Skocz do zawartości
IGNORED

Problem_gramofon G8010 kiepska jakość dźwięku

Janusz-10

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma co się upierać przy MF-ce, chociażby nigdy nie granej.Mój nostalgiczny Daniel, gdy do mnie przyszedł też miał taką zainstalowaną i to w idealnym stanie.Grało to głośno,ale matowo.Wiedziałem,że należy mu się coś lepszego.Gdy dostał AT95E pokazał,że potrafi nieźle zagrać i co mu na to nie pozwalało.Rozumiem sentyment do krajowych wkładek, ale do słuchania to się nie nadaje.

Dziękuję wszystkim za porady. W takim razie zamawiam wkładkę AT95 (a może Ortofon OM5E?) i zobaczymy czy nadal będą jakieś niespodzianki z gramofonem.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Janusz,Ortofon nie,ta wkładka jest za wysoka gabarytowo,AT-95 albo 91 a najlepiej chyba samą igłę Mf-100,połowę mniejszy koszt od AT91 nie mówiąc o AT 95,bo gdy okaże się że gramofon jest niesprawny do końca? wyrzucisz niewiele grosza w błoto,ale zawsze.

• 2 tygodnie później...

Janusz,Ortofon nie,ta wkładka jest za wysoka gabarytowo,AT-95 albo 91 a najlepiej chyba samą igłę Mf-100,połowę mniejszy koszt od AT91 nie mówiąc o AT 95,bo gdy okaże się że gramofon jest niesprawny do końca? wyrzucisz niewiele grosza w błoto,ale zawsze.

Witam.

Posiadam Gramofon Unitra G 8010 Hi-Fi. Mam w nim zamontowaną wkładkę Ortofon OMB 10

Napisał Pan, że ta wkładka jest za wysoko gabarytowo, fakt przy tej wkładce ramię nie jest wypoziomowane względem płyty.

Pytanie...Z jakimi konsekwencjami się to wiąże ?

Sprawa załatwiona

Klient z Allegro przesłał mi połowę wartości wkładki, druga połowę dopłacę i kupuję nową. Mam nadzieję,że reszta będzie w miarę sprawna.

Niewłaściwe VTA wynikające z wysokości wkładki ,daje niepełne pasmo .złą dynamikę , dżwięk jest "ubogi"., wpływa niszcząco na rowek zapisu, a także na samo ostrze igły.

Niewłaściwe VTA wynikające z wysokości wkładki ,daje niepełne pasmo .złą dynamikę , dżwięk jest "ubogi"., wpływa niszcząco na rowek zapisu, a także na samo ostrze igły.

Rozumiem, jednak jest to odchylenie ok 2- 3mm. Dźwięk wcale nie jest ubogi, ładnie odtwarza basy, tony średnie i wysokie.

Jest jakiś sposób, aby zostawić tę wkładkę (Ortofon OMB 10) i wypoziomować ramię w tym modelu (G 8010) ?

Czy to ramie ma układ regulacji wysokości ?

Możesz jedynie spróbować dobrać odpowiednią matę jeśli chcesz zostać przy tej wkładce.Ramię nie daje takiej możliwości.

Też o tym myślałem, ale musiałaby być bardzo cienka, no i pewnie filc w tym przypadku by odpadł...

Macie może jakieś propozycje innych rozwiązań lub, bardzo cienkiej maty, bardzo proszę o linki itp...

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Jest jakiś sposób, aby zostawić tę wkładkę (Ortofon OMB 10) i wypoziomować ramię w tym modelu (G 8010)

?

W zasadzie powinieneś dążyc do wypoziomowania wkładki nie ramienia. W tym gramofonie głowica (headshell) jest lekko pochylony do przodu. Trudno znalezć poprawną geometrię w tym tworze unitry.. Kieruj się w stronę równoległości górnej płaszczyny wkładki względem płyty

A weź wytłumacz to excelowi:-)))

cholerka -to ja chyba profanację robiłem -w bernardzie 464 miałem regę bias... nowiutką. zmienione okablowanie, czyste paski nasmarowany itd. grało więcej niż przyzwoicie.

ino ostatnio czasem obroty nie trzymał jak za czasów młodości... od czasu do czasu miewał "narowy"

-ale to przeszłość. zabytek demoludów stoi w charakterze zabytku właśnie... bo są lepsze gramiaki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam.

Posiadam Gramofon Unitra G 8010 Hi-Fi. Mam w nim zamontowaną wkładkę Ortofon OMB 10

Napisał Pan, że ta wkładka jest za wysoko gabarytowo, fakt przy tej wkładce ramię nie jest wypoziomowane względem płyty.

Jeżeli chcesz pozostać przy G-8010,kup Headshell Panasonic-Technics i zapoluj na wkładkę Shure 91-Ed,dokup do niej 2 igły,jedną o szlifie eliptycznym,druga szlif sferyczny do bardziej zniszczonych płyt np VG.

Tak naprawdę to nowe Ortofony OM-5 OM-10 nie bardzo nadają się do gramofonów wyprodukowanych w czasach PRL.

Szukaj tego co piszę,albo pozostań przy MF!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Najlepiej z igłą super-track.lub jasno-zolty oryginał Hi-track.

Czemu nie,tyle że cena przerośnie kilka G-8010:)

Zachowajmy umiar,stare Shure do tych gramiaków to strzał w 10,nawet z zastępczymi igłami.

Planuję kupić nowy gramofon reloop RP -1000, przełożyć do niego wkładkę OMB 10 (chyba tu będzie pasowała?) - więc do tej unitry nie ma sensu dokupywać nowej wkładki, czy też headshella.

Póki co w takim zestawieniu unitra z wkładką ortofon gra bardzo ładnie, mam nadzieję, że znacząco nie odbije się to na płytach, czy też samej igle...

Przepraszam za posta pod postem...

Te wszystkie pytania dlatego, ponieważ martwię się o swoje winyle, (prawie większość jest nowa z limitowanej edycji, np dana płyta w nakładzie - 1000 - 500 - a nawet 100 sztuk) chcę tez od czasu do czasu ich posłuchać (średnio raz na tydzień, nie raz rzadziej), teraz obawiam się, że w tym układzie (Unitra g8010 - wkładka OMB 10) Płyty stracą na swojej jakości dźwięku, lub igłę diabli wezmą...

Pozdrawiam

Flaem, odczytaj wiadomość na priva (u góry, na pasku - komunikator).

Czytałem, dzięki za zainteresowanie i ofertę, jak tylko podniosę się finansowo, to na pewno skorzystam : )

Pozdrawiam

Przepraszam za posta pod postem...

Te wszystkie pytania dlatego, ponieważ martwię się o swoje winyle, (prawie większość jest nowa z limitowanej edycji, np dana płyta w nakładzie - 1000 - 500 - a nawet 100 sztuk) chcę tez od czasu do czasu ich posłuchać (średnio raz na tydzień, nie raz rzadziej), teraz obawiam się, że w tym układzie (Unitra g8010 - wkładka OMB 10) Płyty stracą na swojej jakości dźwięku, lub igłę diabli wezmą...

Pozdrawiam

Co to za płyty?

Jakieś wznowienia w marketingowej otoczce?

Co to za płyty?

Jakieś wznowienia w marketingowej otoczce?

Głównie Kult - (nowe limitowane albumy) plus stare wydania pierwszych płyt do roku 1990, Contemporary noise sextet - w limitowanej edycji, Reszta, to Pink floyd (nowe i kilka starych wydań), Dezerter, Lao Che, itp.

Witajcie

Mam następny problem. Zakupiłem wkładkę, wymieniłem, ustawiłem siłę nacisku. Chcę sprawdzić i okazuje się, ze teraz nie obraca się silnik. W momencie wyłączenia to tak jakby chciał ruszyć i staje w miejscu. Co może być przyczyną? W momencie zakupu obroty były ok.

Już działa

Witajcie

Mam następny problem. Zakupiłem wkładkę, wymieniłem, ustawiłem siłę nacisku. Chcę sprawdzić i okazuje się, ze teraz nie obraca się silnik. W momencie wyłączenia to tak jakby chciał ruszyć i staje w miejscu. Co może być przyczyną? W momencie zakupu obroty były ok.

Już działa

Tak czy inaczej odkręć malutkim śrubokrętem zegarmistrzowskim śrubkę kontrującą i zdejmij talerzyk z otworami na obwodzie z osi silnika. Daj kroplę oleju silnikowego na oś, i przykręć talerzyk z powrotem.

• 2 tygodnie później...

Czy znajdę gdzieś instrukcję do tego gramofonu ? Posiada ktoś z Was ?

Tu możesz pobrać bezpłatnie. Jeśli masz Adblocka lub inny program, wyłącz go.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kliknij na "Get manual"

Ukryta Zawartość

Od MELODII proszę się od..... jeżdźić sobie można po Balkantonie . Electrecord'zie ,.AMIGA';dze za sprech. TONPRESIE za ziarno w granulacie .itp.

Melodia w repertuarze klaycznym nie była najgorsza.Znam tłoczenia z innych renomowanych wytwórni o duuuzo niższej jakości.

Potwierdzam,

przeciez to byla najwieksza wytwornia plyt LP na Swiecie - 200mln egzemplarzy na rok!!!!

w tamtych czasach nie bylo wiekszej.

Pozdrawiam

TAD

Tu możesz pobrać bezpłatnie. Jeśli masz Adblocka lub inny program, wyłącz go.

Ukryta Zawartość

Kliknij na "Get manual"

Dzięki ale bardziej chodziło mi o instrukcje użytkowani tego gramofonu, a nie schemat

; )

Ukryta Zawartość

przeciez to byla najwieksza wytwornia plyt LP na Swiecie - 200mln egzemplarzy na rok!!!!

w tamtych czasach nie bylo wiekszej.

To tylko bardzo dobry przykład na to, jak jakość przechodzi w ilość.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.