Skocz do zawartości
IGNORED

Idealny DAC i przedwzmacniacz w jednym ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

W wersji dłuższej:

Mój pierwszy zestaw to był Denon 1500 (CD+wzmak). Od chyba trzech lat jako źródło służy mi MBL 1531. Jest dobrze :)

Słucham głównie na słuchawkach (Stax lub AKG K-1000), ale ostatnio także na głośnikach B&W CDM 1 SE (napędzanych tymże Denonem 1500).

W ciągu ostatnich miesięcy powoli przesiadam się na pliki. Podoba mi się w nich to, że wszystkie są dostępne natychmiast, nie zajmują miejsca w moim mautkim pokoju (8m2), docelowo pewnie będą stanowiły 100% mojej muzyki.

Aktualny mój DAC to Calyx Coffee (kupiłem go by sprawdzić czy warto bawić się w pliki - w moim odczuciu warto).

Calyx niestety, mimo genialnych wyników w ślepym teście :) gra zdecydowanie gorzej niż MBL. Brakuje mu wszystkiego, a najbardziej XLRów (Stax ma dosyć słabe wzmocnienie i wymaga silnego sygnału - z MBLa idzie to przez XLRy i wtedy jest dobrze.

Bowersy zamierzam pewnie też kiedyś wymienić (być może na aktywne monitory dobrej jakości - pokój jak już pisałem 8m2).

Na razie steruję tym wszystkim z kompa lub telefonu. Jakoś idzie. Docelowo pewnie IPad.

Planuję zatem w przyszłości zakup dobrego DACa, najlepiej z funkcją przedwzmacniacza (szczególnie potrzebny do monobloków Cary na 300 B). Przedwzmacniacz powinien mieć kilka wejść (min. dwa - komputer i CD). Powinien też mieć min. dwa wyjścia sygnału tj. do wzmaka Staxa oraz do monobloków Cary (i dalej do słuchawek AKG K-1000).

Istotna jest kwestia braku utraty jakości sygnału w przypadku podłączenia obu wyjść (np. RCA i XLRy) i/lub selektora tych wyjść.

Podobnie powinien być selektor wejść. Do tego wszystkiego sterowanie głośnością i wejściami/wyjściami z pilota (może niekoniecznie wszystkie funkcje).

Być może powinienem jednak kupić dobrego DACa i do tego klasyczny przedwzmacniacz ?

Jeśli jednak założyć granie z komputera to tor z DACiem i przedwmacniaczem robi się dość długi (komp - 3 maszynki konwertera - DAC - przedwzmacniacz - wzmacniacz Stax - słuchawki lub LRT - końcówka mocy - słuchawki Stax lub monobloki Cary + słuchawki AKG)

Do tego trzeba dołożyć koszt kabelków :) Aha - próbowałem z pasywką, nie udało się, jak dla mnie niestety zabiera sporo dynamiki.

Bardzo proszę o wypowiedzi zarówno tych którzy słuchali danych urządzeń jak i tych co tylko widzieli coś ciekawego w necie.

Wszystko może się przydać.

Ważne dla mnie są również obecność i dobra współpraca polskiego dystrybutora (łącznie z wypożyczeniem za kaucją).

Stąd urządzenia używane kupowane w ciemno raczej odpadają. Chyba, że "idealnie" spełniały by założone warunki :)

Cena - 20 tysi (max 30 tys.) W tej cenie oczekuję, że dźwięk rip-CD z kompa dorówna/pobije dźwięk mojego MBLa z CD :)

Dotychczasowe propozycje/koncepcje:

- Calyx Femto (chyba nie ma selektora wyjść/wejść)

- M2Tech Vaughn (j.w.)

- AudioResearch DSPre (drogi)

- Manley The Wave (strasznie brzydki)

W wersji krótszej - pytanie: czy istnieje idealny DAC/przedwzmacniacz w jednym w cenie do 30 tysi ?

Z góry dziękuję za Wasze uwagi

Włodek

https://www.audiostereo.pl/topic/96524-idealny-dac-i-przedwzmacniacz-w-jednym/

A dlaczego sądzisz że Calyx Femto nie ma selektora wejść?

Ale pytasz o wejścia cyfrowe?

Każdy DAC musi mieć selektor wejść cyfrowych a jeśli ma do tego jeszcze

wejścia analogowe czyli jest w zasadzie preampem z DAC-iem to w musi być też opcja wybory z czego ma grać czyli selektor obejmuje zarówno wejścia cyfrowe jak i analogowe.

Kup sobie devialeta-będziesz miał trzy w jednym-bo pre w klasie A,wzmak w klasie D-i jeszcze Daca bedziesz miał

Do tego jako napęd np.Linn Sneaky-dobra cyfrówka i grasz jak nalezy ale dopiero po jakichś 600-800 godzinach.

Na bieżąco aktualizujesz soft i masz co chciałeś.

Ciekawa opcja to Krell:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Polski dystrybutor tej firmy,jakiś mało operatywny-czy takie urządzenie jest w Polsce-nie wiem.Widziałem u sprzedawców w GB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Devialet D-Premier i koniec poszukiwań.

Zamiast Sneak'ego kup sobie np: Maca+ Time machine (dysk Mac 3TB+wbudowany router) i grasz bezprzewodowo, również pliki high-res. Ja tak gram i jak dla mnie bajka.

Do tego możesz wszystkim sterować z Ipada.

Lepsze od Devialeta są tylko 2 Devialety.

Devialet D-Premier i koniec poszukiwań.

Zamiast Sneak'ego kup sobie np: Maca+ Time machine (dysk Mac 3TB+wbudowany router) i grasz bezprzewodowo, również pliki high-res. Ja tak gram i jak dla mnie bajka.

Do tego możesz wszystkim sterować z Ipada.

Lepsze od Devialeta są tylko 2 Devialety.

Bajki to pewnie jeszcze nie słyszałeś-bo kabelek cyfrowy nie psuje np.transparent reference lub fadel coherence))

Pomysl ze sneakym a moze majikiem ds jak najbardziej sensowny. Rowniez to rozwazam a z tamtad spdif do Berkeley alpha dac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Włodku, prosiłeś mnie żeby się ustosunkować do kwestii technicznych,

Aktualny mój DAC to Calyx Coffee (kupiłem go by sprawdzić czy warto bawić się w pliki - w moim odczuciu warto).

Calyx niestety, mimo genialnych wyników w ślepym teście :) gra zdecydowanie gorzej niż MBL. Brakuje mu wszystkiego, a najbardziej XLRów.

To właśnie dobra "reklama" ABX :) Gdzie w ślepym teście ze znaacznie droższym towarzystwem wyszły różnice niewielkie lub trudne do szybkiego wyłapania, a po dłuższym odsłuchu wyszły jednak wszystkie braki :)

Planuję zatem w przyszłości zakup dobrego DACa, najlepiej z funkcją przedwzmacniacza (szczególnie potrzebny do monobloków Cary na 300 B). Przedwzmacniacz powinien mieć kilka wejść (min. dwa - komputer i CD). Powinien też mieć min. dwa wyjścia sygnału tj. do wzmaka Staxa oraz do monobloków Cary (i dalej do słuchawek AKG K-1000).

Istotna jest kwestia braku utraty jakości sygnału w przypadku podłączenia obu wyjść (np. RCA i XLRy) i/lub selektora tych wyjść.

Jeśli patrzeć purystycznie to zawsze trochę lepiej będzie brzmieć przy podłączonych kablach tylko do jednego wyjścia. Ba! :) - nawet nie musi grać z tego drugiego wyjścia, ale samo połączenie kablami do drugiego urządzenia sprawia, że inaczej się prądy rozkładają. Dla wygody można ten fakt pominąć.

Dotyczy to urządzeń z wydajnym stopniem wyjściowym. Jeśli jest mało wydajny to spadek jakości przy użyciu oby wyjść jest wyraźny.

Podobnie powinien być selektor wejść. Do tego wszystkiego sterowanie głośnością i wejściami/wyjściami z pilota (może niekoniecznie wszystkie funkcje).

(..)

Cena - 20 tysi (max 30 tys.) W tej cenie oczekuję, że dźwięk rip-CD z kompa dorówna/pobije dźwięk mojego MBLa z CD :)

Dotychczasowe propozycje/koncepcje:

- Calyx Femto (chyba nie ma selektora wyjść/wejść)

- M2Tech Vaughn (j.w.)

- AudioResearch DSPre (drogi)

- Manley The Wave (strasznie brzydki)

W wersji krótszej - pytanie: czy istnieje idealny DAC/przedwzmacniacz w jednym w cenie do 30 tysi ?

Z góry dziękuję za Wasze uwagi

Włodek

Calyx Femto i M2Tech Vaughan mają selektor wejść i sterowanie nim z pilota.Można wypożyczyć i sprawdzić czy będą pasować brzmieniowo.

Ukryta Zawartość

post-22055-0-87250900-1345799479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlodku-ja mam duży pokój, ale już dawno wpadłem na pomysł ze tor sluchawkowy czy z kolumnami musi składać sie z laptopa i DAC,ze jeszcze są tacy co myślą ze może być inaczej,pliki zdominuja rynek,dlatego życzę tobie znalezienie odpowiedniego dopasowania toru.

A myślałeś nad tym, aby kupić używanego dCSa Elgar+ ? Co prawda potrzebowałbyś jeszcze do tego dobry USB->SPDIF converter, taki jak na przykład trio M2Tech @ 4500zł, ale samego Elgara można teraz już kupic za 12-13kzł, więc jeszcze by ci zostało.

Nie wiem tylko jak z równoległym podłączeniem pod dwa wzmacniacze (XLR/RCA).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tutaj jest ciekawa i nieco zapomniana rzecz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy

Dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze :)

Pojawiły się zatem nowe propozycje:

- produkty firmy Linn

- Krell

- dcs Elgar+ (używany)

- PREAMPLIFICATEUR DAC PROCESSEUR TACT RS 2.0 S (z ebaya)

Z powyższych najbardziej podoba mi się Linn. W zasięgu wyłącznie Akurate DSM. Trzeba by zebrać 100 tys na kaucje i pożyczyć ze trzy wybrane zabawki na 2-3 tygodnie.

Nie wiem czy nie lepiej jednak wrócić do wersji: najpierw najlepszy DAC na jaki mnie stać a potem najlepszy przedwzmacniacz za rok/dwa. Bo może być tak, że z urządzeniem DAC i pre w jednym za rok znowu będę szukał - najlepszego DACa i najlepszego przedwzmacniacza, oczywiście w moich kategoriach cenowych :)

Mirek10

Dzięki za życzenia. Widziałem, że Twoja marzenia się spełniły, Gratuluję ! Ciekawe jestem czy za jakiś czas będziesz dalej szukał :)

Jeśli jeszcze jakieś propozycje wpadną Wam do głowy to bardzo proszę o ich wpisanie.

Włodek

Praktycznie wszyscy zgodnie twierdzą, że regulacja głośności w Linnie to niestety nie jest za dobra choć mówię tylko to co usłyszałem od znajomych, którzy mieli Linna.

Przez cały weekend słuchałem Calyxa Femto wpiętego bezpośrednio w moją końcówkę i było znakomicie. Nie udało mi się usłyszeć degradacji jakości przy zaimplementowanej tam regulacji głośności. Na wyjściu RCA tłumienie było bardzo małe raptem o 15dB średnio a na cicho nagranych płytach nawet tylko 10dB na wyjściu XLR o 10-11dB więcej a mimo tego i tak jakość z XLR była lepsza (inny lepszy kabel niż z RCA). Specjalnie pożyczyłem kable RCA aby sprawdzić różnicę w głośności i tłumieniu, ale śmiało mogę pozostać przy swoim XLR. Brzmienie znakomite, muzykalne, nasycone, barwne i rozdzielcze zarazem, ale absolutnie w sposób który nie męczy. Z Femto otrzymałem najlepszy niski bas jaki miałem okazję słyszeć w swoim systemie i najbardziej wyrafinowane wysokie tony.

Iceman

Czy mógłbyś napisać krótko jaki system masz, na jaki zmieniasz i dlaczego. Co jeszcze będziesz porównywał poza Femto i Vaughn ?

Z tego co piszesz Femto wydaje się spełniać moje wymagania. Poza selektorem wyjść, ale tego zdaje się nigdzie nie ma.

kolumny Harpia Monk, końcówka mocy Xindak A600P 2x80W w klasie A, okablowanie XLR XLO Limited a głośnikowe Kimber Kable Monocle XL. Do tego sieciowki PS Audio i Synergistic Research. Słuchałem ze swojego komputera z kartą SOtM USB i JRIVER + JPLAY kabel USB Wireworld Silver Starlight. Mam mieć jeszcze w domu AR DSPre ale nie wiem kiedy dokładnie no i Vaughana. Ciągle czekałem też na AMR DP777 ale się nie doczekałem od pól roku i dlatego zainteresowałem się urządzeniami z jeszcze wyższej półki.

Iceman007,

Linn DSM ma wbudowany przedwzmacniacz i regulację głośności na drabince rezystorowej, podobnie jak linnowskie przedwzmacniacze. Te urządzenia są od razu projektowane, tak aby miały możliwość sterowania bezpośrednio końcówką mocy.

Regulacja była "taka sobie" w kompaktach.

Ukryta Zawartość

swoją drogą ciekawe ile osób ma w PL :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Stary Audiofil,

Łącznie ze mną? :-) też mieszkam w Warszawie.

A tak serio to nie rozumiem czemu tak się podmiecacie Linnem. Jeden z obecnych dystrybutorów Devialeta miał topowego Linna i go sprzedał. Naprawdę dobrze go rozumiem. devialet gra wręcz bajecznie- jak na razie każdy kto go słuchał u mnie zaliczył opad szczęki. Wg mnie cena/jakość oferowana przez Francuza jest bardzo dobra. Choć samo urządzenie do tanich nie należy. Na koniec: odtwarzanie plików wireless jest zdecydowanie najlepszej jakości niż po kablu!!!

z jakimi kolumnami polecasz go łączyć?

przepraszam czy to ktoś z Was?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Nie reprezentuję firmy Upper Audio. Jestem po prostu bardzo zadowolonym klientem. :-)

Firma Devialet łączy swoje urządzenie z różnymi markami. W ich salonie w Paryżu gra on z Magico. Ostatnio na Audio Show w Niemczech podobno grał z Wilson Audio Sophia, Łączą go też z JM Lab Utopia. Generalnie z najlepszymi markami.

Ostatnio z Devialetem byłem na odsłuchu Avalonów Indra i MBL. I grało baaaardzo fajnie. :-)

W domu słucham z Peak Consult Empress (wcześniej miałem Thiele) i jestem po prostu zakochany w tym połączeniu.

Ogólnie Devialet jest ultra przezroczysty (bynajmniej nie jest ostry!!!) i np: nie łączyłbym go np: z elektrostatami typu Martin Logan albo z jasnymi kolumnami. Wybierałbym raczej miękkie kopułki. Dla kolumn ciężkich do wysterowania (MBL, Wilson Sasha) najlepiej jest mieć 2 Devialety. Ale tej nirwany to jeszcze sam nie osiągnąłem. :-)

Ponieważ każdy swoje uszy ma polecam odsłuch w warunkach domowych.

Ja słuchałem tego: Audio-GD Reference 10.2

Ukryta Zawartość

Nie mam takiego doświadczenia audiofilskiego jak większość użytkowników tego forum. Jestem prostym realizatorem dźwięku i od 25 lat pracuje w tym zawodzie. Może inaczej słyszę... ale nić tak przeźroczystego w życiu nie słyszałem. Zobacz jak to jest zbudowane. Absolutny brak kompromisów... Zresztą pewnie sam poszukasz w sieci opinii o Audo-GD, dla mnie to jest faktycznie urządzenie referencyjne :)

post-45171-0-57073800-1346237978_thumb.jpg

post-45171-0-75224600-1346238021_thumb.jpg

post-45171-0-94500300-1346238030_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Groh imponuje wykonaniem zgadza się. Wcześniej miałem Xindak DAC-20 w środku wygląda również jak milion dolarow 4 trafa zaekranowane itd choć trochę mniej rozbudowana droga sygnału niż w tym Audio-GD. Xindak grał znakomicie wiele przetworników w podobnej cenie przebił aż trafiłem na Calyx 24/192 który w środku ma 1/10 tego co Xindak a zagrał w wielu aspektach lepiej i choć dziwnie się czułem zmieniając piękny klocek na niepozorne pudełeczko to jednak nie było odwrotu najważniejsze jak gra. Bardzo chętnie posłuchałbym tego Audio-GD ale chyba to nie będzie możliwe.

Nie reprezentuję firmy Upper Audio. Jestem po prostu bardzo zadowolonym klientem. :-)

Firma Devialet łączy swoje urządzenie z różnymi markami. W ich salonie w Paryżu gra on z Magico. Ostatnio na Audio Show w Niemczech podobno grał z Wilson Audio Sophia, Łączą go też z JM Lab Utopia. Generalnie z najlepszymi markami.

Ostatnio z Devialetem byłem na odsłuchu Avalonów Indra i MBL. I grało baaaardzo fajnie. :-)

W domu słucham z Peak Consult Empress (wcześniej miałem Thiele) i jestem po prostu zakochany w tym połączeniu.

Ogólnie Devialet jest ultra przezroczysty (bynajmniej nie jest ostry!!!) i np: nie łączyłbym go np: z elektrostatami typu Martin Logan albo z jasnymi kolumnami. Wybierałbym raczej miękkie kopułki. Dla kolumn ciężkich do wysterowania (MBL, Wilson Sasha) najlepiej jest mieć 2 Devialety. Ale tej nirwany to jeszcze sam nie osiągnąłem. :-)

Ponieważ każdy swoje uszy ma polecam odsłuch w warunkach domowych.

Co do Devialeta,to mogę tylko potwierdzić,że urządzenie jest znakomite,gościłem je u siebie,przez ostatnie dwa tygodnie :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.