Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Paradigm Monitor 9v2

Salvo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Jestem na etapie szukania wzmacniacza do Paradigmów Monitor 9v2 i zastanawiam się nad Rotelem (RA-02). Wiem, że to dość ostro i sucho grający wzmacniacz, ale słucham muzyki elektronicznej, więc za dużo ciepła w dźwięku mi nie trzeba. :-) Co mnie przekonuje? Ponoć RA-02 jest bardzo dynamiczny i dość ubogi w bas. A basu momentami mam teraz za dużo.

Obecnie mam Onkyo Integra A-8870. Uważacie, że Rotel RA-02 byłby krokiem naprzód czy niekoniecznie?

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/96774-wzmacniacz-do-paradigm-monitor-9v2/

Witaj,

bardziej skłaniałbym się w kierunku jednego z modeli wzmacniaczy Nad niż Rotel do starszych wersji Paradigm. Nie wiem też jaki założyłeś budżet, ale dobrze zagrałby wzmacniacz Arcam FMJ A18.

Zapraszam jeśli tylko masz taką możliwość na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za pomoc. Wezmę pod uwagę tego Arcama.

Czy mogę prosić o uzasadnienie, dlaczego własnie NAD do starszych Paradigmów, a nie Rotel? I dlaczego własnie ten Arcam?

Dzięki Panowie za kilka propozycji! Szkoda, że każdy z Was podał zupełnie inne marki, modele, bo to nie ułatwia sprawy, ale przynajmniej mam wybór. :D

Jedno mnie trochę martwią ceny tych wzmacniaczy. Nadmieniam, że Paradigmy 9v2 kosztowały mnie 700 zł (po prostu mają trochę obite kanty:)), więc chciałbym się zmieścić w 1000 zł. W końcu te Paradigmy to nic szczególnego.

Wzmacniacz oczywiście używany, nie musi być szczególnie zadbany.

Nie chcę wzmacniacza ciepłego. Poszukuję grający twardym, mało obszernym, nieschodzący zbyt nisko basem. Góra jak najbardziej może być detaliczna i wysuwająca się na pierwszy plan, lubię dużo "cykania", jednak im góra będzie mniej szeleszcząca, tym lepiej. Tweeter w tych Paradigmach powalającej jakości moim zdaniem nie jest i lubi sobie zaszeleścić (to by wyjaśniało, czemu fmair w późniejszych Paradigmach tak kombinowała z tweeterem).

Ogólnie rzecz biorąc, szukam wzmacniacza, który porównam z Onkyo Integra A-8870 i który wywrze na mnie lepsze wrażenie. Nie będzie to jednak wzmacniacz na lata, tak samo kolumny nie pozostaną u mnie nie wiadomo ile - lubię co jakiś czas zmienić sprzęt, więc to wariant na ~ rok. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ciężko te 1000 zł.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jasne, rozumiem - dzięki. Byłbym w stanie wydać i te 1500 zl, ale w takiej sytuacji nie będę szedł w ciemno w tak drogi wzmacniacz. Musi to być ktoś z okolicy, kto mi tego wzmaka wypożyczy. Jak mnie taki wzmak przekona, skuszę się bez wahania.

Spróbuję w ten sposób - może ktoś się zgodzi na wariant "wypróbowania".

Denon PMA-1560 idealnie trafia w Twoje gusta. Mocy także ma pod dostatkiem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Fundusze znikome a wymagania masz spore.

Pomyśl , ze może jak już chcesz kupić wzmacniacz to taki który posłuży Ci przez dłuższy czas.

Wtedy warto dołożyć i szukać.

Nie chcę wzmacniacza ciepłego. Poszukuję grający twardym, mało obszernym, nieschodzący zbyt nisko basem

Tu Rotel może być dobrym wyborem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) --> Będę rozglądał się za tym Denonem. Po raz kolejny spotykam się z opinią, że Denon z serii PM-xx60 dobrze zagrałby z Paradigmami w przypadku muzyki wymagającej sporej dynamiki. Czy mogę Cię prosić o opinię, na ile warto interesować się niższymi modelami, konkretnie PMA-1060/PMA-860? Czy można mówić o sporej różnicy między 1560, a nimi? Z góry dzięki!

muda44 ---> Jasne, to na pewno też byłoby dobre rozwiązanie, ale widzisz - ja lubię póki co zmieniać dość często (~ rok) sprzęt. Że tak powiem, poznaję sprzęt "od dołu". :) To takie hobby, który chcę pielęgnować, a nie kupić super sprzęt i... właśnie, co dalej wtedy? :) Mógłbym sobie pozwolić na kolumny za kilka tysięcy i do tego wzmak za kilka tysięcy, ale nie sprawiłoby mi to takiej frajdy jak poszukiwanie optymalnego rozwiązania, sprawdzanie po kolei, co tak naprawdę odpowiada mi w dźwięku najbardziej.

Myślałem nad Rotelem RA-02. Otrzymałem jednak na jego temat opinię, że będzie za słaby dla tych Paradigmów. Możesz mnie nakierować w kwestii Rotela? Myślałem nawet o kupnie Rotela plus ww. przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Denona, porównanie ich z Onkyo i NAD-em C320, którego mam w domu rodzinnym, a potem sprzedanie 2 najmniej mi odpowiadających. :)

Aż zdziwiony jestem, że doradzacie mi - jakby nie patrzeć - dość drogie wzmaki (mówię tu o NAIMach, Caspianach, Roksanach Kandy etc.:-)). Byłem przekonany, że te Paradigmy to tak naprawdę nic szczególnego i nie warto do nich ładować zbyt dobrej elektroniki. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ---> Dzięki za info. Myślę w każdym razie, że PMA-1060 powinien mieć podobny charakter dźwięku. W końcu to jedna seria.

Poniżej zamieszczam Rotele, których zakup rozważam, obok PMA-1060/1560. Proszę o opinie na ich temat odwołując się do typu dźwięku, który na ten moment poszukuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak one grają w odniesieniu do RA-02?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.