Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście audio w TV

sattik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem zadowolony, że swojego ładuję 6 razy w roku :) [kolorowy wyświetlacz, odtwarzacz mp3, chyba też radio] do dzwonienia i sms'ów idealny, ale właśnie jest wolność! A z telewizorami dyktat cyfry.

Jakie to ma znaczenie czy puszczasz np. TVN HD z dekodera telewizji naziemnej czy z n-ki? Dlaczego w jednym przypadku nie ma to sensu a w drugim owszem?

No właśnie:) Jakie to ma znaczenie! Przecież tam nie ma co oglądać:)

A tak na poważnie chodziło mi, że z "n"ki masz więcej kanałów HD i faktycznie wtedy może to mieć sens. Natomiast w przypadku naziemnej, to biorąc pod uwagę ilość oraz jakość (chodzi o jakość merytoryczną) kanałów, to dla mnie osobiście nie ma to żadnej różnicy czy głos leci z TV czy ze stereo. Ale dla Ciebie może mieć jak widać, no to faktycznie jest problem.

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie przejściówka SCART-RCA zaproponowana przez Rafała.

Jeszcze trzeba upewnić się czy aby na pewno gniazdo takowe TV działa w dwie strony , są gniazda które przyjmują sygnał , a nie wyprowadzają ( po prostu część pinów nie jest " aktywna " )

Przykładowo jest dany TV , który ma dwa gniazda SCART , na jednym jest jedna strzałka ------ tylko przyjmuje sygnał , na drugim dwie strzałki w przeciwną stronę ------ działa w dwie strony i np . można brać sygnał do zapisu z TV poprzez SCART .

W szczegółowym opisie wyjść SCART TV czasami można dowiedzieć się o działaniu tych gniazd .

Lepiej nie zakładać z góry , że gniazdo w TV działa w dwie strony ( chodzi o najnowsze telewizory ) , tak sądzę .

Przejrzałem instrukcję do Panasonic'a TX-L32ET5E, którego rozważam i tam SCART wydaje się być pełny, zresztą nawet zaznaczają, że można go użyć do podłączenia i nagrywarki i wzmacniacza.

Przejrzałem instrukcję do Panasonic'a TX-L32ET5E, którego rozważam i tam SCART wydaje się być pełny, zresztą nawet zaznaczają, że można go użyć do podłączenia i nagrywarki i wzmacniacza.

Jeśli można użyć do nagrywania to w porządku .

Jeżeli firma X która produkuje TV zrezygnuje z RCA, a przy tym ta sama firma produkuje KD to jest szansa, że kupując TV tej firmy kupimy też KD które będzie nam idealnie pasowało. Ot taki zestaw.

sittek mowilem o tym strone wczesniej :)

Tak czytałem, jednak chciałem dodatkowo zaakcentować aby miało koniecznie prztyczek we-wy :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miałem ten sam problem w Panasonicu, który kupiłem dwa tygodnie temu, właśnie Sittek mi polecił tą przejściówkę Scart-RCA (we-wy), i jest O.K.

Tanie i dobre rozwiązanie, a już przymieżałem się do taniego DAC.Dobrze że Sittek mi odradził, szkoda kasy.Lepiej wydać na płyty.

Przez wyście słuchawkowe też działało, ale jakość była dużo gorsza.Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Też tak zrobię. Ale przyznasz, że to durnota, bo w tym momencie jakiegoś starszego urządzenia poprzez scarta już nie podłączysz. A że w płaskich obudowach nowych telewizorów nie ma dużo miejsca, to w telewizorze jest jakieś dziwne złącze, w które wpinamy najpierw adapter AVSCART, do niego trzeba wpiąć przejściówkę SCART-RCA i w to dopiero kable RCA. Oszczędność i wygoda przede wszystkim, prawda?

Czyli osób korzystających z analogowych wyjść audio trochę jest. Nieładnie ze strony producentów, że się nas olewa. Totalnym zaskoczeniem było dla mnie gdy okazało się, że dotyczy to wszystkich producentów.

Totalnym zaskoczeniem było dla mnie gdy okazało się, że dotyczy to wszystkich producentów.

Obawiam się, że jest to już ogólny trynd. Obecne wzmacniacze stereo też już zaczynają mieć wejścia cyfrowe.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 4 lata później...

Cześć.

Kupiłem kilka dni TV KDL-55W755 i totalna lipa. TV nie posiada wyjść RCA audio. Jest jedynie mini jack i optyczne.

Problem się tu pojawia taki że jedynego optyka w amplitunerze mam zajęty przez PC.

Teraz pytane czy jakość wyjścia słuchawkowego jest ok? czy kupić adapter Optical-Coaxial?

Dodam tez że oglądam czasem netflix na apce w tv i niektóre filmy mają ścieżki 5.1

Jeśli jakość mini jack jest ok to nie chce mi się bawić adaptery i dwa dodatkowe kable....

Piszą o tym od dawna - pozostaje Euro z którego najlepiej wyjść kabelkiem DIY

ze złącz L i R audio na cinche L i R. Można gotowymi kablami ze złączami.

Ale i tak tylko STEREO.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

jedynego optyka w amplitunerze mam zajęty przez PC.

Jeśli z PC masz wyjście optyczne, to prawdopodobnie na płycie głównej masz dwa goldpiny do podpięcia elektrycznego SPDiF. Jeśli masz jeszcze wolne wejście elektryczne w ampli, to podłącz komputer elektrycznie, a tv optykiem. A komputera do ampli po hdmi nie możesz zapiąć?

Ja TV mam podłączone po mini-jack-RCA do wzmacniacza. Nie pamiętam, czy jest RCA w TV - musiałbym odsuwać cały stolik ze sprzętem i wpychać się pod wiszący telewizor. Na razie mi się nie chce. Co do dekodera, posiadam prosty, nie PVR dekoder Cyfrowego Polsatu i tam z wyjść to niestety tylko HDMI. Brak analogowego RCA :/ Tak więc dźwięk z dekodera i przystawki Chromecast idzie przez TV po mini-jack-RCA.

Co do jakości "daców" w tv to podejrzewam, że lepszej jakości DAC mam w tablecie Nvidia Shield.

Puszczając sygnał do TV i z niego do wzmacniacza spadnie jakość dźwięku .

Brakowało mi wejść w wzmacniaczu i kupiłem to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zauważyłem jakiejś degradacji dźwięku przez ten przełącznik , w naturze wygląda lepiej i solidniej .

Też posiadam podobny selektor RCA dla odtwarzacza blu-ray, odtwarzacza Dune, konsoli X-Box oraz właśnie dla dźwięku z TV

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.