Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście audio w TV

sattik

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem niepokojące zjawisko, które dotyczy właściwie całego rynku telewizorów. Otóż niemal wszystkie obecne modele [przynajmniej te 32 calowe] pozbawione są analogowych wyjść audio, na rzecz wyjścia cyfrowego (optycznego lub koncentrycznego). Czyli jeśli użytkownik chciałby podłączyć telewizor do stereofonicznego wzmacniacza, to takiej możliwości mu się nie udostępnia. Nie uważacie, że to jakiś absurd? Czy weszła jakaś ustawa, o której nie wiem, że amplituner kina domowego jest obowiązkowy? Czy koniec stereo zbliża się nieuchronnie?

https://www.audiostereo.pl/topic/96396-wyj%C5%9Bcie-audio-w-tv/

Nie no, nie żartuj. Pod wyjście słuchawkowe, to ja mam podpięte słuchawki, a wzmacniacz w moim czteroletnim Panasonic'u pod Audio OUT (2xRCA). Optyczne jest swoją drogą. Natomiast w najnowszych modelach (Samsung, LG, Philips, Panasonic, a zdaje się że również Sharp i Toshiba, nie sprawdzałem jeszcze Sony) RCA wywalili. Dostałem zlecenie zakupienia komuś jakiegoś przyzwoitego LCDeka i okazało się że ta jedna kwestia dyskwalifikuje niemal wszystkie modele.

Ale przecież to kretynizm. Co komu przeszkadzały wyjścia audio RCA? I co, umówli się wszyscy producenci, że od dziś tylko wyjście cyfrowe? Nie mogę po prostu zrozumieć tego zjawiska.

We wczesniejszym TV mialem analogowe wyjscia Audio ukryte w gniezdzie SCART. Czyli musialem kupic przejsciowke.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W obecnym mam identycznie. Wczesniej mialem LG, a teraz Toshibe.

Przeczytaj dokladnie instr. obsl. TV.

Ukryta Zawartość

?👈

Każdy LCD TV jest przystosowany do pracy z amplitunerem z WE HDMI. Może producent uznał,że to wystarczy. Plus WY TOSLINK do starszych amplitunerów. Pracy z wzmacniaczem stereo pewnie się nie przewiduje.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

No owszem, można do tego wykorzystać SCART'a [chociaż pewnie niedługo też go zlikwidują, bo przeżytek]. O takiej przejściówce nie wiedziałem, kiedyś dawno temu używałem kabla SCART-SCART z wyciągniętymi dwoma żyłami audio i dorobionymi końcówkami RCA. Tylko, takie kombinacje to utrudnianie życia użytkownikowi. Nie dość, że dźwięk w tych nowych cienkich panelach najczęściej przedstawia wiele do życzenia, to jeszcze utrudniają podłączanie do systemów hi-fi. Za chwilę nie będą dołączać pilotów do sprzętów, twierdząc że można sobie sterować iphone'm. Postęp powinien ułatwiać, nie utrudniać i dawać większe możliwości a nie mniejsze.

Ale jeszcze cztery lata temu, jak kupowałem swojego Panasa, to jakoś wszyscy [chyba] producenci [sony i Samsung na pewno] taką opcję przewidywali. Co im się odmieniło? Czy to jest nacisk na to, żeby amplitunery kinowe wyparły wzmacniacze stereo i przez to wzrastała ich [amplitunerów] sprzedaż? I wygląda to na jakąś zmowę, bo żeby tak wszyscy na raz? Teorie spisku były mi obce, ale może niesłusznie...

Sittek stajesz się wyznawcą spiskowej teorii dziejów. Tutaj węszysz zmowę producentów telewizorów w kwestii wyjść audio, w innym wątku - ich zmowę z kalibratorami. Easy :)

Tak naprawdę praktycznie nikt nie korzysta z wyjść analogowych. Odtwarzacze bluray też mają już tylko hdmi. Wszyscy podłączają tanie amplitunery i mają spokój. Audiofile, którzy jadą na wzmacniaczach to jest nisz rynkowy.

Czyli jeśli użytkownik chciałby podłączyć telewizor do stereofonicznego wzmacniacza, to takiej możliwości mu się nie udostępnia

Lepiej podłączyć sygnał Audio ze źródła AV bezpośrednio do wzmacniacza np . analogowo ( jeżeli takowe występuje w źródle AV ) .

@Barthezz

Po to, że wszystkie urządzenia [dekoder tv, dvd, stary magnetowid czy co tam jeszcze] mają podłączone do telewizora i jedną parą RCA idzie to jednego [czasem jedynego] wejścia audio w takiej miniwieży.

@czester15.30

Chodzi o to, że telewizor jest właśnie źródłem AV i nie ma analogowych wyjść.

>>sattik

Z tego co wiem, Sony nadal wstawia wyjścia analogowe RCA. Rok temu kupiłem 32 cale, właśnie Sonego i bez oporu ma audio/video wejście i wyjście analogowe 3xRCA, wyjście i wejście SCART oraz wyjście audio RCA. Doliczyć do tego HDMI (x3) oraz boczne wejście audio/video oraz uwaga S-Video! Sam byłem zaskoczony możliwościami kompatybilności wstecznej. Ale Sony zawsze starało się dawać pełny rozkład wejść i wyjść audio/video. Ale, jak mówiłem, było to rok temu!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Faktycznie dziwne zjawisko.Ze ksiegowi za to odpowiadaja to bez sensu bo obwod audio i para wyjsc RCA to zadne koszta,przecierz w nawet najlepszych tv komponenty tego toru audio sa miernej jakosci.Choc moze w przypadku 32 calowych zeby zejsc ponizej 1kzl to i prawda.

Ja mam tv 42 cale panasa i mam na szczescie wszystkie potrzebne przylacza,audio in i out,takze nawet moge sobie PC bez glosnikow podlaczyc i miec dzwiek.

Po to, że wszystkie urządzenia [dekoder tv, dvd, stary magnetowid czy co tam jeszcze] mają podłączone do telewizora i jedną parą RCA idzie to jednego [czasem jedynego] wejścia audio w takiej miniwieży.

Puszczając sygnał do TV i z niego do wzmacniacza spadnie jakość dźwięku .

Brakowało mi wejść w wzmacniaczu i kupiłem to :

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem jakiejś degradacji dźwięku przez ten przełącznik , w naturze wygląda lepiej i solidniej .

Ukryta Zawartość

A jaki w ogóle ma sens podłączanie wzmacniacza stereo do TV? Chyba nie po to aby wiadomości słuchać w "super" jakości stereo. Jeśli jest dekoder np.: "n"ki to on ma wyjście analogowe. Kablem HDMI łączysz z TV a z analoga z wzmacniaczem. Jeśli ma to służyć do oglądania filmów na BR to odtwarzacz BR podłączasz do wzmacniacza po analogu a kablem HDMI do TV (ja mam tak PS3 podłączone). De facto nie ma problemu. No chyba, że oglądasz tylko naziemną telewizję cyfrową na antenie pokojowej. Ale wtedy to już w ogóle nie ma żadnego sensu.

@czester15.30

Mam podłączone dvd bezpośrednio do wzmacniacza, a przez hdmi do telewizora i telewizor poprzez RCA do wzmacniacza. Nie stwierdziłem ŻADNEJ różnicy w brzmieniu pomiędzy połączeniem bezpośrednim a tym "obiegowym" przez telewizor. Ale nie o to chodzi. Rozdzielacz na nic się nie przyda w celu uzyskania dźwieku z programów telewizyjnych na wzmacniaczu, bo te nowe tv nie mają analogowego wyjścia.

@Octagon

Tak, chodzi o odtwarzanie programów telewizji naziemnej z wbudowanego w telewizor dekodera, i nie na antenie pokojowej tylko na zewnętrznej, ale to chyba akurat nie ma znaczenia. Nawet taki głupi polsat czy tvn brzmi znacznie lepiej przez wzmacniacz niż z dupowatych głośniczków telewizora. Jakie to ma znaczenie czy puszczasz np. TVN HD z dekodera telewizji naziemnej czy z n-ki? Dlaczego w jednym przypadku nie ma to sensu a w drugim owszem?

Nie rozumiem dlaczego w najnowszych telewizorach pozbawia się mnie takiej możliwości.

Moim skromnym zdaniem po to, zebysmy kupili kino domowe, wydajac raz tyle co kosztowal TV, albo i wiecej...

>>sattik

Wychodzi na to, że zaczęto od tego odchodzić, dla mnie to nie zmowa, tylko domena naszych czasów - coś się kończy i coś zaczyna, choć jako zagorzały zwolennik starych rozwiązań, dla mnie już dawno nie widać logiki w postępowaniu gigantów rynku RTV!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A mnie dziwi to, dlaczego teraz prawie wszystkie telefony są dotykowe co im przeszkadzały te klawiaturki ... :) a tak w temacie to mój panas 37" ma wszystko, analog in/out, optyk out, component chyba ze dwa, jakieś HADYMI :) ... Karty SD ... ale i tak dźwięk idzie przez DAC-a po optyku , raz jak sprawdziłem jaki będzie przez chinche to trochę doznałem szoku, było słabiutko no ale to porównanie do DAC-a ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak naprawdę praktycznie nikt nie korzysta z wyjść analogowych. Odtwarzacze bluray też mają już tylko hdmi. Wszyscy podłączają tanie amplitunery i mają spokój. Audiofile, którzy jadą na wzmacniaczach to jest nisz rynkowy.

A co to jest "nisz rynkowy'? Mógłbyś zdefiniować? ;-)

A co to jest "nisz rynkowy'? Mógłbyś zdefiniować? ;-)

Nie jestem makaronem133 , ale powiem że należę do niszy rynkowego bo korzystam ze wzmacniacza ( w zasadzie wybieram wzmacniacz stereo , a niecały system kina domowego , pomimo że mam Enkę i mogę słuchać DD ) przy oglądaniu TV .

Tak, chodzi o odtwarzanie programów telewizji naziemnej z wbudowanego w telewizor dekodera, i nie na antenie pokojowej tylko na zewnętrznej, ale to chyba akurat nie ma znaczenia.

, a to ja myślałem że masz jakiś oddzielny dekoder .

@maryjan

Mój czteroletni Panas też ma wszystko, gorzej z tymi nowszymi.

A co do telefonów, to swojego klawiaturkowego Samsunga GT-E2370 [cały czas chyba jeszcze produkowanego] nie zaniemieniłbym na żadnego smartfona, którego trzeba co dwa dni ładować. W moim bateria wytrzymuje do 60 dni, no ale to chyba jedyny taki długodystansowy model na rynku z firmową baterią Samsunga 2000mAh a nie jakimiś chińskimi badziewiami. Nie jestem postępowy.

@czester15.30

Ja mam akurat oddzielny dekoder, ale pisałem gdzieś na początku, że szukam telewizora nie dla siebie tylko dla kogoś. I on chciałby móc podłączyć go wzmacniacza. Gdybym chciał swój wymienić na coś nowszego to też miałbym zgryz. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie przejściówka SCART-RCA zaproponowana przez Rafała.

W telefonach jest wolność - nadal można używać Nokii 6310 trzymającej ponad tydzień, można Nokii E52 trzymającej mniej niz tydzień (z kolorowym wyświetlaczem) i mozna Galaxy Note - z potworem LCD 5,3 cala z baterią 2500 mAh trzymajacą góra 2 dni :). Używam ostatniego i jestem zadowolony.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.