Skocz do zawartości
IGNORED

Głównie stereo rozszerzone o ampl. kina domowego

jacek1914

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Proszę o pomoc o konfigurację systemu przede wszystkim grającego przynajmniej przyzwoicie w stereo ( wzmacniacz ) z wyjściem na preout , który umożliwiłby wpięcie po w/w jakiegoś przyzwoitego ampiltunera KD. Nieistety jestem również limitowany wielkością sprzętu tzn najlepiej w wersjach slim, szczególnie jeśli miałoby to dotyczyć amplitunera. Kwota, którąchcę przeznaczyć na : wzmak + ampli do 5T PLN.

Z marek, które mnie interesuję to :( Denon PMA-1510AE; Marantz PM7004; Pioneer A-30-K; może jakaś Yamaha 1000 lub Cambridge Audio z serii Azur 651 lub 651A jeśli chodzi o wzmacniacze ), natomiast nie mam bladego pojęcia jaki wybrać do tego ampli. Chciałbym dodać, że wolałbym zestaw monofirmowy ;-). Dobrze, byłoby mieć możliwośc odtwarzania również po sieci przy uzyciu ampli. ...i jeszcze jakieś usb po iPod :-).

p.s. jeśli już padną jakieś propozycje w w/w BŁAGAM o jakieś sugestie dot. kolumn. ( salon 35 m2, sprzęt w narożniku, raczej max. rozbudowa do 5+1 )

p.s. aktualnie gram na yamaha ax590 + ampli pioneer asx 511 + cd yamaha + bd LG. Kolumny takie sobie, kilkuletnie Eltaxy Discovery 5+1 , a wiec raczej mocno budżetowo.

Pozdrawiam i z górki dziękuję za nawet najskromniejsze podpowiedzi

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Oj , na razie wszystko mieszasz ,twój nowy amplituner ma mieć wyjście pre - ot wielokanałowe , a nie wzmacniacz stereo .

Obecny twój ampli nie ma wyjścia wielokanałowego , ale podłącz go TYMCZASOWO do " zwykłego wyjścia " i zapoznaj się spokojnie z treścią linków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przypadek z twoim obecnym amplitunerem :

Ukryta Zawartość

Edytuję : , ale coś nie widzę w twoim ampli " oddzielnego wyjścia pre - out L R , może można skorzystać z VCR / DVR OUT ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy niezbyt wysokim budżecie polecam układ jaki stosowałem z powodzeniem nawet do obsługi BD.

Dwa wzmacniacze stereo jeden na przód jeden na tył, subwofer zasilany z BD bezpośrednio. Wzmacniacz stereo z przodu zasilany z wyjść STEREO z BD a nie 5.1 w ten sposób można minąć centralny. A to wszystko ze źródeł BD- DUNE która ma wejścia USB, sieć itp, a do muzyki CD... można kiedyś dokupić dobrego DACA.

Zwykle w ampli powielane są dekodery z BD. Jakość w syatemch budżetowych nie wyższa a zapłącić za dublowanie funkcji trzeba. Na temat marek ani egzemplarzy się nei wypowiem bo nei znam budżetu ani tego czy to co jest ma zostać (jeśli tak to na tyły) to rtozwiązanie może dać dobrą muzykę i niezły film a w dodatku unikamy przełączania kolumn stereo-kino domowe.

W moich systemach gdzie mam KD+STEREO musiałem dla wygody zrobić inne kolumny do stereo a inne na przód KD inaczej muszę przełączać kable ine rozwiązania na tyle degradują dźwięk że zdecydowanie odradzam.

Zwykle w ampli powielane są dekodery z BD. Jakość w syatemch budżetowych nie wyższa a zapłącić za dublowanie funkcji trzeba.

Które zdekodują do analogu Audio HD , tak jak trzeba ?

to rtozwiązanie może dać dobrą muzykę i niezły film a w dodatku unikamy przełączania kolumn stereo-kino domowe.

Niezły ,film ale nie bardzo dobry .

W moich systemach gdzie mam KD+STEREO musiałem dla wygody zrobić inne kolumny do stereo a inne na przód KD inaczej muszę przełączać kable ine rozwiązania na tyle degradują dźwięk że zdecydowanie odradzam.

Niepotrzebnie , można jedną parą kolumn , nie musisz mieć dwóch par kolumn .

Wzmacniacz stereo z przodu zasilany z wyjść STEREO z BD a nie 5.1 w ten sposób można minąć centralny

, a da się w ustawieniach BD wyłączyć centralny ?

, i wtedy pre - out z wyjścia wielokanałowego BD Front L R do wzmaka stereo INPUT VCR zasilającego fronty

, i jeszcze z BD pre-ot " stereo " do tego samego wzmacniacza stereo INPUT CD

PO co Ci zmiksowany sygnał wielokanałowy na fronty w trakcie pracy KD ( chodzi mi o Twoje połączenia które stosowałeś ) ?

Które zdekodują do analogu Audio HD , tak jak trzeba ?

Niezły ,film ale nie bardzo dobry .

Niepotrzebnie , można jedną parą kolumn , nie musisz mieć dwóch par kolumn .

, a da się w ustawieniach BD wyłączyć centralny ?

, i wtedy pre - out z wyjścia wielokanałowego BD Front L R do wzmaka stereo INPUT VCR zasilającego fronty

, i jeszcze z BD pre-ot " stereo " do tego samego wzmacniacza stereo INPUT CD

PO co Ci zmiksowany sygnał wielokanałowy na fronty w trakcie pracy KD ( chodzi mi o Twoje połączenia które stosowałeś ) ?

Nie wiem co znaczy "niezły", "bardzo dobry" ? high end na pewno nie ale nie w tym budżecie.

w stosunku do dowolnych budżetowych ampli na pewno lepszy zdecydowanie. Podaję to co miałem.

Lepszy wynik można uzyskać kupując wysoki model wzmacniacza 5.1 starego bez dekoderów i hdmi a wyjścia stosować analogowe z BD, które dają dekodowane HD Audio w niektórych odtwarzaczach.

Na fronty tylko sygnał stereo bo nie miałem wtedy centralnego 2p+ 2t + sub (4.1) teraz mam inne rozwiązania ale to się bardzo dobrze sprawdzało.

A odnośnie kolumn z mojego doświdczenia wynika że MUSZĘ mieć oddzielne kolumny do kina (przy ampli 5.1) i oddzielne do stereo jeśli chcę mieć wysoką jakość stereo. albo przepinać kable NIE MA ALTERNATYWY.

A odnośnie kolumn z mojego doświdczenia wynika że MUSZĘ mieć oddzielne kolumny do kina (przy ampli 5.1) i oddzielne do stereo jeśli chcę mieć wysoką jakość stereo. albo przepinać kable NIE MA ALTERNATYWY.

Jesteś w błędzie , rozwiązanie jest proste , jeśli chcesz wiedzieć dokładnie to zapoznaj się z linkami , które zamieściłem , w skrócie powiem Ci , że cały " zwód " w połączeniu KD + Dobre stereo , ( ampli wielokanałowy + wzmacniacz zintegrowany stereo ) i jedna para kolumn frontowych , polega na tym iż źródło dźwięku stereo puszczasz bezpośrednio analogiem do wzmacniacza stereo pod wolne gniazdo np . INPUT CD , i tak przykładowo : odtwarzacz DVD cyfrowym do amplitunera wielokanałowego , a z tego samego DVD analogiem do wzmacniacza stereo np . CD , można podłączyć bezpośrednio do wzmaka stereo odtwarzacz CD np. do gniazda INPUT TAPE , tuner do INPUT Tuner itd.

Do odsłuchu stereo nie jest potrzebna i druga para kolumn , a jak skonfigurować KD w takim połączeniu i jak podłączyć wzmacniacz do amplitunera to odsyłam do lektury .

Na fronty tylko sygnał stereo bo nie miałem wtedy centralnego 2p+ 2t + sub (4.1) teraz mam inne rozwiązania ale to się bardzo dobrze sprawdzało.

, ale mogłeś dać na fronty sygnał stereo i oddzielny sygnał dedykowany do KD , wykorzystując do tego dwa wejścia w wzmacniaczu stereo i w zależności czy słuchacz czy oglądasz zmieniać selektorem wzmacniacza stereo sygnał dedykowany do stereo i do KD .

Lepszy wynik można uzyskać kupując wysoki model wzmacniacza 5.1 starego bez dekoderów i hdmi a wyjścia stosować analogowe z BD, które dają dekodowane HD Audio w niektórych odtwarzaczach.

, a jeszcze lepszy wynik można uzyskać kupując wysoki model wzmacniacza 5.1 starego bez dekoderów i z HDMI i puszczać po LPCM

analogowe z BD, które dają dekodowane HD Audio w niektórych odtwarzaczach.

, a słyszałeś o dawaniu " Core " na analogowych wyjściach BD przy dekodowaniu Audio HD ? . Źle by było gdyby pytający natknął się na Core , a nie wspomnę o słabym DACu w odtwarzaczu .

Użytkownik fxx dnia 20.08.2012 - 21:23 napisał

Jesteś w błędzie , rozwiązanie jest proste , jeśli chcesz wiedzieć dokładnie to zapoznaj się z linkami , które zamieściłem , w skrócie powiem Ci , że cały " zwód " w połączeniu KD + Dobre stereo , ( ampli wielokanałowy + wzmacniacz zintegrowany stereo ) i jedna para kolumn frontowych , polega na tym iż źródło dźwięku stereo puszczasz bezpośrednio analogiem do wzmacniacza stereo pod wolne gniazdo np . INPUT CD , i tak przykładowo : odtwarzacz DVD cyfrowym do amplitunera wielokanałowego , a z tego samego DVD analogiem do wzmacniacza stereo np . CD , można podłączyć bezpośrednio do wzmaka stereo odtwarzacz CD np. do gniazda INPUT TAPE , tuner do INPUT Tuner itd.

tak ale wtedy front wzmacniacza KD nie ma obciążenia na wyjściach kolumnowych co według mnie przy dłuższej eksploatacji nie jest korzystne.

, a jeszcze lepszy wynik można uzyskać kupując wysoki model wzmacniacza 5.1 starego bez dekoderów i z HDMI i puszczać po LPCM

tak się nie da bo nie ma na rynku tanich wzmacniaczy z górnej półki z HDMI po prostu..

Ogólnie ja podaję rozwiązania budżetowo tanie ale zgadzam się że jak się kupi KD z HDMI z górnej półki i do tego oddzielny wzmak stereo za co najmniej 5k to będzie lepiej, ale to co najmniej 10k co najmniej.

Chyba jednak w tym wątku nie o to chodzi

tak ale wtedy front wzmacniacza KD nie ma obciążenia na wyjściach kolumnowych co według mnie przy dłuższej eksploatacji nie jest korzystne.

Twoje obawy są bezpodstawne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanownych przedmówców. Zdjęcie powyżej zawiera ściankę ax590 oraz dsp 390 yamaha, którą posiadam. Nie bardzo rozumiem dlaczego nie mogę wpiąć w TEN pre out i main out włąśnie ampli. Nie ukrywam, że nie jestem wielkim specem w łączeniu tak różnych sprzętów. Dodam, że posiadałem końcówkę z procesorem KD właśnie Yamahy DSP E 390, którą wpinałem pod te wejścia we wzmaku i chodziło to nieźle. kanały stere szły normalnie, a kanały KD poprzez DSP przez preout i main out z podłączonymi tylnymi i centralnym. Tak samo chciałbym wpiąć do nowego systemu ampli KD ( z podpięciem kolumn tylko tylnych i centralnego przez preout nowego wzmaka , a fronty tylko do stereo ) Pewnie przekombinowałem z opisem, ale pewnie zrozumiecie o co mi chodzi. Nie jestem w te biegły " klocki" Dlatego proszę o radę, bo nie do końca rozumiem, dlaczego musi być odwrotnie tzn wzmak stereo ma byćłączony z ampli poprzez preout ampli a nie WZMAKA ?? . Dziękuję

link do pewnego schematu :http://www.avforums.com/forums/av-amplifiers-receivers/1261996-need-advice-yamaha-dsp-e390.html

A teraz przyjmując Twój punkt widzenia Czester :-) proszę o rozszerzenie mojej wiedzy o to JAK mam podłączyć prawidłowo posiadany wzmak Yamaha ax590 w aktualnie posiadany ampli KD Pioneer asx 511. Pisałeś o wejściu OUT REC CD - R TAPE MD oraz VCR / DVR OUT w ampli KD, którym wejściem/wyjściem ze wzmaka yamaszki trzeba sięw to wpiąć. Nie czaję tego za bardzo, ale się STARAM ;-)

Rozumiem, że podobny schemat miałbym zastosować w nowym zestawie ampliKD + wzmak stereo. ??

Ukryta Zawartość

bo na podstawie połączeń w tym linku nie bardzo wiem. ( rozłaczyć trzeba mostki w preout/mainout?), czy wpinać siędo ampli po aux ??

Jest jeszcze jedna sprawa, swego czasu brałem pod uwagę ampli KD Yamaha RX-A 2010, który miał bardzo dobre recenzje w audiovideo z ub. roku również w odsłuchu stereo, gdzie ponoć brzmiał świetnie. Co sądzicie o tym jednoklockowym wyborze ? ( ma pewne rzeczy , którymi jak pisałem byłbym zainteresowany m.in. sieć ) byłaby to decyzja najprostsza i raczej najmniej skomplikowana jeśli chodzi o łączenie ??

Pozdrwiam i dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

dla muzyki najważniejsze jest aby CD był podłączony bezpośrednio do wzmacniacza stereo.

ESP Yamahy obsługuje prologica a nie digital i jest praktycznie bezużyteczny.

jeśli chcesz połączyć KD i Stereo w jednym elemencie to tylko z wysokiej półki wzmak 5.1 bez HDMI bo tanio typu np: Denon AVC-A1, A11. lub Pioneer z tej samej ligi. można to dostać za 1.5-2k poniżej (tzn amplitunery) to w stereo poziom wzmaków za kilka stówek z allegro.

Ukryta Zawartość

Jeśli do słuchania muzyki nie używamy odtwarzacza DVD/BD, tylko odtwarzacza CD, to oczywiście do wejść CD (LR) we wzmacniaczu podłączamy odtwarzacz CD.

Ukryta Zawartość

A teraz przyjmując Twój punkt widzenia Czester :-) proszę o rozszerzenie mojej wiedzy o to JAK mam podłączyć prawidłowo posiadany wzmak Yamaha ax590 w aktualnie posiadany ampli KD Pioneer asx 511. Pisałeś o wejściu OUT REC CD - R TAPE MD oraz VCR / DVR OUT w ampli KD, którym wejściem/wyjściem ze wzmaka yamaszki trzeba sięw to wpiąć. Nie czaję tego za bardzo, ale się STARAM ;-)

Najpierw po kolei ,

OUT - to jest wyjście

INPUT - wejście

Nie można łączyć wejście z wejściem i wyjście z wyjściem . Zawsze trzeba wyjście z wejściem .

Czy w ampli ma być kabel podłączony do wejścia , czy do wyjścia ( chodzi o nasz przypadek połączenia dwóch wzmacniaczy , wzmacniacza stereo i wzmacniacza amplitunera kina domowego ) decyduje to w którym kierunku chcemy przesłać sygnał do wzmocnienia

, a w naszym przypadku musimy wysłać sygnał ( na poziomie przedwzmacniacza ) do wzmacniacza stereo , więc sygnał musi wychodzić z amplitunera , a sygnał wychodzi z wyjścia OUT i dla tego kabelkami podłączamy do OUT amplitunera wielokanałowege , a z drugiej strony INPUT do wzmacniacza stereo .

W twoim ampli nie widzę oddzielnego wyjścia stereo ( może to nazywać się także ZONE OUT ) , więc spróbuj podłączyć w jedno z gniazd OUT które wymieniłem ( zakładam , że przynajmniej na którymś z dwóch tych wyjść amplituner wyprowadza " wciąż " sygnał .

Jedno z tych gniazd wyjściowych OUT amplitunera łączysz z wzmacniaczem stereo do np. INPUT AUX ( w trakcie odsłuchu KD wybierasz selektorem wzmacniacza stereo AUX , amplituner i wzmacniacz pracuje )

Odtwarzacz BD ( lub DVD ) wyjście stereo OUT LR analogiem do wzmacniacza stereo INPUT TAPE ( w trakcie odczytu płyt stereo włączony jest tylko wzmacniacz stereo , a gdyby byłby i włączony ampli to i tak by nic się nie stało )

Odtwarzacz BD ( lub DVD ) OUT cyfrowym do amplitunera np . INPUT DVD ( w trakcie oglądania kina domowego w amplitunerze selektorem wybierasz DVD , a wzmacniaczu stereo AUX )

Odtwarzacz CD OUT L R analogiem do wzmacniacza stereo INPUT CD ( jeżeli masz wzmacniacz stereo z wejściem cyfrowym to można podłączać cyfrowo , zakładam teoretycznie ) Przy odtwarzaniu z odtw. CD też tylko włączony jest wzmacniacz stereo .

Teraz zapoznaj się jeszcze raz z linkami i ZASADAMI BEZPIECZEŃSTWA w takim połączeniu .

Rozumiem, że podobny schemat miałbym zastosować w nowym zestawie ampliKD + wzmak stereo. ??

Dobrze rozumiesz , kolega Sattik dał schemat do twego przyszłego amplitunera , który koniecznie ma mieć wyjście wielokanałowe PRE - OUT 5.1 ( pre - oznacza przedwzmacniacz , chodzi o sygnał niskopoziomowy , który trzeba wzmocnić )

bo na podstawie połączeń w tym linku nie bardzo wiem. ( rozłaczyć trzeba mostki w preout/mainout?), czy wpinać siędo ampli po aux ??

Nic w tym wzmacniaczu nie rozłączaj ( chodzi o mostki , broń Boże ) na razie tylko tyle Ci powiem bo za dużo już powiedziałem i nie zmieści się Ci w głowie .

@jacek1914

Co do zamieszczonego schematu (parę minut pracy w programiku Paint :) chodzi o to, że amplituner z DD/DTS ma zdekodować cyfrowy dźwięk z odtwarzacza, wysterować 3 kanały (SL C SR), a analogowy sygnał dla frontów (FL FR) ma przesłać [zwykłymi kablami RCA/CINCH] do wzmocnienia we wzmacniaczu stereo. Stąd w przyszłym amplitunerze potrzebne Ci analogowe wyjście 5.1 Z procesorem wyposażonym wyłącznie w Dolby ProLogic daj sobie spokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o gniazda we wzmacniaczu stereo to masz PRE OUT, czyli wyjście z przedwzmacniacza - możesz podłączyć silniejszą końcówkę mocy albo dwa monobloki [nie działa wtedy końcówka mocy wzmacniacza], oraz gniazdo MAIN IN, czyli wejście na końcówkę mocy - możesz podłączyć przedwzmacniacz, a we wzmacniaczu wykorzystujesz tylko końcówki mocy [nie działa wtedy przedwzmacniacz we wzmacniaczu]. Pomiędzy te dwa gniazda możesz wpiąć korektor graficzny, czyli sygnał jest wstępnie wzmacniany w przedwzmacniaczu, obrabiany przez korektor i wraca na końcówkę mocy. Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne.

Jeżeli zaś chciałbyś sam amplituner bez wzmacniacza, to zamiast yamahy może jednak marantz, skoro "głównie stereo"?

Bo to jest tak :

Są systemy dzielone , wzmacniacz mocy ( inaczej końcówki mocy tylko wzmacnia sygnał z przedwzmacniacza ) , a do takiego wzmacniacza jest potrzebny oddzielny przedwzmacniacz Z PRE- OUT z POKRĘTŁEM GŁOŚNOŚCI i kupą wejść .

Ten twój amplituner i wzmacniacz stereo jest wzmacniaczem zintegrowanym , czyli ma w jednej obudowie przedwzmacniacz i końcówki mocy .

Gdy rozłączysz zwory lączące pre- out ---main in to rozdzielisz sekcję przedwzmacniacza z końcówkami mocy . W miejsce main in nie wolno wpiąć BEZPOŚREDNIO ŹRÓDŁA DŹWIĘKU , BO CAŁA MOC PÓJDZIE NA GŁOŚNIKI , MOŻNA TYLKO WPIĄĆ PRZEDWZMACNIACZ .

@jacek1914

Uzupełnię Czestera. Można by z PRE OUT amplitunera wejść bezpośrednio na końcówkę mocy we wzmacniaczu MAIN IN, ale taka konfiguracja nadaje się tylko do kina, bo nie mógłbyś sterować wzmacniaczem za pomocą jego przedwzmacniacza [a to jest potrzebne do stereo]. Niektóre wzmacniacze mają elektroniczne załączenie gniazda MAIN IN, czyli gdy wybierasz wejście A/V automatycznie rozłączają przedwzmacniacz z końcówkami mocy, więc nie ma problemu tych mechanicznych zworek sprzęgających PRE OUT z MAIN IN, robi to za Ciebie wzmacniacz.

Witam

Muszę przyznać, że rozświetliliście mie szereg pojęć z problemami związanymi z pogodzeniem odsłuchu w stereo i kinie. Połaczyłem to wszystko i chodzi. Jest trochę upierdliwe ustawianie głośności na obu sprzętach, ale i tak jest super. Wielkie dzieki. A ze sprzętów przyszłościowo chyba już wybrałem : zestaw stereo slim Marantza 6004 ( cd + wzmak ) + ampiltuner KD NR 1603. Odtwarzacz BD zostawiam ten co mam czyli LG. Przekroczę budżet, ale raczej będzie ok. Jak sądzicie ?? Ew. prośba jakie kolumny polecalibyście do tego zestawu, Aktualnie posiadam jak wspominałem budżetowe Eltaxy ( z serii Universum Fronty + Surr. oraz Discovery Centr + Sub )

...o kurka ten NR 1603 ma na pre out tylko 2.1 dla trybu Multi Channel , to coś zmienia? :-)

Kup od razu wzmacniacz stereo zintegrowany Marantza , który jest " przystosowany do " współpracy z " Kinem domowym " , zdaje się najtańszy za 2500 PLN ma wejście na końcówkę mocy i przełączanie na sekcję przedwzmacniacza połączoną końcówkami mocy , lecz w tym modelu przełącznik jest z tyłu panelu ( taki mały pipek ) , nie będziesz kręcił gałami w trakcie odsłuchu KD , tylko włączysz ten pipek , a gdy słuchać będziesz stereo znowu przełączysz pipek .

Edytuję : a te slimy to Ci potrzebne bo nie miejsca ?

Lepiej pełno gabarytowe .

.o kurka ten NR 1603 ma na pre out tylko 2.1 dla trybu Multi Channel , to coś zmienia? :-)

Zmienia , potrzebne jest wyjście dedykowane Front L R .

Edytuję : tam może być na tym wyjściu zmiksowany sygnał wielokanałowy 5 . 1 do postaci dwukanałowej .

Do kwoty 3000 zl znalazłem tylko to :

Ukryta Zawartość

żadnego tam "pipka" :-) nie ma.

A slimy, tak dlatego że nie mam miejsca, jest jeszcze Pioneer z tych cienkich, ale już sam nie wiem.

Ukryta Zawartość

Czyli ten wzmak marantza oceniasz jako dobry do zrobienia całego kompleksu audiovideo?? Specyfikacja wydaje sie być ok. Przy 4om. - 2 x 100W na kanał. I z tego co pamietam to marantz robił dobre wzmaki. A co do kolumn?? jakieś sugestie?? Przepraszam, za te wszystkie prośby, ale miasteczko ( 130 000 citizens !!!! ) gdzie mieszkam ma 1 słownie jeden sklep z paraprawdziwego zdarzenia. Ze sprzetem średniej i wyższej pólki co na lekarstwo. W sieciówkach z kolei nie ma tego zo mnie interesuje. Możliwości odsłuchu interesującego mnie sprzętu są mocno ograniczone . Czy mieliście okazję słuchać gdzieś tego wzmaka ?? U mnie muza raczej jazz, rock.

Widzisz, pytanie czy TY go uznasz za wystarczająco dobry, a to już trochę wróżenie z fusów. Miasteczko gdzie mieszkasz ma pewnie w promieniu 70km jakieś większe miasto. Warto by się wybrać na wycieczkę. Nie ma co skąpić na paliwo czy bilet, bo własne doświadczenie jest bezcenne.

Co do kolumn, 2x70W [8ohm] wzmacniacza to już coś, ale ponieważ Twój salon to 35m2 to przydałyby się skuteczne kolumny, żeby zbytnio nie utrudniać wzmacniaczowi ich wysterowania. Ja bym spróbował jakieś Paradigmy, ale czy Tobie takie zestawienie by się spodobało to nie wiem.

Do kwoty 3000 zl znalazłem tylko to :

Ukryta Zawartość

żadnego tam "pipka" :-) nie ma.

Czytałem na tym forum , nie pasowało pytającemu , że jest z tyłu przełączanie , zdaje się , że to był Marantz .

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam wszystkich,

Nie chcialem tworzyc nowego watku gdyz tyczy sie on glownego tematu.

Posiadam amli HK130 oraz DVD39 tez od HK zakupilem ostatnio BLURAY Samsung BD-5300 jak sami widzidzie nie sa to zadne wzniosle sprzety ,niestety sprawa funduszy nie jestem osoba zamozna ale ucho chce cieszyc mozliwie najlepszymi doznaniami na moja kieszen:)

Jako fronty posiadam B&W 601 s2 ,centralny B&W CC6 a jako sorroundy pracuja Boston Accoustics HD5

W sypialni mam zas budzetowy wzmacniacz Cambridge Audio A1 mk3 wraz z monitorami Celestion F15

W drodze jest Marantz CD63

Podazajac za watkiem chcialem rozszerzyc zestaw KD o ten wzmacniacz CA A1mk3 ,ale trafila sie okazja kupna Audiolab 8000A za cene 550zl w stanie technicznie bardzo dobrym nie naprawianym ani nie grzebanym w srodku ,kosmetycznie pare rysek ale akurat nie w tym problem.

Pytanie czy warto kupic ten wzmacniacz i wcisnac go do calego systemu jaki posiadam? czy dozbierac jakis grosz i rozgladac sie za czyms innym....

Serdecznie dziekuje

Twój amplituner nie ma wyjść 5.1 , nawet zwykłego stereo możesz najwyżej połączyć za pomocą konwertera :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

, a co do wzmacniaczy stereo , jaki , czy dozbierać , to ktoś inny wypowie się .

Edytuję : o ma wyjścia cyfrowe , ale nie nadadzą się .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale gafa,

Posiadam jeszcze 2 inne ampli:

Yamaha HTR-5630RDS oraz THOMSON SCENIUM DPL2000

Ale czy one sie nadadza?

Czytalem bardzo dobre recenzje na temat tego audiolaba 8000a jak na ten przedzial cenowy i i natykajac sie na ten watek pomyslalem iz urozmaice swoj caly system.

Mam jeszcze mozliwosc zamiany mojego Harmana avr 130 na Onkyo TX-SR607 za doplata 200zl

Ukryta Zawartość

Czy ten ampli daloby sie sparowac z Audiolabel 8000a ?

Ukryta Zawartość

Ok wszystko sie juz wyjasnilo, niepotrzebnie mieszalem ze wczesniejszymi postami.

Postanowilem zakupic owego Audiolaba 8000a a moj HK AVR130 wymienic na ampli z preoutem:

w komicie w ktorym zamierzam dokonac wymiany posiadaja 2 modele ktorymi bylbym zainteresowany:

Marantz SR4200 przy doplacie 100zl

lub

Harman Kardon AVR 240 doplata 200zl

(prosilbym o porade w wyborze)

I teraz calosc jesli dobrze rozumiem powinna wygladac tak:

Fronty podlaczone bezposrednio do audiolaba a do niego z kolei tv/cd. stereo jest ok.

W przypadku wielokanalowego sygnalu, moj BD

Ukryta Zawartość

(HDMI pod TV, cyfrowym do ampli a analogiem do audiolaba?) czy sygnal audio z tego BD bedzie podawany rownolegle przez optyk jak i Audio AV out?

Gdyby wszystko bylo poprawnie to rozumiem ze wtedy preoutem z FL/FR do wejscia w Audiolab i wszystkie kanaly powinny grac, a regulacja glosnosci frontow zalena bedzie od wzmaka stereo a reszta od ampli.

Prosilbym o komentarz.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.