Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedaż na Allegro

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Nieraz wystawiam coś na Allegro, chociaż coraz rzadziej udaje mi się coś sprzedać. Zastanawia mnie sprawa dlaczego aukcje są obserwowane jeśli nikt nie licytuje.Często jest to duża liczba osób.Co o tym myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/96721-sprzeda%C5%BC-na-allegro/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Też się zastanawiałem nad takim zjawiskiem. Rozumiem, że ktoś obserwuje aukcję i jeśli przedmiot się nie sprzeda, to proponuje kupno taniej. To by miało sens. Ale ci obserwujący się nie kontaktują ze sprzedawcą. Jedyne sensowne wytłumaczenie to takie, że są to handlarze, którzy obserwują wiele aukcji, tylko po to by monitorować ceny wywoławcze i sprawdzać ich realność. Ale jak znam życie, to nie ma logicznego wytłumaczenia*.

--

* Coś jak w dowcipie: "To wygląda jak wiewiórka, ale jak znam siostrę, to zaraz okaże się, że to Pan Jezus".

Też się zastanawiałem nad takim zjawiskiem. Rozumiem, że ktoś obserwuje aukcję i jeśli przedmiot się nie sprzeda, to proponuje kupno taniej. To by miało sens. Ale ci obserwujący się nie kontaktują ze sprzedawcą. Jedyne sensowne wytłumaczenie to takie, że są to handlarze, którzy obserwują wiele aukcji, tylko po to by monitorować ceny wywoławcze i sprawdzać ich realność. Ale jak znam życie, to nie ma logicznego wytłumaczenia*.

--

* Coś jak w dowcipie: "To wygląda jak wiewiórka, ale jak znam siostrę, to zaraz okaże się, że to Pan Jezus".

"Coś nie śmieszny ten błazenek"

Dziwne to jest.Obserwują o nic nie pytają i nic nie kupują.To po co?Jedynym wytłumaczeniem mogą być handlarze lub po prostu ciekawość.Ja osobiście interesującą mnie aukcje daje w zakładki, a nie w obserwowane...

Gość partick

(Konto usunięte)

Ale ci obserwujący się nie kontaktują ze sprzedawcą. Jedyne sensowne wytłumaczenie to takie, że są to handlarze, którzy obserwują wiele aukcji, tylko po to by monitorować ceny wywoławcze i sprawdzać ich realność.

ja nie jestem handlarzem i dodaję do obserwowanych z samej ciekawości cen... ot, tak ;)

Nieraz wystawiam coś na Allegro, chociaż coraz rzadziej udaje mi się coś sprzedać. Zastanawia mnie sprawa dlaczego aukcje są obserwowane jeśli nikt nie licytuje.Często jest to duża liczba osób.Co o tym myślicie?

normalna rzecz -obserwuje sie towar/cena/ , sprzedawce/wiarygodnosc/ , zastanawia sie nad zakupem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Byłaby normalna gdyby pytano o dany przedmiot,licytowano,kupowano,ale w większości przypadków nic takiego nie ma miejsca.Po drugie z czym porównywać cenę gdy jest wystawiony jedyny taki towar?

Nie handluję, ale myślę o kupnie, lub mam taki klocek.

Wrzucam w obserwowane i jak się skończy spojrzę czy i za ile poszło.

Nie mam sklerozy, potrafię zapamiętać za ile poszło i przy następnym takim samym przedmiocie mam odniesienie...

Dla mnie wygoda.

Ale rozumiem zakładającego topik, 30 obserwujących, już widzi sprzedany przedmiot, aukcja się kończy - nie sprzedane, a nikt nawet maila nie wysłał. Może irytować.

Ale przyzwyczajeń nie zmienię - bez urazy.....

Moim zdaniem powinno to być widoczne dla sprzedającego

A po co ?

Skoro się nie odzywa - nie jest zainteresowany. Chcesz prosić żeby kupił, czy ochrzanić że nie kupił ? ;P

Czy wejściówki wprowadzić ?? ;P

Także wiedza zbędna moim zdaniem. Szkoda na to czasu.

Nie zeszło: zmień cenę....

Myślałem, że ten fenomen występuje tylko na moich aukcjach. Wiecie co jest jeszcze bardziej zaskakujące? Ostatnio sprzedałem dwa przedmioty z wyższą ceną, niż przez wcześniejsze trzy wystawienia...

Może po prostu bieda w narodzie? ludzie pieniędzy nie mają, i podziwiają jak na wystawie sklepowej? Może po prostu boją się inwestować jakichkolwiek pieniędzy, przy niepewnym jutrze? - Nie mam pojęcia o co z tym wszystkim chodzi, to zbyt wiele na mój chłopski rozum...

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Bieda w narodzie jest coraz większa i pogłębia się przepaść między tymi co nie liczą się z pieniędzmi, a tymi którzy dziesięć razy oglądają każdy grosz zanim go wydadzą.Ostatnio sprzedawałem samochód i muszę powiedzieć,że to była prawdziwa droga przez mękę, chociaż nie miałem wygórowanej ceny i wóz był naprawdę w bardzo dobrym stanie.Nie ma porównania do tego co było jeszcze 2-3 lata temu.

Albo oddaj dopłacając.

Mówisz jak developer: " Bosze jak zejdę z marżą za metr poniżej 200% to zbankrutuję"

Na Allegro są setki aukcji z ceną wyższą od realnej wartości o 200-300%. Coś co np. w Austrii można kupić za 240-300 zł (po przeliczeniu), na Allegro 700-750 zł (przykład). A są już przedmioty które mogę uważać za dobrych znajomych - tyle razy je widziałem - lol.

Co do aut pomijając cenę za litr (biednego nie stać na paliwo), pomijając zawalone pod dach komisy samochodowe to dla właściciela jego auto będzie zawsze za tanio wycenione i zawsze w super stanie. Taka natura człowieka....Weryfikują to kupujący.

Ale masz rację w jednym: rozwarstwienie społeczeństwa jest coraz większe. I paradoksalnie w tym jest szansa na zmiany. Bo jak ludzie nie będą mieli już nic - wyjdą na ulicę i to nie świętować. Ale to jeszcze rok, dwa.... Bieda musi fest docisnąć parę milionów.

Ale masz rację w jednym: rozwarstwienie społeczeństwa jest coraz większe. I paradoksalnie w tym jest szansa na zmiany. Bo jak ludzie nie będą mieli już nic - wyjdą na ulicę i to nie świętować. Ale to jeszcze rok, dwa.... Bieda musi fest docisnąć parę milionów.

Niestety raczej pobożne życzenie: ludziom nie tylko u nas, ale i w całej Europie dzieje się coraz gorzej od kilku lat przynajmniej (a w szerszej perspektywie od 2-3 dekad) i nic z tego nie wynika - nawet wyjście na ulicę. W USA wyszli na ulicę i wzięto ich na przeczekanie - z OWS nic nie wyszło. Temat nie na ten wątek. sorry z OT.

Powrót po dłuższej przerwie...

Wszystko jest kwestia ceny. Ja dosc duzo sprzedaje i zazwyczaj jezeli chce sprzedac to mi sie to udaje.

Nie udaje mi sie sprzedac tylko w jednym przypadku, gdy na dana rzecz brak popytu. Normalne prawa rynku.

Dziwne to jest.Obserwują o nic nie pytają i nic nie kupują.To po co?Jedynym wytłumaczeniem mogą być handlarze lub po prostu ciekawość.Ja osobiście interesującą mnie aukcje daje w zakładki, a nie w obserwowane...

Ja ostatnio zaczelem dawac w obserwowane, bo tez dawalem w zakladki.

Myślałem, że ten fenomen występuje tylko na moich aukcjach. Wiecie co jest jeszcze bardziej zaskakujące? Ostatnio sprzedałem dwa przedmioty z wyższą ceną, niż przez wcześniejsze trzy wystawienia...

To jest normalne, spotkalem sie z takimi przypadkami multum razy. Nie raz moj przedmiot byl w lepszym stanie, a schodzil 2 razy taniej niz ten sam w 2 razy gorszym, 2 strony wczesniej. Duzo zalezy od przypadku, kto akurat tego szuka, ilu jest chetnych itp. Czesto mozna trafic w jakas dziure posuchy.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

kolejne zmiany na allegro, żeby wejść do działu RTV trzeba wyświetlić mapę strony, bo na stronie głównej już tego działu nie uświadczysz, czy oni się tam k......wa nudzą czy co?

Nie trzeba...

Na pozycji 1. jest "Elektronika" i od razu pojawia się rozwinięcie "RTV i AGD".

http://allegro.pl/announce.php?cat=2&item_pos=64#25330

ememka dzięki, ciekawe czemu erotyka trafiła do działu sport i wypoczynek, mogła przecież trafić do dzialu kultura i rozrywka albo do działu usługi, kurde jak patrzę na te obecne działy to mogłaby praktycznie wszędzie trafić, no może poza motoryzacją ;))))

Gość

(Konto usunięte)

ememka dzięki, ciekawe czemu erotyka trafiła do działu sport i wypoczynek, mogła przecież trafić do dzialu kultura i rozrywka albo do działu usługi, kurde jak patrzę na te obecne działy to mogłaby praktycznie wszędzie trafić, no może poza motoryzacją ;))))

A czyż nie jest połączeniem "sportu i wypoczynku" zarazem? ;) :)

Gość

(Konto usunięte)

Zmienili, bo na IPadzie się nie mieściło. Klientela narzekała (tak ok. 14-16 lat) że nic nie widzi, że zakupów z miasta realizować nie może.

I teraz bez problemu znajdą już właśnie dział "Erotyka"!

:) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.