysku jak wcześniej zamierzałem, ale ich design również mi odpowiada.

Jutro będą u mnie, a odsłuchy najwcześniej za kilka ( naście ) dni :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.