Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z radia tatry 3281

Krzysiek Sin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was wszystkich jako nowy użytkownik.

Dopiero zaczynam przygodę z lampami więc proszę o odpowiedzi "po polsku" :)

Niedawno kupiłem radio Tatry 3281. stan jak ze śmietnika, nieprzestrojone, ale lampy i "flaki" sa sprawne. Chcę z niego zrobić zwykły wzmacniacz najprostrzy z możliwych i przeczytałem gdzieś, że wystarczy usunąć moduł radio i na potencjometr puścić sygnał czyli wlutować tam wgniazdo wejściowe. Czy to będzie grało??? modół sterowania nadaje się na żyletki i przez to wejście phono jest raczej na ozdobę. Jeśli temat był, przepraszam, nie znalazłem. szukałem kilka dni.

https://www.audiostereo.pl/topic/96755-wzmacniacz-z-radia-tatry-3281/

Grać to będzie grało, ale przyzwoitej jakości dźwięku nie uzyskasz. W lampowym wzmacniaczu dla dobrego brzmienia krytycznym elementem są transformatory głośnikowe, dobre kosztują krocie, inne jakoś tam sobie grają. Do tego wzmacniacz będzie mono. Taka przeróbka za to jest dobrą okazją żeby podszkolić się w układach lampowych i w elektronice ogólnie.

bardzo ogólnie :(

ale na tym trafie sieciowym, po dokupieniu drugiego głośnikowego za 20-30zł, lampki ECC83 i potencjometru za 4zł, można już zrobić proste SE na EL84 i to będzie już grało

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 tygodnie później...

bardzo ogólnie :(

ale na tym trafie sieciowym, po dokupieniu drugiego głośnikowego za 20-30zł, lampki ECC83 i potencjometru za 4zł, można już zrobić proste SE na EL84 i to będzie już grało

Witam dzięki za odpowiedzi.

Nie ukrywam że bardzo ogólnie zrozumiałem odpowiedź Mamela. Możesz coś więcej dodać?

Taka przeróbka za to jest dobrą okazją żeby podszkolić się w układach lampowych i w elektronice ogólnie.

miałem na myśli to zdanie, dalsza treść tamtego mojego postu nie wymaga wyjaśnień (?)

jeśli chcesz zrobić proste ES na EL84 popatrz w wątek o dwu-watowcach a gdy coś konkretnego, pisz na PW :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.