Skocz do zawartości
IGNORED

Prawiczek - Pierwsza lampa do MA RX8 + CA SM6

Adrian Silesian

Rekomendowane odpowiedzi

anty, ale tylko w porównaniu z amplifonem.

cóż to za początek że trzeba kupić i wymienić lampy żeby grał - bez sensu.

co do chińskiej gospodarki - śmiem twierdzić że wszyscy jeszcze tej pseudo-gospodarki pożałują. takiej bańki finansowej jaką kroją chiny nie widział jeszcze świat - nie da się pompować betonu w puste miasta dla nikogo na pustyni bez konsekwencji. zawyżony obrót wewnątrz granic wieki trwać nie będzie, tak jak i tania siła robocza.

zadziwia mnie wiara w zapewnienia chińskiego rządu o swej sile ekonomii - w europie komunizm spustoszył gospodarkę kilka krajów, w tym Polski, co się czkawką odbija do dziś a chińczykom wszyscy wierzą,a to przecież ten sam poziom socrealu... niepojęte.

Byle temat i już spinka, a człowiek chciał się tylko dowiedzieć co kupić.

Kolego shukenja, miałem ty kiedyś do czynienia z chińskim lampowcem, że toczysz tak pianę?rozebrałeś na części żeby sprawdzić jak to jest w rzeczywistości z jakością tego z czego i jak to jest zbudowane?

Wyżej napisałeś, że kupujesz pierwszą lampę na dniach, to było w sierpniu zakładam zatem, że nie mogłeś mieć za dużo do czynienia z lampami wcześniej. Powiedz na jakiej podstawie piszesz co pisze i opluwasz jadem produkty z dalekiego wschodu?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

nikogo i niczego nie oplułem jadem.

zauważ kolego że ja nawet nie odniosłem się do brzmienia, a jedynie pewnych kwestii dotyczących zakupu: kraj pochodzenia, gwarancja, transport i ew. reklamacja, ocena wyglądu. to są rzeczy niezwykle istotne dla kogoś, kto kupuje pierwszą lampę (owszem, przerabiałem to niedawno) i kto nie ma na tyle funduszy ani czasu (również na przykład JA) żeby sobie system zmieniać co rok, albo bawić się w ryzykowne wysyłanie i odsyłanie 40-kilogramowych lamp do Chin, czy innej Kinszasy.

napisałem w prosty sposób dlaczego porównanie wypada na korzyść produktu polskiego.

wiem też, że cokolwiek bym nie napisał o swoich odsłuchach nie wystarczy żeby zasiąść w loży "odpowiedniej do wypowiadania się".

nie widzę tez żadnej tu, tzw. "spinki", ot zwykła wymiana zdań.

Wydaje mi się, że jednak ciut za bardzo boisz się chińczyków.

Wadliwy egzemplarz może się trafić cokolwiek byś nie kupił. Z tego zauważyłem zgłoszeń wad chińskich wzmacniaczy nie było aż tak dużo w stosunku do sprzedaży, a są popularne więc chyba nie taki diabeł straszny.

Ja kupiłem yaqina żeby go przerobić i przerobiłem doszczętnie. Muszę powiedzieć, że abstrahując od tego co myślę o oryginalnych komponentach, z których jest zbudowany, jest to to zbudowane solidnie. Niekiedy wylutowanie czegokolwiek zajmuje dużo czasu ponieważ skośni nie żałowali cyny;kondensatory dla napięć jakie tam występują z zapasem o 20-30 i więcej %;rezystory to samo.Wszystko przykręcono pokaźną ilością wkrętów i śrubek.

Jak coś strzeli, a strzelić może w każdym sprzęcie,w Lebenie też układy zastosowane w yaqinie są na tyle proste, że każdy elektronik powinien poradzić sobie bez problem ze znalezieniem wadliwego ogniwa. Schematy są tych wzmacniaczy są ogólnie dostępne.

Oczywiście zakup wzmaka prosto z chin niesie ze sobą pewne ryzyko, na które nie ma wpływu. Ja swój egzemplarz zamówiłem w hongkongu. Ktoś od kogo kupiłem nie miał problemów z językiem angielskim i jestem przekonany, że którykolwiek sprzedawca zarejestrowany w Hongkongu będzie znał angielski lepiej niż my tu wszyscy razem wzięci.

Mój egzemplarz dotarł bez szwanku(tak jak 99% zamówionych sprzętów). Jeden kolega z forum dostał za to yaqina prawie że w częściach..na paczkę musiała spaść cała paleta bo ogólnie pudła w jakie zapakował producent swój produkt są bardzo wytrzymałe.

Yaqina kupiłem w ciemno bo skoro i tak zamierzałem go przerabiać, nie miało znaczenia jak grać będzie egzemplarz fabryczny.

Uwierz mi, kopara opadła jak podłączyłem go pierwszy raz, od razu już z lampami 6cg7 zamiast 6n1p. gdyby nie ogólna ciekawość co można z tym zrobić i nerwica w kierunku lutowania to bym tak zostawił.

Kopara opadła dlatego, że kabelki od kolumn wypiąłem ze wzmacniacza Accuphase..spodziewałem, że się accu będzie grało ewidentnie lepiej, a tak nie było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No a co sądzicie o tym potworku? :P Nie wiem - jakoś mi się strasznie podoba - tak jak ta Wasza ming da co ja Elektropunkt poleca. Gra pewnie jak inne Yaqiny. Ja wiem - dźwięk, ale wygląd tez ma znaczenie.

Ukryta Zawartość

a tu mamy srebrną wersję 100b

Ech tyle tego :) Nowe Migdy też na stronach zagramanicznych są. No to ściągajcie - zrobi się ciekawiej. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na moje pytania.

Adrian,

jeśli zastanawiasz się nad tymi dwoma, oczywiście nie mogę Ci doradzić bezpośrednio ponieważ nie obmacałem ani jednego ani drugiego.

O jednym pomyślałem przed chwilą: warto zastanowić się i przejrzeć dostępność lamp sterujących oraz ich ceny.

To, że trzeba je na dzień dobry wymienić to jasne.

Tak więc ja bym to rozważał w ten sposób:

yaqin 100b ma sterujące 6sn7. jest ich dużo w sprzedaży(myślę o egzemplarzach ze starej produkcji, używanych albo nie{NOS}). Ceny są różne. pobieżnie przeglądając ebay.com widać, że przy odrobinie szczęścia możesz kupić komplet nie byle czego, w przyzwoitym stanie za jakieś 100$.taniej pewnie też się da ale trzeba polować. ceny oczywiście idą szybko w górę.

Co do potencjalnych korzyści, lampa 6sn7 ze względu na swoje walory brzmieniowe ma tutaj na forum własny wątek, stronę w internecie (miała kiedyś przynajmniej)forum itp.

Produkowana od dobrej połowy wieku zyskała rzeszę entuzjastów. Ma zatem potencjał, duże możliwości dostosowania brzmienia pod własny gust itp.

Piszą, że gra pięknie..trzeba się tego trzymać.

MCL-50L ma 12AT7 x2 12AU7 x2 , lampy są dostępne, są tańsze.Naturalnie są opcje ekstremalne... Kłopotliwe może być dostosowanie 2 par różnych lamp pod własne preferencje ponieważ będzie to wymagało większej ilości prób, więc w sumie koszty automatycznie wzrosną. Trzeba by przejrzeć schemat żeby móc ocenić jakie znaczenie dla układu mają poszczególne lampy w jednym kanale.

Osobiście gdybym miał wybierać (też mam trochę inne kryteria bo ja bym na wstępie do rozebrał i przerobił ;D) w ciemno, gdyby to była moja pierwsza lampa, nie miałbym możliwości pomacać, mając jedynie informacje jakie niesie ze sobą Internet, wybrałbym 100b.

Wybrałbym go ze względu na możliwość doboru lamp sterujących, ponieważ ma osobne zasilanie każdego kanału, jeśli się okazało, że w żaden sposób mi nie pasuje byłoby mniejsza strata finansowa:100b jest tańszy po prostu więc procentowo byłaby mniejsza strata w odsprzedaży. 100b jest poza tym ciut silniejszy: 5W raptem ale zawsze.

Poza tym są na forum ludzie posiadający 100b(chyba mimo wszystko więcej osób ma 100b niż 50L) więc mógłbym umówić się i posłuchać:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie. Dziękuję również osobom piszących na prv.

@Kopczas. Jeśli wybiorę Yaqina 100b - to będzie raczej z Polskiej dystrybucji, lub modyfikowany.

Na pierwszy ogień nie warto ryzykować i ściągać z zagranicy. Co do lamp, to się z Toba zgodzę. Robiłem już wyceny sobie :) Nie wyszło tak różowo jak Tobie - ale ja brałem ceny z tylko jednego Poslkiego sklepu - tak orientacyjnie.

Po rozmowach z różnymi ludźmi z forum (m. in. telefonicznymi), jestem niemal na 100% przekonany, że Yanek 100b mnie zadowoli. Moje Monitor Audio RX8 mają niby 90dB - ale tak na prawdę 86 i są 4 omowe.

zgodnie z tym, co znalazłem na tym forum w wątku o chińskich lampowcach:

3 watts or less - 94dB minimum sensitivity

8 watts - 90dB minimum sensitivity

15 watts - 88dB minimum sensitivity

25 watts - 86dB minimum sensitivity

These are general guidelines and can vary by plus or minus 2dB depending upon the impedance of the speaker, the type of music listened to, the size of the listening room and how loud you like to listen to your music."

"3 watts or less - 93dB minimum sensitivity / 95dB+ recommended

8 watts - 90dB minimum sensitivity / 93dB+ recommended

15 watts - 88dB minimum sensitivity / 90dB+ recommended

25 watts - 86dB minimum sensitivity / 88dB+ recommended

Please note that the dB+ recommended sensitivity is for those looking for the most dynamic control potential from their low powered, SET amplifier.

A 3 watt SET amplifier will actually drive speakers of 88 dB at low listening levels but that's about it. For dynamic control and good low level resolution, the minimum sensitivity as mentioned above should be followed."

Także ilość lampiszonów dla tych kolumn jest ograniczona. To i dobrze :)

Odnoście Amplifona. Rozmawiałem z producentem. Nie ma i nie będzie tych modeli dostępnych do tej pory. Na zamówienie tez nie. Także sprawa zamknięta. Zresztą to lampiszcze pobiera ponad 400W (A nawet 500 - jak mi powiedział właściciel zarówno 100b, jak i Amplifona WT40 II wersja) >> Przy okazji pozdrawiam i dziękuję za rady i przyjemną rozmowę.

Zostaje jeszcze MingDa MC368-BSE na kt90 - ale to lampiszcze:

1. Jest droższe od Yanka 100b

2. Jest ładniejsza

3. Ma pilota i vumetry

4. Nie ma tej denerwującej diody

5. Niestety bias się reguluje w środku - co dla takiego prawiczka jest problemem.

6.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >>>>>> pewnie są inne lampy tańsze - ale stąd widac, że komplecik kt90 kosztuje 600PLN - a gdzie jeszcze sterujące :) Ale z tego, co już pojąłem (chyba, że się mylę:) to kt90 są wymienne na kt88 i kt100 - oraz vice versa - ale to mówie ja - laik :) wtedy kt88 EH kosztują 115 za szczukę.

Jak na razie to w szranki stają: Yaqin MC-100b, którego wygląd mi się średnio podoba (oszpecają go ta dioda, brak pilota i te wejścia z przodu), Modyfikowany Yaqin mc-100b - ponoć gra masakrycznie. No i ta Mingda - którą zachwala dystrybutor. O niej nie ma w sieci prawie nic. Nikt nie ma, nikt nie widział, nie słyszał:) Zdjęć, itd niet... Czytam o chińskich lampowcach wątek - jestem już na roku 2010 :) >> 25 kwiecień :) Już nawet raz tą Mingdę umieścili w wątku, ale jeszcze nikt się nie wypowiadał. Jak na razie to dalej poszukuję. I dowiedziałem się, że Yanek 100b pobiera tak na stałe lekko ponad 200W. Nie wiem, ja się na tym nie znam - ale ponoś w klasie AB powinien pobierać w zależności od głośności.

Jeszcze raz dziękuję. Czekam na kolejne sugestie. Jeśli komuś nie podziękowałem lub odpowiedziałem, to przepraszam - jak sobie przypomnę, to to zrobię :)

Do testów muszę sobie kupić dobre interkonekty. Co polecacie?

Ukryta Zawartość

A czemu nie weźmiesz pod uwagę na początek dobrze znanych Yaqinów 10, 20, albo 34? Przecież to fajne klocki, poznane, przetestowane, opisane w tę i z powrotem na forum, raczej awarii się nie stwierdza, grają, piloty są, biasy wyprowadzone. Np. 20 pobiera 60 wat, a jest to mocna lampa.

A czemu nie weźmiesz pod uwagę na początek dobrze znanych Yaqinów 10, 20, albo 34? Przecież to fajne klocki, poznane, przetestowane, opisane w tę i z powrotem na forum, raczej awarii się nie stwierdza, grają, piloty są, biasy wyprowadzone. Np. 20 pobiera 60 wat, a jest to mocna lampa.

1. MS-20L nie ma w ofercie dystrybutora - poza tym jest na el34 i ma beznadziejny (niefunkcjonalny/niepotrzebny) "ekran"

2. MC-10T też na el34 i jest niedostępny

3. MS-34D też na el34 i ma beznadziejny (niefunkcjonalny/niepotrzebny) "ekran"

Ponoć do mojej muzyki tylko kt88 - więc te wymienione wyżej odpadają.

Musiałbym tego przesłuchać w domu :) jako laik po prostu wierzę, że dla mnie tylko kt88 :)

1. MS-20L nie ma w ofercie dystrybutora - poza tym jest na el34 i ma beznadziejny (niefunkcjonalny/niepotrzebny) "ekran"

2. MC-10T też na el34 i jest niedostępny

3. MS-34D też na el34 i ma beznadziejny (niefunkcjonalny/niepotrzebny) "ekran"

Musiałbym tego przesłuchać w domu :) jako laik po prostu wierzę, że dla mnie tylko kt88 :)

Ja bym raczej wiarę odstawił, a zdał się na słuch. Gdzie jest powiedziane, że dobrze zrobiony wzmacniacz na EL34 nie wypadnie dobrze z muzyką, jaką lubisz?

nie byłbym przekonany do takiej opinii. jak przekrój elektroniki jest szeroki - a wiem że jest szeroki - i będą przestery, pogłosy, wybrzmienia i ambienty, EL34 pasowałyby też, moim zdaniem. wystarczy wpisać "brzmienie lamp xx" i coś się znajdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do testów muszę sobie kupić dobre interkonekty. Co polecacie?

Antykable :)

nie byłbym przekonany do takiej opinii. jak przekrój elektroniki jest szeroki - a wiem że jest szeroki - i będą przestery, pogłosy, wybrzmienia i ambienty, EL34 pasowałyby też, moim zdaniem. wystarczy wpisać "brzmienie lamp xx" i coś się znajdzie.

Ukryta Zawartość

no własnie. bardzo często piece gitarowe z przesterem grają na el34. Kiedyś mój brat miał takiego potwora:Dynacord Inperator. podłączaliśmy w garażu discmana, potem wzmak i kolumny estradowe do źródeł gitarowych. Była moc !!! :)

Ukryta Zawartość

@Adrian Silesian, powiem ci tak, jeśli nie wiesz co kupić, to wypożycz i posłuchaj, tutaj każdy ma jakieś swoje preferencje muzyczne i ciężko jest tak na odległość cokolwiek doradzać. Do salonu, albo do dystrybutora i pożycz na tydzień lub dwa, posłuchasz i będziesz wiedział co chcesz zostawić w domu. Pamiętaj, że każdy ma w domu swój własny system, który gra inaczej, więc odsłuchy własnymi uszami najlepiej w swoim pokoju robić.

pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

@Adrian Silesian, powiem ci tak, jeśli nie wiesz co kupić, to wypożycz i posłuchaj, tutaj każdy ma jakieś swoje preferencje muzyczne i ciężko jest tak na odległość cokolwiek doradzać. Do salonu, albo do dystrybutora i pożycz na tydzień lub dwa, posłuchasz i będziesz wiedział co chcesz zostawić w domu. Pamiętaj, że każdy ma w domu swój własny system, który gra inaczej, więc odsłuchy własnymi uszami najlepiej w swoim pokoju robić.

pozdrawiam

Nic dodać, nic ująć.

Ja mialem Yaqina MC-10L ponad 3 lata zadnych problemow z nim nie bylo gral super jak na cene 1550pln za nowy bo tyle wtedy zaplacilem .

Teraz chyba kosztuje 2000pln i tak uwazam ze w tej cenie zaden tranzystor mu nie podskoczy nawet do kostek :)

Ukryta Zawartość

Dzięki za link, ale to tylko potwierdza opinie i porady innych, że dla mnie to tylko kt88. Cytuję z podanego linka.

KT88 to solidny dół, dużo mocy, stosunkowo czysta i

liniowa charakterystyka i bardzo wysoka cena za sztukę. KT88 sprawdzają

się w konfiguracjach, gdzie za brzmienie wzmacniacza odpowiada w 95%

przedwzmacniacz - czyli higainy. Ja ogrywałem na tych lampach wyłącznie

VHT Ultra.

Jak dla mnie EL34 mają takiego fajnego pazura w okolicach "górnego

środka", łatwiej się nasycają (mniejszy headroom) - więc jeżeli mają być

używane na większych głośnościach to w takich konfiguracjach, gdzie

użytkownik oczekuje lekkiego/mocniejszego przesteru końcówki. Są też

tańsze. :)

Jeżeli chcesz coś czystszego niż EL34, ale niekoniecznie planujesz

wydawać fortunę na konstrukcję na KT88, to moim zdaniem najlepiej kupić

końcówkę na 6L6.

Ogólnie według moich wrażeń (znowu trudno tu o obiektywność, bo były

porównywane różne konstrukcje wzmacniaczy, więc różniły się czymś więcej

niż lampami) przy dużych lampach klasyfikacja przedstawia się tak:

KT88 - 6550 - 6L6 - EL34

hi fi <---------------> drive

No i jeszcze jedno - jeśli chodzi o lampy to opinia jest jak dupa, każdy

ma własną, zwykle nieobiektywną (ja również). Podobno przy identycznych

konstrukcjach różnice między lampami są pomijalne (wystarczy posłuchać

co się dzieje w Egnaterze Rebelu przy zmianie lamp potencjometrem). Dla

mnie jakieś istnieją - nawet między lampami tego samego typu.

Jeśli chodzi Ci o tą końcówkę VHT na allegro, to jeśli masz dobry

higainowy preamp, to warto się pchać.

Pozdrawiam,

Didejek

Jak już wspomniałem czytam wątek o chińskich lampowcach i tam jasno napisali - tylko kt88. Dodatkowo powiedzieli tak też od Mingdy i Yaqina i Amplifona. Ponoć el34 nie zapewni tak dobrego basu i dynamiki w niskich tonach. Ktokolwiek słyszał Limewax, Technical Itch, Calyx, czy jakikolwiek inny drum'n'bass, to wie czego potrzebuję. Sama nazwa mówi: drum&bass :) Soczyste basiwie toczy się nonstop po kolumnach. Dlatego wzmacniacz musi mieć ten wykop, żeby się to nie zlało i nie dudniło. Musi nisko schodzić. Sprzęt nie potrafiący poradzić sobie z MASĄ basu - zapycha się przy większej głośności.

Podaję przykłady:

Zacznijmy od czegoś lajtowego :)

Ada >> Taki fajny hause:

Ukryta Zawartość

Deep minimal techno

Ukryta Zawartość

różni się trochę od tego "prawdziwego" haha :) - oczywiście to jest prawdziwe techno, a nie to łup łup z dyskoteki :)

I takiego minimal techno najwięcej obecnie słucham.

a teraz prawdziwe techno z legendarnego Tresor'a

Ukryta Zawartość

no to może też jakis Polak: Wujek Sienkiewicz - ale lepszy, bo Jacek

Ukryta Zawartość

może trochę breakbeatu od muzycznego guru z Kielc (I:gore)

Ukryta Zawartość

A teraz trochę drumandbasu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten drumandbasik puśćcie gościom, to sobie pójdą :)

Ukryta Zawartość

a podobnej muzyki na el34

Zaraz posypią się komentarze, że to nie muzyka:) Słucham tego i słucham jazzu, klasyki, itd. Po prostu mój gust jest bardzzzzzoooo poszerzony :)

C.D.N - bo nie mogę dodać więcej :)

łuch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem posiadaczem MS 34 D, fajny klocek, jednak "fabrycznym" brzmieniem nie ma się co sugerować, oryginalne chińskie "żarówki" są absolutnie beznadziejne, wymiana ich na EH 6CA7 to skok o 2 klasy. Dodatkowo przełączanie trybów PP i SE, różny dźwięk-PP to przestery gitar, rockowy charakter, mniej dokładnie a emocjonalnie, SE-przecyzja, wybrzmienia i kontrola. Słucham różnej muzy, elektroniką (EBM, Electro, IDM)nie wzgardzę i dla mnie brzmi to świetnie. Najlepiej pożycz dopracowane lampiaki(lepsze lampy, kondensatory...PIO, Teflony)) na KT88 i EL34 i porównaj, dopiero wtedy można coś wnioskować. Może stereotypy się sprawdzą...KT88- bas, kontrola,atak, EL34 przestery, nasycona (przesycona) średnica.

Ciąg dalszy, bo nie mogłem dodać tylu jutubów.

To co dopiero powiecie na to (UWAGA BREAKCORE!!! :) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu wujek Vsnares - ten kawałęk leciał na Wroclawskiej fontanie 2 lata temu przez całe lato :)

Ukryta Zawartość

Tak tylko Wam pokazuję, że Death Terror Metal, czy Grindcore wcale nie jest najmocniejsza muzyką:)

A dla niektórych już Metalica jest masakrą :)

Breakcore jest na prawdę prężnie rozwijającym się rodzajem tak zwanej muzyki techno - od której można zdechnąć (zgodnie z tym, co było kiedyś napisane w magazynie "Kaktus".

a na koniec coś dla ukojenia zmysłów >> Ambient chillout. FSOL My kingdom EP

Ukryta Zawartość

cała epka jest po prostu mistrzostwem świata.

Acha - to jest oczywiście jakość z yt - ja mam lepszą :)

Ja bym raczej wiarę odstawił, a zdał się na słuch. Gdzie jest powiedziane, że dobrze zrobiony wzmacniacz na EL34 nie wypadnie dobrze z muzyką, jaką lubisz?

tak - ale nie mam możliwości odsłuchu kilkunastu wzmacniaczy:)

Antykable :)

zainteresowałem się tym :) ale proszę też o inne sugestie.

pozdrawiam

będę tak testował 2 Yaqiny 100b jak dobrze pójdzie i jeden się nie sprzeda. Musze tylko tego interkonekta dobrego kupić.

Ja mialem Yaqina MC-10L ponad 3 lata zadnych problemow z nim nie bylo gral super jak na cene 1550pln za nowy bo tyle wtedy zaplacilem .

Teraz chyba kosztuje 2000pln i tak uwazam ze w tej cenie zaden tranzystor mu nie podskoczy nawet do kostek :)

witam uczestnika wątku o chińskich lampowcach:)

Także podesłałem Wam tutaj kawałek niezłej masakrycznej muzy:)

Ale tak jak powiedziałem - obecnie praktycznie cały dzień słucham spokojnej muzy w postaci minimal i deep techno + jazz + klasyka, czasami drum'n'bass, schranz (tego Wam nie zapodałem, bo możecie sobie pralkę włączyć i będzie to samo - tak gadała moja matka:)

no to macie :)

Ukryta Zawartość

Proszę o dalsze sugestie i może ktoś słuchał podobnej muzyki na el34

@SzuB i Adamo73 - postaram się tak zrobić, ale na razie muszę znaleźć takiego na el34, żeby mi ktoś go do domu wypożyczył.

Praktyka nauczyła mnie, ze tylko odsłuch jest gwarantem dobrego wyboru. Niestety z tymi Chińskimi lampionami jest utrudniona sprawa. Dodatkowo, jak sami piszecie - najlpesze rezultaty osiągnie się tylko w domu - z własnym sprzętem.

Proszę o kolejne sugestie i rady. W ciągu najbliższych dni nie będę mógł odpowiadać, ale po powrocie nadrobię stracony czas :)

Jak dla mnie lampy el34 mają jedną przewagę: są tańsze od kt88. Oczywiście, jak to podkreślam cały czas - żadnej lampy nie słuchałem - ba! nawet lamipiszczona - dlatego jestem prawiczkiem :) Najwyższa pora się rozprawiczyć :) Pomóżcie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja sluchalem mojego MC-10L z MA RS6 w dosyc duzym pomieszczeniu i powiem Ci ze gralo to calkiem fajnie kazda muzyke oczywiscie dzwiek zalezy od lampek jakie sa we wzmacniaczu na Electro Harmonixach ten Yaqin gra szybciej mocniej ostrzej dynamiczniej niz na oryginalnych chinskich gdzie gra mulowato i cieplo ale czarujaco wokalami :) Ustawienie biasu tez ma znaczenie dla dzwieku .

Trudna decyzja przed Toba ja kupilem MC-10L w ciemno i nie zaluje nie moge powiedziec nic zlego na ten wzmacniacz a i jak sam zauwazyles lampki w tanie ;) Gdybym mial wieksze pomieszczenie to bym zostawil MC-10L sprzedalem go tylko z powodu basu ktorego mial za duzo u mnie w 16m2 .

Ukryta Zawartość

a co powiecie na temat tego potworka? Szkoda, że ma ten ekran.

Wzmacniacz MS-6CA7 to najbardziej zaawansowana konstrukcja firmy Yaqin oparta na lampach EL34. Dużą poprawę w stosunku do innych modeli zapewniają zastosowane tu lampy sterujące wysokiej klasy (6 x 12AU7). Brzmienie jest pełne detali i znakomicie zrównoważone. Całość uzupełnia doskonale kontrolowany bas.

wygląda paskudnie :) musze zobaczyć, kto ma to na forum.

Z tych Yanków najbardziej mi się podobają te najdroższe. Niestety one są na lampach 300b i 2a3 - co totalnie odpada. Ceny tych lamp są z kosmosu. Wolę sobie lampę ledową kupić :) hmm. w sumie to mogliby wymyśleć lampę ledową jako zamiennik do np. kt88:)

O.K. uciekam na kilka dni - ładnie proszę o wpisy i porady, linki :)

Ukryta Zawartość

@Adrian Silesian, jeśli zastanawiasz się nad MS-6CA7, to porozmawiaj z Elektropunkt, choćby w wątku o Mingda i poproś o wypożyczenie Mingda MC34-A, myślę że nie będziesz miał z tym żadnego problemu. Mam ten wzmak i z czystym sercem w tej cenie jak najbardziej mogę go polecić, a bas tam jest nieziemski, przy okazji bardzo ładnie kontrolowany.

Pozdrawiam

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Adrian

Ja się przekonałem ostatnio jak różnie mogą grać wzmacniacze na tych samych lampach (EL34). Powiem któtko MS-20L spokojnie CI wszystka tą muzykę pociągnie w żwawym rytmie.

Czytając Twoje wpisy, upodobania, może warto zainteresować sie jakimś konkretnym piecem na tranzystorach, konkretna końcówa "mała elektrownia".

Bas może mniej nasycony, ale ta prędkośc, cios...a i wtedy nie będzie dylematów jaka lampa.

No właśnie. Kolega Prawiczek jak widac po jego wpisie kładzie największy nacisk na Techno. Tutaj nasuwa się pytanie, dlaczego uparł się na lampę ? Niby prawiczek, ale dlaczego tak dyskutuje z bardziej doświadczonymi i osłuchanymi ? Nie słuchał za bardzo, ale się uparł na KT88. Ile masz kolego do wydania ? No jeśli nie za dużo, to albo będzisz słuchać Jazzu, albo Twoich przesterów.

ta muzyka to nie techno. to są całkowicie odmienne gatunki które rozwinęły się, fakt, po ekspansji techno z detroit po latach 80-tych ale i brzmienie, i pomysły i cały sens jest zupełnie inny. niestety, są to - w zrozumieniu istnienia w mediach - rzeczy absolutnie niszowe (mimo że przyciągają tysiące młodych ludzi na festiwalach których w polsce jest multum).

to nie są też gatunki które kładą nacisk tylko na dół pasma, chociaż po niższej jakości youtube mogłoby się tak wydawać. taka muzyka ma tak szerokie spectrum brzmieniowe że istotny jest cały zakres pasma. owszem, zdarzają się utwory z naciskiem na dół czy środek, ale to nie jest reguła. to że aranżacje stawiają częściej niż rzadziej na dynamikę niczego nie zmienia bo są utwory które mają marne 50bpm a ich dynamika jest o wiele większa niż tych o bpm w przedziale >120. to nie tylko kwestia rytmu. rzekłbym nawet że środek pasma jest tu ważniejszy ze względu na elementy ambientu, wybrzmienia i różnego rodzaju pogłosy. ciężkiego d'n'b można słuchać ale po 4 godzinach zaboli głowa a taki podskórny podkład dubowy typu deepchord/echosopace z powodzeniem wchodzi przez cały boży dzionek i problemu nie ma.

Tranzystor chyba będzie lepszy dla kolegi. Rotel jakiś np.?

Tylko jaki wzmacniacz tranzystorowy ? Pytam , ponieważ z autopsji wiem , że Yaqin B 100 w kategorii dynamiki , kontroli , szybkości i tej cudownej mięsistości oraz wielobarwności basu rozłożył NAD-a 372 na łopatki ! (gdybym sam nie posłuchał , również bym nie uwierzył ale takie są fakty)

Piotr

Tylko jaki wzmacniacz tranzystorowy ? Pytam , ponieważ z autopsji wiem , że Yaqin B 100 w kategorii dynamiki , kontroli , szybkości i tej cudownej mięsistości oraz wielobarwności basu rozłożył NAD-a 372 na łopatki ! (gdybym sam nie posłuchał , również bym nie uwierzył ale takie są fakty)

Bo lampa rozkłada tranzystory (często :)). Ale kolega bardzo kapryśny. EL34 zła, KT88 - dobra... To nie tak. Ja np. słyszałem różne lampy, a zostałem przy takiej niepozornej EL84. Bez posłuchania i sprawdzenia nie ma co się bawić.

dziękuję za odpowiedzi. Jak dobrze pójdzie, to będę mógł porównać i kt88 i el34. Nie że jestem kapryśny... Po prostu nie mam takiej możliwości, że wychodzę na miasto i porównuję np janka, mingda, czy coś jeszcze innego. Sami panowie wiecie, jak trudno z odsłuchem. Sami tez zaczynaliście od zera. Poczytałem sporo wątków na tym forum i wiem, jak ciężko było. Dlatego Was się radzę :) Z 1000 wzmacniaczów Wy mi doradzicie kilka - a z nich już łatwiej wybrać.

Co do moich upodobań.. Proszę tylko nie uogólniać i nie szufladkować. Większość ludzi na tym forum słucha bardzo wąskiego przedziału muzyki. Ja, natomiast, bardzo szerokiego.

Wspomniany minimal/deep techno - słucham gdy pracuję - czyli zwykle od 4-6 rano do popołudnia - wiadomo - nie przywiązuję roli do jakości dźwięku, bo mam pracę w głowie. Wieczorem zasiadam sam, czy też z żoną i bahorkiem i słuchamy. To są już seanse. Wtedy słucham już konkretnie tych rzeczy, którymi się delektuję - skupiam się na muzyce.

Minimal jest takim ukojeniem dla mnie - że przez ostatnie kilkanaście lat słuchałem go, jak spałem (na zmianę z gringcore i death metalem :) - ale to już inna sprawa) - uprzedzam - mam ważne badania lekarskie - all is O.K. :)

Podczas wieczornych sesji słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki (z wyjątkiem napiętnowanego disko z pola) pragnę mieć bardzo dobrą jakość muzyki - stąd zapragnąłem dorzucić wzmacniacz (albo w ogóle wywalić TV i amplituner) >> miał być to Cambridge Audio Azur 641 lub ten najwyższy. W sklepie Audio polecali mi tez simaudio moon. Ale jak zobaczyłem lampy - i poczytałem opisy tych chińczyków - postanowiłem, że warto spróbować. Jeśli to ma być lepsze od takiego simaudio moon, czy azura 851 za kilka tysięcy - to chyba warto wejść w nieznany świat. A z tego forum wynika, że janki mogą dać popalić tym tranzystorom. Życie nauczyło mnie, że bez ryzyka nie ma życia :) Są nudy :) Do lamy ciągnie mnie klimat i możliwość modyfikowania dźwięku. Zagłębiam się w muzykę nie tylko uszami - ale też angażuję się całym umysłem w poszukiwania ideału. Panowie - ja jestem perfekcjonista :) u mnie nic dłużej nie poleży, jak rok, góra dwa. Ciągle dążę do ideału (którego, jak wiemy - nie ma). A tranzystor co? Walnę w kąt i gra - eee - jakieś takie zwykłe zjawisko :)

Jestem już bardzo blisko odsłuchu lampiszcza.

@Adrian Silesian, jeśli zastanawiasz się nad MS-6CA7, to porozmawiaj z Elektropunkt, choćby w wątku o Mingda i poproś o wypożyczenie Mingda MC34-A, myślę że nie będziesz miał z tym żadnego problemu. Mam ten wzmak i z czystym sercem w tej cenie jak najbardziej mogę go polecić, a bas tam jest nieziemski, przy okazji bardzo ładnie kontrolowany.

Pozdrawiam

Jeśli doradzacie el34 - to przyjrzę się temu lampionowi. - Fakt myślałem o tym za 5k na kt88 - ale dzięki Wam zwróciłem uwagę na el34 - może się uda nawet lampiszczona na el34 wypożyczyć.

Adrian

Ja się przekonałem ostatnio jak różnie mogą grać wzmacniacze na tych samych lampach (EL34). Powiem któtko MS-20L spokojnie CI wszystka tą muzykę pociągnie w żwawym rytmie.

ten lampion jest O.K. ale ma wyświetlacz - mnie takie rzeczy denerwują - jak mi to świeci po oczach. Diodę, to chociaż zakleję... Na razie go i tak nie ma w Polska. Zresztą ten wyświetlacz jest bez sensu - przecie on tylko numer źródła wyświetla.

No właśnie. Kolega Prawiczek jak widac po jego wpisie kładzie największy nacisk na Techno. Tutaj nasuwa się pytanie, dlaczego uparł się na lampę ? Niby prawiczek, ale dlaczego tak dyskutuje z bardziej doświadczonymi i osłuchanymi ? Nie słuchał za bardzo, ale się uparł na KT88.

Tak jak napisałem wyżej - każdy z Państwa zaczynał od zera. Nikt Wam nie podarował lampiszczona na pierwsze urodziny. Najpierw radziliście się :) Ja też się radzę. I słucham Was pokornie - nie widać z tego wątku :)

A ile się nauczyłem :) Mam nadzieję, że w tym tygodniu zagości u mnie 100b i może, jak się uda coś innego do porównania na el34

a jeszcze jedno - wkrótce zmieniam pracę i nie będę pracował w domu - więc nie będę słuchał muzyki od 4 rano do popołudnia i problem z eksploatacją lamp i prądem się sam rozwiąże.

Ile masz kolego do wydania ?

A ile mam zamiar wydać? Nie za dużo - bo to pierwsza lampa. Nie kupuje się Bugatti Veyrona po zdaniu prawka prawda? Generalnie to mam do wydania 15k - ale jak wydam 2.7 albo 5 i będę w siódmym raju, to po co mi ayon polecany przez sprzedawcę Audio (którego cenię - ale niestety każdy kasę szanuje a 2.7 a 15 to różnica)

No jeśli nie za dużo, to albo będzisz słuchać Jazzu, albo Twoich przesterów.

Ale po co ta ... nie wiem nawet jak to nazwać, bo chyba ciężko ironią. Czyżbym wyczuwał pogardę dla szeroko pojętej muzyki elektronicznej? Idąc tym tokiem rozumowania - prawdziwa muzyka to afrykańskie bębny, przyśpiewki ludowe i krakanie wrony. Każdy dźwięk jest jakoś generowany. A tak poza tym, to w KAŻDEJ muzyce jest elektronika. Co to tylko jazz i klasyczna to PRAWDZIWA muzyka? - albo i może ballady rockowe? Trzeba być bardzo otwartym. Ja co roku poznaję kilka nowych gatunków - a że mam 30 lat - to już tego jest trochę :) Nie spotkałem innej osoby o tak szerokich upodobaniach muzycznych - ale to nie miejsce na przechwałki :) Wybaczcie - ale nie mogłem się powstrzymać :)

Tranzystor chyba będzie lepszy dla kolegi. Rotel jakiś np.?

Albo ja mam sklerozę, albo polecał mi Pan wcześniej lampę :)

ta muzyka to nie techno. to są całkowicie odmienne gatunki które rozwinęły się, fakt, po ekspansji techno z detroit po latach 80-tych ale i brzmienie, i pomysły i cały sens jest zupełnie inny. niestety, są to - w zrozumieniu istnienia w mediach - rzeczy absolutnie niszowe (mimo że przyciągają tysiące młodych ludzi na festiwalach których w polsce jest multum).

to nie są też gatunki które kładą nacisk tylko na dół pasma, chociaż po niższej jakości youtube mogłoby się tak wydawać. taka muzyka ma tak szerokie spectrum brzmieniowe że istotny jest cały zakres pasma. owszem, zdarzają się utwory z naciskiem na dół czy środek, ale to nie jest reguła. to że aranżacje stawiają częściej niż rzadziej na dynamikę niczego nie zmienia bo są utwory które mają marne 50bpm a ich dynamika jest o wiele większa niż tych o bpm w przedziale >120. to nie tylko kwestia rytmu. rzekłbym nawet że środek pasma jest tu ważniejszy ze względu na elementy ambientu, wybrzmienia i różnego rodzaju pogłosy. ciężkiego d'n'b można słuchać ale po 4 godzinach zaboli głowa a taki podskórny podkład dubowy typu deepchord/echosopace z powodzeniem wchodzi przez cały boży dzionek i problemu nie ma.

nic dodać, nic ująć. Szeroko pojęta muzyka techno rozrosła się do tylu gatunków, że nie sposób tego ogarnąć. I nie jest to już tylko tzw "młucka". Prawdziwe techno to underground. 22 lata temu było zaledwie parę rodzajów (z 3-4) - teraz jest tylu artystów, że zapewne wszyscy razem wzięci przewyższają pozostałe gatunki muzyczne kilkukrotnie. Dlatego wolę określenie muzyka elektroniczna - ma to jakiś szerszy wydźwięk. Rodzajów jest multum - od ambientu po breakcore.

Dlatego właśnie posłuchałem kilku(nastu) głosów i ten janek znajdzie się na stole operacyjnym. A tak przy okazji. - Dziękuję Panu za wprowadzenie w Kevina Kerna :)

Przymierzam się do delektowania się nim, bo ładnie łupie w klawisze ( i tu wspominam Chopina i Możdżera, których także bardzo lubię i szanuję za cholerny talent i za to, że drżę, jak ich słucham:).

Bo lampa rozkłada tranzystory (często :)). Ale kolega bardzo kapryśny. EL34 zła, KT88 - dobra... To nie tak. Ja np. słyszałem różne lampy, a zostałem przy takiej niepozornej EL84. Bez posłuchania i sprawdzenia nie ma co się bawić.

O.K. - nie kapryśny :) Ja się sugeruję Waszymi głosami - 90% to były głosy za kt88 - a większość z nich mówiła TYLKO kt88 :)

Ale tak jak mówię - dam szansę el34...

Dziękuję za zaangażowanie - jest postęp - będą testy :) kończę bo jak tu się delektować Kelvinem Kernem na amplitunerze za 2.5 k - ten fortepian jest jakiś taki - omkły - a ja chcę żeby ożył! Czuję, że te Monitor Audio się dławią tym onkyo i chcą go przez okno wywalić. Po to mi właśnie jest lampa. Ma mi dać piękny dźwięk :) Mam płakać przy Kelvinie Kernie...

Na prawdę bardzo dużo już mi pomogliście. Na razie dziękuję - radźcie, myślcie :) pomóżcie :) Czekam na kolejne rady

P.S. coś się edycja kićka na forum :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.