Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor Infokus czy View Sonic

dezet4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie a zwłaszcza zwolenników projektorów w kinie domowym.Obserwuje to forum i przychylam się do opini,że kino to przedewszystkim na pierwszym miejscu obraz.W związku z tym mam pytanie związane z zakupem używanego projektora.Mam do wyboru Infocus LP530(jas.2000 kontrast 400) i View Sonic PJ500(jas.1200 kontrast 300).Który z nich lepiej sprawdzi się w domu.Z góry dziękuję za opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/9651-projektor-infokus-czy-view-sonic/

Nie znam tych projektorów. Ale zawsze ten z większym kontrastem. Jak na kino domowe to 400:1 to nadal nie zadużo.

Jeśli to naprawdę okazja to bierz, ale jeśli nie to rozgladnij sie za czyms lepszym.

Adam

Jak taka nadmierna jasność (2000) objawia się przy oglądaniu w domu.Czy jest możliwe zmniejszenie mocy lampy(np.poprzez zamianę na inną słabszą).Mam świadomość,że te pytania są trochę na zasadzie kombinowania,ale może wasze odpowiedzi pomogą innym kinomaniakom(projekcyjnym oczywiście).

Wysoka jasność jest istotna w projektorach do prezentacji (nie zawsze pomieszczenie jest w pełni zaciemnione).

W tych projektorach rzeczą drugorzędną jest precyzyjne odwzorowanie kolorów, kontrast czy ilośc wyświetlanych linii video (nie mylić z rozdzielczością) - w końcu sygnał do nich doprowadzany to najczęściej sygnał z komputera.

Nie kazdy projektor do prezentacji jest zły do kina.

Mój poprzedni projektor - nec 440 był bardzo fajnym projektorkiem - 1000ansi i kontrast 400:1, wyświetlał 520 linii video - bardzo fajne kolorki i wogóle bardzo pozytywny model.

Natomiast 2000 ansi z niedużej odległości da Ci przypuszczalnie szarości zamiast czerni, nienaturalne kolory, mocno rozjasnione pomieszczenie z kinem i hałas (taką "żarówę" trzeba wydajnie chłodzić) ale nie ma reguły, moze być wszystko ok. najlepiej sprawdzic samemu. co do zmniejszenia jasności na rzecz kontrastu to moznaby było pomyśleć o filtrze szarym, ale napewno ktos lepiej z tym obeznany Ci napisze.

Adam

Dziękuje wszystkim serdecznie za wpisy.Do --> MIM(a)? faktycznie licytuje tego Infokusa,ale chyba to zły wybór,może nie wygram:) lecz jeśli już to trudno,może nie będzie tak żle(martwi mnie ta jasność 2000).Za pożno przeczytałem uwagi kolegi chyba Melomana odośnie cech domowego projektora.Mógłbym jakoś zebrać ze 3tys.i kupuć nowego Panasonica PT-AE 200-bo na wyższy model nie zbiorę kasy.Generalnie jestem zwolennikiem stereo i ten system chcę wykorzystać do projektora,może pózniej coś innego.Jak sobie pomyślę jak ludzie traktują słowo KINO i jaki sprzęt za tym słowem stoi to mnie głowa boli.Jedynie projektor może dać przedsmak tego co przeżywamy w kinie.Nie zależnie od nagłośnienia.Wiem jakie są walory dziwięku przestrzennego ale czasami jest to przerost formy nad treścią.Niech żyje stereo i projektory.

Dziękuje wszystkim serdecznie za wpisy.Do --> MIM(a)? faktycznie licytuje tego Infokusa,ale chyba to zły wybór,może nie wygram:)

Nie , cos tu nie gra żeby ten projektor / 28 h na lampie / poszedł na cenę

trzykrotnie mniejsza niz nowe na Allegro , wogóle dziwny ten gosc co go sprzedaje

lokalizacja USA ? a w gg canada ?cos tu nie gra i do tego 'na stażu ' na allegro

poza tym jego transakcje kupna i sprzedarzy na allegro ? - ja dal bym spokój

i jeszcze chce wpłate na konto?

z projektorami to jest tak:

jeżeli projektor ma wysokie ANSI to oglądanie w zaciemnionym pomieszczeniu staje się kłopotliwe. jest po prostu za jasno... żarówa działa za mocno.... antidotum na to jest oglądanie przy normalnym świetle dziennym. tyle, że wtedy kolory wyglądają nie za ciekawie....

>>dezet4

bardzo mnie cieszy Twoje myślenie. że nie dasz się zwodzić trendom i modom. że ignorujesz wszelkie "okazje" i "promocje". ze z daleko omijasz gazetki sklepowe...

jeżeli masz już sprzęt stero, a zwłaszcza lepszej klasy to jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zakup projektora. jeżeli potem uznasz, że dzwięk z dwóch kanałów Ciebie nie satysfakcjonuje można kupić zestaw wielokanałowy.

w KD jeżeli chodzi o generowanie obrazu projektory nie mają alternatywy. całe te plazmy, lcd z przekątnymi 60 cali to śmiech, a nie kino. na tym to można sobie obejrzeć Wiadomości.

nie mówiąc już o cenie. nie słuchaj, że nie ma dobrych projektorów w cenie do 10 tys. zł. Nowy Hitachi, które niedawno widziałem, niestety krótko, przentuję klasę, którą jeszcze do niedawan miały projektory w cenie do 30 tys. zł... no i te 25 dB...

oj, chyba wkrótce siostrzeniec ucieszy się z mojego HS-1...

Postanowiłem kupić Panasonica PT-AE200.Jak na początek przygody z kinem w domu nie widzę lepszej możliwości(za 3,1tys.zł-nowy).Wiem,że jest model 300 i 500 o jeszcze lepszych parametrach,ale jak się rozglądałem wśród używanych projektorów w tej cenie to model 200 i to nowy jest(będzie eXtra).To właśnie dzięki Waszym opinią na Tym Forum wiem czego chcę i co będzie na ten czas najlepsze-dziękuje.--->Meloman rozważałem też zakup HS1 za 2,7tys.z nową lampą,ale chyba Panasonic PT-AE 200 będzie lepszy??.Jak wszysto uruchomię dam znać.Pozdrawiam Zbyszek.

wg mnie HS-1 i AE-200 to porównywalne modele. kupiłbym Panasa z jendego powodu. Ten Sonika obłsuguje odtwarzacz DVD i komputer poprzez nietypowe wejście tzw. PJ Multi.

projektor HS-1 nie ma typowego wejścia komponent, ani typowego wejścia komputerowego RGB, tzw. D-Sub 15 pinowy.

aby korzystać z dobrodziejstw sygnału komponent i to z progressiv scanem musiałem zamawiać specjalne kable, które do końcówki PJ-Multi produkuje tylko Sony. ich zakup to była dla mnie prawdziwa droga przez męklę, o czym pisałem już na tym forum. tych kabli nie kupisz nawet poprzez Sony Poland. trzeba je zamawiać bezpośrednio z zagranicy. raz jedne z tyhc kabelków widziałem na Allegro. Te kable mają oznaczenie Sony HIC-30 oraz Sony HIC-40.

poza tym Panas słynie, że jako jeden z nielicznych producentów dodaje wejście Euro. dzięki temu może podłączyć do projektora tuner SAT, magnetowid lub zwykły TV.

i to co jest kapitalne w tej sprawie to, że dostajesz za 3000zł namiastkę prawdziwego kina. w tej cenie nie kupisz nawet 32 calowego telewizora!

a przypadku projektora mówimy o rozmiarach obrazu o podstawie od ok. 1,50 do nawet 2,50 albo nawet i 3,00 podstawy! ja mam w domu obraz o podstawie 1,75m (przekątna około 100 cali).

kiedyś u Znajomego zmierzyłem jaką wysokość ma obraz o formacie kinowym czyli 2,35:1 na telewizorze, któzy nie wiem dlaczego wszyscy nazywają "panoramicznym"

otóź - ok. 25 centymetrów więc o czym my w ogóle mówimy!

jestem przekonany, że nie będziesz załował wydanych pieniędzy a opad kopary w pierwszych dniach gwarantowany!

ja Hitachiego widziałem krótko, ale wg mnie generował lepszy obraz niż Panas AE-500

w jakiej specyfikacji jest napisane, że ten Hitachi ma kontrast tylko 800:1?

wszędzie jak byk stoi 1200:1

zresztą na te cyferki trzeba baaaardzo uważać, bo producenc mają swoej sposoby wyliczenia tej wartości

A co było lepsze w obrazie od Panasa? Mam już mętlik w głowie - najpierw Panas, potem Sharp 201, teraz znów Hitachi. Kupię któryś z nich a potem będę żałował, że nie inny. ( a forsa tylko raz do wydania) :)

Mim, ty się nie pchaj w tę Orkę 200 - ma obraz duuużo gorszy od PTAE500 - wydasz pieniądze i jeszcze będziesz sfrustrowany - chociaż długie czekanie na projektor też frustruje. Ja tak czekam od kiedy zobaczyłem JVC21D-ILA w akcji, ale nie stać mnie na niego. W końcu wkurzyłem się i kupiłem telewizor i wreszcie mam co oglądać. Kiedy wreszcie kupię projektor (może Panasonik wypuści lepszą 500), sprzedam telewizor, kupię mniejszy i na nim będę oglądał wiadomości, a na beamerze - filmy o przekątnej 100 cali!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.