Skocz do zawartości
IGNORED

a co myślicie o Ancient Audio ? Miał ktos z tym sprzętem do czynienia ?

Gość Plotka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość andrea29 -> Adam

(Konto usunięte)

Miałem na myśli jakość obróbki "grobowców", no i sam materiał.

Pilot do tego był - delikatnie mówiąc - taki sobie. Mnie nie zachwycił - takie lepsze siermiężno - warsztatowe wykonanie. Po co ? Klasy to nie dodało.

Szczegółom wykonania kolumn nie przyglądałem się - siedziałem za daleko i było ciemnawo. Właściwie ze stwierdzeniem, że dźwięk był "taki sobie" - po zastanowieniu się generalnie mogę się zgadzić,bo skoro jeśli "nie załapał się" do moich 5-6 "wyróżnień" na poziomie "interesujących i b.db.", bo - jak wielokrotnie pisałem na tym forum - klasę pokazał Akkus.

W takim kontekście zgadzam się, że dźwięk AA na AS 20003 był "taki sobie +", bo tylko taki sobie to trochę - wg mnie - za sroga ocena. Wziąłbym też poprawkę na ogólne warunki odsłuchu i miejsce, gdzie udalo mi się usiąść. Fakt,: sala była pełna i - o dziwo - ludzie dość długo w niej przebywal. Też zasiadłem, ale "klasy" brzmienia, nie uświadczyłem. Czyli nie była to rewelacja, jak - ogólnie - całe ub. roczne AS.

A wracając do mego pytania wyżej ...?

Gość marcin do adama

(Konto usunięte)

No właśnie Adamie. Jak to jest, że tyle mankamentów ma sprzęt, jest niezmiernie drogi, do tego kiepsko gra a firma prosperuje. Co więcej, okupuje ostatnie numery kolorowych czasopism reklamowych. Osobiście za kolumny AA nie dałbym przysłowiowych 5 złotych. Niby szczytowy model, audiofilski i drogi a głośnik basowy żywcem wzięty z Car Audio zaś średnica Audaxa o średniej jakości. O wysokotonowym nie wspomne.. Obudowa to zwykła, przeciętna, nie bardzo wysmakowana stolarka. No tak...liczy się brzmienie :). W prosperowaniu takich firm objawia się w najczystszej postaci audiofilska głupota i umiejętność wykorzystania tego przez ich właścicieli. Też zamierzam tak kiedyś zrobić :)

Co do wzmacniaczy nie powiem złego słowa, poza tym, że podrożały o 140% od jakiegoś czasu...

Lektor gra bardzo cieniutko. Odsłuchiwałem go w różnych konfiguracjach a także u siebie. Niewiem, jak tej klasy cenowej CD może mieć tak płaski dźwięk. Przestrzeni praktycznie nie ma.

Ale jest LAMPKA w środku :) a to dla jej zwolenników ma przednie znaczenie.

Właściwie ten cały Lektor to po prostu gotowy moduł CDM 12 Pro (z przetwornikiem na pokładzie) uzupełniony tylko przez producenta o skromny stopień analogowy oparty na lampce ,no i oczywiście co najważniejsze designerski wygląd!

Co do opini na temat jego dźwięku przychylam się do Marcina.

A tak swoją drogą to wielu producentów umie zadziałać klientom na wyobraźnię,stworzyć otoczkę czegoś magicznego wokół swoich produktów.Dlaczego np takich emocji nie wzbudza jakiś Arcam czy inny tego typu z podobnej klasy cenowej.Czyżby wygląd i lampka???

a co sadzicie o systemie Galaxy? slyszalem to na AudioShow i powiem szczeze - nie dalbym za to 5 tys. a co dopiero 50. moze sie nie znam, albo jakos zle trafilem ale bylem strasznie zawiedziony brzmieniem tych "kamieni".

Marketing, po prostu dobry marketing i public relations. Mozna stworzyć całą kategorię sprzętu pod nazwą "the most overrated hi-end components".

Pzdr.

No tak -sprytu prowadzącemu odsłuch odmówić nie można.To był chyba właściciel?Czułem atmosferkę w stylu- spotkanie Amway.Jeśli ktoś się umie w taki sposób sprzedać to wypada mu tylko pozazdrościć umiejętności,a współczuć nabywcom.Całe szczęście że nie wszyscy są podatni na omamienie.

Jeśli ktoś chce naprawdę przekonać się o znakomitej jakości sprzętu ze stajni Ancienta, niech weźmie śrubokręt do ręki i zajrzy do środka. I niestety widok jest żałosny. Nie wiem, kto to montuje, wygląda tak, jakby robili to praktykanci z technikum wieczorowego. No i teraz pytanie: czy to ma jakiś wpływ na dźwięk? Z pewnością. Facet prowadzący tę firmę (ten w kapeluszu) uwielbia wymądrzać się, teoretyzować, a od początku swej działalności nie zrobił nic, żeby poprawić jakość swoich wyrobów. A szkoda, bo mogłaby być to druga (obok CSR) firma w Polsce, produkująca sprzęt naprawdę wysokiej klasy. Tak czy inaczej ja nie znoszę Single Ended Triode, szczególnie na 300B. Sprzęt bez jaj.

Na wystawach są najczęściej paskudne warunki odsłuchowe i myślę że nie wskazane jest mówić że ten sprzęt jest b. mało wart. Posłuchać go najlepiej w odpowiednich warunkach

i wtedy wskazane jest wydawanie sądów.

Gość marcin do barbie

(Konto usunięte)

Jak dobrze spotkać kogoś zza płotu... Trochę mnie zdziwiło, że słuchając klasyki, która jest bardzo wymagająca dla sprzętu, nie odczułeś dyskomfortu. Jednak to kwestia konfiguracji, pomiesczenia itd itp...Sam odsłuchiwałem u siebie temu Lektora IV i Integrę Na 300B. Wzmacniacz bardzo mi się podobał a jego 8W w zupełności wystarczyło moim kolumnom. CD jednak się rozczarowałem. Mojego zdanie podzieliło dwóch wytrawnych audiofilów więc myślę, że jest dość wiarygodne. CD jest przyzwoite ale cena za tę jakość zupełnie nie ta. A przede wszystkim braki ujawniały się na Beethovenie i Mahlerze... Jednak tak jak wspomniałem - kwestia konfiguracji - nie wszystko dobrze gra ze wszystkim. Jeśli masz ochotę zapraszam na mały odsłuch do mnie.

Co roku na Audio Show jest to jeden z lepiej brzmiących systemów. Raczej trzeba to kupować w całości, nietety najtańszy zestaw to ponad 30 tys.

Popieram. Może i wokale są cieplutkie, lepiące i wciągające, ale jak dołoży się tylko trzy instrumenty więcej, to zaczynało się to gubić. Tej spalonej lampki nie widziałem, ale i to mnie dziwi, że potrzeba do tego tylko mocniejszej muzyki.

No taak. Obudowa największym problemem polskich producentów. To chyba juz nasza narodowa tradycja. Niektórzy pewnie pamiętają. Trudności obiektywne, brak sznurka do snopowiązałek, knowania imperialistów, itp. a podobno czasy sie zmieniły.

nie sformulowal tylko przeprowadzil badanie. Poza tym nie 80...Wazne jest tez do jakiego konkretnego miejsca sie te badania odnosily.

Ale czego ja w sumie wymagam, zeby zwykla parszywa glista naukowcem zostala? Nie, ale zeby przynajmniej co pisala wiedziala:)

ech...gdybym tylko Cie dopadla w moja rece...marny Twoj los. Jesli dalej bedziesz przeginac wysile sie i zlokalizuje Cie, dobrze wiesz ze jest to mozliwe.

A na forum warujesz teraz non-stop a nie tylko przegladasz aby jak to okreslasz "posmiac sie". Jeszcze pare takich wpisow i admin Cie zablokuje, chcesz tego?

Gość Tuba -> yezu

(Konto usunięte)

A co jest gorsze Twoim zdaniem: zrobienie wzmaka za 2 tys. i próba sprzedaży za 20 tys., czy zrobienie wzmaka za 500 zł, próba sprzedania za 3 tys. i jeszcze nazwanie tego bezczelnie hi-endem? Pzdr.

No dobra, ja słuchałem Lektora II - to było w zeszłym roku, sprzętem towarzyszącym były referencyjne kolumny KEF'a (ok. 80000 zł) i lampowe monobloki Delta Studio (25000). I - niestety - zestaw ten miał słaby punkt, a mianowicie Lektora. Z tą swoją JEDNĄ lampką na wyjściu kompletnie nie dał rady wysterować tego potężnego zestawu. Podobno późniejsze wersje Lektora (III, IV) są pod tym względem lepsze. Ale mi wystarczy to, co słyszałem i co wiem, a mianowicie to, że AA buduje swoje zestawy tak, by dobrze grały same ze sobą. Dramat zaczyna się wtedy, gdy próbuje się zaprząc Ancienty do współpracy z klockami innych marek. Inną sprawą są jakość tych wyrobów i design (a właściwie kompletny ich brak).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.