Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy analogowy czy cyfrowy ?

awatar2000

Rekomendowane odpowiedzi

Do skompletowania pełnego zestawu stereo brakuje mi właśnie tytułowego tunera radiowego.

Wiem że na wstępnie powinienem określić czy ma to być tuner cyfrowy czy analogowy ale z braku doświadczenia proszę o sugestie, który ze wspomnianych byłby lepszy.

Dopiero potem należałoby określić tuner którego producenta wybrać i model.

Chciałbym przeznaczyć na ten cel do 300 zł

Bardziej kieruje się w stronę tunerów analogowych być może sprawa sentymentu.

Czy tunery zagraniczne kupowane na aukcjach poza Polską będą odierały pełny zakres fal emitowanych w Polsce? Czy należy je przestroić?

Jeśli chodzi o brzmienie tunera, również myślę o bardziej analogowym.

Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/96613-tuner-radiowy-analogowy-czy-cyfrowy/

Juz dawno przeszliśmy na zachodnie pasmo FM. Tunery analogowe nie gubią fal, nie odstrajają się i wyłapują więcej stacji radiowych niż analogowe. Ponadto w tym przedziale cenowym przy słabym wzmacniaczu i kolumnach analogowe brzmienie będzie płaskie, pastelowe i mało dynamiczne. Czy warto?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tunery analogowe nie gubią fal, nie odstrajają się i wyłapują więcej stacji radiowych niż analogowe. Ponadto w tym przedziale cenowym przy słabym wzmacniaczu i kolumnach analogowe brzmienie będzie płaskie, pastelowe i mało dynamiczne. Czy warto?

Piszesz serio? ;) Niby dlaczego tuner strojony analogowo miałby się odstrajać? Ja z tunerami strojonymi analogowo i cyfrowo mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia co do dźwięku. Tutaj zapytam czy pisząc "tuner cyfrowy" macie na myśli tuner DAB czy zwykły analogowy z syntezą częstotliwości? Nie słyszałem tunera strojonego "cyfrowo" który by brzmiał bardziej dynamicznie niż przestrajany analogowo. Niekoniecznie nowszy (strojone cyfrowo z reguły są nowsze) musi być lepszy.

P.S. W zdaniu "Tunery analogowe nie gubią fal, nie odstrajają się i wyłapują więcej stacji radiowych niż analogowe" te pierwsze miałeś na myśli cyfrowe?

miało być: "Tunery cyfrowe nie gubią fal, nie odstrajają się i wyłapują więcej stacji radiowych niż analogowe" ?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Sam powoli właśnie coraz bardziej przekonuje się co do wyboru tunera analogowego.

Tylko teraz powiedzcie jakiej miałby być marki i model.

Podnoszę kwotę do 400zł z możliwością niewielkiego ewentualnego podniesienia ;)

Może być analogowy z syntezą. Z dostępnych cenowo w tych granicach szukałbym np. Sony, Onkyo czy Yamaha , ale raczej trzeba unikać modeli dwuzakresowych Sony, bo było trochę takich. Najlepiej przynajmniej z 5 lub 6 na początku oznaczenia; ES nie wspomnę, bo raczej poza budżetem. Ale już np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trzeba szukać, bo wiele z nich ma np. na II PR dźwięk naprawdę świetny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może być analogowy z syntezą

Przepraszam , pytam się z ciekawości , a nie dla zaczepki , co to jest analogowy z syntezą ( częstotliwości ) ?

Są jakieś hybrydy ze strojeniem ? ,Widziałem jakieś zdjęcie wnętrzności z podobnym opisem .

Tobie nie chodzi o podziałkę cyfrową ze strojeniem analogowym ?

Edytuję : , a ten link nie działa , daj linka z tym modelem .

Edytuję : , już nie trzeba

Sam powoli właśnie coraz bardziej przekonuje się co do wyboru tunera analogowego.

Tylko teraz powiedzcie jakiej miałby być marki i model.

Podnoszę kwotę do 400zł z możliwością niewielkiego ewentualnego podniesienia ;)

Ukryta Zawartość

Zejdź niżej strony .

Kenwood KT 1100 , kupiłem za 200 PLN , słucham go obecnie na przemian z KT 990D ( cyfrowy ) .

KT 1100 ma więcej basów , bas jest lepszy " mruczący kot " , za to dla mnie średnie tony " gęste " , ogólnie gęściejsze brzmienie w porównaniu z KT 990D , ale w KT 990D słabszy bas , lecz średnie tony " zwiewniejsze " . Słucham tylko programu trzeciego i Radia Białystok , program Drugi nie jest w zasięgu .

Dla ciekawości W Radio Białystok lepszy dźwięk od komercyjnych stacji , ale nie tak dobry jak w Trójce .

Edytuję : sam bym kupił dla próby taki , ale za 120 PLN ( nie śpiesz się z kupnem , czekaj okazji )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, wypadałoby wyjaśnić co to jest tuner cyfrowy, analogowy itp, bo robi się zamieszanie. Są różne rozwiązania. Tuner cyfrowy to tuner do którego dociera sygnał cyfrowej i w samym tunerze za pomocą wbudowanego DAC'a konwertowany jest na analog. Pozostałe to tunery ANALOGOWE. Te z kolei dzielą się na strojone analogowo (za pomocą wieloobrotowego kondensatora lub jednoobrotowego z przekładnią mechaniczną) oraz strojone cyfrowo gdzie częstotliwość wyświetlana jest na wyświetlaczu a trzymana jest w tak zwanej pętli fazowej PLL (Phaze Locked Loop). Istnieje jeszcze pośredni sposób strojenia, gdzie częstotliwość jest nastawiana za pomocą kondensatora natomiast odczyt tejże realizowany jest za pomocą miernika częstotliwości mierzącego częstotliwość heterodyny uwzględniającego również częstotliwość pośrednią 10,7Mhz dla FM oraz 455khz dla AM.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

A może należały napisać iż dyskusja staje się akademicka skoro większość stacji FM nadaje mp3 i to niskie. I to niestety powoli standard.

Hmmm, chyba, że przegapiłem moment kiedy mp3/128 stało się audiofilskie - wtedy sorry ;P

Witam

Od kilku miesięcy posiadam tuner zacnej firmy SANSUI TU 217. Na pewnym forum udało mi się go wygrać za śmieszne pieniądze. Brzmienie jest rewelacyjne, pełne detali, plastyczne, bezpośrednie, dynamiczne itd...a do tego możliwość samemu szukania stacji za pomocą dużego pokrętła. W środku wygląda tak.

10.jpg

większość stacji FM nadaje mp3 i to niskie. I to niestety powoli standard.

Z tego właśnie powodu nie słucham już analogowego radia. Poza tym repertuar większości stacji to obecnie badziewny pop. Nawet na najwybitniejszym tunerze słuchanie Rihanny, Cerekwickiej, Gagi itp to dla mnie za duże poświęcenie ;)

brewka87,

spróbuj przełączyć stację z zetki, eremefu czy innej eski na trójkę, dwójkę lub coś podobnego.

To pomaga, serio ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Whiter1

Właśnie o tych stacjach pisałem ;) To taka komercyjna papka, na dodatek rozjechana walcem o nazwie kompresor.

Na wspomnianej przez Ciebie trójce i podobnych leci w większości klasyka której także nie słucham. Jak żyć panie premierze, jak żyć...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Brewka87 co do klasyki,dwójka tak,trójka to bardzo dobra stacja nadaje różną muzykę,chili zet mało gadania dużo muzyki,codziennie słyszę kilka-naście utworów granych z WINYLA,jest jeszcze radio pin,choć ostatnio porobiło się coś nie tak.

Dla tych stacji warto słuchać tunera,i naprawdę w bardzo dobrej jakości.

Awatar nie mogę napisać dalszej części wypowiedzi na PW , coś chrzani się >

KT 1100 jest analogowy , a czy KT 1100SD na pewno jest analogowy to musisz wygoglować wnętrzności , jeśli są tam kondensatory zmiennej pojemności ( taki układ ruchomych blaszek ) to ma strojenie analogowe ( analogowy )

Ukryta Zawartość

Tak dla wiedzy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Whiter1

Właśnie o tych stacjach pisałem ;) To taka komercyjna papka, na dodatek rozjechana walcem o nazwie kompresor.

Na wspomnianej przez Ciebie trójce i podobnych leci w większości klasyka której także nie słucham. Jak żyć panie premierze, jak żyć...

W jakim mieście mieszkasz? Podam Ci częstotliwość nadawania Trójki, bo chyba wynajdujesz jakąś lokalną "3" ;)

PR III Polskiego Radia praktycznie w ogóle nie serwuje muzyki poważnej (małe wyjątki w nocnych audycjach). To domena PR II.

Trójka głównie zapodaje ogólnie pojętą muzykę rockową z całego okresu jej istnienia (tej muzyki), jazz, muzykę filmową, alternatywną, kabaretową, aktorską, itp. - nie uświadczysz tam popu i komercyjnej papki.

W przeciwieństwie do stacji komercyjnych, posiadających tylko "żelazne" playlisty i krótkie zapowiedzi, nadaje głównie audycje autorskie, prowadzone przez świetnych dziennikarzy, nie tylko muzycznych.

A sama jakość nadawania na głowę biję wspomniane "zetki, eremefy czy inne eski" :)

Choć oczywiście i oni nie uniknęli kompresji.

Proszę, nie pisz więcej takich bzdur...

Gość rydz

(Konto usunięte)
"Rydz" w takim razie, który polecasz?
Trudno jest coś tak polecać,posiadałem kilka tunerów analogowych i tzw cyfrowych,napiszę tak,z moich doświadczeń analogi grają najlepiej w zestawieniu z dedykowanymi im wzmacniaczami,choć zapewne nie jest to regułą,np tani Luxman T-215-L najlepiej grał z Luxman-L-405,połączenie z wzmacniaczem Yamaha-596 było złym zestawieniem. Drugi przykład tuner Pioneer najwyższej serii 3 cyfrowej Blue Line TX-608 grał-gra u mnie w zestawieniu z wzmacniaczem SA-708 Blue Line,nawet podłączenie pod lampę Amplifona nie dało tak dobrego dżwięku. Tuner analogowy ma mniej problemów z sygnałem,gra z mniejszymi zakłóceniami na przysłowiowym kawałku druta,ale zapewnij mu dobry sygnał antenowy.....:)

Tutaj jest o działaniu radia i parę innych ciekawostek .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. masz bardzo dobry tuner.

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Potwierdzam mam taki i ten cyfrowy tuner :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW. Ja tu wcześniej o stacjach, a polecić tunera zapomniałem, bo mnie kolega brewka rozbawił ;)

Ja mam Cambridge Audio 640T v.2 i jest naprawdę dobrze. A "klasyka" w Trojce brzmi czasem jak z fajnego cedeka.

Można upolować już od 4 stówek.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Czy tunery zagraniczne kupowane na aukcjach poza Polską będą odierały pełny zakres fal emitowanych w Polsce? Czy należy je przestroić?

Uważaj na starsze tunery z rynku niemieckiego, bo często zakres częstotliwości kończy się w nich na 104 MHz. Taki mieli wtedy standard.

Ja mogę polecić Sanyo Plus T55 z syntezą PLL. Bardzo stabilny, do tego w pełni analogowy dźwięk.

• 3 lata później...

Poszukuję tuner cyfrowy Sangean WFT-2D, niby jest w polskiej dystrybucji, ale żaden dystrybutor nie posiada na stanie, a może coś innego jest w tej cenie godne polecenia?, koniecznie łącze wi-fi.

Zawsze myślałem że analogowy i cyfrowy to to samo, różnią się tylko sposobem wyszukiwania stacji. Bo przeciez radio FM i tak jest analogowe wiec taki tuner cyfrowy to i tak jest analogowy chyba?

To sie rozpedzilem, 2012r.

?👈

Poszukuję tuner cyfrowy Sangean WFT-2D

Tutaj chyba jest (niestety strona jest w j.flamandzkim):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.