Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór sprzętu do dużego salonu

ArturM

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Bardzo prosze o podpowiedź jaki zestaw wybrać do stosunkowo duzego pomieszczenia (okolo 100m2). Pomieszczenie to kuchnia połączona z jadalnią i salon.

Sprzet z założenia ma stac na wyspie pomiędzy kuchnia a jadalnią.oznacza to, że będzie widoczny z każdej strony. To umiejscowienie wynika z faktu, że w tej części domu koncentruje się większość naszych aktywnosci i spędzamy tu okolo 80% czasu.

Na wstępie zanzaczam, że nie jestem audiofilem ale zupełnym laikiem w tej dziedzinie. Tym niemniej chciałbym dobrze sporzytkowac wydawane pieniądze. Budżet jaki maksymalnie mogę przeznaczyc na sprzet to 3.500 PLN ale oczywiscie wole wydać mniej.

Ze wzgledów estetycznych najbardziej podoba mi sie pomysł kupienia głośników Philipsa DZ9800 Fidelio SoundSphere i podłączenie ich pod zwykłego IPoda Nano> rozwiązanie to ma jednak jedną podstawową wadę - w żadnym modelu ipoda nie ma funkcji rdaia FM po podłaczeniu do stacji dokujacej. Prawda jest też taka, że w 80% przypadków urządzenie to będzie słuzyło do słuchania radia. Mimo wszytko estetycznie to rzowiązanie byłoby ok. Kolejnym problemem w tej opcji jest też fakt, że mam w domu bardzo słabe połaczenie internetowe (nie po kablu ale przez stick) i nie mam też rozprowadzenia WiFi.

Alternatywnie myslałem tez o kupienie powiedzmy 4 głośników Philips DS 6600 Fidelio SoundSphere i rozstawienie 2-óch na wspomnianej wyspie pomiędzy kuchnią a jadalnią i kolejnych dwoch w salonie. Nie jestem jednak pewny czy da się je połaczyć beprzewodowo (nie chcę mieć porozciąganych kabli po domu). Rozwiązanie to ma identyczne wady jak wcześniejsze. Kolejna opcja z IPodem to zakup stacji dokujacej DS 9000/12 - opcja najtańsza ale głośnik tylko w jednym miejscu i obawiam się, że dżwięk poza kuchnią (w ktorej strone będzie ustawiony zestaw) będzie zniekształcony. Poza tym również w tym przyadku jest problem z radiem FM. kolejna opcja to zestaw Bowers&Wilkins Zeppelin ale ten akurat ma dosyc kiepskie opinie w internecie i wszytkie wady wczesniej opisanych rozwiązań.

W związku z tymi problemami pomyslalem o opcji, która najmniej mi odpowiada tzn o kupieniu zwykłem Mini Wieży (największy minus tego rozwiązania w mojej ocenie to to, że od strony jadalnie będzie widoczny tył zestawu z masa kabli). Tym niemniej zastanawiałem się nad Yamahą pianocraft MCR 550 lub nad zestawem Harman Kardon MAS 110 lub Denon CEOL CN-7 - który z nich jest najlepszy?

Trzecim rozwiązaniem jest kupienie kombajnu Harman Kardon MS 150 (lub podobnego urządzenia) ale w tym wypadku boję się o jakość dźwięku. Wprawdzie ta opcja ma wszytkie funkcje ktorych potrzebuję (Radio FM i mozliwość odtwarzania plików MP3 - płytę CD kupiłem ostatni raz jakieś 10 lat temu i praktycznie całą swoja muzykę mam w formacie MP3) ale nei jest zbyt ładna.

Czy możecie mi podpowiedzieć, które z rozwiązań będzie najlepsze dla osob, które mają rozeznanie w tym temacie .

Będę też bardzo wdzięczny za podpowiedź jakiegoś innego rzowiązania.

Z góry przepraszam też

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Niestety musisz dorzucić jeszcze jedno 0 (zero) do budżetu i na pewno znajdzie się kilka rozwiązań, ale i tak będzie trudno nagłośnić taką przestrzeń. Ja bym Ci polecił wizytę w sklepie czy innej firmie, która zajmuje się projektowaniem systemów audio, znając twoje pomieszczenie na pewno zaproponują Ci kilka rozwiązań, ale na pewno nie będzie to pianocraft... ;-)

Kolega wyżej ma rację .

Kolumny do takiego pomierzenia powinny też być duże a nie małe popierdziawki.

To co mogę od siebie polecić.

Kup wzmacniacz Pioneera serii 6xx ( mocne i łagodne wzmaki co na takiej powierzchni bez odpowiedniego wytłumienia będzie zbawienne ) za około 500zł

CD Pioneer PD-7700 za 300zł

Tuner Pioneer serii 6xx za 200zł

Zostaje 2500zł

200zł na kable a za 2300zł duże stojące kolumny .

Jest sporo propozycji takich używanych kolumn na allegro.

Pliki Mp3 przerobisz na CD .

Będzie to ładnie wyglądało i przyzwoicie grało.

Mam na sprzedaż CD Pioneera PD-8700. Wyższy i lepszy model od PD-7700 w ładnym stanie ale to za 400zł jak byś był zainteresowany

w tej części domu koncentruje się większość naszych aktywnosci i spędzamy tu okolo 80% czasu.

To stwierdzenie wiele mów o Twoich preferencjach dot. jakości dźwięku. Wynika z tego, że nie jesteś typowym użytkownikiem tego forum, czyli nie siadasz wygodnie w fotelu z pilotem w dłoni i nie delektujesz się dźwiękiem Twojej ulubionej kapeli. Potrzebujesz zatem sprzętu, który będzie "zabijał" ciszę, który będzie sobie gdzieś tam w tle odtwarzał jakąś popularną stację radiową, umilając czynności domowe. W takim razie nie potrzebujesz ani wyszukanych kolumn, ani wzmacniacza/amplitunera z górnej półki. Mimo to 3,5tys. to nie jest za duża kwota do wydania.

Wpadło mi do głowy pewne dla wielu pewnie debile rozwiązanie, ale biorąc pod uwagę, że kolega nie jest typowym audiofilem a potrzebuje jedynie w miarę jako tako brzdąkającego systemu to moja propozycja jest taka:

dwa komplety (4szt. monitorów aktywnych), np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego aktywny sub (właściwie obojętnie jaki, ale żeby zostać przy firmie to może być Koda sw1000, sw100 czy jeszcze inny, a to tego uwaga: jako źródło tablet z radiem FM np. ZTE Light.

Ewentualnie inne rozwiązanie: amplituner stereo z wyjściem na 2 pary głośników i wówczas dwie pary monitorów pasywnych (lub para podłogówek w części salonowej i monitorki w części kuchni/jadalnianej) plus sub aktywny. A jako źródło mp3 wspominany iPod.

Ale żeby coś zaproponować: ampli Yamaha RX-397, do tego 4x Mission mx-1 (lub zamiennie inne monitory w cenie do ok. 700zł za parę np. Yamaha ns-333 czy wiele wiel einnych) i np. wspomniany wcześniej subwoofer lub inny do ok. 1000zł

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

jedynie w miarę jako tako brzdąkającego systemu

I tu się zgadzam . Będzie to jedynie brzdękać.

Przeglądałem ofertę kolumn w tej cenie i za te 2300zł można kupić w idealnym stanie kolumny B&W , Kef , Celestion , ProAc czyli kolumny które nowe kosztowały po 4-7000zł

Zestaw Pioneera który proponowałem też zagra na dużo wyższym poziomie a Mp3 jak już tak pili to można sobie przesyłać transmiterem FM do radia :)

Za to będzie to wyglądało porządnie i nie będzie wstydu tego umieścić w salonie a i jakoś w miarę pogra.

Amplituner KD to też kiepski pomysł. Mam w salonie Yamahę RX-V663 z dobrymi kolumnami i nie da się na tym słuchać muzyki .

Ja bym koledze radził porzucić koncepcję urządzenia bez kabli i kupił amplituner stereo i kolumny. Kable zastawić czymś, zamaskować. Inaczej moim zdaniem się nie da.

B&W , Kef , Celestion , ProAc czyli kolumny które nowe kosztowały po 4-7000zł

Zestaw Pioneera który proponowałem też zagra na dużo wyższym poziomie

B&W plus PIONEER masakra dla uszów ,napierdzielające wysokie i brak basu , Pioneer nigdy nie słynoł z dobrego basu to już lepszym rozwiązaniem będzie YAMAHA z starszej serii AX np.590 i jak do takiego pomieszczenia , żeby było słychać trochę basu TONSILE ZEUS , kolega ArturM pisał ze nie jest audiofilem ,więc powinien być zadowolony i się spokojnie zmieścić w tych 3500 tyś.

Pozdrawiam

Tomasz

B&W plus PIONEER masakra dla uszów ,

Mylisz się.

Specjalnie podałem model 6xx czyli 616 czy 656 , 676 bo są to łagodnie grające wzmacniacze .

Basu też mają aż nadto i mocy też nie braknie do dużych kolumn.

Są inne modele z lepszym jakościowo basem ale reszta za bardzo przejrzysta co w tak dużym pomieszczeniu może być niewypałem.

No i proszę - nie Tonsil . Nie schodźmy aż tak nisko

Przecież są w tej cenie duże Dali , Kef i wiele innych które poradzą sobie w takim pomieszczeniu.

Przykłady na szybko :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tylko przykłady co można teraz kupić w tej cenie a konkretnie to trzeba by się im bliżej przyjrzeć oczywiscie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Specjalnie podałem model 6xx czyli 616

616 akurat znam bardzo dobrze i jak dla mnie ma typowy styl grania jak dla pioneera ,,a jeśli chodzi o Tonsile to nie jestem ich fanem ,ale myślę ze z yamahą było by całkiem niezle ,twoje propozycję też są dobre i jeśli bym miał coś z tego wybrać to zdecydowanie dali ,ale powiedzmy sobie szczerzę do takiego pomieszczenia 3,500tyś. to kpina, tak aby to zagrało w miarę rozsądnie

Pozdrawiam

Tomasz

616 akurat znam bardzo dobrze i jak dla mnie ma typowy styl grania jak dla pioneera

No właśnie łagodnie bez wyostrzeń w funkcji direct z lekko podbitym basem co się tutaj przyda.

ale powiedzmy sobie szczerzę do takiego pomieszczenia 3,500tyś. to kpina

Nie do końca. Bo do takiego pomieszczenia to i 35000zł może być mało :)

Nie każdy ma tyle kasy na wydanie i nie dla każdego AUDIO jest priorytetem.

Kolega zapytał i dobrze zrobił bo jest tyle tego na rynku że można zgłupieć.

Całe szczęście ze nie poszedł do jakiegoś sklepu AGD RTV i kupił połyskującą tandetę.

Bo do takiego pomieszczenia to i 35000zł może być mało :)

ale przyznasz ze za 35000 to już by można było poszaleć :)

Całe szczęście ze nie poszedł do jakiegoś sklepu AGD RTV i kupił połyskującą tandetę.

mam nadzieje że wyciągnie z naszych wpisów jakieś wnioski i kupi coś z tego ,a nie pójdzie na koniec do sklepu

Pozdrawiam

Tomasz

ale przyznasz ze za 35000 to już by można było poszaleć :)

Na sprzęt tak , ale te 100 metrów to poprawa akustyki się kłania .

A tu można ładować kasę bez końca :)

ale te 100 metrów to poprawa akustyki się kłania .

ja bym raczej poprosił kolegę ArturM żeby nam wkleił szkic tego pomieszczenia bo 100m2 bez żadnych ścian to trochę zbyt dużo ,i niech zaznaczy gdzie ma się znajdować ten sprzęt ,to może wtedy będzie łatwiej coś koledze ArturM poradzić

Pozdrawiam

Tomasz

muda44 to mu "na szybko" poleciłeś kolumny.

I nie chodzi mi tu o ich walory dźwiękowe, których zresztą akurat w tym modelu brak.

Ukryta Zawartość

Cena Kup Teraz

2 500 zł

One nowe kosztowały poniżej 2000 zł, a standardowo na allegro chodzą używane nawet po 1000 -1600 zł max w bardzo dobrym stanie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.