Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony Audiotrak HD2 - jak zdiagnozować usterkę?

lesiu234

Rekomendowane odpowiedzi

Temat dotyczy karty dźwiękowej do PC ale założyłem go w tym dziale bo tutaj zagląda więcej elektroników amatorów więc będę miał większą szansę uzyskania pomocy. Proszę moderatorów o nie przenoszenie tematu do działu PC Audio

Kilka dni temu postanowiłem sprzedać swojego Audiotraka HD2, wyciągnąłem go z komputera, zrobiłem zdjęcia, następnie zamontowałem go z powrotem do płyty głównej. Od tego czasu system nie widzi w ogóle karty, sprawdzałem na dwóch komputerach, próbowałem wgrać BIOS i flashowanie wygląda normalnie (pojawia się ciąg linijek ze znakami) ale na końcu zamiast PASS jest FAIL i komunikat że nie wykryto urządzenia (jeżeli będzie trzeba to sprawdzę jak ten komunikat dokładnie brzmi).

Podejrzewam że padł któryś element odpowiedzialny za zasilanie karty. Na karcie nie widać żadnych uszkodzeń czy ciemnych (spalonych) punktów.

Jeżeli znajdzie się forumowicz który zna dobrze budowę Audiotraka HD2 to wolałbym wysłać mu kartę żeby ją sprawdził i ewentualnie naprawił (może Henryk Kwinto?). Ja nie mam nawet multimetru więc nie mam jak sprawdzić.

pierwszą podstawową sprawą to trzeba by zacząć od najprostrzych a potem brnąć dalej,

Brak multimetru dyskfalifikuje podstawową diagnozę napięć i zasilanie głównych układów ze stabilizatorów na tej karcie,nie wykluczone też że uszkodzeniu uległ któryś z układów głównych,dlatego też usterka może być trudna do zdjagnozowania ale sprawdż najpierw złącze karty,przydał by ci się specjalny czyśćik z włókna węglowego którym za jego pomocą pięknie oczyśćił byś styki karty,być może gdzieś coś się utleniło i na wskutek wyjęcia karty ze slotu przestało łączyć,zacznij od takiej czynnośći.

Dokładnie jak pisze przedmówca. Wpierw wyczyść styki złącza karty, najlepiej izopropylenem.

Często miałem podobne objawy gdy przy pracach nad ta kartą ich dobrze nie wyczyściłem.

A wgrywanie BIOS gdy karta się poprawnie nie zgłasza jest nieco ryzykowne i zostawiłbym to na sam koniec gdy inne sposoby diagnostyczne nie dadzą rezultatów. No ale stało się i już tego nie cofniesz. Teraz zawsze będziesz podejrzewał, że BIOS jest skopany.

Jaki masz dokładnie model karty. Wcześniejsze wersje jumper do wgrywania BIOSU w czasie normalnej pracy powinien zwierać styki, w późniejszych, nowszych wersjach odwrotnie.

hehe wyczyściłem styki spirytusem i działa :) Karta idzie na sprzedaż:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki masz dokładnie model karty. Wcześniejsze wersje jumper do wgrywania BIOSU w czasie normalnej pracy powinien zwierać styki, w późniejszych, nowszych wersjach odwrotnie.

o biosach i konfiguracji zworki wiem, wgrywałem sobie obydwa biosy i instalowałem dwie wersje sterowników

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I dlatego osoby na tym forum nie chętnie udzielają odpowiedzi,odnośnie napraw dlatego że doświadczona osoba musiała poświęćić wiele godzin i czasem zniszczyć drogi sprzęt aby ustalicz przyczynę usterki,dlatego ja nie lubię pomagać w sposób podany na tacy,trzeba samemu pomyśleć,akurat w tym przypadku zrobiłem wyjątek ale następnym razem,zatanowie się:)

sprzęt komputerowy ogarniam od wielu lat ale nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałem (żeby karty rozszerzeń lub pamięci nie działały przez zabrudzenie styków). Tą kartę wyciągałem i wsadzałem do portu tylko kilka razy więc jest to dla mnie szczególnie dziwne. A wiadomo że najciemniej pod latarnią

Cieszy mnie ze udało się nam wspulnymi siłami z kolegami szybko ustalić usterkę,jeśli chodzi o twoje umiejętnośći informatyczne to od razu widać że masz spore,bo biosy i ine duperele to nie dla mnie,zresztą kiedy pracowałem w serwisie gsm nie lubiałem zabawy w oprogramowanie:) dlatego dla ciebie rzeczy najmniej prawdopodobne i oczywiste są dziwne i czasem możesz patrzeć na to z dystansu,ale uwierz mi ze 90%telefonów do serwisu przychodziło właśnie na banalne głupoty typu:nic nie słychać w głośniku,a po naszej diagnozie okazywało się że gościo tak intensywnie ściskał słuchawkę podczas rozmowy że poprostu wiciczył bocznymi przyciskami dzwięk do zera:)

Pozdrawiam

Wtrącę swoje dwa grosze aby nabić sobie posta. Nazwanie izopropanolu izopropylenem to z punktu widzenia chemika organika jest "świętokradztwo" :) No cóż nikt nie jest doskonały, nawet ja. Inne nazwy to alkohol izopropylowy, propan-2-ol, 2-hydroksypropan a jak by się ktoś uparł to i 1-metyloetanol też byłoby dobrze (zgodne z nomenklaturą IUPAC), ale bardzo, bardzo dziwne.

Bardziej doświadczeni w elektronice i tak zrozumieją że chodzi o alkohol o wysokiej czystośći,mam coś takiego jak IPA-clanser druk i kiedyś znajomy alkoholik walnoł sobie setę tego bo trzymałem w ręku nowo zakupione opakowanie i właśnie miałem myś telefon,gośćiu żyje do dziś i ma się dobrze i pyta o jeszcze:)

Można jeszcze po angielsku

ISO-PROPYL ALCOHOL

Dzięki za mały wykład ale przy następnym użyciu tej nazwy pewnie znów coś pokręcę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.