Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 1 czy się opłaca?

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam okazję kupić do pokoju 12m2 nowe kolumny Dali Ikon 1 (nie z serii mk2 więc chyba to jest mk1 :P) w cenie 1700zł. Teraz pytanie, czy opłaca się wziąć starszą serie i w takiej cenie? Nowa para Ikon 1 mk2 to 3200zł. Za mk1 przemawia bas reflex z przodu a to dość problematyczne pomieszczenie i raczej kolumny trzeba dosunąć blisko ściany. Nie udało mi się znaleźć informacji na temat różnic w brzmieniu między seriami. Charakter Dali jest tym ogólnie czego szukam tylko zastanawiam się czy w niższej cenie można wyszukać coś co będzie podobne. 1700zł to dość dużo i taki max bym powiedział.

https://www.audiostereo.pl/topic/96502-dali-ikon-1-czy-si%C4%99-op%C5%82aca/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przyzwoitą ceną za Dali Ikon MK2 byłoby raczej jakieś 2800, a za takie które wyszły już z produkcji to połowę ceny nowszego modelu. 1400 to maksimum. Za takie pieniądze znajdziesz coś lepszego z kolumn używanych.

Ogólnie nie chce bardzo inwestować do tego pomieszczenia. Poczytałem trochę o Koda K-2000B i jestem skłonny je nabyć pomimo loga :P W grę wchodzą jedynie nowe kolumny. Wzmacniacz będzie używany ale to będę się zastanawiał po nabyciu kolumn.

Witaj,

jeśli kolumny są fabrycznie nowe, to cena nie jest najgorsza. Podaj jednak proszę z jakim wzmacniaczem kolumny będą współpracowały oraz jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wzmacniacz dopiero dokopię pod kolumny które ostatecznie wybiorę. Jeśli chodzi o muzykę to Blues, Rock lata 50, 60, 70, 80 (Pink Floyd, Led Zeppelin, Clapton, Bonamassa, Beth Hart, Joplin, Hendrix itp.) Szukam kolumn które do 1500zł będą taki best-buy). Lubię punktowy dynamiczny bas i ciepłą scenę. Myślałem o Mordaunt-Short Aviano ale przerażającym okazało się jak ta marka jest nieznana i ciężko dostępna w Polsce. Sam miałem avant i były całkiem niezłe. Ogólnie od ilości sprzecznych opinii i tych wszystkich kolumn na rynku można dostać zawrotu głowy. Zapomniałem że jeszcze w grę ostatnio wchodziły Chario ale podrożały więc odpadają :P

Jedyne co mnie martwi przy wyborze Dali Ikon (szczególnie pierwszej serii), to jasna, czasami ostra prezentacja góry pasma. Taka charakterystyka kolumn w połączeniu ze starszymi nagraniami, które często mają tendencję do agresywności szczególnie w średnicy i górze może powodować niezbyt komfortowe odsłuchy. W Twojej sytuacji szukałbym kolumn o znacznie łagodniejszej charakterystyce. Moim zdaniem lepszym wyborem byłyby np. Epos Epic 1, Kef Q100, Rega RS1.

Dali Ikon sprawdza się dobrze ze stosunkowo drogimi, łagodnie i ciepło brzmiącymi wzmacniaczami w systemach w których szukamy dobrej szczegółowości.

Jeśli masz możliwość, serdecznie zapraszam Cię do salonu. Proponuję odsłuch wielu konstrukcji oraz konfrontację z Dali Ikon (niestety mamy na stanie już tylko najnowszą serię MK2, jednak sam charakter brzmienia będzie podobny).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Polecono mi kolumny mistral blow III i moge je miec w cenie 1600zl nowe ze sklepu. Podobno wybitne kolumienki. Słuchał ich ktoś? Podobno lepsze od Chario Silhouette 300. Prosze o szybką konkretną odpowiedź gdyż nie wiem czy kupować jutro czy nie. Puki co mogę zrezygnować.

Tutaj są za 325 euro razem z transportem

Czyli 1325 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W sumie nie za wiele można się dowiedzieć o tych mistralach. Orientuje się ktoś gdzie można by dostać głośniki Koda K-500S albo K-2000B? Dzwoniłem po sklepach które znalazłem na ceneo ale już nie są możliwe do zamówienia. Jedynie K-5200 ale nie wiem jaka różnica między tymi kolumnami. Model K-5000S ma mod Nela i był kolumną najlepszą do 2000zł po tuningu a z tego co widzę k-5200 nie doczekał się puki co.

brałbym dali ikon. mam je u siebie i nie zgadzam się że są ostre, może yamaha gra tak ciepło. mistrale to chińszczyzna która niektóre modele stylizuje na b & w. jak zwykle najlepszy jest odsłuch. kody też nie słuchałem ale wątpię że są lepsze niż dali

Ukryta Zawartość

masz tu ikonki za ok 1700zł para.

Ukryta Zawartość

Ikon 1 to mocno rozjaśnione brzmienie z malutkim basikiem. Wedlug mnie nie nadają sie do pracy w stereo tylko jako tyły do kina. Nie wyobrażam sobie jak je by trzeba było zamulić, żeby to wyrównać. Natomiast te małe Mistrale BOW-III są znakomite bez dwóch zdań. Grają w stylu małych Spendorów. Muzykalność wybitna i grają wszystko bo są dość szybkie. Nie znam lepszych kolumn do 2000zł.

Patrząc kategoriami , za pół ceny , to zawsze się opłaca :)

Ale Twoje oczy skierowałbym na używane Tannoy M2 po tuningu , są na All... za 650 zł .

Mam M1 po modzie :)

Tofik01

Właśnie się teraz nad nimi zastanawiam. Zacząłem od dużej kwoty ale dochodzę do wniosku że nie opłaca mi się pchać do tego pokoju droższych kolumn. Skłaniam się ku używanym podzespołom w dobrej cenie i jakości.

Znalazłem:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Myślę że można by się było trochę potargować tylko pytanie o które. Znalazłem jeszcze Kef Q1 ale dość skrajne opinie o nich przeczytałem.

zapomniałem o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale cena jakaś wysoka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa oferta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za pół ceny.

Ukryta Zawartość

Jakimś cudem udało mi się znaleźć ostatnią parę kolumn Koda K-5000S i na nie padł ostateczny wybór. Nowe kolumny ze sklepu za kwotę 520zł. W niedalekiej przyszłości planuję poddać je modyfikacji by Neel. Teraz potrzebny będzie dobry wzmacniacz do napędzenia i tu pytanie co polecacie? Troszkę powertowałem internet i pojawiły się opcje takie jak Rotel 01 (może jakaś starsza seria jak 820BX lub 9xx? ), Cambridge 540, Musical Fidelity E1 może mała chińska lampka? Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wydaje mi się że takie tanie lampowe wzmaki to może być bubel. Będę wdzięczny za poradę.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.