Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ewentualnie jak się to ma do walki z "audio-voodoo"?

Nie zadałeś sobie trudu, by spojrzeć, kto ten spór o kolumny rozpoczął?

A poza tym dlaczego ktoś ma myśleć tylko o jakiejś walce z audio-voodoo?

Wiem, ze "słyszący" dniami i nocami myślą tylko o tym, jak by się tu pozbyć kilku "głuchych" z forum, ale nie każdy ma takie obsesje.

Podoba mi się wytłumaczenie, że minęło 10 lat więc kolumny zdrożały dwukrotnie :) Szkoda, że mój komputer tak nie ma :D

Zabawnie to też brzmi w kontekście kolegi który przed chwilą pluł o ile dobrze pamiętam na dwudziestoletnie niemieckie szroty z allegro, a tu się okazuje, że jak takie kolumny trafią na allegro to będą kosztowały z 800 zł, podczas gdy nowe 4 koła.

No ale jak się jest audiofilem, to się wie, że te za 4 koła grają lepiej, w końcu panie, fornirowane :)

Jeżeli miałbyś przed sobą Phoebe III za 2900zł i inne kolumny w cenie podobnej, ale Phoebe III grały by dużo lepiej, to i tak byś ich nie kupił, dlatego, że zarabiam na nich "dużo" pieniędzy?

Użytkownik StaryM dnia 08.11.2012 - 22:19 napisał

To dość interesujące dla mnie, bo czeka mnie jeszcze porządne dokończenie moich pudeł na Sabach.

Mam rozumieć, że jeśli mam na głośnik niskotonowy dość gruby drut na cewce, to dalej do głośnika powinienem podobny drut zastosować. A przy cewce z cienkiego drutu mogę zastosować linkę lub odpowiednio cienki drut. Czy tak?

Mniej więcej.

Druty (lice) do okablowania są np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda stosowane do przetwornic, ale znakomite do okablowania, nawijania cewek (można równolegle tworzyć większe przekroje). W sklepie są też lice w.cz. z kilkuset drucików.

My już tego nie usłyszymy, ale wierz mi, że ostatnie kawałki musiałem oddać chętnym, którzy posłuchali zrobionych na tym kabli głośnikowych (równolegle kilka przewodów).

;)

Po co gadać o kablach to nie ma znaczenia przecież :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Normalnie bym kupił, bo lubię jak ktoś za solidną robotę zarabia porządne pieniądze i jeszcze pozwala mi zaoszczędzić, ale w obecnych okolicznościach przyrody tak zareklamowałeś markę, że niestety nie będę miał okazji się o tym nigdy przekonać.

Z dwóch głównych powodów:

1. Jakoś ci nie wierzę.

2. Dziwi mnie, że wielki producent bucuje na forum i prawie przystawia ludziom pistolet do głowy i pyta ile dasz za moje kolumny i dlaczego tak mało sk******nu :) Dziwnie to jakoś dla mnie wygląda.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Słowo daję, myślałem że o to chodzi w tym wątku.

No to się myliłeś. Klub ateistów audio-voodoo to grupa ludzi, którzy w te grające kable i podstawki z drewna nie wierzy i chce sobie w spokoju pogadać o prawdziwych problemach.

@ jozwa maryn

Jedną chwilkę, zaczynasz obracać kota ogonem i dawać obraz jaki to ja zły, niedobry.

Ktoś założył sobie jednoosobową firmę, zamówił kiepskie komponenty (nie kryjmy się użył tego słowa) i zaczyna się parada "moje kolumny są najlepsze, nawet 2x droższe konstrukcje nie mają polotu". I cisza, moderacja też cichutko. Teraz wchodzę ja, aby podważyć te słowa "ale jak to, jest tyle firm jak Dynaudio, Monitor, Dali, Usher.... które nie zagrają tak - dlaczego, mają warunki, zaplecze, pomieszczenia, o których magik z polski może pomarzyć, ale i tak On wie lepiej". Wtedy pojawiasz się ty z pretensjami - co ja robię, chce zniszczyć pogrążyć polska markę, mam jakieś problemy, jestem niezrównoważony bo ktoś dorabia do swoich produktów majestatyczny polot, nie mając żadnych podstaw.

>>corner

Jeśli masz w zasięgu ręki, jakąś parę kolumn ze zdjęć, to chętnie przyjadę na porównanie. Te ostatnie Dynaudio mogą być groźną konkurencją. W ogóle Dynaudio uważam za dobre konstrukcje. Nie myśl sobie, że jestem aż tak bezczelny. Są kolumny, które sobie cenie. WLM, Vandersteen, Cabasse, swego czasu pewna seria Eltax, dzisiejsze Kefy i te Focale ze zdjęcia też grają prawidłowo.

Może podpowiem co nieco. Upust wyrażamy zazwyczaj w procentach, więc bądź łaskaw wyrazić się precyzyjniej.

To Ty się mnie o takie rzeczy pytasz?

Przecież obudów nie robi Ci jakiś znany artysta-rzeźbiarz, głośników i elektroniki też w detalu na allegro nie kupujesz, więc całkowite koszty "produkcji" (w tym te prowadzenia działalności) nie powinny przekroczyć tysiaka.

Myślę, że te trzy stówy "na czysto" z jednej pary powinno Cię zadowolić (sprzedajesz jeszcze Hyperiony, elektronikę, kable i inne audio-vodoo).

Taki sławny KONSTRUKTOR, którego produkty są "testowane" i reklamowane we wszystkich branżowych mediach (także internetowych) chyba nie ma problemów ze sprzedażą takich tanich hi-endów.

Więc ten upust oblicz sobie po uwzględnieniu tego...

Do mnie zjeżdżaj, przypadkiem mam całkiem podobne do wymienionych acoustic energy aelite 3 - acoustic energy aelite 2 :)

Ja prawie zawsze popieram polskie konstrukcje ale porównywać AE Aelite 3 do takich Phoebe...

Te AE nowe można kupić za około trzy tysiaki, więc...

To kolumny znacznie lepsze od Hyperionów

Normalnie bym kupił, bo lubię jak ktoś za solidną robotę zarabia porządne pieniądze i jeszcze pozwala mi zaoszczędzić, ale w obecnych okolicznościach przyrody tak zareklamowałeś markę, że niestety nie będę miał okazji się o tym nigdy przekonać.

Z dwóch głównych powodów:

1. Jakoś ci nie wierzę.

2. Dziwi mnie, że wielki producent bucuje na forum i prawie przystawia ludziom pistolet do głowy i pyta ile dasz za moje kolumny i dlaczego tak mało sk******nu :) Dziwnie to jakoś dla mnie wygląda.

Masz prawo tak myśleć, ale jak byś się czuł jak byś czytał takiego RADULA, który nie ma o niczym pojęcia, ale potrafi napisać, że max za Phoebe III to 1700zł. Czytając buma1234, tez można się nieźle wk***ić.

Bucuje z pełną premedytacją, ale tylko w stosunku do kogoś, kto wypisuje niczym nie poparte bzdury.

@Audio Academy

Sam jesteś sobie winny - wystarczyło opisać swój produkt bardziej profesjonalnie na forach coś a'la "może konkurować z innymi konstrukcjami" i gitara. Niestety, od dawna zaczynasz uprawiać perfidny PR, gdzie reszta siada i płacze przed moimi paczkami. Można inaczej to zagrać, aby rozreklamować swój produkt, bardziej delikatnie, a co ważne na poziomie. Na razie wygląda to tak: Idę do sklepu po jakiś rodzaj podłogi, a tu pojawia się producent: "Jestem wesoły Romek, tu są Moje panele, moje panele są lepsze od innych, nawet 2x droższych... no mówię Ci, nie wiem czemu inni to takie lebiegi, ale co tam, kupuj U mnie"

dokładnie 500 funciaków stoją w GB. W polsce oczywiście drożej, najtaniej na allegro 3400.

To Ty się mnie o takie rzeczy pytasz?

Przecież obudów nie robi Ci jakiś znany artysta-rzeźbiarz, głośników i elektroniki też w detalu na allegro nie kupujesz, więc całkowite koszty "produkcji" (w tym te prowadzenia działalności) nie powinny przekroczyć tysiaka.

Myślę, że te trzy stówy "na czysto" z jednej pary powinno Cię zadowolić (sprzedajesz jeszcze Hyperiony, elektronikę, kable i inne audio-vodoo).

Taki sławny KONSTRUKTOR, którego produkty są "testowane" i reklamowane we wszystkich branżowych mediach (także internetowych) chyba nie ma problemów ze sprzedażą takich tanich hi-endów.

Więc ten upust oblicz sobie po uwzględnieniu tego...

Powiedzmy RADUL niech to będzie 1000zł w kosztach produkcji. 1700zł - 30% dla sklepów, to mamy 1190zł. Dla mnie jest 190zł. Od tego trzeba zapłacić VAT i dochodowy. Czy ty się czasem nie zamieniłeś z koniem na łby???

"Masz prawo tak myśleć, ale jak byś się czuł jak byś czytał takiego RADULA, który nie ma o niczym pojęcia, ale potrafi napisać, że max za Phoebe III to 1700zł. Czytając buma1234, tez można się nieźle wk***ić."

Ja jakoś mam wrażenie, że to ty wyjeżdżasz z tematem, ale to jedno.

Fajnie za to popatrzeć jak kolejny raz moderacja staje w obronie branży.

Dziś w obronie producenta kolumn, wczoraj, drewnianych klocków i kabli i czego tylko kto potrzebuje.

Wa to się płaci wprost czy wykupując reklamy? Sponiewierany branżowiec musi przyjść i powiedzieć, że go poniewierają, czy sami ofiarnie rzucacie się na pomoc? Czy po prostu bronicie dla zasady każdego branżysty, wszak każdy w taki czy inny sposób to żywiciel.

Jak ustawię sobie branża pod avatarem to też mnie juzwa będzie osłaniał własną piersią? :)

A czy taki Wielki/Sławny producent sprzedaje jedną parę Phoebe dziennie - na Hyperionach sobie odbijesz...

A i na kablach (czasem dojdzie jakiś Klocek"), które wciskasz kupującym kolumny.

@Audio Academy

Sam jesteś sobie winny - wystarczyło opisać swój produkt bardziej profesjonalnie na forach coś a'la "może konkurować z innymi konstrukcjami" i gitara. Niestety, od dawna zaczynasz uprawiać perfidny PR, gdzie reszta siada i płacze przed moimi paczkami. Można inaczej to zagrać, aby rozreklamować swój produkt, bardziej delikatnie, a co ważne na poziomie. Na razie wygląda to tak: Idę do sklepu po jakiś rodzaj podłogi, a tu pojawia się producent: "Jestem wesoły Romek, tu są Moje panele, moje panele są lepsze od innych, nawet 2x droższych... no mówię Ci, nie wiem czemu inni to takie lebiegi, ale co tam, kupuj U mnie"

Ależ corner, ja nie narzekam. Mnie się kolumny sprzedają. Tak jak napisałem Ujemnemu, odpowiadam w taki sposób tylko tym, którzy nie mają pojęcia o czym piszą i do których nie dociera normalna mowa. Przepraszam cię corner, ale do ciebie też to nie dociera. Jeżeli bez przerwy będziesz powtarzał, że Visatony to gówna a nie posłuchasz przy tym kolumn, czyli całej pracy, to co ja mam o tobie myśleć? Już kiedyś chciałem ci to w normalny sposób powiedzieć, ale ty mnie przekrzyczałeś, żebym nie startował do niczego z Visatonem. To nie jest normalne zachowanie corner.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ale przecież "wyprodukowanie" takich Phoebe tysiaka nie kosztuje

Sorry, ale co z tego? W końcu to producent ustala cenę. Poza tym powiem tak, najgorsze kolumny - moim subiektywnym zdaniem - jakie słyszałem były to Electro Motion Martin Logan. Co mam im do zarzucenia? Buczący bas, super ścisła kierunkowość, że nawet ruszyć głową niedobrze. W każdym miejscu pomieszczenia kompletnie inny dźwięk. Tak jak by grały zupełnie inne zestawy. Krzykliwe i drażniące. A kosztują chyba 25 tysięcy za parę. Ile kosztowała ich produkcja? Nie wiem, ale nie dałbym dwóch tysięcy. Dali Concept 6 ładniej grają, choć mają mniej basu.

"Masz prawo tak myśleć, ale jak byś się czuł jak byś czytał takiego RADULA, który nie ma o niczym pojęcia, ale potrafi napisać, że max za Phoebe III to 1700zł. Czytając buma1234, tez można się nieźle wk***ić."

Ja jakoś mam wrażenie, że to ty wyjeżdżasz z tematem, ale to jedno.

Fajnie za to popatrzeć jak kolejny raz moderacja staje w obronie branży.

Dziś w obronie producenta kolumn, wczoraj, drewnianych klocków i kabli i czego tylko kto potrzebuje.

Wa to się płaci wprost czy wykupując reklamy? Sponiewierany branżowiec musi przyjść i powiedzieć, że go poniewierają, czy sami ofiarnie rzucacie się na pomoc? Czy po prostu bronicie dla zasady każdego branżysty, wszak każdy w taki czy inny sposób to żywiciel.

Jak ustawię sobie branża pod avatarem to też mnie juzwa będzie osłaniał własną piersią? :)

Moderacja nie staje w mojej obronie, tylko być może stawia się w mojej sytuacji i tak samo jak ja wkurza się na niektóre głupie wpisy.

Jeśli jesteś zainteresowany porównaniem kolumn, to bardzo chętnie się spotkam. Zaznaczam, że nie z zamiarem sprzedaży.

Tym bardziej jak "się kolumny dobrze sprzedają"

Masz racje RADUL, kosztuje trochę więcej.

Tia,,,

Radul jest fanem STX, gdyby ktoś nie wiedział o tym.

Nie zdziwię się jeżeli wyjdzie na jaw, iż też kibicuje on kolumnom Audio Mega.

Odnośnie Audio Mega - pomijając jak grają, to kolumny konstrukcyjnie zbliżone do Hyperionów kosztują 500zł!!!

A przecież to też polski producent, czyli: podatki, obudowy, przetworniki, jakaś zwrotka, kabelek i tp. - no jeszcze na tym zarabia...

>>Ujemny

Napisz w jakim mieście mieszkasz. Jak to będzie gdzieś w górach, czy nad morzem, to prędko nie przyjadę :)

Przy okazji spójrz na wpisy RADULA....

e

Ależ corner, ja nie narzekam. Mnie się kolumny sprzedają. Tak jak napisałem Ujemnemu, odpowiadam w taki sposób tylko tym, którzy nie mają pojęcia o czym piszą i do których nie dociera normalna mowa. Przepraszam cię corner, ale do ciebie też to nie dociera. Jeżeli bez przerwy będziesz powtarzał, że Visatony to gówna a nie posłuchasz przy tym kolumn, czyli całej pracy, to co ja mam o tobie myśleć? Już kiedyś chciałem ci to w normalny sposób powiedzieć, ale ty mnie przekrzyczałeś, żebym nie startował do niczego z Visatonem. To nie jest normalne zachowanie corner.

Pisze w swoim imieniu, wierze ci na 100% że twoje kolumny sprzedają się dobrze, bardziej chodzi o twoje promowanie / w jaki sposób to robisz - a taki zamęt powoduje reakcje łańcuchową i się zaczyna wyliczanie. Patrząc na ten post można odnieść wrażenie (tez Ci kiedyś pisałem), że nawet jakby w środku były Tonsile w cenie 4-paka Lecha, to tez byś pisał "gra całość, liczy się pomysł", czyli twoje stanowisko nie uległoby zmianie.

Tym bardziej jak "się kolumny dobrze sprzedają"

przetworniki 135 zł +178 zł, tylko ile Tonsil i podobni wołają za obudowy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.