Skocz do zawartości
IGNORED

KALIBRACJA wkładki gramofonowej.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Szablon,niezbędny przyrząd?

Właśnie,potrzebny czy nie,jeżeli tak,na jakim etapie,a może potrzebny zawsze?

Konieczność używania szablonu w moim przypadku jest zbędna,wygrał słuch.

Jak to jest u was?,winylmaniacy.

Zapraszam do dzielenia się własnymi opiniami w tym temacie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/96360-kalibracja-wk%C5%82adki-gramofonowej/

Ponieważ nie mam lat doświadczeń w analogu, za wyjątkiem zarzynania Bernarda będąc nastolatkiem, ani też złotego ucha, korzystam z szablonów. Do mojej Regi stosuję szablony wydrukowane z vinylengine, Stevensona lub Baerwalda. Do tego zanabyłem sobie płytę testową HFN 74, która jest przydatna do ustawienia antyskatingu. Ponadto, dzięki płycie okazało się, że któraś tam wkładka miała za duży nacisk, a inna miała po prostu brudną igłę, a mi się wydawało, że nie :-o Tak więc niewielki wydatek na płytę się opłacił. Siłę ustawionego nacisku sprawdzam wagą Shure.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Do wstępnej kalibracji używam szablonu. Potem słuch. Nie mam płyty testowej więc zakładam słuchawki i staram się wychwycić co jest nie tak na "zwykłej" płycie. Do równoległego ustawienia ramienia, względem powierzchni płyty, używam suwmiarki. Choć kilka razy zdarzyło mi się kalibrować wkładkę na ucho i ustawienia te nie odbiegały zbytnio od tych "szablonowych" to wolę wszystko jednak zmierzyć.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Kartka papieru. Czysta dodam :)

Testuję teraz- juz na słuch różne dziwaczne ustawienia Sumiko Pearl i powiem Wam, że gra w tak dziwnych ustawieniach, że za głowę można się złapać. I styczność z grubsza jej lata i VTA i antiskating. Z grubsza. Inna sprawa, że ciągle szukam takiej pozycji by zagrała u mnie lepiej jak 2M Red! I bydle nie chce.

styczność z grubsza jej lata i VTA i antiskating. Z grubsza. Inna sprawa, że ciągle szukam takiej pozycji by zagrała u mnie lepiej jak 2M Red! I bydle nie chce.

Raczej nie dziwne, nie dajesz jej najmniejszych szans.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Mam szablon pana na B. Jak sie kilka razy go użyło szablon jest zbędny. Ramię proste więc bez szału.

Ale co taka wymagająca w stosunku do 2M Red? Mam wyciągać mikroskop? A przecież to ten sam szlif, prawda? :)

W 2m red zrobiłem tak.  Szablon ze strony rms, wkładka z założona ochrona na igłę. Zmierzyłem jaki jest odstęp od końca zatyczki ochronnej igły do samej igły, tak żebym wiedział jak przyłożyć ramię do szablonu, lupa w rękę i patrzyłem kiedy osie się zgadzają w obydwu położeniach. Potem wyważenie, sprawdzenie na słuch i ok.  antyskating wiadomo na końcu płyty, bez zasilania kręcąc ręcznie talerzem obserwuje gdzie ucieka ramię.Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Pojawia się raczej pytanie ile Sumiko Pearl potrzebuje na wygrzanie

Wiesz, patrzę na nią i powtarzam: -" No weź się już otwórz, nie rób jaj"- :) A godziny mijają. Tak gdzieś już ze 12 przeleciało.

Red od początku był otwarty, trochę nawet ostry, z czasem się ładniej poukładał, ucywilizował, ale to nie była rewolucja. Teraz Pearl gra mi ciemno, niby ładna barwa ale powietrze zniknęło. Plany, struktura poszły się walić. Tego nie oddam za to, że niżej schodzi i fortepian bardziej przykuwa uwagę.

Jeśli "testujesz" dwie wkładki porównawczo, obydwie muszą być perfekcyjnie zaimplementowane do tego samego ramienia. Po wstepnym przykręceniu najpierw VTA i azymuth, następnie przesięg, teraz wybrany szablon i styczne, nastepnie płyta testowa i precyzyjnie docisk i antyskating. Aby zaspokoić własne preferencje brzmienia lekka korekta VTA. Po potraktowaniu obu wkładek w ten sposób, same wykażą zestaw wad i zalet. Pamietaj o regulacji pre do obu wkładek, szczególnie Gain.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Frywolny,Pearl tak gra,podobnie Nagaoka,znaczy się mocno,twardy bas,dobra dynamika,myślę że góra nie naświetli się jak w Red,choc tej nie słuchałem.

Kupiłem Shure 91-ED,ale igła zamiennik eliptyk od Wamata,nie gorsza góra pasma jak w Sumiko,którą sprzedałem,Pre być może jest u mnie ograniczeniem.

Jeszcze jedno,12 godż dla Sumiko to mało,sporo za mało:)

Kalibrowałem wkładki używając szablonu,ale jak ręce przestały mi drżeć bo poznałem gramofon, strach odszedł w siną dal pomyślałem,trzeba spróbować na słuch,nie używam już szablonu:)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja bez szablonu nie podchodzę do montażu nowej wkładki . Czym bardziej zaawansowany szlif , tym trudniejsza jest kalibracja. Szkoda wydawać kasę na drogą wkładkę i poruszać się po omacku . Słuch jest niezastąpiony przy kalibracji ,ale precyzja skalibrowania wkładki wynika z założeń technicznych. Jeśli producent ramienia podaje że tip "igły" ma być na 214mm ,to jest to 214 mm , a nie 217mm Wiem ,że na tym forum jest sporo osób, które taki szablon są sobie same wstanie wykonać. Ja niestety do grona tych osób nie należę . Dlatego zakupiłem sobie Dr.Feickert protractor i mam spokój.

amen.

feickert jest idealny, no i własne ucho :)

jesli ma jakiś minus ,to to że ustawienie na nim zajmuje trochę czasu.

ale jestem mocno ciekaw jakie usłyszał bym róznice miedzy ustawienie po swojemu ,a następnie przy pomocy płyt, oscyloskopów i maszyn które robią -ping-.

o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kartka papieru. Czysta dodam :)

Testuję teraz- juz na słuch różne dziwaczne ustawienia Sumiko Pearl i powiem Wam, że gra w tak dziwnych ustawieniach, że za głowę można się złapać. I styczność z grubsza jej lata i VTA i antiskating. Z grubsza. Inna sprawa, że ciągle szukam takiej pozycji by zagrała u mnie lepiej jak 2M Red! I bydle nie chce.

Wkładka Sumiko jest jak uschłe drzewo , brak w niej życia nawet po 60 godzinach odsłuchu.

Ona prostu taka jest.

Ze wszystkich wkładek jakie miałem lub testowałem to Sumiko była najgorsza.

feickerta miał RCM, moze dalej ma.

z tym że obecnie w sprzedarzy jest wersja czarna( mniejsza i troszkę bardziej uboga)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mnie wystarczają dwie ;)

a w bonusie tarcza stroboskopowa( wiec firmowej nie używam), "kratownica" przesiegu,i cos z czego korzystam ciągle przy długim ramieniu- zaznaczenie połozenia igły przy danej długosci ramienia.

tak wiec jednym urządzeniem załatwiam wszystko.

przyjmujac ze mam ustawiony poprawnie azymut i vta mogę już tylko słuchać.

Szablony powinny być podstawowym narzędziem do ustawiania warunków pracy wkładek w ramieniu.Po wielu latach potrafię ustawić wszystko prawie optymalnie bez konieczności stosowania szablonu,tyle,że robię to już po raz setny czy więcej.Pewne jest jedno:im lepsze ramię tym bardziej krytyczna jest najmniejsza zmiana parametrów pracy wkładki i potencjalne korzyści z tytułu tych zmian.Najważniejszym parametrem dobroci ramienia jest jego długość-pomijam jakość łożyskowania i masy elementów.Walka z ustawieniem wkładki przy ramieniu 8 cali nie ma większego sensu,albowiem takie ramię uśrednia wszystko na kiepskim poziomie i stąd te wpisy o braku reakcji czy się ustawi czy nie.Dla długich ramion 12 i więcej cali wkładka reaguje na każdą zmianę spektakularnie.Niesie to niestety za sobą możliwość wpadnięcia w paranoję i ciągłe regulowanie zamiast słuchania..Niemniej jednak warto zadać sobie trochę trudu..Przypominam też,że szablony np.z RCM są dedykowane do ramion o określonej długości.Stosowanie 8 calowego dla 12 calowych ramion wprowadza w błąd bezkrytycznie go stosujących.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zapewne dużo w tym racji,myślę jadnak że dotyczy w miarę drogich gramofonów,precyzyjnych ramion,ich długości i wkładek po kilka tysiaków,jak napisał Andrzej,zwróć jednak uwagę na wpis że i bez szablonu można. W moim przypadku po skalibrowaniu wkładki na prostym szablonie z Wamata:)postanowiłem swego czasu zrobic to na słuch,po takim ustawieniu i powtórnym przyłożeniu do szablonu nigdy nie jest tak jak powinno być,zawsze minimalnie coś się nie pokrywa,a jednak gra lepiej.

Witam,

dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Zapytam w Audioforte o tego protractora Feickerta, mają tam przy okazji płytę testową.

RCM już nie dystrybuuje dr Feickerta, dziś taką informację uzyskałem od Rogera Adamka.

Pozdr.

Robert

• 1 rok później...

Panowie, bom zgłupiał już kompletnie... Jeśli pierwsza pieśń gra ze żwirem i ogólnie kicha, to czy antiskating jest za duży czy za mały?

Środek i koniec płyty OK, a początek woła o pomstę do nieba (pierwszy raz mam taki przypadek, zawsze było odwrotnie). Nie mogę z tym dojść do ładu (antiskating działa dobrze, jeno nie mogę dojść, w którą stronę się udać).

Technics 1210mk5, nowa igła do 440mla. Ustawiony azymut, przesięg, nacisk aktualnie powyżej 1,45g (zwiększyłem, bo te świsty były nie do wytrzymania; waga jubilerska), AS ustawiany ~2,1 - 2,5 (pamiętajmy, że to model mk5 - tu jest skala do sześciu). Absolutnie żadnych wcześniej problemów ze starą igłą 440mla.

Mam wrażenie (obsesję / paranoję?), że ta nowa igła jest nieco krzywa (dziesiętne milimetra?), cantilever jakby ok, ale mam wrażenie, że na samym końcu jakby się robiła w bok z niego ledwo zauważalna fajka. Igła kupiona w warszawskim Audiopunkcie (via Allegro).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.