Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów w jmlab db19

Artur jmlab db19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Kupiłem kolumny jmlab db19 i w związku z ich wiekiem chciałem wymienić kondensatory zamonotwane tam foliowe na też foliowe jantzeny. W zwrotnicy mam 3,9uf k100v ale jantzeny znalazłem tylko 3,9 uf ale 400v czy moge takie zastosować??

Z góry dzieki za pomoc

Możesz. Tak jak i wymontować zaciski i dać do ponownego pokrycia, zmienić okleinę, dorobić nowe kolce, wykleić na nowo wytłumieniem, przestroić BR, wymienić cewki na powietrzne, albo na taśmowe, albo odwrotnie itd, itp. Chciałbym jednak poznać powody pewnych poprawek; wiadomo, że nie wszystkie niosą ze sobą ISTOTNE zmiany w dźwięku. Szczególnie przy braku dbałości o inne aspekty toru, mające w ogóle wpływ na dźwięk. I tu kij ( nie w oko ) w mrowisko - a kable wewnątrz i do kolumn, to pies?...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W zwrotnicy mam 3,9uf k100v ale jantzeny znalazłem tylko 3,9 uf ale 400v czy mogę takie zastosować??

Tak.

Ale jak już wymieniasz to wymień na coś lepszego . Minimum to białe Mundorfy MKP .

Jak chcesz poprawić detaliczność ( rozumiem że te 3,9uF jest w torze tweetera ) to czerwone Jantzeny.

Możesz też wymienić okablowanie na powiedzmy Resona ale spektakularnych zmian się nie spodziewaj.

wymieniaj i nie patrz co inni pszą, zawsze wniosą coś nowego i napewno lepszego bo firmy produkujące zespoły głośnikowe wyjątkową na kondensatorach oszczędzają. Czerwone Jantzenyh są bardzo ciekawe i nie drogie i muzykalne.

Witam dzięki za tak szybką reakcję. Dzieki za podpowiedź w temacie kabelków wewnątrz obudowy bo po "otwarciu" obudowy są tam jakieś kabelki dosłownie jakeś cieniutkie kabelki, widać że poprzedni właściciele coś tam grzebali i chcieli zrobić z tym porządek ale narobili tylko większego bałaganu. A chciałem zmienić kondensatory ponieważ miałem rok temu nowsze chorusy 706s i wysokie były dużo bardziej ":wyraźne" i wydaje mi się że to poprostu wina kondensatorów, no jakby nie było kolumny już ze 20 lat mają.

To co zrobic aby wysokie stały się bardziej "otwarte" czasami mam wrażenie że grają tak jakby ktoś zakrył je czymś, są takie przytłumione.

A co kabelka do wewnątrz obudowy, zaproponowalibyście może coś troszkę tańszego niż Resona bo najtańszy znalazłem za 25 zł za pół metra:/?

Nie znam tych kolumn ani czy w tych i tych o których pisałeś są te same tweetery.

Wiem jedno że z g..na bata nie ukręcisz.

Bardzo tanio i dobrze też się nie da.

Mógłbyś dać Kimbera 4VS albo jakiegoś posrebrzanego używanego Qeda

Elementami w zwrotnicy w pewnym zakresie zmienisz brzmienie ale jak pisałem szału nie będzie bo ważniejsze są głośniki i dopracowany projekt.

Pewny jesteś że ta przytłumiona góra to wina kolumn a nie reszty sprzętu ?

Na Twoim miejscu to bym zostawił to jak jest i zbierał kasę.

Na tym forum jest fajny projekt monitorów opracowany przez Kolegę Misiomora na Seasach. Zrobisz wysokie klasy kolumny na lata , a tak wywalisz kasę której raczej nie odzyskasz.

Moim zdaniem Reson jest minimalnie za gruby. Na próbę zainstaluj - tylko w torze wysokich zwykły miedziany ( może być, jak się boisz podwójny ) przewód o średnicy 0,5 mm (! ważne) używany w telefonii; instalacyjny SOLID poniżej 0,80 za metr. Sam tak zrobiłem na pojedynczym przewodzie i efekt jest naprawdę tak zadowalający, że dalej nie szukałem i tak zostało. Oczywiście warunek, to w miarę ( a najlepiej absolutnie ) transparentne kable głośnikowe. Inaczej nie zauważysz różnicy i wpadniesz do grupy, która po prostu kabli nie słyszy. Koszt żaden; a jeśli nie wyjdzie, możesz dalej eksperymentować, nie przeinwestowując na takich próbach, jak moja. Po przeczytaniu poprzedniego postu dochodzę do wniosku, że musisz mieć pewność, że graty grają w sposób otwarty. Można się przekonac łopatologicznie - na słuchawkach wetkniętych we wzm, a przedtem w CD, żeby porównać i zobaczyć, czy jest to samo; tj. czy coś nie muli wcześniej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obawiam się, że w sklepie w necie z takimi kablami nabędziesz szpulę pewnie z 200 m. Poszukaj w marketach budowlanych albo sklepach elektrycznych - tam sprzedają na metry. Trzeba pytać o kabel instalacyjny telefoniczny podwójny, choć bywają 4- żyłowe i więcej do wewnętrznej instalacji np. internetu. Co do drugiego pytania, to nie bardzo wiem, jaki to może mieć związek z kształtem obudowy; tam idzie sprawa o wyrównanie fazowe pomiędzy nisko i wysokotonowym głośnikiem. Drugą metodą jest max zbliżenie osi tych głośników np. przez podcinanie czoła tweetera do profilu drugiego głośnika. A kiedyś jeszcze montowano niskotonówkę na dodatkowym pierścieniu, podnosząc jego płaszczyznę o np. 2cm - podejrzewam, że cały czas chodziło o to samo zjawisko. Powodzenia.

Zzamiast telefonicznego lepiej skrętkę kat6 jest z polerowanych drutów o długich kryształach, tylko trzeba ją rozbebeszyć i wyciągnąć oddzielne pary, można sobie nawet pozaplatac, jak w torze wysokotonowego masz rezystory cementowe to wymień je na jakieś lepsze drutowe, warto.

Dobra sprawa załatwiona. Kupiłem kabelek QED SILVER Anniversary XT podłączyłem go w torze wysokotonowym i kable z gniazda do zwrotnicy które były kombinowane i cięte skręcane chude z grubymi wymieniłem na kabelek 2,5 mm z miedzi nie pamietam jak się nazywał i jest poprawa jest wg mnie spora tak więc dziekuję za pomoc i porady. Mam to czego chciałem:)

warto jeszcze w torze wysokotonowym wymienić kodensator, efekt w porównaniu do kabelka powinien być dużo lepszy. By nie przesadzać z ceną czerwony Jantzen będzie jak ulał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.