Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny a wzmacniacz bez wyjścia na suba

Cube

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz Yamaha AX500. Wzmak nie posiada wyjścia dedykowanego pod subwoofer.

Chciałbym dodać do zestawu subwoofer aktywny bez zmiany wzmacniacza.

Pytanie jest takie - czy mogę wlutować się gdzieś przed końcówkami mocy głównych głośników i wyprowadzić sygnał dla subwoofera, czy może po prostu pociągnąć dodatkowe kable od wyjść głośnikowych?

Wiąże się z tym drugie pytanie - generalnie subwoofery aktywne posiadają zwrotnice, czy sygnał jest obcinany przez wzmacniacz na kanale subwoofera?

pewnie, że można dorobić sobie wyjście za przedwzmacniaczem w Twojej integrze. Sub aktywny bez wzmacniacza to inaczej głośnik z pudłem i nic więcej. Gdzie podziała się elektronika od niego? a może to sub pasywny?

Generalnie w subie aktywnym cięcie odbywa się także aktywnie czyli na drodze elektronicznej.

Możesz go wykorzystać ale musisz dodać conajmniej wzmacniacz i dorobić np. pasywną zwrotnicę bo to najprościej.

Widzę kilka nieporozumień.

1. Mam Yamahe, nie Onkyo, ale mniejsza z tym

2. Nigdzie nie powiedziałem, że mam suba, bo jeszcze nie mam

3. Wiem, co to sub aktywny/pasywny - pytam się, czy sub aktywny ma swoją zwrotnicę, czy pasmo obcina wzmacniacz główny (ale domyślam się, że sub ma jednak zwrotnicę).

Wybacz, ale nic kompletnie nie wywnioskowałem z Twojego posta.

Pytanie jest takie - czy mogę wlutować się gdzieś przed końcówkami mocy głównych głośników i wyprowadzić sygnał dla subwoofera, czy może po prostu pociągnąć dodatkowe kable od wyjść głośnikowych?

Generalnie subwoofery aktywne mają przeważnie dwa rodzaje wejść: niskopoziomowe (najczęściej w postaci RCA) oraz wysokopoziomowe (w postaci terminali głośnikowych).

Skoro Twój wzmacniacz nie ma dedykowanych wyjść niskopoziomowych do subwoofera, to możesz podłączyć suba w dwojaki sposób:

1) wychodzisz z wyjść głośnikowych wzmacniacza bezpośrednio do wejść wysokopoziomowych w subwooferze;

2) wychodzisz z wyjść głośnikowych wzmacniacza przez dzielnik napięcia 10:1 do wejść niskopoziomowych w subwooferze.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki piękne.

Czyli muszę szukać suba z wyjściami jak na zdjęciu?

(wtyki po lewej stronie na kable, nie RCA)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub aktywny bez wzmacniacza to inaczej głośnik z pudłem i nic więcej.

Sub aktywny bez wzmacniacza nie istnieje. Są suby aktywne (ze wzmakiem) albo pasywne (buda z głośnikiem).

Czyli muszę szukać suba z wyjściami jak na zdjęciu?

Nie, musisz szukać suba z takimi WEJSCIAMI. Ale to co pokazane na zdjęciu to dokładnie taki sub jak potrzebujesz (pomyliles tylko terminologię: wejścia - wyjścia).

Powrót po dłuższej przerwie...

Posiadam wzmacniacz Yamaha AX500. Wzmak nie posiada wyjścia dedykowanego pod subwoofer.

Chciałbym dodać do zestawu subwoofer aktywny bez zmiany wzmacniacza.

Wiąże się z tym drugie pytanie - generalnie subwoofery aktywne posiadają zwrotnice, czy sygnał jest obcinany przez wzmacniacz na kanale subwoofera?

poczytaj na stronie RELa i będziesz wiedział jak podłączyć.

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.