Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w zakupie kolumn

tk78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

Prosze o pomoc w doborze kolumn podlogowych. Docelowo chcialbym rozbudowac system do kina domowego.

Kwota do przeznaczenia to miedzy 3-7tys. Proporcje to 60%film, TV 40% muzyka.

Posiadany amplituner to Denon 4311. Do tej pory mialem JBL E100, ktorych pozbylem sie, gdyz w przeciagu kilku lat wymienilem chyba z 5 razy zwrotnice i glosnik wysokotonowy.

Jako, ze posiadane pomieszczenie to ok 35m2 stad kolumny musza byc solidne, konkretne (mam na mysli muzyke). Z duzym uderzeniem, solidnym niskim tonem (lepszym niz E100!) kiedy trzeba ale i cieple, szczegolowe kiedy rowniez bedzie potrzeba.

Dziekuje za wszelka pomoc...

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/96535-prosba-o-pomoc-w-zakupie-kolumn/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie zwróciłbym uwagę na ofertę marki Paradigm. W niższym budżecie zwróć uwagę na model Paradigm Monitor 11 v.7, natomiast trochę drożej Paradigm Reference Studio 60 v.5. Warto także posłuchać (chociaż to zupełnie inna szkoła grania) Xavian Preludio (w tej cenie egzemplarze poekspozycyjne).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnego modelu kolumn, idealnie dopasowanego do Twoich preferencji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

tk78, muszę sie zgodzić z kolegami powyżej. Osobiście również rozważałbym Sonus Faber Toy Tower oraz Paradigm Studio 60v5. Oczywiście należałoby dokonać odsłuchu być mógł ocenić, które bardziej będę Tobie odpowiadać. Generalnie też ciężko porównywać kolumny nowe z przedziału cenowego 3 000 i 7 000. Nie fair pojedynek.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziekuje Wam za odpowiedzi. A co sadzicie o kolumnach Paradigm Studio 100? Budzet znacznie wyzszy od zakladanego ale jesli w swojej cenie nie maja zadnej konkurencji to moze warto zainwestowac?

Czy grzechem jest wszystkie Wasze propozycje przyrownac do sprzedanych E100, nie chodzi mi o cene ale o jakosc, moc? Z podlogowych kolumn tylko takie datad mialem. Mam jeszcze B&W cdm1 ale to w innym, mniejszym pomieszczeniu i jestem z nich bardzo zadowolony. Ale do kina nie chce ich adoptowac :) Dziekuje raz jeszcze za pomoc.

Paradigm Studio 100 to potężna i bardzo dobra kolumna, w Twojej konfiguracji idealna opcja jeśli tylko budżet pozwoli.

Namawiam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ktorych pozbylem sie, gdyz w przeciagu kilku lat wymienilem chyba z 5 razy zwrotnice i glosnik wysokotonowy.

Zacznę nie typowo. Uszkodzenie zwrotnicy i głośnika wysokotonowego powodują zniekształcenia które produkuje wzmacniacz. Na ogół jest to błąd użytkownika.

Głupi był ten co te kolumny od Ciebie odkupił, czy powiadomiłeś go o tych uszkodzeniach?

Wracając do tematu. Denon to raczej neutralność. Do tego ampAV proponuję kolumny Klipscha. Ostatnio pojawiła się nie zła promocja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denon to raczej neutralność. Do tego ampAV proponuję kolumny Klipscha. Ostatnio pojawiła się nie zła promocja

Sam posiadam Denona z Klipschami, i jeżeli już to dla Ciebie idealne będą RF-82 Nagłośnią te 35m2 z lekkością.

Czesc

Nie mam pojecia czy byl to blad amplitunera poniewaz za kazdym razem do jbl e100 podlaczalem amplituner fabrycznie ustawiony i jedynymi pokretlami ktorymi sie bawilem to treble i bass. Za pierwszym razem byla to Yamaha 4600 a pozniej wlasnie Denon 4311 i rowniez w nim nie szperam gdyz sie na tym nie znam. Wiec, jaki tu moze byc moj blad??

Czemu mowisz, ze ktos jest glupi? Moze byc nieobdarzony w wiedze albo mniej inteligentny ale kupujac ode mnie taka kolumne mial ta swiadomosc, ze wymienialem w nich wlasnie te podzespoly wiele razy i to tylko w jednej kolumnie co dla mnie jest to dziwne i to wiedze przekazalem mu podczas podpisywania Umowy. Poza tym w momencie sprzedazy kolumny byly w pelni sprawne, nie uszkodzone. Nie widze tutaj zadnej swojej winy.

Co do Klipscha. Ciekawa sugestia. Koniecznie musze ich odsluchac. Biore jeszcze pod uwage nowy model JBL Studio, ktore maja dobre recenzje w nowym numerze Hi-Fi Muzyka.

Dziekuje.

Zacznę nie typowo. Uszkodzenie zwrotnicy i głośnika wysokotonowego powodują zniekształcenia które produkuje wzmacniacz. Na ogół jest to błąd użytkownika.

Głupi był ten co te kolumny od Ciebie odkupił, czy powiadomiłeś go o tych uszkodzeniach?

Wracając do tematu. Denon to raczej neutralność. Do tego ampAV proponuję kolumny Klipscha. Ostatnio pojawiła się nie zła promocja :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dlatego właśnie wymieniałeś kopułki - taki jest właśnie efekt jak się podkręci treble i "da po watach".

Jesli wymienialem kopulki dlatego, ze krecilem dwoma pokretlami i sluchalem czasami glosniej niz ustawa przewiduje to podpowiedz mi prosze jakie mam kupic kolumny abym nie wymienial tych kopulek. Chyba, ze zakleje te dwa pokretla plastrem na froncie amplitunera i tyle :)

Czemu mowisz, ze ktos jest glupi? Moze byc nieobdarzony w wiedze albo mniej inteligentny ale kupujac ode mnie taka kolumne mial ta swiadomosc, ze wymienialem w nich wlasnie te podzespoly wiele razy i to tylko w jednej kolumnie co dla mnie jest to dziwne i to wiedze przekazalem mu podczas podpisywania Umowy. Poza tym w momencie sprzedazy kolumny byly w pelni sprawne, nie uszkodzone. Nie widze tutaj zadnej swojej winy.

Jeżeli powiadomiłeś kupującego, a klient to zaakceptował to jesteś w porządku. Jeżeli uszkodzone elementy wymieniałeś w parach, z podzespołami użytymi przez producenta i w serwisie polecanym przez JBL-a, gdzie pomierzą i poważą to co trzeba. A nie jak podejrzewam naprawę dokonałeś na własną rękę, z elementów zakupionych na bazarze.

I dlatego właśnie wymieniałeś kopułki - taki jest właśnie efekt jak się podkręci treble i "da po watach".

Tak jak prawi cezar1972

Jeżeli powiadomiłeś kupującego, a klient to zaakceptował to jesteś w porządku. Jeżeli uszkodzone elementy wymieniałeś w parach, z podzespołami użytymi przez producenta i w serwisie polecanym przez JBL-a, gdzie pomierzą i poważą to co trzeba. A nie jak podejrzewam naprawę dokonałeś na własną rękę, z elementów zakupionych na bazarze.

Tak, powiadomilem, malo tego, Umowa przewiduje zwrot sprzetu w 30 dni. Wiec wybacz ale Twoje "bazarowe" podejrzenia sa troszke nie na moim poziomie. Ale szanuje Twoje zdanie. Temat zamykam poniewaz nabylem wlasnie kolumny Dali 7.

Dziekuje za pomoc, szczegolnie na poczatku mojej korespondencji z Wami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.