Skocz do zawartości
IGNORED

Idealny DAC i przedwzmacniacz w jednym ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Podobnie jak Mirek słuchałem tego urządzenia względnie krótko, więc skupiłem się przede wszystkim na szybkim wychwyceniu różnic w ilości poszczególnych części pasma podawanych przez urządzenie (bez głębszej analizy pozostałych aspektów dźwięku).<br />

Mytek IMHO grał dźwiękiem z lekko zaakcentowanymi skrajami pasma. Przy czym mocniejsze podawanie basu było bardziej ewidentne, niż uwypuklenie góry (w zależności od nagrania). Przez to dźwięk wydawał się być bardziej efektowny (nie mylić z tanim efekciarstwem, gdyż miał on klasę)- w skrócie zapewniał przyjemne dociążenie oraz niezłą detaliczność.<br />

Co się tyczy porównania dziurki Mytek'a do BP- zapytany przez Włodka (po krótkich odsłuchach na PS1000), którą bym wybrał- odpowiedziałem, że tą drugą ze względu na spójniejszy przekaz oraz większy zapas mocy- tyle.<br />

Ogólnie można stwierdzić, że przy swojej cenie urządzenie to jest naprawdę dobre (wspomniany we wcześniejszych postach Audiolab wydaję się być obecnie mocno przeceniony- cieszę się, że kupiłem go nie przepłacając).<br />

Sądząc po zmianach zakresu cenowego kolejnych urządzeń goszczących u Włodka- myślę, że jest na dobrej drodze, by w końcu znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.<br />

Ile kosztuje ten mytek ? Jest dystrybucja w PL ?

PS. Nareszcie jakieś fajne posty na AS.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Próby z Mytkiem były tylko po USB ?

Ciekawe jak ten nowy model brzmi w porównaniu do starego (Mytek Stereo 96 DAC), którego mam i którego słucham również ze Staxami.

Jeszcze jeden bardzo fajny wyrób

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Słuchałem 902 i było 5lat temu bardzo dobrze, ciekawe jak 903 się z tymi wodotryskami spisuje :)

tył Grace Design M903

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam tego najnowszego Grace Design, DAC+pre+wzmacniacz słuchawkowy i w sumie zupełnie go nie używam bo nie przepadam

za słuchawkami.

Gdyby ktoś był zainteresowany to na priv.

Sprzęt od polskiego dystrybutora, perfekcyjnie wykonany w stali szlachetnej, w zasadzie nie używany.

Gra bardzo dobrze, jako DAC opisywałem go w zeszłym roku na forum i niewiele ustępuje Esotericowi K-01 który jest wielokrotnie

droższy.

mirhon

Mytek był testowany wyłącznie po USB ponieważ odstrasza mnie ilość dostępnych konwerterów i ich wpływ na sygnał. To by była kolejna mnogość opcji, której wolę uniknąć. Wolę dołożyć do DACa i nie mieć kolejnych kilku klocków na stoliku.

Też jestem ciekaw jak ma się Mytek 96 do jego wersji 192. Możesz to sprawdzić sam :)

Zainteresuję się Grace Design.Jak dam radę to wpadnę na AudioShow, pospisuję konfiguracje laptop-USB-DAC-końcowka mocy i zacznę testować.

Czy może ktoś słuchał AudioResearch DSPre ?

Próbowałem zrobić ładne zdjęcie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odstrasza mnie ilość dostępnych konwerterów i ich wpływ na sygnał

No właśnie w tym sęk, że Mytek posiada coś (Superclock) co ponoć uodparnia ten DAC na transport (SPDIF)...

Ja robiłem próby ze squeezeboxem, odtwarzaczem CD, odtwarzaczem DVD po różnych kablach tj. coaxial, toslink i na moje ucho przy włączonym Superclock faktycznie nie słyszałem żadnej różnicy bez względu na podpięty transport.

W wersji dłuższej:

Mój pierwszy zestaw to był Denon 1500 (CD+wzmak). Od chyba trzech lat jako źródło służy mi MBL 1531. Jest dobrze :)

Słucham głównie na słuchawkach (Stax lub AKG K-1000), ale ostatnio także na głośnikach B&W CDM 1 SE (napędzanych tymże Denonem 1500).

W ciągu ostatnich miesięcy powoli przesiadam się na pliki. Podoba mi się w nich to, że wszystkie są dostępne natychmiast, nie zajmują miejsca w moim mautkim pokoju (8m2), docelowo pewnie będą stanowiły 100% mojej muzyki.

Aktualny mój DAC to Calyx Coffee (kupiłem go by sprawdzić czy warto bawić się w pliki - w moim odczuciu warto).

Calyx niestety, mimo genialnych wyników w ślepym teście :) gra zdecydowanie gorzej niż MBL. Brakuje mu wszystkiego, a najbardziej XLRów (Stax ma dosyć słabe wzmocnienie i wymaga silnego sygnału - z MBLa idzie to przez XLRy i wtedy jest dobrze.

Bowersy zamierzam pewnie też kiedyś wymienić (być może na aktywne monitory dobrej jakości - pokój jak już pisałem 8m2).

Na razie steruję tym wszystkim z kompa lub telefonu. Jakoś idzie. Docelowo pewnie IPad.

Planuję zatem w przyszłości zakup dobrego DACa, najlepiej z funkcją przedwzmacniacza (szczególnie potrzebny do monobloków Cary na 300 B). Przedwzmacniacz powinien mieć kilka wejść (min. dwa - komputer i CD). Powinien też mieć min. dwa wyjścia sygnału tj. do wzmaka Staxa oraz do monobloków Cary (i dalej do słuchawek AKG K-1000).

Istotna jest kwestia braku utraty jakości sygnału w przypadku podłączenia obu wyjść (np. RCA i XLRy) i/lub selektora tych wyjść.

Podobnie powinien być selektor wejść. Do tego wszystkiego sterowanie głośnością i wejściami/wyjściami z pilota (może niekoniecznie wszystkie funkcje).

Być może powinienem jednak kupić dobrego DACa i do tego klasyczny przedwzmacniacz ?

Jeśli jednak założyć granie z komputera to tor z DACiem i przedwmacniaczem robi się dość długi (komp - 3 maszynki konwertera - DAC - przedwzmacniacz - wzmacniacz Stax - słuchawki lub LRT - końcówka mocy - słuchawki Stax lub monobloki Cary + słuchawki AKG)

Do tego trzeba dołożyć koszt kabelków :) Aha - próbowałem z pasywką, nie udało się, jak dla mnie niestety zabiera sporo dynamiki.

Bardzo proszę o wypowiedzi zarówno tych którzy słuchali danych urządzeń jak i tych co tylko widzieli coś ciekawego w necie.

Wszystko może się przydać.

Ważne dla mnie są również obecność i dobra współpraca polskiego dystrybutora (łącznie z wypożyczeniem za kaucją).

Stąd urządzenia używane kupowane w ciemno raczej odpadają. Chyba, że "idealnie" spełniały by założone warunki :)

Cena - 20 tysi (max 30 tys.) W tej cenie oczekuję, że dźwięk rip-CD z kompa dorówna/pobije dźwięk mojego MBLa z CD :)

Dotychczasowe propozycje/koncepcje:

- Calyx Femto (chyba nie ma selektora wyjść/wejść)

- M2Tech Vaughn (j.w.)

- AudioResearch DSPre (drogi)

- Manley The Wave (strasznie brzydki)

W wersji krótszej - pytanie: czy istnieje idealny DAC/przedwzmacniacz w jednym w cenie do 30 tysi ?

Z góry dziękuję za Wasze uwagi

Włodek

Trochę to stary już wątek, ale bardzo podobał mi się Classe CP-800. Kosztuje 25.

• 4 tygodnie później...

Dzięki uprzejmości Pana Macieja z SoundClub mam okazję potestowac w swoim skromnym systemie DAC' 3w1 Eximus DP-1 firmy April. Samo urządzenie ma dopiero tydzień i wciąż się wygrzewa. Oczywiście nie oparłem się pokusie przesłuchania kilku płyt i muszę powiedzieć że, zaczyna się bardzo obiecująco.

Produktem odniesienia jest Benchmark DAC-1 USB.

Ja miałem przyjemność skonfrontować Calyx-a Femto jako DAC/pre z klasycznymi przedwzmacniaczami w postaci ModWright-a LS 36.5 (lampa) oraz AudioNET-a PRE 1G3 (tranzystor). Wszystkie te urządzenia są bardzo zacne a wybór zależy wyłącznie od preferencji. To co zaskakuje u Calyx-a to bas. Głęboki i świetnie kontrolowany. W tym aspekcie wyprzedził zacną klasyczną konkurencję. Jest też bardzo czysty i rozdzielczy. Znakomicie się go słucha. To co go jednak różni to średnica i przestrzeń. W tym aspekcie obaj klasycy idą dalej. ModWright prezentuje ogromną scenę oderwaną od głośników. Zdecydowanie bardziej nasyconą niż to co oferuje Femto.Scena PRE 1G3 też jest większa. AudioNET prezentuje fenomenalną rozdzielczość. I zjawiskową przejrzystość. Zdecydowanie najbardziej różnicuje nagrania. Pod względem dynamiki ModWright wysuwa się na czoło.

Wniosek? Drogi DAC może zagrać jak dobry preamp. Ale jego zastosowanie jest kwestią gustu. Miałem też tańsze DAC-ki (choć dobre). Wydaje się, że DAC jako preamp wymaga systemu dość 'dopalonego i nasyconego'. Przy bardzo neutralnym może wydawać się, że dźwięk jest 'chudszy' niż z klasycznych preampów.

Czyli jak zwykle w audio. Nie ma jednego rozwiązania, które deklasuje wszystkie inne. Choć gdyby połączyć bas i czystość z Calyx-a Femto ze sceną, dynamiką i barwą ModWrigtha oraz rozdzielczością i przejrzystością AudioNET-a to... byłaby deklasacja :)

Albertini, posłuchaj koniecznie tego Mytka STEREO192-DSD. Kumpel kupił i podobno rozjechał u niego Audio Aero Capitole MkII SE. Kabelek S/PDIF ma akurat na testach ten sam co Twój. ;)

Bardzo biedne a najbardziej dziwne jest to skąd bierze tą dodatkową rozdzielczość Audioneta pre skoro prosto z przetwornika ona ginie po drodze a regulacja jest cyfrowa na nadmiarowych bitach :-) Dla mnie to nie ma sensu. Mój Femto bezpośrednio sterował końcówkę lepiej od każdego znanego mi przedwzmacniacza. Ostatnio kolega pożyczył mi Pass X2.5 wiem, wiem to nie jest najwyższa półka raptem trochę ponad 20kzł ale dźwięk siadł tak, że wytrzymałem z nim tylko kilka godzin. Co do przestrzeni to zgodzę się bo z ogromnym rozmachem zagrał u mnie AR LS27 i pod tym względem działy się cuda natomiast rozdzielczości lepszej nie miał i wg mnie nie mógł mieć bo skąd ją ma mieć lepszą niż dostaje ze źródła ???

Imacman

Dzięki za opinię. Jakiej końcówki mocy używasz na co dzień ?

Szkoda, że nie miałeś u siebie Audioresearch DSPre. Może ktoś słuchał ? Jeśli piszesz, że przestrzeń jest lepsza na AR to muszę się zainteresować tą zabawką.

Włodek

Ukryta Zawartość

Włodku poczytaj i koniecznie posłuchaj Audio Research Reference Dac. Opisany jest w Audio Video listopad.

Cena? :-(

pozdr

Ukryta Zawartość

Przeczytałem Janku, ale tylko do fragmentu "70 tysięcy", potem już się zniechęciłem. Za tyle to wolę powiększyć działkę o kolejne 5 tysięcy metrów a kupić jakiś DAC z drugiej ręki. Więc jeśli szykujesz się na tego Researcha to pamiętaj, że mam prawo pierwokupu na Twojega Daca :)

Pozdrawiam

Bardzo biedne a najbardziej dziwne jest to skąd bierze tą dodatkową rozdzielczość Audioneta pre skoro prosto z przetwornika ona ginie po drodze a regulacja jest cyfrowa na nadmiarowych bitach :-) Dla mnie to nie ma sensu

Sens by się pojawił jakbyś zadał sobie pytanie - co było źródłem sygnału. Być może Femto jednak nie wszystko przekazuje? Poza tym tym pozostaje kwestia gustu. Super, że Tobie sterował lepiej końcówkę mocy niż każdy przedwzmacniacz. Ale co to znaczy? Miał lepsze wokale od lampowców? Lepszą scenę? Ja opisywałem swoje wrażenia. Nie wiem jaką prezentację lubisz - widocznie scena i 'dopalone' wokale nie są dla Ciebie istotne. Fajnie, że Calyx Ci podszedł (bo to świetny pre i mi też podszedł!). Ale przy mojej końcówce (Modwright KWA 100SE) rozdzielczość Audioneta... nie było "bardzo biedne" (cokolwiek to miało znaczyć).

PS. Żeby było jasne - nie sprzedaję Audioneta ani nawet nie posiadam takowego. Opisałem jedynie to co słyszałem u siebie.

Może ktoś chciałby posłuchać NFB-7.32 (Sabre ES9018)?. Jest obecnie dostępna wersja z pasywną regulacją głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

post-45171-0-23852300-1352040983_thumb.jpg

post-45171-0-31090400-1352040989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albertini to trzeba było napisać, że tamte pre grały z innymi przetworniikami a nie z Femto i w tym wypadku porównanie nie ma żadnego sensu do porównania z Femto bo te róźnice mogły już wynikać z samego przetwornika. Zgodzisz się natomiast chyba, że żaden preamp nie odtworzy większej rozdzielczości niż dostanie chyba, że to lampa która zasieje zniekształceniami kochanymi przez tak wielu. Natomiast co do dopalonej średnicy i pięknych wokali to Ci napiszę, że jak to słyszę obecnie to uciekam. Ostatnio już to słyszałem w przetworniku droższym od Femto. Ingerencja w sygnał dla mnie jest już niedopuszczalna. Sprzęt jest do odtwarzania muzyki a nie do grania na swoje widzimisię. Ja chcę słuchać muzyki a nie sprzętu i ich wariacji na temat tego co odtwarzają.

Może ktoś chciałby posłuchać NFB-7.32 (Sabre ES9018)?. Jest obecnie dostępna wersja z pasywną regulacją głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

chciałbym posłuchać wersji z regulacją głośności-jeżeli możesz,prześlij na priv-a na jakich warunkach etc.

Ukryta Zawartość

Iceman, porównanie miało jak najbardziej sens. W wariancie nr 1 źródło podawało sygnał po koaksjalu na Femto, który występował jako DAC/preamp. W wersji numer dwa, to samo źródło po analogu dawało sygnał do klasycznego preampa (Modwright). Kabel koaksjalny był bardzo szczegółowy (z resztą, próbowałem dwóch). Analogowe IC nie były jakieś mega-wypasione. Rozdzielczość była za drugim razem lepsza. Z resztą, napiszę tu pewne bluźnierstwo. Calyx Femto w wersji standardowej jest... tylko trochę bardziej rozdzielczy niż mały Calyx z zasilaczem i po modzie GF-a. Ale jak w małym Calyxie wymienisz w zasilaczu... bezpiecznik na Synergistic Research, to... ten drugi jest bardziej rozdzielczy! Inna sprawa, że jakby zastosować SR20 w Femto, to być może sytuacja by się odwróciła.

Zwróć też uwagę na jedną rzecz. postawię pewną tezę - masz końcówkę o której się mówi, że gra masywnym, potężnym dźwiękiem. To logiczne, że jak dodasz do tego lampę, to może wyjść mułek-bułek. Dlatego Femto, które jest mistrzem kontroli może się świetnie zgrywać. Moja końcówka jest - prawdopodobnie (bo nie miałem możliwości posłuchania Twojej) nie tak masywna. Za to dość szczegółowa. Stąd mogą wynikać moje obserwacje (które starasz się podważać).

Jeszcze raz jednak podkreślę - Femto jest super. Jako preamp ma swoje cechy, które można lubić lub nie. Dyskusja na ten temat to już wyłącznie kwestia gustu

Moim zdaniem 'większe nasycenie' po dodaniu pre lampowego, o którym piszą tu koledzy, bierze się z dodatkowych zniekształceń harmonicznych, a większa przestrzeń - fazowych.

Znacznie lepiej (tak dla dźwięku, jak i dla portfela) jest moim zdaniem tak budować system, aby nic już nie trzeba było 'dopalać' preampem.

Miałem podobny problem gdy miałem dCSa wpiętego bezpośrednio do darTZeela - tam sprawę załatwiało wpięcie interkonektów Tary (0.8, RS-1), które dają właśnie taki pełny, nasycony i płynny dźwięk.

Teraz mam Accu 800/801 wpięte prosto do ciepło grającej końcówki Cary CAD-200, i tu nic nie trzeba dopalać'. Pełne, nasycone brzmienie otrzymujemy 'w standardzie'. Nawet w pewnym momencie stwierdziłem że dźwięk jest nawet zbyt ciemny, więc go delikatnie go rozjaśniłem kablem vdH The First.

Podobnie pewnie można oswoić tego Calyxa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

tylko taki dac Accu przegrywa w zasadzie w każdym względzie z dackiem Dcs-a . Jednego mialem a drugiego słuchałem i są to dwa inne światy.

Accu jak nam się nie podoba lekko ciemna sygnatura to staramy się go wyprostować innymi komponentami, ale i tak sie nie uda a dcs gra jak należy, czysto, wiernie ale nie każdemu się to podoba więc go ,,prostuje dopalaczami,,

:-)

Wybaczcie, czerpałem z audiomarkt:

Device Description

Accuphase / DP-800 / DP-801 wie Neu ! (Used Device)

Email to seller Watch Item

Email to friend Report this Advert

product-family: CD- , DVD- , MD-, BlueRay Device ....

Further Info: Accuphase at HiFi-Wiki

Accuphase Homepage

function: no restrictions

appearance: as good as new

accessories: complete with orig. packing

colour:

price new:

Manuf.-Warranty:

Dealer-Warranty:

Serial Nr:

price: 11.500,00 EUR

description: Verkaufe Accuphase DP-800/DP801 CD/SACD Spieler im neuwertigen Zustand. Aus Erstbesitz, vom offiziellen Accuphase Distributor in 2008 neu gekauft. Original Europa-Version.

Lieferumfang: OVP, komplettes Zubehör (Fernbedienung, Stromkabel, Bedienungsanleitung).

Ich beantworte gern alle Fragen! Schauen Sie sich bitte auch meine Audiomarkt-Bewertungen an, sie sprechen für sich.

Selling Accuphase DP-800/DP801 CD/SACD transport/DAC combo in excellent physical condition and working order.

Comes with the original factory boxes and packing, remote control handset, detachable IEC AC power cords and manual.

All enquires welcome and will be answered in full.

NO TRADES. Images to follow.

Shipping within the EU ~ 100 EUR (53kg + 15kg wooden palet I always provide for international shipping) by DHL with full insurance. Ask for an exact quote - I pass through the same quoted shipping charges from my broker without adding in handling charges to keep the costs as reasonable as possible for the new owner.

No VAT or duties for EU countries.

Check out my outstanding Audio Markt feedback and buy with confidence !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.