Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Pm8003 i Monitor Audio RX2?

kek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz Marantz pm 8003, jako źródła Marantz cd6003 i project genie mk3.

Potrzebuję dobrać do tego zestawu monitory .

Pokój 22m2 w

Muzyka rock/metal , alternatywna i jazz. Preferuje zakup nowych głośników cena max 3000zł

Zastanawiam się nad zakupem Monitor Audio RX2, nie jestem tylko pewien czy nie będzie to grało za ostro, obecnie posiadam MA br2 i brakuję mi trochę góry, która jest jakby stłumiona dźwięk wydaje się kluchowaty.

Zastanawiam się tylko czy nie popadnę ze skrajności w skrajność zamiast przejrzystego dźwięku otrzymam brzytwę. Niema dla mnie nic gorszego aniżeli klujący w uszy jazgot z kolumn.

Oczywiście planuje odsłuch bez nich na pewno nic nie kupie proszę tylko o porady co do odpowiednich monitorów .

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/96644-marantz-pm8003-i-monitor-audio-rx2/

Miałem rx2 i Marantza PM7004 i grało to ładnie razem,po wcześniejszej Yamasze było o niebo lepiej.Marantz ładnie złagodził górę ale nadal oczywiście było lekko ostrawo ale jak dla mnie w sam raz.Zwłaszcza w Jazz było idealnie.Marantz PM8003 powinien jeszcze lepiej zagrać z RX2 które mają potężny bas,prawie jak podłogówki.Spokojnie napędzą22m, i są świetne z wyglądu.To dobre kolumny ale ja bym się rozglądał za używkami bo chodzą już po 2tys a czasem nawet mniej.Jak szukasz muzykalnych kolumn to polecam Xaviany.Warto przesłuchać w sklepie.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Witaj,

napewno warto rozważyć kolumny Monitor Audio Rx2 do Twojego systemu i pomieszczenia. Będzie jaśniej, bardziej szczegółowo niż na BR2, jednak tej granicy ostrości nie powinieneś przekroczyć.

Jako alternatywa sugerowałbym Ci jeszcze posłuchać ATC SCM7 które także powinny sobie poradzić z nagłośnieniem Twojego pokoju (pod warunkiem że nie jesteś fanem dużego basu), Dali Ikon 2 MK2 oraz koniecznie Epos Elan 15 (w tym przypadku trochę powyżej założonego budżetu).

Świetną propozycją byłyby także najnowsze Xaviany XN 125 Junior, które idealnie współpracują z lepszymi modelami wzmacniaczy Marantz, jednak także są powyżej założonego budżetu.

Jeśli wchodzą w rachubę niewielkie kolumny wolnostojące, namawiam na posłuchanie Rega RS3 - wielu już oczarowały, oferując brzmienie bezkonkurencyjne w danym przedziale cenowym.

Zapraszam na odsłuchy, które dopiero pozwolą Ci na wybór najbardziej optymalnego rozwiązania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

U mnie Marantz PM8003 grał z MA GS10 tylko w 17m2 i było super. Do Rocka czy metalu ale nie tylko warto było by spróbować jakiś Paradigm z serii studio nawet używane

A co do wspołpracy z odtwarzaczem to Marantz PM8003 zdecydowanie lepiej zagrał z Cd8003 niz z 6003. Szczególnie połączone kabelkiem Oyaide PA2

jak najbardziej mozesz sprawdzic monitor audio rx2 ale do rocka i metalu moga zagrac ostro z marantzem, to takiej muzyki super nadaja sie ATC scm7 ale przy 22m2 moze zabraknac bassu wiec poszukalbym na twoim miejscu uzywek 11 .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dziękuje wszystkim za sugestie. Biorąc po uwagę mój budżet na polu walki pozostają RX2 dynki 2/7 (zastanawiam się tylko czy one z 16.5cm głośnikiem nie będą za małe do mojego pokoju).

A co sądzicie o Elac BS 63.2 czy miał ktoś z nimi.

Z góry dziękuje.

Posluchaj rowniez quady 12l2 bardzo fajnie glosniczki ocieplona srednica ,gora pastelowa i basik w sam raz. Do rocka i metalu jak ulal

w sumie moj kolega ma quad 21l2 w 20 m2 i fajnie to smiga, sa to wolnostojace wiec mozesz sprobowac .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.